<< VESTI | | 27.05.2015 10:18

 

FBI - FIFA 6:0

 

Pred kongres FIFA u Cirihu uhapšeno šest njenih funkcionera, Sep Blater (nije) pod istragom. Putin: Još jedan pokušaj SAD da prošire svoju nadležnost u drugim državama. Sep Blater je osvojio peti predsednički mandat pobedivši konkurenta jordanskog princa Ali Bin al-Huseina sa 133:73, a zatim 2. juna podneo ostavku

Nakon što je u petak dobio peti uzastopni mandat predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater podneo je 2. maja ostavku i na konferenciji za novinare u Cirihu rekao da će sazvati nove vanredne izbore za predsednika FIFA koji će biti održani između decembra i marta 2016. Do izbora Blater voditi FIFA kao vršilac dužnosti predsednika. U obraćanju javnosti Blater je saopštio da se neće kandidovati za novog predsednika, pa da je samim tim sada slobodan od ograničenja koje izbori neminovno nameću, te da će u prelaznom periodu biti u stanju da se fokusira na dalekosežne, fundamentalne reforme fudbalske organizacije.

(FIFA President to lay down his mandate at extraordinary elective Congress (FIFA.com) 02 Jun 2015.

REMARKS BY FIFA PRESIDENT BLATTER )

Švajcarska policija uhapsila je 27. maja rano ujutro u Cirihu šestoricu visokih funkcionera Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) po nalogu američkog Ministarstva pravde, koje ih sumnjiči za korupciju, reketiranje, falš ugovore o TV prenosima, pranje novca, primanje ili davanje mita u iznosu koji premašuje 150 miliona dolara. U saopštenju se navodi da su ta krivična dela vršena na teritoriji SAD, kao i da su novčane transakcije obavljane preko američkih banaka. Po CNN, Američki organi gonjenja tvrde da su nadležni za istragu protiv FIFA zbog toga što su neke od transakcija ugovorene na tlu SAD i zbog toga što su uplate američkih mreža za prava prenosa Svetskog kupa među najvećim. List The New York Daily News o tome javlja pod naslovom "Soccer Rat!" (Fudbalski pacov) o tome kako je Čak Blezer bivši funkcioner FIFA postao informator FBI.

Uhapšeni zvaničnici FIFA

- Potpredsednik FIFA Džefri Veb, koji je i predsednik CONCACAF. Veb je od 1991. godine na čelu Fudbalskog saveza Kajmanskih ostrva, a na čelo CONCACAF je stigao pre tri godine, a tome je sledilo i njegovo imenovanje za potpredsednika FIFA. Još od 1995. godine je obavljao mnoge funkcije u FIFA, a u septembru prošle godine je bio jedan od zvaničnika koji su tražili objavljivanje istrage povodom optužbi za korupciju vezanih za izbor Rusije i Katara za domaćina Mundijala.

- Džek Vorner, koji je bio član Izvršnog komiteta FIFA od 1983. godine, a predsednik CONCACAF od 1990. do 2011. godine, kada je suspendovan sa svih funkcija zbog istrage o korupciji, a potom je podneo ostavke na sve funkcije koje je obavljao. CONCACAF je objavio izveštaj svog Komiteta za integritet koji je zaključio da je Vorner oštetio kako tu organizaciju, tako i FIFA.

- Eugenio Figeredo, potpredsednik FIFA, predsednik Fudbalskog saveza Urugvaja i bivši predsednik Južnoameričke fudbalske konfederacije.

- Eduardo Li, član Izvršnog komiteta FIFA, član Izvršnog komiteta CONCACAF i predsednik Fudbalske federacije Kostarike.

- Hulio Roča, menadžer sektora FIFA za razvoj, bivši predsednik Fudbalske unije Srednje Amerike i predsednik Fudbalske federacije Nikaragve.

- Rafael Eskvivel, predsednik Fudbalske federacije Venecuele.

- Hose Marija Marin,član Organizacionog komiteta FIFA za olimpijske turnire, predsednik Fudbalske konfederacije Brazila.

- Nikolas Leoz, bivši član Izvšnog komiteta FIFA i bivši prvi čovek južnoameričkog fudbala.

- Kostas Takas, ataše predsednika CONCACAF.

Uz njih, uhapšeno je još pet osoba koje imaju veze sa marketingom u sportu:

- Alehandro Bursako, Argentina

- Aron Dejvidson, Sjedinjene Države

- Ugo i Marijani Hinkis, Argentina

- Hose Margulis, Brazil

Vodeći ljudi FIFA okupili su se u Cirihu na Kongresu tokom kojeg bi 29. maja Sep Blater po peti put trebalo da bude izabran za predsednika svetske fudbalske organizacije. Predstavnik za štampu FIFA saopštio je 27. maja da će kongres FIFA biti održan, da predsednik FIFA nije obuhvaćen istragom, da neće izbegavati SAD i susret sa američkim istražiteljima, da FIFA nema planova da se izbor predsednika i generalnog sekretara odloži, da FIFA sarađuje sa istragom pošto smatra da je u njenom istragu da se utvrde činjenice. Prvenstva u Rusiji 2018. i Kataru 2022. zbog kojih švajcarski tužilac vodi istragu, biće održana, izjavljuje predstavnik za štampu FIFA.(Videti: LIVE: Press conference FIFA.com) 27 May 2015.)

Ministar sporta Rusije Vitalij Mutko izjavio je takođe da hapšenje zvaničnika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) nema veze sa izborom Rusije za domaćina Mundijala 2018. godine.

Ruska agencija RIA Novosti prenosi da je bivši predsednik Konfederacije fudbala u Severnoj i Centralnoj Americi i na Karibima, Džek Vorner u nedavnoj prošlosti, i njegova porodica dobila oko 2 miliona dolara od katarske firme ubrzo nakon što je Katar dobio pravo da bude domaćin Svetskog prvenstva 2022. Takođe, ime Varner se više puta pominje u izveštajima o korupciji u FIFA. Agencija navodi da zvaničnici kažu da je FIFA izdvojila 6 miliona dolara za izgradnju centra za obuku u Trinidadu i Tobagu u zamenu za glasove podrške Blateru na predsedničkim izborima FIFA 1998. godine.

Prošle godine je nezavisni istražitelj Majkl Garsija podneo izveštaj u kome je tvrdio da su Katar i Rusija podmitili čelnike FIFA kako bi dobili organizaciju Svetskog kupa.

Etički komitet FIFA je, međutim, odbacio sve njegove navode kao neistinite i zaključio da u FIFA nema korupcije.

Policija nije saopštila imena uhapšenih funkcionera, a predstavnik za medije FIFA Valter de Gregorio rekao je za AP da Blater nije među njima, javlja BBC, CNN takođe navodi da Blater nije među uhapšenima, ali je najpre preneo da je i on pod istragom agenata FBI, a onda izjavu američkog MInistarstva pravde da Blater nije pod istragom.

Njujork Tajms pak piše da su među uhapšenima potpredsednici FIFA Džefri Veb i Eugenio Figueredo i bivši član Izvršnog odbora FIFA Džek Varner, za kojeg se sumnja da je primio 1,4 miliona dolara od jedne katarske firme. Izveštava se i o hapšenju Kosatrikanca Eduarda Lija, Urugvajca Eugenija Figuereda, predsednika južnoameričke fudbalske asocijacije Conmebol, Brazilca Hoze Marije Marina...

Kritičari FIFA ukazuju na nedostatak transparentnosti u vezi isplata i raspodele sredstava za organizaciju takmičenja koja su donela prihod od 5,7 milijardi dolara od 2011. do 2014. godine na to da se odluke često donose bez rasprave i objašnjenja, da mala grupa zvaničnika - poznatiji kao izvrši odbor – ima preteranu moć. FIFA je godinama funkcionisao sa malo nadzora, a još manje transparentnosti. CNN prenosi da su hapšenja rezultat trogodišnje istrage FBI, čiji su inspektori istraživali sve postupke čelnika FIFA u poslednjih 20 godina.

Prema navodima istrage nekoliko međunarodnih fudbalskih događaja je organizovano uz mito koji se odnose medije i marketinška prava tokom kvalifikacija za svetski kup (World Cup qualifiers in the Concacaf region); Zlatni kup (the Gold Cup); Ligu šampiona u konfederaciji Severne Amerike i Kariba (the Concacaf Champions League); za Kup Amerike (the Copa América); južnoamerički kup Liberdadores (the Copa Libertadores.) a istraga je našla indicije o korupciji za izbor zemlje domaćina za Svetski kup 2010 (World Cup).

FIFA u saopštenju ( Statement: FIFA is fully cooperating as injured party in the actions by Swiss authorities(FIFA.com) 27 May 2015. ) pozdravlja radnje koje mogu da doprinesu iskorenjivanju bilo kakve zloupotrebe u fudbalu. Razume da se najnovije akcije švajcarske Federalne kancelarije pravde u ime američkih vlasti i odnose na drugačiju materiju od one vezane za istragu švajcarske Kancelarije tužioca (koje je inicirala FIFA 2014. kroz podnošenje datoteke o svetskim prvenstvima 2018/2022. Kaže se da su švajcarske vlasti, delujući u ime svojih kolega SAD, uhapsila osobe za aktivnosti koje se sprovode u vezi sa CONCACAF CONMEBOL i biznisom. Prvo, hapšenje šest osoba jutros u Cirihu tiče istrage od strane SAD odvjetništva za Istočnu okruga države Njujork..

Kaže se da su švajcarske vlasti iskoristile mogućnost da tokom Kongresa FIFA intervjuišu one članove Izvršnog odbora FIFA koji nisu švajcarski stanovnici, a koji su glasali davne 2010. godine i koji su još uvek u kancelariji FIFA.

Kaže se još i to da je švajcarska Kancelarija tužioca saopštila da je otvorila krivični postupak protiv nepoznatih osoba u odnosu na Svetsko prvenstvo u fudbalu nadmetanja u 2018/2022, da FIFA u potpunosti sarađuje sa istragom i podržava prikupljanje dokaza.

FIFA izražava zadovoljstvo zbog toga što vidi da se istraga energično sprovodi za dobrobit fudbala i veruje da će to pomoći da se pojačaju mere koje su u FIFA već preduzete.

FIFA je u sredu suspendovala 11 pojedinaca, uključujući i dvojicu potpredsednika, iz svih fudbalskih aktivnosti, dok traje istraga o korupciji. "Ovo je teško vreme za fudbal, navijače i organizaciju FIFA. Razumemo razočaranje koje su mnogi izrazili, znam da će ovi događaji uticati na način na koji nas mnogi vide... Koliko god da su nesrećni ovi događaji, mi pozdravljamo istragu i verujemo da će pomoći ranije pokrenutim merama FIFA da iskoreni koren svega lošeg u fudbalu. Koliko god da su pojedini frustrirani tempom promena, moram da istaknem da ćemo akcije koje smo počeli nastaviti. Da budem jasan, takvom ponašanju nema mesta u fudbalu i mi ćemo se postarati da oni koji to pokušavaju da rade budu van igre... Nezavisni Etički komitet, koji je u sred svojih postupaka u vezi sa dodelom domaćinstava Mundijala 2018. i 2022, preduzeo je brzu akciju i kaznio one pojedince koje su imenovale vlasti kao korumpirane. Ovi koraci su slični onima koje je FIFA preduzimala prethodnih godina, kada je isključila svakog člana koji je prekršio etički kod. Nastavićemo saradnju sa vlastima i raditi energično kako bi iskorenili sve loše iz FIFA, kako bi vratili poverenje i osigurali da fudbal bude oslobođen pogrešnog", zaključio je Sep Blater u saopštenju za javnost ( Statement by FIFA President Blatter (FIFA.com) 27 May 2015. )

Sep Blater i FIFA, globalni finansijski konglomerat sa više od 1,5 milijarde dolara rezeri su i ranije bili sumnjičeni za korupciju, ali ne i pred američkim sudovima, piše Njujork Tajms.

(Why is the U.S. bringing down the hammer on FIFA?CNN, 26. maja)

( Swiss police arrest Fifa officials in Zurich, BBC )

( FIFA Officials Arrested on Corruption Charges; Blatter Isn’t Among Them, Njujork tajms )

(Fifa corruption charges: six senior officials arrested Gardijan, 26. maja)

(The Inquiry: Who Can Fix Fifa? BBC, 26. maja)

(< Soccer Rat! The inside story of how Chuck Blazer, ex-U.S. soccer executive and FIFA bigwig, became a confidential informant for the FBIhe New York Daily News, 26. maja )

( Скандал в ФИФА: девять спортивных чиновников арестованы по обвинению в коррупции RT )

( Девяти чиновникам ФИФА предъявлены официальные обвинения в коррупции RIAN, 27. maja )


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Sep Blater, čovek koji ne odustaje

Sep Blater, čovek koji ne odustaje

Sep Blater je rođen 1936. u skromnoj porodici u alpskom gradu Visp, diplomirao je na poslovnoj školi univerziteta u Lozani. Tokom obavezne službe u švajcarskoj vojsci, stekao je čin pukovnika. Kasnije je radio u industriji satova i u sportskom menadžmentu švajcarske hokejaške federacije. Uz to, bio je portparol kompanije Longines S.A., uključen u organizaciju Olimpijskih igara u Minhenu i Montrealu, a zatim je otišao u FIFA, gde je postao tehnički direktor 1975. godine, zatim kao generalni sekretar (1981-1998.), a od 1998. godine i predsednik FIFA. Ponovo je izabran za predsednika 2002. godine, pobedivši Isa Hajatona u izborima, kao i 31. maja 2007. Na predstojećim izborima posle povlačenja Luisa Figoa i Mihael van Praga jedini konkurent Sepu Blateru je jordanski princ Ali Bin al-Husein, ali se pretpostavlja da on ne može prikupiti dovoljno glasova da bi predstavljao realnu pretnju.

( Sepp Blatter: The man who won't give up, BBC, 28. maja )

Blater je 1998. godine prvi put izabran za predsednika Fife kada je nasledio Brazilca Žoaa Avelanža. Tada je pobedio bivšeg predsednika Uefe Lenarta Johansona. Drugi mandat Blater je dobio 2002. godine kada je dobio više glasova od predsednika KAF Ise Hajatua, a treći 2007. godine kada nije imao protivkandidata. Između aktuelnog predsednika Sepa Blatera, koji je na čelu 17 godina i traži peti mandat, i jordanskog princa Alija bin al Huseina biralo je 209 članica FIFA i to iz šest federacija: Afrika (KAF) ima 56 glasova, Evropa (UEFA) 53, Azija (AFK) 46, Severna i Centralna Amerika (KONKAKAF) 35, Okeanija 11 i Južna Amerika (KONMEBOL) 10 glasova. Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini zatražio je od Blatera da napusti funkciju i upozorio da bi evropske federacije mogle da razmatraju mogućnost bojkota Svetskog prvenstva, ako se ne promeni predsednik Fife i najavio da će u slučaju Blaterove pobede UEFA tražiti da se održi vanredni kongres Fife, a ako se 20 odsto članica složi, taj sastanak mora da se organizuje u roku od tri meseca.

Sep Blater je osvojio peti predsednički mandat pobedivši konkurenta jordanskog princa Ali Bin al-Huseina sa 133:73. Pošto u prvom krugu glasanja nije bilo dvotrećinske većine po statutu FIF-a izbor je trebalo nastaviti u drugom krugu glasanja u kome je potrebna prosta većina glasova. Pre drugog kruga glasanja Ali Bin al-Husein se povukao.

Sep Blater je u uvodnoj reči na 65 kongresu FIFA (FIFA President Blatter’s address at Congress Opening Ceremony ) govorio o tome da su došla teška vremena za FIFA, da je pala teška senka na fudbal, da sporne akcije pojedinaca, ako se dokaže, donose sramotu i poniženje, da se ne može dozvoliti da se ugled fudbala i FIFA vuku kroz blato, da to mora da prestane, da on sam zna da ga mnogi ljudi smatraju odgovornim za postupke i ugled svetske fudbalske zajednice povodom odluka o domaćinima Svetskog kupa ili za korupcionaške skandale, ali da on ne može pratiti sve vreme, jer ako ljudi žele da rade pogrešno, oni će takođe pokušati da to sakriju, da on neće dozvoliti da akcije nekolicine unište naporan rad i integritet velike većine onih koji rade tako naporno za fudbal, da su u manjini u fudbalu, kao u društvu oni koji su korumpirani, te da oni moraju biti uhvaćeni i odgovorni za svoje postupke, te da će FIFA sarađivati sa vlastima, jer FIFA ne može biti mesto za korupciju bilo koje vrste...

( Watch the 65th FIFA Congress, LIVE on FIFA.com )

Putin: Još jedan pokušaj SAD da prošire svoju nadležnost u drugim državama

Govoreći o mogućim posledicama skandala u FIFA po Svetsko prvenstvo 2018 u Ruskoj Federaciji, Vladimir Putin izjavio je za TV kanal Rosija 24 da se Rusije to ne dotiče, a da zna o pritisku koji je vršen na Sepa Blatera da zabrani Svetski kup FIFA u Rusiji, da znamo njegovu poziciju, koja nema nikakve veze sa nekim posebnim odnosom FIFA i Rusije, već je njegov generalni princip da sport i politika treba da budu odvojeni, odnosno da sport treba da ima pozitivan uticaj na politiku i da služi kao platforma za dijalog, pomirenje i traženje rešenja.

Što se tiče hapšenja, Putin kaže da mu izgleda da je veoma čudno to što su hapšenja izvršena na zahtev američke strane zbog optužbi za korupciju. "Protiv koga? Protiv međunarodnih zvaničnika. Možemo pretpostaviti da su neki od njih radili nešto pokvareno, ne znam, ali svakako to je za Sjedinjene Države irelevantno. Ovi zvaničnici nisu američki državljani, a ako se događaj desio, to nije bilo na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država i one nemaju veze sa tim. Ovo je još jedan očigledan pokušaj SAD da prošire svoju nadležnost u drugim državama. I naravno, ja ne sumnjam - ovo je očigledan pokušaj da se spreči reizbor g. Blatera za predsednika FIFA, što je flagrantno kršenje principa međunarodnih organizacija...», izjavljuje Putin...

( Владимир Путин: Аресты чиновников ФИФА — попытка США распространить свою юрисдикцию на другие страны RT, 27. maj 2015. )