Vreme
VREME 1266, 9. april 2015. / VREME

Podrška Beogradu na vodi:
Spontano stranačko okupljanje

"Podržimo projekat koji će Beograd svrstati u najlepše svetske metropole. Podržimo volju da se u našoj zemlji konačno nešto pokrene. Ja želim Beograd na vodi, a ti?", pisalo je u informacijama o najavljenom događaju

Do sada su različite organizacije i stručnjaci organizovali skupove na kojima je kritički govoreno o projektu Beograd na vodi. Prvo okupljanje građana koji podržavaju projekat održano je 7. aprila ispred Narodne skupštine i to na početku rasprave o lex specialisu o "Beogradu na vodi". Skup je najavljen na Fejsbuk stranici pod nazivom "Podržimo razvoj našeg Beograda". U informacijama o tom događaju je pisalo: "Podržimo projekat koji će Beograd svrstati u najlepše svetske metropole. Podržimo volju da se u našoj zemlji konačno nešto pokrene. Ja želim Beograd na vodi, a ti?"

Među dve stotine okupljenih bilo je studenata, zaposlenih, penzionera, a jedan od prisutnih je na sakou imao značku sa logoom Srpske napredne stranke. "Mi smo došli da podržimo Zakon. Niko nas nije okupio. A ko ste vi?", odgovorio je reporterki "Vremena" jedan od prisutnih na pitanje ko je organizator skupa. Policajci koji su posmatrali skup nisu znali da li je prijavljen ili je reč o spontanom okupljanju građana.

U svakom slučaju, okupljanje je započeto u 10.30, pola sata nakon početka sednice, odnosno pola sata pre dolaska premijera Aleksandra Vučića u Skupštinu. "Ti, pređi iza da se vidi transparent. Da ne budu svi ispred...", pokazao je prstom čovek u odelu, s rej-ban naočarima i nekakvom bubicom u uhu dečku koji je nosio transparent "BGH2O za moderan Beograd". Dečko je poslušao bez reči.

Na transparentima koje su okupljeni držali je pisalo: "Beograd je moj grad", "Beograd budućnosti", "Borko nosi Pradu", "Vučiću, hapsi ih sve", "Pajtiću, di su naši novci", "Kada će Živković da odgovara za ‘stručnu’ privatizaciju ‘Sartida’", "Vinograd 500.000 e?"... Neki su se fotografisali tako da se iza njih vidi zgrada Skupštine.

Iako je skup najavljen kao izražavanje podrške "Beogradu na vodi", okupljeni su imali različite poglede na projekat: "Bilo bi lepo da se to uradi, ali ovo je Srbija... Nešto će tu opet da se izmanipuliše", "Nemamo para za Obrenovac, a pravimo ovo"...

Žamor se pretvorio u glasan aplauz kada je sa desnog prilaza, peške i mašući okupljenima, u Skupštinu ušao premijer Vučić.

Nakon toga, atmosfera među okupljenima je ukazivala da će im se svakog trenutka neko obratiti, međutim, vreme je prolazilo. "Mogli bi da počnu uskoro, nismo svi mladi. Bole me noge", prokomentarisala je jedna gospođa. Neki su komentarisali i da su "bespotrebno izašli sa posla".

Nešto pre podneva okupljeni su počeli da se razilaze. Onaj u odelu i s bubicom u uhu rekao je jednoj grupi: "To je to. Možemo da idemo." Drugi je preneo informaciju: "Ekipa sa Voždovca je otišla, ajmo." Grupi momaka je prišao stariji čovek: "Momci, 26. idemo u Novi Sad. Povedi što više drugara koji hoće da se provedu. Krećemo autobusom, ispred Bloka 70."

Oko 12 časova, i poslednji "podržavaoci" projekta izbrojali su transparente, spakovali ih u auto i otišli.

Katarina Stevanović