<< VESTI | | 20.05.2015 13:08

Krupanj (FOTO: Wikimedia Commons)
Krupanj (FOTO: Wikimedia Commons)

Trošenje javnog novca za lokalne medije >

Krupanj na popravnom

Opština Krupanj je, reagujući na preporuku Udruženja novinara Srbije, poništila Konkurs. Isti ponovo nije raspisan, ali, sagledavajući pravovremenu reakciju Opštine na ukazane nedostatke Konkursa, za očekivati je da će novi Konkurs zadovoljiti i zakonske uslove

Krajem marta, tačno 24. dana u mesecu, sa potpisom predsednika Rada Grujića, opština Krupanj je raspisala Konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, na teritoriji opštine Krupanj u 2015. godini, za štampane medije. Iznos sredstava, predviđenih Konkursom, je 700.000 dinara.

Na krupanjski konkurs je, početkom aprila, reagovalo Udruženje novinara Srbije, jer Konkurs, u nekim svojim delovima, i interpretacijama, nije bio po Zakonu.

Udruženje je u svom dopisu navelo, da „Nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja određivati dinamiku objavljivanja medijskih sadržaja i njihov broj. Učesnici konkursa će, u skladu sa svojim predlogom projekta, navesti dinamiku objavljivanja sadržaja, a posao Komisije za ocenjivanje projekata biće da oceni da li je to u javnom interesu građana opštine Krupanj. Zato Vas molimo da deo nedeljno objavljivanje u novinama izbrišete iz konkursa i uskladite ga sa Zakonom i Pravilnikom".

Takođe, sugerisano je, da ni lokalna samouprava, ni Komisija za ocenjivanje projekata, ne može putem konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja odlučivati o tome koji je „način prikupljanja i obrade informacija za emitovanje" podoban. Lokalna samouprava, pa ni Komisija, „ne mogu i ne smeju uticati na uređivačku politiku medija, već je zadatak Komisije da oceni predlog projekta i njegovu opravdanost u skladu sa javnim interesom građana. Zbog toga Vas molimo da ovaj kriterijum izbrišete iz konkursa".

Kada je reč o drugom navedenom kriterijumu, konkurs koji je Opština Krupanj raspisala je konkurs za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja, a ne konkurs za kupovinu oglasnog prostora ili javna nabavka, na osnovu kojih bi učesnici konkursa predlagali cenu. U predlogu budžeta predloga projekta učesnici konkursa će navesti iznos sredstava potrebnih kako bi sproveli projekat, ali se to ne može kvalifikovati kao cena koju će navesti za „ustupljeni medijski prostor".

Opština Krupanj je, reagujući na preporuku Udruženja novinara Srbije, poništila Konkurs. Isti ponovo nije raspisan, ali, sagledavajući pravovremenu reakciju Opštine na ukazane nedostatke Konkursa, za očekivati je da će novi Konkurs zadovoljiti i zakonske uslove.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST