<< VESTI | | 03.04.2015 23:13

DOKUMENT >

Izveštaji o padu vojnog helikoptera

Uzroci udesa;

Meteorološki uslovi ispod minimuma ;

Ko je naredio upotrebu helikoptera u magli

Prilog izveštaju: Izjava brigadnog generala Bandića

Komandant RV i PVO Ranko Živak: "Konstatovao sam da se ponovo izdaju zadaci suprotno važećim proceduram"

Ministar zdravlja Lončar obavestio generala Bandića da želi da prisustvuje sletanju helikoptera

Milivoje Milisavljević, potpukovnik: Načelnik GŠ Vojske Srbije je izvešten u 21.12 časova - po sletanju helikoptera u Rašku

Izveštaj Komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije;

Izveštaj stručne komisije koju je formirao komandant RViPVO

Biografije nastradalih pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane

Mehić Ramiza Omer, pilot, vođa vazduhoplova, major avijacije, rođen 24. jula 1967 godine u Doboju. Bio je na dužnosti pomoćnika komandanta za transport i traganje i spasavanje, ujedno nastavnik letenja u komandi 890. mešovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade.

U vojsci je od 21. jula 1990. godine. Završio je Vazduhoplovnu vojnu akademiju u Zadru i sve vreme je bio pilot helikoptera. Ima zvanje starijeg nastavnika letenja i 1. kategoriju stručno-borbene osposobljenosti. Osposobljen je za pilota HT-40 i HT-48. Oženjen i otac dvoje dece.

Đukarić Ostoje Milovan, pilot, kapetan avijacije, rođen 22. jula 1982. godine u Novom Sadu. Bio je na dužnosti pilota u 1. helikopterskom odeljenju 890. mešovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade.

U vojsci je od 16. septembra 2005. godine. Završio je Vojnu akademiju – smer avijacija 2005. godine. Bio je pilot 4. kategorije stručno-borbene osposobljenosti.

Drajić Radoja Nebojša, mehaničar-letač, zastavnik tehničke službe, rođen 22. maja 1971. godine u Bajinoj Bašti. Bio je na dužnosti komandira odeljenja, ujedno letača, 1. odeljenja za helikopter i motor za HT-40/48, vod za helikopter i motor, Četa za vazduhoplovno-tehničko održavanje 890. mešovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade.

U vojsci od 14. jula 1990. godine. Završio je Srednju vojnu školu RV i PVO u Rajlovcu 1990. godine, a imao je i završene preobuke za HT-40 i HT-48. Oženjen i otac dvoje dece.

Miladinović Milana Ivan, mehaničar-letač, zastavnik tehničke službe, rođen 24. avgusta 1968. godine u Kruševcu. Bio je na dužnosti prvog podoficira u Četi za vazduhoplovno-tehničko održavanje 890. mešovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade.

U vojsci od 18. jula 1987. godine. Završio je Srednju vojnu školu RV i PVO u Rajlovcu 1987. godine, a imao je završene preobuke za HT-40 i HT-48. Oženjen i otac dvoje dece.

( Sajt Vojske Srbije 14. marta)

Ministarstvo odbrane Srbije objavilo je Izveštaj komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije, kao i Izveštaj komisije koju je formirao komandant RV i PVO. Meteorološki uslovi su, prema vrednostima iz Uputstvo za rad Dežurne ekipe Snaga za traganje i spasavanje u 204. vbr , u vreme angažovanja TiS i predviđeno vreme sletanja bila ispod meteorološkog minimuma za oblačnost, a u 22:30 časova ispod meteorološkog minimuma i za vidljivo, piše u Izveštaju komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije. U zaključcima tog, prvog izveštaja se navodi da je "u najboljoj nameri da se spasi život petodnevne bebe iz Novog Pazara došlo do određenih propusta u realizaciji propisanih procedura tokom izvršenja zadatka".

Komisija zaključuje i da postoje elementi odgovornosti vojne organizacije u pripremi i izvršenju zadatka dežurne ekipe. Ističe se da propusti, navedeni u izveštaju, nisu neposredno prouzrokovali nastanak vanrednog događaja, udes helikoptera HT-48.

Komisija predlaže i da se pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti za general-majora Ranka Živaka, brigadnog generala Predraga Bandića, komandanta 204. vazduhoplovne brigade, pukovnika Ljubomira Josifovića i pukovnika Gordana Pavlovića.

Komisija koju je formirao komandant RV i PVO zaključila je da je "ljudski faktor" osnovni uzrok udesa, koji se "ogleda u neadekvatnom upravljanju vazduhoplovom u složenim meteorološkim uslovima".

U delu koji se odnosi na odgovornost za nesreću naveden je vođa posade helikoptera major Omer Mihić, a deo odgovornosti snose i drugi pilot, kapetan Milovan Đukarić i letač-tehničar.

RTS je prethodno nezvanično saznao da u izveštaju tehničke komisije piše da je obdukcioni nalaz pokazao da je pilot Omer Mehić imao 0,68 promila alkohola u krvi, i 1,3 promila u urinu. Pre ulaska u helikopter, nezvanično saznajemo, nije urađen alko-test, iako je to predviđeno pre svakog leta.

Osnovni uzrok udesa je ljudski faktor, koji se ogleda u neadekvatnom upravljanju vazduhoplovom u složenim meteorološkim uslovima noću prilikom prilaza za sletanje na alternativni aerodrom. Posada je najverovatnije doživela prostornu dezorijentaciju kao posledicu zamora, emocionalne prenapregnutosti i kompromitovanom funkcijom pažnje, usled čega ne uspeva da odredi položaj vazduhoplova u prostoru pomoću instrumenata. Prisustvo alkohola kod vođe posade i letača tehničara pojačava prethodne manifestacije, piše u izveštaju Komisije PVO.

Kao drugostepeni uzrok nesreće navedeni su propusti u planiranju, organizaciji i rukovođenju letom. U izveštaju je, takođe, navedeno da je brigadni general Predrag Bandić pozvao ministra odbrane u 19.56 časova, kada mu je saopštio da postoje tehnički uslovi za izvršenje zadatka, ali pritom nije poštovana standardna operativna procedura za upotrebu snaga za traganje i spasavanje.

"Ministar odgovara da je urgentno i da se krene na zadatak", prenosi se u izveštaju tok dogovora o tome.

U drugom izveštaju, čiji je autor Komisija koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije, takođe objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane, navedeno je da postoje elementi odgovornosti vojne organizacije u pripremi i izvršenju zadatka, ali da oni nisu neposredno prouzrokovali pad vojnog helikoptera.

Kako je saopšteno, dežurna ekipa za traganje i spasavanje bila je osposobljena za izvršavanje zadatka u složenim meteorološkim uslovima, ali je aktiviranje dežurne ekipe za traganje i spasavanje i komandovanje dežurnom ekipom u toku izvršenja zadatka realizovano uz propuste.

U delu izveštaja o ispravnosti helikoptera, navedeno je da je letelica ispravna, ali da nije u sastavu za traganje i spasavanje u periodu od 13. do 15. marta 2015, te da se letelica nije nalazila na mestu određenom za smeštaj helikoptera u dežurstvu.

Oba izveštaja dostupna su na sajtu Ministarstva odbrane Srbije (dokumenti dole i linkovi na originale dokumenata).

Milivoje Milisavljević, potpukovnik: Načelnik GŠ Vojske Srbije je izvešten u 21.12 časova - po sletanju helikoptera u Rašku

1. referent dežurne smene ODT 13./14.03.2015. godine

ZAMENIKU KOMANDANTA ZOK

Udes vazduhoplova HT 48 dana 13. marta2015. godine u rejonu a. „Nikola Tesla" u Beogradu,

I Z J A V A.

1. U 20.00 časova od ODT KoV primili smo informaciju da je put Raška -Kraljevo u prekidu zbog odrona kod sela Bogutovac i da se na lice mesta uputio komandant 2.br KoV.

2. U 20.03 časova ODT RViPVO nas je izvestio da je bg Bandić, komandant 204.vbr naredio upotrebu helikoptera TiS za hitno medicinsko prevoženje životno ugrožene bebe iz Raške za Beograd. Takođe su saopštili (pk Pavlović Gordan) da je angažovanje odobrio i naredio ministar odbrane, gospodin Bratislav Gašić, a da je bg Bandić obavestio komandanta RViPVO i da je isti saglasan da se helikopter uputi na zadatak. ODT RViPVO je tražio pomoć od ODT SO da se preko ODT KoV preduzmu mere za bezbedan prihvat helikoptera u kasarni „Stefan Nemanja" u Raškoj.

3. Odmah smo od ODT KoV zahtevali da preko OD 2. br KoV preduzme mere za prihvat helikoptera. Isti je preduzeo mere i tražio da obezbedimo očekivano vreme sletanja helikoptera u Rašku što smo nakon konsultacije sa ODT RViPVO i javili pp Bulatoviću.

4. U to vreme u Sali ODT je bio prisutan pk Josifović, RODT, pk Željko Tramošljika, pomoćnik za operacije ZOK, mj Đorđević i ja. Konsultovali smo se sa pk Tramošljikom da li i koga da izvestimo o ovom angažovanju i na sugestiju pk Tramošljike izveštavamo ZK ZOK u 20.40 časova, da je po naređenju ministra odbrane i bg Bandića angažovan helikopter. Svi u timu su bili ubeđeni da su sva lica u sistemu koja treba da budu upoznata sa aktivnošću upoznata sa istom obzirom da je ministar odbrane lično odobrio i naredio angažovanje.

5. Po reakciji gm Janićijevića shvatamo da niko nezna da se ova aktivnost realizuje pa je po sletanju helikoptera u Rašku uz prethodnu konsultaciju sa gm Janićijevićem, pk Josifović izvestio načelnika GŠ Vojske Srbije o predmetnoj aktivnosti. Načelnik GŠ Vojske Srbije je izvešten u 21.12 časova.

6. U toku realizacije leta sve vreme smo bili u kontaktu sa ODT RViPVO i uporedo pratili let na APPVS koji je instaliran u Sali ODT.

7. ODT RViPVO nas je izvestio da će sletanje helikoptera biti na a."Nikola Tesla" obzirom da su meteorološki uslovi za sletanje na helidrom VMA nepovoljni i da će nas izvestiti kad helikopter sleti.

8. Prateći na APPVS situaciju u vazduhu primećujemo da se helikopter predugo zadržao iznad a. "Nikola Tesla" i u više navrata tražimo od ODT RViPVO tražimo potvrdu da je isti sleteo. Isti nam odgovaraju da još pokušavaju da slete zbog loših meteoroloških uslova i da će odmah izvestiti kad helikopter sleti.

9. Oko 22.30 na APPVS nestaje oznaka za predmetnn helikopter i ja ponovo pozivam ODT RViPVO tražeći potvrdu sletanja, a pk Pavlović me izveštava da nemaju potvrdu da je helikopter sleteo. Još u dva do tri navrata sam tražio potvrdu da je helikopter sleteo ali su odgovori bili negativni a nakon toga nam je saopšteno da je sa helikopterom izgubljena i radio i radarska veza.

10. ODT SO je sve vreme pratio situaciju, a u izveštavanje o problemu sa sletanjem helikoptera pristupili smo već oko 22.15 časova (komunikacija sa ZK ZOK), a zatim i sa načelnikom GŠ Vojske Srbije.

11. U Pregledu snaga angažovanih u spužbi traganja i spasavanja uočio sam da je prijavljen od strane RViPVO vazduhoplov HT-40 (Mi -8), a od ODT RViPVO izvešteni smo da je po naređenju komandanta 204.vbr, bg Bandića angažovan HT-48 (Mi-17).

12. Niko nije uputio nikakav zahtev u ODT SO za angažovanje helikoptera iz službe TiS.

13. Napominjem da je u SaLi ODT u funkciji Registrafon, koji registruje i snima sve razgovore koje ODT SO obavlja u toku dužnosti, tako da se može proveriti verodostojnost moje izjave.

U Beogradu

14.03.2015. godine IZJAVU DAO I POTPISAO:

Milivoje Milisavljević, potpukovnik

(Prilozi uz prvi izveštaj sajt Ministarstva odbrane)


 

DOKUMENT: Izveštaj Komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije

DOKUMENT: Izveštaj Komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije

Komisija za ispitivanje uzroka nastanka vanrednog događaja 18. 03. 2014. godine

VOJNA TAJNA STROGO POVERLjIVO

Primerak br

Ispitivanje uzroka nastanka VrDg - udes vojnog vazduhoplova iz sastava dežurne ekipe za TiS dana 13. 03. 2015. godine izveštaj, dostavlja.

GENERALŠTAB VOJSKE SRBIJE

Kabinetu načelnika

Na osnovu Naređenja načelnika Generalštaba VS, akt Operativnog centra sistema odbrane pov.broj 3-1/52 od 14. 03. 2015.godine, Komisija za ispitivanje VrDg u 204.vbr - udes vojnog vazduhoplova HT-48 iz sastava dežurne ekipe za TiS dana 13. 03. 2015.godine, sprovela je, u periodu od 14. do 18. 03. 2015.godine, radnje na utvrđivanju okolnosti koje su dovele do vanrednog događaja o čemu dostavlja sledeći,

IZVEŠTAJ

1. Oganizovanje i upotreba Službe traganja i spasavanja

Služba traganja i spasavanja (STS) predstavlja deo funkcionalne organizacije Vojske Srbije i po nameni razvrstana je u snage za hitno reagovanje. U skladu sa Naredbom predsednika Republike Srbije o merama pripravnosti Vojske Srbije (VK PRS DT broj 4- 8 od 22. 10. 2012. godine) i Naređenjem načelnika Generalštaba Vojske Srbije o organizovanju mera pripravnosti Vojske Srbije (DT broj 02/2252-31 od 04. 12. 2012. godine) služba traganja i spasavanja se nalazi u prvom stepenu pripravnosti. Snage za realizaciju zadataka Službe traganja i spasavanja daje Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana (RViPVO) Vojske Srbije Dežurnom ekipom traganja i spasavanja (TiS).

Upotreba službe traganja i spasavanja se realizuje radi pronalaženja posada vazduhoplova nakon udesa (civilnih i vojnih) i u okviru zadataka iz treće misije Vojske Srbije.

Angažovanje službe traganja i spasavanja u 3. misiji definisano je Standardnim operativnim procedurama koje propisuje načelnik Generalštaba Vojske Srbije a aktivira se preko Operativnog centra sistema odbrane (OC SO).

Dežurnom ekipom traganja i spasavanja, u pripremi i izvođenju operacije, neposredno komanduje Operativni dežurni tim Komande RViPVO (ODT RViPVO).

2. Činjenice o angažovanju Dežurne ekipe traganja i spasavanja dana 13. 03. 2015. godine

Komisija je utvrđivala okolnosti nastanka vanrednog događaja kroz analizu: uređenosti procedura za angažovanje dežurne ekipe za TiS, stanja ispravnosti helikoptera, meteoroloških uslova, stanja obučenosti posade i hronologije događaja.

2. 1. Uređenost procedura i dokumenta funkcionisanja i angažovanja Dežurne ekipe za TiS

Komisija je sagledala dokumentaciju vezanu za aktiviranje i komandovanje snagama TiS na nivou OC SO, OC KRViPVO, 204. vbr/RViPVO i 890 mhe/204. vbr.

Na nivou OC SO razrađena su dokumenta koja omogućavaju prijem i prenošenje signala za aktiviranje dežurnih snaga za TiS za angažovanje u 3. misiji. Nije posebno razrađena standardna operativna procedura za hitna medicinska prevoženja pripadnika Vojske, Ministarstva i lica van sastava Vojske .

Na nivou ODT komande RViPVO pregledana su sledeća dokumenta:

- Snage za traganje i spasavanje, naređenje Komandanta RViPVO (akt KViPVO, str. pov. broj 02-2-4/1348-1 od 15. 01. 2015. godine). - Prilog br. 1;

- Standardne operativne procedure u slučaju povrede suvereniteta VaGІ RS i TiS, naređenje komandanta RViPVO (akt, KViPVO pov. broj 02-5/2017-1 od 23. 01. 2013. godine)-Prilog br. 2;

- Uputstvo za organizaciju i funkcionisanje operativnog dežurstva i dežurstva u sistemu PVO i TiS u Vazduhoplovstvu i PVO (akt KViGІVO, str. pov. broj 02-5/4300-1 od 06. 02. 2015. godine) - Prilog br. 3;

- Uputstvo za rad operativnog dežurnog tima i grupe za borbeno komandovanje dežurnim snagama u sistemu PVO i TiS u Ratnom vazduhoplovstvu i PVO (akt KViPVO, str. pov. broj 02-5/7633-1 od 06. 03. 2015. godine) - Prilog br. 4;

- Naređenje o organizovanju i radu Grupe za kontrolu i obezbeđenje VaP u ODT ViPVO komandanta ViGІVO (akt KViPVO, str. pov. broj 02-5-2/11765-2 od 13. 05. 2015. godine) - Prilog br. 5 i

- Operativni dnevnik ODT KRViPVO - Prilog br. 6.

Na nivou 204. vbr pregledana su sledeća dokumenta:

- Uputstvo za rad operativnog dežurnog 204. vbr (akt Komande 204. vbr, str. pov. broj 02- 2-2/2301-2 od 23. 02. 2015. godine) - Prilog br. 7;

- Snage za traganje i spasavanje, naređenje Komandanta 204. vbr (akt Komande 204. vbr, str. pov. broj 02/1492-1 od 26. 01. 2015. godine) - Prilog br. 8;

- Standardne operativne procedure dežurne ekipe TiS u slučajevima operacija TiS pri udesu vojnog/civilnog vazduhoplova i iz 3. misije Vojske Srbije akt Komade 204. vbr -Prilog br. 9 i

- Operativni dnevnik 204. vbr (na zasebnim listovima papira, nezaveden i neoveren)- prilog br. 10.

Na nivou 890. mhe pregledana su sledeća dokumenta:

- Sveska izveštaja komandira Snaga za hitno reagovanje TiS (kopija izveštaja za period 11-13. 03. 2015. godine kao poslednjeg u evidenciji) - Prilog br. 11;

- Evidencija primopredaje dežurstva Snaga za hitno reagovanje TiS (kopija poslednje dve primopredaje dežurstva, 09-11. 03. i 11-13. 03. 2015. godine) - Prilog br. 12;

- Evidenciju pripreme posada TiS (kopije četiri pripreme sa datumima koji se ne podudaraju 08. 06. 2013 potom 16. 05. 2013. potom 13. 06. 2013. potom 21. 05. 2013. godine i kopije poslednje dve evidentirane pripreme, za period 27. 02 - 06. 03. 2015. i 06. 03 - 13. 03. 2015. godine)

2. 1. 1. Zaključci u vezi sa procedurama i dokumentima

Standardna operativna procedura za angažovanje dežurne ekipe za TiS je razrađena i usklađena na svim nivoima komandovanja. Procedurom je propisano da OC SO izdaje naređenje ODT RViPVO za angažovanje dežurne ekipe za TiS. Posle prijema naređenja, rukovodilac operativnog dežurnog tima RV i PVO (RODT RViPVO) podiže pripravnost dežurne ekipe za TiS, vrši pripreme za obezbeđenje leta, naređuje angažovanje i izvršno komanduje operacijom. - Prilog br. 2;

Postupanje u slučaju hitnog medicinskog prevoženja realizuje se po SOP za angažovanje TiS u trećoj misiji Vojske Srbije.

Primopredaja dužnosti i priprema posade koja je imala udes 13. 03. 2015. godine nisu evidentirane u propisanim evidencijama. - Prilog br. 12 i 12A;

2. 2. Stanje helikoptera HT-48 (Mi-17) ev. broj 12551

Prilikom primopredaje dužnosti dežurne ekipe TiS dana 13. 03. 2015. godine, ekipa koja je primila dužnost primila je helikopter HT-40 (Mi-8) ev. broj 12366 i na njemu izvršila pretpoletni pregled, kao deo redovne dnevne aktivnosti na vazduhoplovu u dežurstvu.

Po prijemu zadatka za angažovanje TiS, dežurna ekipa u 19:36 časova pristupa pretpoletnom pregledu helikoptera tipa HT-48 (Mi-17) ev. broj 12551. Ovaj vazduhoplov nije bio u sastavu snaga za TiS za period od 13. do 15. 03. 2015. godine i nije se nalazio na delu severne stajanke „D" na mestu određenom za smeštaj helikoptera u dežurstvu, već na lokaciji razmeštaja ostalih vazduhoplova 890. mhe. - Prilog br. 13.

Komanda 890. mhe je u svojim dnevnim operativnim izveštajima za period od 14.00 časova 11. 03. 2015. do 14.00 časova 13. 03. 2015. godine izvestila da je helikopter HT-48 ev. broj 12551 ispravan. - Prilozi br. 14 i 15.

Komisiji nije došla do podatka da li postoji dokumenat na osnovu kojeg je izvršena promena tipa vazduhoplova.

Izvršen je pregled sadržaja torbe sa dokumentacijom helikoptera HT-48, ev. broj 12551 na srpskom jeziku i ostvaren uvid u sledeća dokumenta:

Knjižice elise

- Knjižice podataka Knjige kartona podataka

- Ostatke knjižice održavanja vazduhoplova (VOB-055) pronađene na mestu udesa Ustanovljeno je sledeće stanje dokumentacije:

- Helikopter je proizveden 30. 06. 1991. godine. Izvršena je jedna opšta opravka dana 12. 06. 2010. godine. Zaključno sa 11. 03. 2015. godine naleteo je 282.35 časova od opšte opravke i 32.33 časova od poslednjeg (petog) povremenog pregleda (pregled je rađen pri naletu 250.02 časova dana 01. 12. 2014. godine).

- Magnetni kompas KI-13K je neispravan, skinut i nalazi se na opravci od 24. 02. 2015. godine. Komandant 204. vbr je odobrio letenje helikoptera bez magnetskog kompasa za period od 02. do 16. 03. 2015. godine . - Prilog br. 16.

- U zaključcima o ispravnosti unetim u VOB-055 za dva poslednja pregleda u tehničkom danu izvršenim 03. 03. i 10. 03. 2015. godine, konstatovano je stanje ispravnosti sa „ISPRAVAN". - Prilozi br. 17 i 18.

- Helikopter je pre udesa korišćen dana 11. 03. 2015. godine (Prilozi br. 19 i 20) i izvršen je posleletni pregled. Izvršeno je punjenje rezervoara gorivom što je dokumentovano u VOB-055 i u Listi izdavanja i primanja (Prilog br. 21). Evidencija o pregledu u VOB-055 nije potpisana od strane lica koje je vršilo kontrolu rada tehničara za vazduhoplov. I pored toga, u zaključku o ispravnosti konstatovano je stanje ispravnosti „ISPRAVAN".

- U dokumentaciji koju je na mestu udesa prikupila komisija za osnovno ispitivanje udesa i koja je stavljena na uvid ovoj komisiji ne nalazi se List održavanja vazduhoplova (VOB-055) za dan 13. 03. 2015. godine.

2. 2. 1. Zaključci o stanju helikoptera HT-48, sv. broj 12551

Na osnovu raspoloživih podataka helikopter HT-48 ev. broj 12551 je dana 13. 03. 2015.godine bio ispravan. Redovno je održavan i prateća dokumentacija helikoptera omogućava uvid u stanje ispravnosti i izvršene postupke održavanja. Pretpoletni pregled vazduhoplova za izvršenje zadatka TiS je prema izjavi sv Tomice Đorđevića realizovan. - Prilog br. 13.

. 3. Meteorološki uslovi u toku izvršavanja zadatka

Upoređivanjem podataka iz Pregleda meteoroloških uslova na aerodromima Srbije za dan 13. 03. 2015. godine (Prilog br. 22) sa odredbama Pravila letenja oružanih snaga i vrednosti propisanim tačkom 8. Uputstva za rad dežurne ekipe snaga za TiS u 204. vbrh, konstatovano je sledeće:

- u vreme pripreme za izvršenje zadatka (19:30) baza oblaka na a. Batajnica bila je ispod meteorološkog minimuma za helikopter HT-40/48 i pilota I kategorije stručno borbene osposobljenosti (KSBO);

- u vreme poletanja (20:15) baza oblaka na a. Batajnica bila je ispod meteorološkog minimuma za pilota 1. KSBO;

- u vreme predviđenog sletanja (22:00) baza oblaka na a. Nikola Tesla i a. Batajnica bila je ispod propisanog meteorološkog minimuma za helikopter HT-40/48 i pilota I. KSBO. Meteo uslovi u 22:30 časova bili su ispod propisanog meteorološkog minimuma i za vidljivost.

2. 3. 1. Zaključak o meteorološkim uslovima

Meteorološki uslovi su, prema vrednostima iz Uputstvo za rad Dežurne ekipe Snaga za traganje i spasavanje u 204. vbr , u vreme angažovanja TiS i predviđeno vreme sletanja bila ispod meteorološkog minimuma za oblačnost, a u 22:30 časova ispod meteorološkog minimuma i za vidljivost.

Pri donošenju zaključka o meteorološkim uslovima komisija nije raspolagala normativnim dokumentima kojima je propisana mogućnost izvršavanja zadatka pri vrednostima manjim dodatih vrednosti.

2. 4. Obučenost dežurne ekipe za TiS

Uvidom u planove letenja 890. mhe u periodu od 14. 01. do 11. 03. 2015. godine (Prilozi br. 23 do 31), pregled osposobljenosti pilota za osnovnu i pomoćnu namenu (Prilozi br. 32 i 33) i pregled trenutne trenaže pilota 890. mhe (Prilog br. 34), kao i u letačke knjižice (Prilozi br. 35 do 38) i knjižice evidencije naleta pilota (Prilozi br. 39 i 40), konstantovano je sledeće:

- vođa vazduhoplova i drugi pilot su bili osposobljeni i u trenaži za letenje u povoljnim meteorološkim uslovima (PMU) danju i noću,

- vođa vazduhoplova je bio osposobljen i u trenaži za letenje u složenim meteorološkim uslovima (SMU) danju i noću,

- drugi pilot je bio osposobljen, ali ne i u trenaži za letenje u SMU danju,

- drugi pilot nije bio osposobljen, a samim tim ni u trenaži za letenje u SMU noću.

Komanda 890. mhe je u Dnevnom operativnom izveštaju za 12. 03. 2015. godine (str. pov. br. I- 46) dostavila neažurne podatke o osposobljenosti i trenaži za oba člana posade, jer nisu uzeti u obzir podaci o noćnim trenažnim letovima izvršenim 11. 03. 2015. godine. - Prilog br. 41;

2. 4. 1. Zaključak o obučenosti dežurne ekipe TiS

S obzirom da je naređenjem komande 204. vbr propisano da drugi pilot treba da bude u trenaži za povoljne meteo uslove danju, zaključeno je da je sastav dežurne ekipe TiS bio osposobljen i u trenažu za izvršenje dodeljenog zadatka.

2. 5. Hronologija događaja

Rekonstrukcija hronologije događaja realizovana je na osnovu izjava učesnika u događaju, transkripata fono zapisa ODT OC SO, ODT OC KRViPVO i komunikacija aerodromske kontrole letenja (AKJI) Beograd i Kraljevo sa vazduhoplovom i uvidom u dostupnu dokumentaciju.

2. 5. 1. Prijem zadatka i priprema za operaciju TiS

Iniciranje zadatka hitnog medicinskog prevoženja izvršio je ministar odbrane pozivom bg Predraga Bandića komandanta 204. vbr u 19:26 časova 13. 03. 2015. godine. Komandant 204. vbr ostvario je neposredan kontakt sa vođom dežurne ekipe TiS na a. Batajnica, operativni dežurni 204. vbr, AKL Batajnica, meteo službom RViPVO i zamenikom komandanta 98. vbr radi utvrđivanja elemenata meteorološke situacije na aerodromima: poletanja, a. Nikola Tesla i Morava, kao i u rejonu Ušća i Raške.

Nakon početne analize meteo uslova, raspoloživih resursa i mogućeg stanja na mestu sletanja, izveštava ministra odbrane da postoje minimalni meteorološki uslovi za izvršenje zadatka. Kontaktira medicinsko osoblje i utvrđuje da postoje uslovi za prihvat pacijenta u kasarni u Raškoj. Nakon dodatnih konsultacija sa vođom posade i razrade alternativa za izvršenje zadatka izveštava ministra odbrane da su uspostavljeni i tehnički uslovi za izvršenje prvoženja i prima naređenje za izvršenje zadatka. O preduzetom, izveštava komandanta RViPVO oko 19:40 časova i prima instrukcije za dalje postupanje. - Prilozi br. 42 i 43.

Rukovodilac ODT OC KRViGІVO pukovnik Pavlović Gordan izvešten je o otpočetim pripremama dežurne ekipe TiS u 19:55:08 časova putem mobilnog telefona od strane bg Predraga Bandića koji mu je saopštio da je primio zahtev ministra odbrane g. Bratislava Gašića za angažovanje helikoptera iz dežurnih snaga TiS na zadatku hitnog medicinskog prevoženja životno ugroženog deteta iz Raške. Tom prilikom, bg Banić je saopštio BK Pavloviću da je posada TiS upoznata sa zadatkom i da je preduzela neophodne pripreme. - Prilog br. 44

Komisija ne raspolaže podatkom da li je posada vazduhoplova raspolagala prognoziranim meteorološkim podacima 30 minuta pre i posle predviđenog vremena sletanja.

Pukovnik Pavlović je u 19:56:30 časova pozvao OC SO i izvestio o dobijenom zadatku i dobijenim smernicama za dalje postupanje. Potom u 20:00:38 časova, poziva gm Ranka Živaka i izveštava ga o dobijenom zadatku i od njega dobija smernice za postupanje i zadatak da proveri meteorološku situaciju na planiranoj maršruti prema Raškoj.

Dežurni dispečer OC RViPVO obavestio je pk Pavlovića da je kroz sistem AFTN prošla najava i prijava leta po maršruti a. Batajnica-Višnjica-Raška (stadion)- sletanje, Raška (stadion)-Banjički vis-sletanje, Banjički vis-a. Batajnica. - Pіrilog br. 49.

Dežurni meteo tehničar, zastavnik Toni Cukon, izveštava ODT u 20:04:52 časova o stanju meteorološke situacije za Kraljevo. - Prilozi br. 50 i 51.

Rukovodilac ODT RViPVO izvestio je u 20:08:51 časova ODT SO da je krenuo TiS sa Batajnice i da je očekivano vreme sletanja u Rašku oko 21:00 časova.

O aktivnostima TiS koje su u toku, rukovodilac ODT SO je izvestio ZK ZOK u 20:40 časova, a načelnika GŠ VS generala Ljubišu Dikovića u 21:12 časova. - Prilozi br. 45 do 48.

2. 5. 1. 1 Zaključci o pripremi za izvršenje zadatka

Komisija je sagledala dostupnu dokumentaciju vezanu za aktiviranje i komandovanje snagama TiS na nivou OC SO, OC KRViPVO, 204. vbr/RViPVO i 890. mhe/204. vbr i konstatovala sledeće:

- Komandant 204. vbr je primio zadatak hitne medicinske evakuacije od strane ministra odbrane i pokrenuo postupak za pripremu i izvršenje operacije traganja i

spasavanja. Imenovani se na 13. 03. 2015. godine nalazio na korišćenju godišnjeg odmora. - Prilog br. 52.

- Iz izjave st Tomice Đorđevića dežurnog tehničara iz dežurne ekipe TiS može se zaključiti da je dežurna ekipa za TiS zadatak primila u 19:36 časova, što znači da RODT RViPVO nije bio uključen u pripremu dežurne ekipe za operaciju TiS iako je odgovoran za izvršno komandovanje ovim snagama u operaciji.

- ODT SO nije primio zahtev za angažovanje snaga TiS već izveštaj rukovodioca ODT RViPVO u 19:56:30 časova.

- Komandant RViPVO gm Ranko Živak nije izvestio načelnika GŠ VS o realizaciji zadatka.-Prilog br. 45

- RODT SO nije pravovremeno izvestio načelnika GŠ Vojske Srbije. Prema izjavama, članovi ODT SO bili su ubeđeni da je NGŠ VS već upoznat, s obzirom da je aktivnost naredio ministar odbrane. Prema Uputstvu za rad ODT SO rukovodilac izveštava NGŠ VS o svim značajnim promenama u MO i VS.

- ODT SO nije bio upoznat o zameni letelice HT-48 umesto HT-40, kao ni rukovodilac ODT RViPVO. Komanda RViPVO je u obavezi da dostavlja OC SO ažuriran Pregled dežurnih snaga u sistemu PVO i TiS (Prilog br. 53). Takođe, predviđeno je da vođa dežurne ekipe za TiS odmah izveštava ODT RViPVO direktnom telefonskom linijom o svim promenama koje mogu bitno da utiču na izvršenje zadatka, kao što je zamena letelice.

- Standardnim operativnim procedurama u slučaju povrede suvereniteta VaP R. Srbije i TiS nije predviđena mogućnost da komandant jedinice neposredno ili preko OC RViPVO naredi angažovanje dežurne ekipe za TiS.

- Operativni dežurni tim RViPVO kao nadležan organ za izvršno komandovanje snagama TiS u operaciji nije preduzeo drugi korak iz propisane procedure (narediti pripravnost za dežurne snage TiS i preneti im podatke bitne za njihovo angažovanje) jer je to, prema njegovoj izjavi, izvršio komandant 204. vbr. Takođe, RODT RViPVO nije naredio poleganje vazduhoplova ili ostvario neposrednu komunikaciju sa vođom dežurne ekipe za TiS.

2. 5. 2 Izvršenje zadatka

Poletanje vazduhoplova sa a. Batajnica izvršeno je u 20.12 časova, a sletanje na stadion u kasarni „Stefan Nemanja" u Raškoj izvršeno je u 21.10 časova. Po izvršenom prihvatu pacijenta sa 2 medicinska pratioca (lekar i medicinski tehničar) u 21.18 časova izvršeno je poletanje vazduhoplova za Beograd. Predviđeno vreme sletanja vazduhoplova na a. Nikola 'Gesla bilo je oko 22.00 časova.

Let helikoptera od Raške prema Beogradu odvijao se bez problema, a helikopter je praćen tokom čitavog leta putem radio veze i radarski od strane jedinica VOJIN.

U vreme leta vazduhoplova za Beograd, rukovodilac ODT RViPVO izvršio je procenu razvoja meteorološke situacije i uz konsultaciju sa bg Predragom Bandićem zaključeno je da se sletanje helikoptera izvrši na aerodrom Nikola Tesla umesto na heliodrom VMA,- Prilozi br. 42 i 44.

Uvidom u dostupne transkripte razgovora između posede vazduhoplova i kontrole letenja (Prilog br. 54) ukazujemo na događaje koje karakterišu završnu fazu leta vazduhoplova.

Služba za kontrolu letenja u 21:43:21 časova obavestila je posadu vazduhoplova da je izmenjena pozicija za sletanje sa heliodroma VMA na aerodrom Nikola Tesla, što je posada potvrdila i tražila instrukcije za sletanje.

Zbog složenih meteoroloških uslova na aerodromu sletanja (a. Nikola Tesla), kontrola letenja (KJl) je uputila helikopter na proceduru za precizno instrumentalno sletanje za stazu 30, (kurs staze 300°). Precizno prilaženje po instrumentalnom sistemu za sletanje (ILS) na a. Nikola Tesla u kursu 300° završeno je prvi put neuspešno oko 22.10 časova.

Posada donosi odluku da izvrši produžavanje po proceduri neuspelog prilaza i u 22.20 časova, izvršava ponovni, drugi prilaz po ILS. Precizan prilaz izvršen je iznad poletno sletne staze (PSS) za sletanje za stazu 30, u kursu 300°.

U 22.30.48 časova kontrola leta saopštava posadi: "Imate još jednu milju, 2 km do praga 30, slobodno snižavanje dalje" a zatim u 22.31.10 časova daje instrukciju:" I kurs 300".

Vođa posade u 22.31.19 časova preko radio veze javlja:" Ponovo ja ne vidim pistu, imam problem, nemam vidljiv kontakt. Moram u penjanje".

Aerodromska kontrola letenja a. Nikola Tesla u 22.31.24 časova saopštava:"Iznad piste ste sada, možete se zadržati, lebdenje iznad piste, javite se ako je ugledate ispod vas jer tačno ste na pragu 30"

Vođa posade u 22.31.38 časova saopštava:"Pa ne vidim je, imam 140 metara" i u 22.32.03 časova saopštava: „Idemo penjanje" što je bilo i poslednje javljanje posade.

Aerodromska kontrola letenja a. Nikola Tesla u 22.32.10 daje instrukciju helikopteru da nastavi u kursu 150 a zatim u kursu 180 i da će biti vektorisanje za stazu 12.

Od 22.32.35 časova aerodromska kontrola letenja pokušava u više navrata da uspostavi radio i radarski kontakt ali bezuspešno.

2. 5. 3 Postupak posle prekida komunikacije sa letelicom

Posle prekida komunikacije, ODT RViPVO pokušava preko 20.0CS, kontrole letenja na a. Batajnica i oficira za kontrolu i zaštitu VaP pri Agenciji za kontrolu letenja (SMATSA doo) da uspostavi radio i radarski kontakt sa helikopterom.

Obzirom na količinu goriva kojom je vazduhoplov raspolagao, zadržavanje u vazduhu bilo je moguće do 23:30 časova. Nakon isteka ovog vremena, Direktora civilnog vazduhoplovstva (DІDV) je formalno u 23.30 časova pokrenuo potragu za nestalim helikopterom.

Informaciju o mestu pada helikoptera. DCV dostavio je ODT RViGІVO u 02:11 časova 14. 03. 2015. godine.

3. Zaključci

Na osnovu sagledavanja i analize dostupnih normativnih akata i prikupljenih činjenica, može se konstatovati sledeće:

- Izrađena dokumenta i standardne operativne procedure za angažovanje dežurne ekipe traganja i spasavanja na zadatku iz 3. misije omogućavale su izvršenje zadatka;

- Helikopter HT-48 (Mi-17) ev. broj 12551 bio je ispravan u toku pripreme za zadatak;

- Meteorološki uslovi, prema vrednostima iz Uputstvo za rad Dežurne ekipe Snaga za traganje i spasavanje u 204. vbr1 , u vreme angažovanja TiS i predviđeno vreme sletanja bili su ispod meteorološkog minimuma za oblačnost, a u 22:30 časova ispod meteorološkog minimuma i za vidljivost.

- Dežurna ekipa za traganje i spasavanje bila je osposobljena i u trenažu za izvršavanje zadataka u složenim meteorološkim uslovima;

- Aktiviranje dežurne ekipe za traganje i spasavanje i komandovanje dežurnom ekipom u toku izvršenja zadatka realizovano je uz propuste.

U najboljoj nameri da se spasi život petodnevne bebe iz Novog Pazara, čije je lečenje zatraženo, došlo je do određenih propusta u realizaciji propisanih procedura tokom izvršenja zadatka.

Komisija zaključuje da postoje elementi odgovornosti vojne organizacije u pripremi i izvršenju zadatka dežurne ekipe za TiS.

Propusti navedeni u izveštaju nisu neposredno prouzrokovali nastanak vanrednog događaja, udes helikoptera HT-48 ev. broj 12551.

4. Predlog mera

Komisija predlaže da se preduzmu sledeće mere:

- Pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornosti za: gm Ranka Živaka komandanta RViPVO, bg Predraga Bandića komandanta 204. vbr, pk Ljubomira Josifovića RODT SO i pk Gordana Pavlovića RODT RViPVO ;

- Izraditi i staviti u upotrebu SOP Vojske Srbije za postupak u slučaju hitnog medicinskog prevoženja;

- Izvod iz SOP Vojske Srbije dostaviti Kabinetu ministra odbrane;

- Pokrenuti postupak izrade novog Pravilnika o korišćenju vojnih vazduhoplova;

11 Prilog broj 8

- Preispitati i doraditi vrednosti meteoroloških minimuma i jedinstveno ih ugraditi u sva dokumenta koja regulišu upotrebu vojnih vazduhoplova;

- Realizovati potpunu najavljenu kontrolu dežurnih snaga PVO i TiS od strane GŠVS i u buduće redovno planirati ovaj vid kontrola sa nivoa GŠ VS, i

- Preko SMATSA doo pokrenuti postupak utvrđivanja pravilnosti rada kontrole lega na aerodromu "Nikola Tesla" koja je vodila helikopter dežurne ekipe za TiS prilikom sletanja dana 13. 03. 2015. godine.

U Beogradu 18. 03. 2015. godine

KOMISIJA

gpp Jovica Draganić, predsednik 1 komisije

pk Dragan Panić, član

pp Slobodan Antonić, član

gm Slavoljub Janićijević, član

pk Milorad Vidaković, član

pp Zvonimir Lević, član

( Izveštaj Komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije)

Prilog izveštaju: Izjava brigadnog generala Bandića

Predrag Bandić brigadni general

17.03.2015. godine

Bagajnica

Utvrđivanje okolnosti

za nastanak vanrednog događaja; izjava

Komandantu RV i PVO

Na osnovu usmenog naređenja ZNGŠ VS, a u cilju utvrđivanja okolnosti koje su dovele do nastanka vanrednog događaja 13. 03. 2015. godine dostavljam Vam odgovore na postavljena pitanja tokom razgovora obavljenog u kancelariji NŠ Komande RViPVO. Imajući u vidu da mi pitanja nisu dostavljena u pisanom obliku kao ni u prisustvu pravnika ili u prisustvu lica koje bi vodilo zapisnik, a čije sam prisustvo tražio, moji odgovori su zasnovani na sopstvenoj interpretaciji postavljenih pitanja te izražavam punu spremnost da ih dopunim ili detaljnije pojasnim ako za tim postoji potreba.

1. U 19:26 časova dana 13. 03. 2015. godine, u telefonskom razgovoru sa ministrom odbrane, dobio sam usmeni zahtev da razmotrim mogućnost hitnog sanitetskog prevoženja helikopterom životno ugroženog deteta iz rejona Ušća, o čemu izveštavam komandanta RViPVO i dobijam sugestiju da pažljivo proučimo meteorološku situaciju.

U toku razgovora sa MO dobio sam broj mobilnog telefona lica za kontakt na terenu.

2. U neposrednom kontaktu sa vođom dežurne posade u sistemu TiS na a. Batajnica, operativnim dežurnim 204.vbr, aerodromskom kontrolom letenja Batajnica, meteo službom Komande RViPVO i zamenikom komandanta 98. vbr utvrđujem elemente meteorološke situacije na aerodromu poletanja, aerodromima „Nikola Tesla" i „Morava" i u rejonu Ušća i Raške. Takođe, uveravam se u ispravnost vazduhoplova, osposobljenost, trenažu i spremnost posade helikoptera za izvršenje zadatka. Naređujem proučavanje rejona mogućeg izvršenja zadatka, pripremu helikoptera HT-48 i pozivanje jedne rezervne posade helikoptera Ho-42/45.

Nakon više kontakta sa zdravstvenim radnicima na terenu, utvrđujem stepen urgentnosti situacije prouzrokovane teškom zdravstvenom situacijom deteta i ograničenom količinom kiseonika neophodnom za njegovo održavanje u životu i tražim detaljnije podatke o poziciji. Tom prilikom ukazujem da se za angažovanje helikoptera mora obezbediti adekvatno osvetljeno i uređeno mesto sletanja kakvo u rejonu Ušća u tom trenutku ne postoji.

O tome da postoje minimalni meteorološki uslovi za izvršenje zadatka, u odnosu na osposobljenost i trenažu raspoložive posade i raspoloživih vazduhoplova, i nemogućnosti sletanja u rejonu Ušća izveštavam ministra odbrane.

Pri proceni meteoroloških uslova uzeo sam u obzir sve prikupljene podatke iz više izvora za aerodrome u upotrebi, opremu kojom raspolaže vazduhoplov i osposobljenost i trenažu posade.

Tačka 8. Uputstva za rad snaga za traganje i spasavanje precizira da se meteo minimum propisuje za svakog pilota posebno, u skladu sa njegovim stepenom osposobljenosti. Vođa posade u dežurstvu u potpunosti je bio osposobljen za izvršenje leta prema parametrima vežbi 20a i 23a (ILS i GCA prilazi za sletanje u noćnim uslovima), koji definišu meteo minimum na 60 metara iznad piste. Trenažu za letenje u navedenim uslovima obnovio je 11. 03. 2015. godine.

Zvanično publikovani meteorološki podaci, u vreme donošenja odluke i poletanja, bili su jednaki ili povoljniji od meteo minimuma za helikopter i aerodrom. Pri tome su imali naznaku da se ne očekuje bitnija promena najmanje u naredna dva sata. Podatke o meteorološkoj situaciji sam uporedio i sa podacima kojima je raspolagao vođa posade, nakon čega smo procenili da postoje meteorološki uslovi za izvršenje zadatka.

Imajući u vidu da je posada bez ikakvih problema uspešno izvršila vanaerodromsko sletanje u Raškoj i, već u prvom pokušaju, precizno izvršila propisanu proceduru instrumentalnog prilaženja na a. „Nikola Tesla" i potvrđujući preko radio-veze vizuelni kontakt sa zemljom, smatram da je procena meteoroloških uslova u odnosu na osposobljenost, tip vazduhoplova i mesto sletanja bila adekvatna, te da je praktično potvrđena.

U narednim telefonskim kontaktima, medicinsko osoblje potvrđuje da se evakuacija, u kratkom roku, može pripremiti u kasarni u Raškoj. Takođe, navedena lica nisu mogla sa sigurnošću da potvrde mogućnost pripreme mesta sletanja i prihvata letelice u rejonu bolnice u Kragujevcu.

Nakon dodatnih konsultacija sa vođom posade i razrade mogućih alternativa za izvršenje zadatka sa sletanjima na helidromu „Banjički vis", a. „Nikola Tesla", a. „Batajnica" i a. „Morava", izveštavam ministra odbrane da su uspostavljeni i tehnički uslovi za izvršenje prevoženja, te primam naređenje za izvršenje zadatka. Prihvatam naređenje za pokretanje operacije snagama 204.vbr, napominjući da ustaljena procedura predviđa da se zahtev ili naređenje upute preko GŠ VS i OC RViPVO. Da bi se nastala situacija uskladila i na dalje odvijala prema propisanim procedurama, predlažem tom prilikom da na najbrži način izvestim sve učesnike u lancu komandovanja.

To sam i učinio izveštavajući RODT OC RViPVO putem broja telefona na kojem postoji audio zapis, zahtevajući istovremeno od njega da odmah izvesti OC SO i pružajući mu osnovne podatke o zadatku i situaciji na terenu.

Prenosim naređenje vođi posade helikoptera, svoje dalje postupke u potpunosti koordiniram sa RODT OC RViPVO, činim sve da mu pomognem u realizaciji svih neophodnih mera za pravovremeno, uspešno i bezbedno izvršenje zadatka, i izveštavam komandanta RViPVO. Daljim zajedničkim postupanjem izvršene su koordinacije sa hitnom službom VMA, snagama za obezbeđenje letenja na a. „Morava", aerodromskim službama na a. „Nikola Tesla" i graničnom policijom. Operativnom dežurnom 204.vbr naređujem aktiviranje helidroma „Banjički vis" i dalje izveštavanje OC RViPVO o angažovanju dežurnih snaga.

Takođe, ovakvim postupanjem pre poletanja vazduhoplova, dajem dovoljno vremena svim nadležnim organima u lancu komandovanja da utvrde činjenice, promene parametre ili iz bilo kojih razloga spreče ili odlože izvršenje.

Poletanje je izvršeno u 20.15 časova, a dalju komunikaciju sa posadom i izvršno komandovanje preuzima ODT OC RViPVO i nadležna služba Kontrole letenja.

3. Smatram da je moje postupanje u navedenom slučaju u skladu sa Pravilom službe DS, tačkom 4.B. Standardne operativne procedure komandi RViPVO i 204.vbr u operaciji ***TiS u trećoj misiji, Elaboratom snaga za traganje i spasavanje Komande 204.vbr i svojom komandantskom procenom situacije. Navedena dokumenta su mi u potpunosti poznata. Moja osnovna namera bila je da se na efikasan način organizuje i izvede naređena operacija delom snaga jedinice kojom komandujem dostigne cilj sanitetskog prevoženja i spasi život ugroženom detetu, pružim maksimalno moguće vreme posadi za pripremu u okviru raspoloživog vremena reagovanja, realizuju sve neophodne radnje ta koordinaciju sa drugim učesnicima, pravovremeno izveštava pretpostavljena Komanda i pruži pomoć RODT OC RViPVO. Naređenjima je formirana snaga za traganje i spasavanje u RViPVO i 204.vbr obavezuje se jedinica na angažovanju jednog od raspoloživih helikoptera HT-40 ili HT-48 IZ sastava 890.mhe u osnovnoj varijanti. Pri tome, pretpostavljena Komanda ne utiče na izbor vazduhoplova, a jedinica ga prilagođava trenutnoj ispravnosti i osposobljenosti raspoloživih posada. Odobrenje Komande RViPVO se zahteva samo u slučaju prelaska na rezervnu varijantu i zamenu višenamenskog transportnog helikoptera sa helikopterom opšte namene Ho- 42/45. Prema dnevnim operativnim izveštajima, navedenog dana jedinica je raspolagala sa dva ispravna transportna helikoptera od kojih je jedan HT-40, a drugi HT-48. Posada u dežurstvu je bila osposobljena za upotrebu oba tipa helikoptera. Trenutna meteorološka situacija opravdavala je izbor bolje tehnički opremljene letelice za letenje noću i u složenim meteorološkim uslovima. sa stanovišta bezbednosti letenja Zbog svega toga, a u potpunoj saglasnosti sa stavom vođe dežurne posade, donosim odluku o stavljanju u pripravnost, radi angažovanja, helikoptera HT-48. Naređujem proveru ispravnosti. pripremu i pretpoletni pregled i telefonski primam izveštaj od posade o spremnosti letelice i posade zadatak. Kroz najavu leta koja je pravovremeno izvršena, nadležni u lancu komandovanja dobili su informaciju o tipu angažovane letelice. Nakon prijema izveštaja o spremnosti vazduhoplova i posade, usaglašavanja varijanti izvršenja uz definisanje elemenata leta i maršrute i konačnog razmatranja meteorološke situacije, odobravam pokretanje motora, o čemu je RODT OC RViPVO odmah izvešten. Uputstvo za rad dežurnih snaga m traganje i spasavanje predviđa da. kada dobije zadatak izvrši pripremu, prikupi najneophodnije podatke i izvrši potrebne mere i postupke pre poletanja vođa vazduhoplova donosi odluku o izvršenju zadatka. U konkretnom slučaju, vođa posade u potpunosti prihvata zadatak i saglašava se sa razrađenim varijantama izvršenja. 6. Prilikom prijema naređenja i pripreme zadatke nalazio sam se u svom stanu u ulici __________ do momenta kada helikopter preleće heliodrom u povratku IZ Raške, nalazio sam se na Banjičkom visu, a kasnije se svojim ličnim vozilom upućujem na aerodrome Batajnica i Nikola Tesla". RODT OC RViPVO konsultovao se sa mnom u vezi promene mesta sletanja sa helidroma „Banjički vis" na a. "Nikola Tesla", sa čime sam se u potpunosti složio. Pri tome smo se rukovodili činjenicama da je došlo do neočekivane značajne promene meteorološke situacije u rejonu helidroma „Banjički vis". U snižavanje vertikalne baze oblaka ispod meteo minimuma m smanjenje horizontalne vidljivosti lično sam se uverio. Imajući u vidu da sletna mesta nisu opremljena nikakvim tehničkim*** sredstvima za instrumentalno prilaženje i da postoje vertikalne prepreke u njihovoj neposrednoj blizini, smatrao sam opravdanim da se helikopter usmeri na sletanje ka a. „Nikola Tesla". Takva odluka saopštena je posadi preko radio veze. U datom trenutku, a u skladu sa osposobljenošću posade i tehničkom opremljenošću helikoptera i aerodroma, a. „Nikola Tesla" predstavlja optimalno rešenje, pri čemu posada i dalje raspolaže dovoljnom količinom goriva za sletanje na a. „Batajnica" i povratak ka a. „Morava" u slučaju odustajanja ili neuspešnog prilaženja za sletanje.

7. Nisam davao nikakva direktna naređenja posadi za vreme izvršenja leta. Ista su izdavana isključivo radio vezom o čemu postoji audio zapis. Poruke koje sam sa drugim licima razmenio u vreme leta helikoptera nisu uticale na izvršenje leta.

U 21:23 pozivam kontrolora leta na a. „Batajnica" sa molbom da mi javi kada pozicija helikoptera bude u blizini Beograda. Takođe, tražim od njega da bude spreman da preuzme vođenje vazduhoplova ako se posada odluči za sletanje na a. „Batajnica", te da pripremi za upotrebu GCA radar. U 21:55 primam informativnu SMS poruku od njega da je helikopter preleteo traverzu Mladenovca i zahvaljujem se.

Odgovorio sam na SMS poruku posade upućenu sa mobilnog telefona u 21:34 o uspešnom ukrcanju putnika i poletanju iz Raške. U poruci sam, između ostalog, naveo i da će sletanje biti na a. „Nikola Tesla", što je prethodno i usaglašeno sa RODT OC ViPVO i saopšteno posadi radio vezom. Potvrdu o prijemu poruke dobio sam u 21:55 kada je helikopter već bio na prilazu Beogradu.

O tome da je helikopter preleteo iznad Banjice bez mog vizuelnog kontakta sa njim, poslao sam SMS poruku RODT OC RViPVO u 22:05 i ujedno mu postavio pitanje da li posada vidi a. „Nikola Tesla".

8. Informaciju o nameri ministra zdravlja u Vladi RS da prisustvuje sletanju dobio sam od njega lično tokom njegovog telefonskog poziva upućenog meni na službeni mobilni telefon.

brigadni general Predrag Bandić

Dostavljeno: - Komandantu RV i PVO

(pečat) KOMANDA 204 VAZDUHOPLOVNE BRIGADE Broj 9858 Br 48931 17. mart 2015. Batajnica

*** greškom ispuštena stranica u prvoj verziji izveštaja, koja je ispravljena

(Prilozi uz prvi izveštaj sajt Ministarstva odbrane)

***

Komandant RV i PVO Ranko Živak: "Konstatovao sam da se ponovo izdaju zadaci suprotno važećim proceduram"

Ranko Živak general-major VP 1094 Zemun

17.03.2015. godnne

Vanredni događaj, uništenje helikoptera HT-48, izjava.

- Komisiji NGŠ za ispitivanje VrDg

Na osnovu usmenog naređenja zamenika načelnika GŠ VS general-potpukovnika Jovice Draganića a u cilju utvrđivanja uzroka i okolnosti nastanka vanrednog događaja - uništenje helikoptera HT-48 koji se dogodio 13.03.2015. godine dajem sledeću izjavu:

Dana 13.03.2015. godine, oko 19.40 časova pozvao me je na mobilni telefon bg Bandić Predrag. Izvestio me je da ga je zvao ministar odbrane sa zamtevom da se helikopterom TiS preveze beba koja je životno ugrožena, da je na kiseoniku, da ima još kiseonika za kratko vreme i da se ista nalazi u sanitetskom vozilu zarobljena zbog odrona negde na putu od Novog Pazara prema Kraljevu i Kragujevcu.

Zahtev je bio da se sleti negde u blizini i da se ukrca u helikopter sa medicinskom ekipom koja je bila u pratnji. Konstatovao sam da se ponovo izdaju zadaci suprotno važećim procedurama i da bi bilo bolje da su se preko Kabineta MO obratili GŠ i da su dostavili sve raspoložive podatke jer nas na ovaj način dovode u nezgodnu situaciju. Takođe, obzirom da se radi o noćnim uslovima, konstatovano je da nema uslova i da nije bezbedno da se sleće negde na nepripremljene terene pored puta bez noćnog starta.

Konstatovali smo da nema mogućnosti upotrebe NVG obzirom da posada TiS nije završila obuku za navedeni uređaj. Nisam imao podatke o trenutnim meteo uslovima (bio sam kod kuće) ali sam prateći sinoptičku situaciju za taj dan, prognozu za vikend i pogledom kroz prozor znao da se radi o promenljivom vremenu i da to može biti ograničavajući faktor za izvršavanje navedenog zadatka. Zbog toga sam rekao da treba sagledati stanje i prognozu meteo situacije. Razmenili smo još par informacija o hitnosti situacije, uslovima, ostvarenoj komunikaciji o stanju na terenu i dr. pri čemu mi je bg Bandić rekao da ima izričito naređenje ministra odbrane za navedeni zadatak. Rekao sam mu da bi bilo dobro, ako se bude ponovo čuo sa ministrom ili licima iz njegove pratnje, da pošalju zahtev preko Kabineta MO u OC SO sa raspoloživim podacima sa terena radi pripreme.

Obzirom da nisam lično razgovarao sa ministrom odbrane, da nisam čuo šta je ministar naredio, da nisam upoznat sa situacijom na terenu (tačna lokacija ugrožene bebe, broj lica u pratnji, kakav je plan gde da se prevezu i sl), da ne bi ja to prepričavao i prenosio u proizvoljnoj formi rukovodiocu ODT RViPVO, naredio sam bg Bandić Predragu da sa navedenim zadatkom i ostalim podacima koji su neophodni za odlučivanje upozna rukovodioca ODT u KRViPVO, da RODT izvesti OC SO o tome kakav smo zadatak dobili, da se proveri meteo situacija i da me izveste šta je urađeno.

Kroz desetak minuta, nešto pre 20 sati, nazvao me je RODT i:k Pavlović Gordan i izvestio me je da ga je zvao bg Bandić Predrag, da mu je preneo naređenje koje je izdao MO o upotrebi helikoptera TiS prema Raškoj. Takođe me je izvestio da je o dobijenom zadatku izvestio OC SO i da je u toku priprema za zadatak.

Pitao sam ga da li ga je neko zvao iz Kabineta MO ili OC SO po pitanju navedenog zadatka i on mi je odgovorio negativno. Pitao sam ga kakva je meteo situacija i on mi je rekao da nema još podatke ali da će proveriti.

Rekao mi je da bi sletanje trebalo da bude u kasarni u Raškoj a u povratku na VMA. Sugerisao sam mu da vidi kakva je situacija na aerodromu Lađevci i da ako nema uslova za izvršenje da se ne ulazi u bilo kakav rizik.

Obzirom da je o zadatku i ostalim detaljima izvešten OC SO računao sam da će isti, u skladu sa važećom procedurom za angažovanje TiS u trećoj misiji, izvestiti zamenika komandanta ZOK, odnosno NGŠ VS.

Nakon izvesnog vremena zvao sam ODT KRViPVO i tražio informaciju o trenutnom stanju. Izvestili su me da je helikopter blizu Kraljeva, da održavaju radio-vezu i da u povratku helikopter neće sleteti na VMA nego na Surčin jer je tamo sigurnije. Naredio sam da me izveštavaju o toku leta, pre svega o sletanju i poletanju iz Raške.

Nedugo zatim (oko 20.50 časova), nazvao me je na mobilni telefon gm Janićijević i pitao šta se dešava i po čijem naređenju. Rekao sam mu da je helikopter angažovan po naređenju ministra odbrane, da je izvešten OC SO ali da ne znam da li je OC SO upoznao načelnika GŠ i predložio mu da proveri.

Obzirom da je po SOP ODT RViPVO nadležan za operativno komandovanje operacijom TiS i da su svi raspoloživi podaci i veze na ODT, nisam se direktno mešao u komandovanje (nisam imao na osnovu čega jer sam bio kod kuće).

Pratio sam dešavanja i povremeno primao izveštaje o poziciji helikoptera. Negde oko 22 sata sam iz stana čuo zvuk helikoptera u ILS prilazu za start 30 za aerodrom Nikola Tesla (negde u visini hipodroma prema reci Savi). Sačekao sam 10-tak minuta u očekivanju da će me RODT izvestiti o sletanju. Pošto se to nije desilo nazvao sam ODT RViPVO i pitao jesu li sleteli.

RODT mi je rekao da nisu sleteli iz prvog pokušaja i da idu u ponovni prilaz po ILS.

Tražio sam informacije o tome da li je let radarski praćen sletnim radarom i rečeno mi je da ga imaju na radaru i daje u pravcu za sletanje. Tražio sam podatke o meteo-situaciji i rečeno mi je da je na Batajnici baza oblaka na 120 metara i vidljivost oko 2 km.

Posle par minuta me je izvestio da nije uspešan ni drugi prilaz i da posada nije videla pistu sa visine 140 metara, da je produžio u penjanje i da će ga voditi za sletanje sa druge strane za start 12.

Nakon toga sam pozvao vozača da dođe vozilom po mene da odem do OC u Zemun. Posle 5-6 minuta javio mi je RODT da je izgubljen kontakt sa helikopterom, da se ne javlja i da je nestao sa radarskog pokazivača. Čim je došlo vozilo, otišao sam u Zemun u Komandu na OC i dalje pratio pokušaje uspostavljanja veze ili pronalaženja helikoptera. Nešto posle 2 sata posle ponoći, primili smo informaciju da je pronađeno mesto pada helikoptera i da nema preživelih nakon čega sam se zajedno sa ZNGŠ uputio na lice mesta.

Ujutro, 14.03.2015. godine, u skpadu sa Uputstvom za sprečavanje i ispitivanje vazduhoplovnih udesa formirao sam stručnu komisiju za osnovno ispitivanje udesa. U sastav komisije sam odredio najstručnije ljude različitih specijalnosti iz RV i PVO kao i stručnjake iz TOC-a i VTI. Rok za završetak rada komisije je 30.03.2015. godine.

Rad komisije je u toku i njen rad pratim u skpadu sa raspoloživim obavezama svakodnevno kroz dnevna referisanja o reapizovanim aktivnostima, najznačajnije utvrđene činjenice, eventualni problemi u radu i .plan aktivnosti za naredni dan.

U protekla 3 dana, u Komandi RViPVO i u 204.vbr na aerodromu Batajnica radila je komisija NGŠ za ispitivanje vanrednog događaja. Nisam upoznat sa njenim nalazima, utvrđenim činjenicama, pretpostavkama, dilemama i slično o kojima bi mogao i morao da se izjašnjavam. Ukoliko postoje nejasna pitanja koja ja nisam obradio u svojoj izjavi, spreman sam da odgovorim i na njih.

Navedeni vanredni događaj je najteži udes u mojoj profesionalnoj karijeri na komandnim dužnostima i ovo je prvi slučaj da pod mojom komandom (od komandira avijacijskog odeljenja 1992. godine do komandanta RViPVO 2015. godine) pogine pilot ili letač. To mi kao čoveku izuzetno teško pada a kao komandantu nameće pitanje i preispitivanje lične odgovornosti.

Na osnovu ovog kratkog vremena, analiza i razmišljanja, proučavanja važeće normativne regulative koja definiše nadležnosti komandovanja u ovakvim operacijama, smatram da sam radio u skladu sa važećom standardnom operativnom procedurom za operaciju TiS u trećoj misiji (a:sg ZOK pov.br 1-2 od 03.01.2013. godine).

Ukoliko nadležni starešina utvrdi i dokaže da sam svojim činjenjem ili nečinjenjem doprineo ili uzrokovao nastanku ove katastrofe i da sam odgovoran za njen nastanak, spreman sam da snosim sve posledice koje iz toga proizilaze.

Komandant RV i PVO general major Ranko Živak

(Prilozi uz prvi izveštaj sajt Ministarstva odbrane)

DOKUMENT: Izveštaj stručne komisije koju je formirao komandant RViPVO

DOKUMENT: Izveštaj stručne komisije koju je formirao komandant RViPVO

***

KOMANDA VAZDUHOPLOVSTVA

Čuvati do kpaja 2035 godine Funkcija 23/4 Obrađivač Pp Jelić Datum 31. 03. 2015. godine

Pov. br. 01 -7/

VOJNA TAJNA POVERLjIVO

31.03.2015. godine ZEMUN

Izveštaj komisije za osnovno ispitivanje udesa helikoptera HT-48, dostavlja.-

UPRAVA VOJNE POLICIJE Kriminalističko istražna grupa

Veza: vaš akt pov. br. 11/24-20 od 27. 03. 2015. godine

Na osnovu zahteva Višeg javnog tužilaštva Beograd KTR. br. 1446/15 od 16.03.2015. godine, u prilogu akta dostavljamo vam, na dalju nadležnost i prosleđenje Višem javnom tužilaštvu Beograd, izveštaj komisije za osnovno ispitivanje udesa helikoptera HT-48 koji obuhvata: opšti izveštaj, izveštaj o posadi, tehnički nalaz posle udesa, zapisnik o radu komisije za osnovno ispitivanje udesa sa ukupno 119 priloga.

Konačna odluka o odgovornosti za nastali udes biće doneta nakon završetka postupka utvrđivanja odgovornosti koji se vodi pred Višim javnim tužilaštvom Beograd i nakon završetka disciplinskog izviđaja radi utvrđivanja disciplinske odgovornosti za nastali vanredni događaj koji se vodi sa nivoa GŠ VS.

Prilog:

KOMANDANT general-major

Ranko Živak

- Izveštaj sa prilozima u 1 primerku

RŽ/

Dostavljeno:

Naslovu (sa prilogom), Kabinetu NGŠ VS (bez priloga), arhiva (bez priloga).

OPŠTI IZVEŠTAJ

KOMISIJA ZA OSNOVNO ISPITIVANjE UDESA (Prilog broj 1)

Komisija za osnovno ispitivanje udesa određena naređenjem pov. broj 01-7/8754-1 od 14.03.2015. godine izveštava:

1. - Dana 13. 01. 2015. godine, oko 22.31 časova, u blizini međunarodnog civilnog aerodroma „Nikola Tesla" u Beogradu dogodio se tokom izvršenja zadatka prevoženja bolesnog deteta udes uništenje helikoptera HT-48 evidencijski broj 12551, sa motorima: TVZ-117MT ser. 03 ser. br. N78MT9023361 - levi i TVZ-P7MT ser. 03 ser. br. N78MT9023352 - desni. iz 890. mhe/204. vbr

2. - Posada: VV major Mehić Omer, IL,PP І. kat SBO; drugi pilot, kapetan Đukarić Milovan, 4. kat SBO, Letači-tehničari: zastavnik Drajić Nebojša i zastavnik Miladinović Ivan

3. - Putnici u helikopteru: dr Dževad Ljajić, medicinski tehničar anestetičar Milovan Veselinović i beba iz porodice Ademović stara 5 dana

4. - Posada je imala zadatak: Da iz Raške izvrši prevoženje bolesnog deteta u Beograd na dalje lečenje-medicinsko prevoženje.

5. - Okolnosti pod kojima se desio udes:

Let je planiran i najavljen kao poseban zadatak putem mobilnog telefona, ali bez definisanja vežbe što je konstatovano kroz proučavanje najave leta.

Najverovatniji redosled događaja, a na osnovu utvrđenih činjenica, stručnih procena, izjava pojedinih lica za koje Komisija smatra da mogu da daju doprinos istraživanju uzroka događaja, radarskih slika, zapisa trajektorije sa GPS-a, zapisa sa SARPP-12 DІM -sredstva objektivne kontrole na helikopteru, drugih nalaza do kojih je došla Komisija kao i ostalih dokumenata u koje je Komisija imala uvid (po spisku u prilogu elaborata) je bio sledeći:

Dana 13.03.2015.godine u telefonskom pozivu ministar odbrane, oko 19:26 časova, dostavlja zahtev generalu Bandiću da se razmotri mogućnost hitnog sanitetskog prevoženja helikopterom životno ugroženog deteta iz rejona Ušća. Nakon sagledavanja prvih raspoloživih podataka o meteo situaciji, vazduhoplovu i posadi dobijenih od operativnog dežurnog 204.vbr, general Bandić izveštava ministra odbrane da postoje minimalni meteorološki uslovi na aerodromu poletanja i sletanja za izvršenje zadatka kao i nemogućnost sletanja u rejonu Ušća.

Oko 19:38 general Bandić prvi put stupa u kontakt sa vođom posade mj. Omerom Mehićem putem mobilnog telefona i upoznaje ga sa mogućim zadatkom u rejonu Ušća, razmenjuje osnovne podatke o meteo situaciji, nakon čega mj. Mehić sugeriše da se zadatak može realizovati sa helikopterom HT-48 za koji ima odgovarajuću posadu, a ne sa HT-40 koji je u TiS.

Oko 19:40 časova general Bandić upoznaje komandanta RViPVO o zahtevu i prvoj proceni uslova za izvršenje gde dobija sugestiju da se pažljivo prouči meteo situacija. Na osnovu uzetih izjava i dopunskih ispitivanja, dva člana dežurne posade TiS (mj Omer Mehić i zs Nebojša Drajić) u periodu od oko 17:00 časova do oko 19:45 časova se nalaze van objekta dežurne jedinice, odnosno van aerodroma. Deo dežurne posade TiS koji se nalazi na aerodromu, nakon razgovora bg Bandića i mj Mehića, dobija poziv najverovatnije od mj Omera Mehića da se krene sa pripremom helikoptera HT-48 ev. br 12551 i pripremom za let. Tri člana posade TiS (Đukarić, Miladinović i Đorđević) na helikopter stižu oko 19:50 časova i tu zatiču mj Mehića i zs Drajića i tada kreće skidanje gurtni, pokrivača, raskapotiranje letelice i pretpoletni pregled. Posada helikoptera, na osnovu izjava i prepisa telefonskih komunikacija sa dežurnim prognostičarem na aerodromu Beograd, nije stupila u kontakt sa meteo službom radi prikupljanja meteo podataka, dok najavu leta u dva navrata sa nadležnom kontrolom vrši mj Omer Mehić u vremenskom periodu od 19:54 časova do 19:59 časova kada daje podatke dispečeru da se let izvodi kao vizuelni, tip helikopter Mi- 17, brzina 240 km/h, visina na maršruti 1500 m, alternacija aerodrom Lađevci i aerodrom „Nikola Tesla", maršruta Višnjica-Raška sa mestom sletanja na stadion, a nakon toga Raška - VMA sa istom visinom i u povratku. Vreme poletanja sa a. Batajnica daje načelno za 15 minuta.

General Bandić poziva ministra odbrane u 19:56 časova i saopštava mu da postoje tehnički uslovi za izvršenje zadatka i upoznaje ga da na ovaj način nije ispoštovana standardna operativna procedura (SOP) za upotrebu snaga TiS za zadatke treće misije. Ministar odbrane na to odgovara da je urgentno i da se krene na zadatak.

Odmah nakon toga sledi poziv generala Bandića vođi posade mj Mehiću i daje mu konačne informacije da je mesto sletanja kasarna u Raškoj i da krene sa pokretanjem, a dozvolu za poletanje će dobiti putem radio veze sa AKL. General Bandić poziva u 19:59 časova rukovodećeg operativnog dežurnog tima (RODT) RViPVO upoznaje ga sa zadatkom i traži da se izvesti OC SO jer nije ispoštovana procedura za izdavanje zadatka u skladu sa standardnom operativnom procedurom što isti čini odmah nakon završetka razgovora. Poletanje helikoptera na zadatak je bilo u 20:12 časova.

Helikopter penje na visinu 1900 m po QNH pritisku na etapi a. Batajnica - Višnjica i nastavlja let u oblacima prema Raškoj istrumentalnom brzinom 240 km/h. Po instrukciji kontrolora letenja Prilazne Beograd prelazi na radni kanal AKL aerodroma Lađevci. Javlja poziciju i visinu i da let vrši u oblacima. Nakon toga traži dozvolu i snižava na 1600 m, potvrđuje dostignuto, ali kaže da se i dalje nalazi u oblacima i da ukoliko bude imao vidljivi kontakt sa zemljom izvršiće sletanje u kasarnu Raška. U rejonu Raške posada uočava zemlju i najverovatnije oštrijim manevrima (očitano sa SARPP-a) pravi profil za sletanje u vizuelnim uslovima. Sletanje izvršava u 21:10 časova. U helikopter ulaze putnici (bolesna beba i medicinska pratnja: doktor i medicinski tehničar). Helikopter vrši poletanje u 21:18 časova.

Vođa posade javlja AKL Lađevci da je poleteo i nastavlja let prema VMA na 1800 m po QNH pritisku. Po instrukciji AKL Lađevci posada prelazi na rad sa Prilaznom Beograd. Nakon javljanja Prilaznoj Beograd posada dobija informaciju od kontrole da očekuju sletanje na a. „Nikola Tesla", nakon čega posada saopštava da im je destinacija VMA. Dobija odgovor da je mesto sletanja aerodrom „Nikola Tesla", ali posada i dalje insistira za sletanje na VMA i traži podatke o meteo situaciji. Nakon dobijenih informacija posada saopštava da će zbog vidljivosti imati problema da sleti na Banjički vis (VMA) i da bi išao na sletanje po ILS-y na aerodrom Batajnica, nakon čega bi preleteo na Banjički vis. Kontrola mu saopštava da nastavi prema Beogradu. Posada ponovo saopštava da nastavlja direktno prema Banjičkom visu i da će ukoliko bude imao uslove izvršiti vizuelno sletanje, a ako nema uslova da ide po ILS aerodroma Batajnica, a posle toga vizuelno na Banjički vis. Kontrolor leta posadi saopštava da je kompletan prihvat bebe organizovan na aerodromu „Nikola Tesla". Posada potvrđuje i traži instrukciju za sletanje na aerodrom „Nikola Tesla".

Let se dalje odvija po ILS proceduri za stazu 30, gde kontrolor daje informacije da će biti sletanje jednog civilnog aviona za pet minuta i da će za šest minuta biti na zemlji, za stazu 12. Posada nastavlja let uz povremene instrukcije za korekcije po pravcu i visini. Neposredno pred završno prilaženje, kontrola daje prelazak na rad sa tornjem Beograd na frekvenciji 118.10 i na udaljenosti od oko 10 km posada se javlja tornju Beograd od koga dobija odobrenje za sletanje staza 30, vetar (iz 260° jačine 4 m/s), mesto napuštanja staze. Vođa posade traži ,,follow me". Odmah nakon toga posada javlja da ima vizuelni kontakt sa stazom. Dobija potvrdu tornja sa zahtevom da javi kada bude ugledao „follow me" i kada bude na zemlji. Nakon toga posada javlja da više ne vidi pistu, prolazi južno od piste na visini od oko 40 m i javlja da mora u penjanje. Dobija odobrenje da penje do 2000 fita i da što pre pređe na frekvenciju prilazne 119.10. Posada postupa po instrukcijama kontrole letenja, penje na zadatu visinu i vrši pripreme za drugu proceduru koju izvršava dosta preciznije u odnosu na prvi prilaz sa pariranjem levog čeono-bočnog vetra, do daljine od jedne nautičke milje kada helikopter počinje skretanje udesno do kursa 329° i to traje 22 sekunde kada kontrolor letenja daje instrukciju posadi helikoptera da drži kurs 300°.

Pedeset osam sekundi, pre udara u zemlju (po SARPP-12 DІM) , posada postupa po instrukciji i brzim tempom uvodi helikopter u levi zaokret nagiba oko 22° pri čemu postavlja uzdužni položaj helikoptera „na gore" od oko 10° gde dolazi do porasta visine za najmanje 40 m, smanjenja snage (ŠAG 2°) , vadi iz zaokreta i stabilizuje helikopter po uzdužnom i poprečnom položaju, ali uz evidentan početak smanjenja progresivne brzine, što odgovara četrdesetosmoj sekundi pre udara. U tom momentu pozicija helikoptera, po dolasku u kurs 300°, je na udaljenosti 360 m desno-bočno od praga piste (podatak iz GPS Garmin 296). Četrdeset sekundi, pre udara u zemlju, helikopter počinje kretanje oko vertikalne ose u desno (kurs se povećava), procena je da dolazi do klizanja i uticaja bočnog vetra pri čemu nema promene položaja oko poprečne i uzdužne ose helikoptera. U tom periodu brzina se i dalje ravnomerno smanjuje do brzine oko 100 km/h.

Osamnaest sekundi pre udara u zemlju helikopter lagano kreće u desni nagib uz smanjenje snage na 1°. Pet sekundi nakon toga počinje promena uzdužnog položaja „na dole". Desni nagib helikoptera i uzdužni položaj „na dole" se dalje povećavaju i 8 sekundi pre udara u zemlju dostižu vrednosti nagiba 22° i uzdužnog položaja 15°, bez promene snage, uz prirast brzine i smanjenje visine. Komisija smatra da posada helikoptera u tom trenutku nije svesna svog položaja u prostoru, ne očitava položaj helikoptera po instrumentima, vodi konverzaciju sa tornjem i javlja: „91, idemo u penjanje". Pet sekundi pre udara u zemlju počinje povećavanje snage motora (ŠAG) od 1° do 7° sa ciljem prelaska u režim penjanja. Tri sekunde pre udara u zemlju helikopter se nalazi u položaju sa nagibom od 29° i uzdužnim položajem na dole od 33° kada posada prvi put reaguje komandama leta smanjujući uglove oko uzdužne i poprečne ose tempom koji ne ukazuje da vide zemlju. U momentu udara nagib u desnu stranu je 20°, a uzdužni položaj „na dole" je oko 30°. Helikopter udara u zemlju i prvi kontakt sa zemljom je nosnom nogom, a zatim lopaticama nosećeg rotora. Dolazi do raspadanja helikoptera na putanji od 108 m i pogibije putnika i članova posade.

- Za procenu dinamike pada i loma videti dokument Zapisnik o radu komisije deo Procena dinamike pada i loma, prilog br.

- Tehnički nalaz je detaljno opisan u Zapisniku o radu komisije

6. - Posledice:

a) za posadu: smrt četvoročlane posade (nalaz sa obdukcije u prilogu br. )

b) za ostala lica: smrt putnika (2 odraslih i 1 beba)

7. - Materijalna šteta:

A) stanje helikoptera - oštećenje: helikopter uništen. Šteta iznosi 725.548.828,00 dinara. Opravka nije moguća, predlaže se za rashod.

b) Uništena ostala vojna oprema (letačko odelo i ona koja ne pripada uz helikopter) u ukupnoj vrednosti dinara. (Prilog komisijski zapisnik o proceni).

c) Naneta šteta privatnoj i društvenoj imovini u ukupnoj vrednosti: Za utvrđivanje materijalne štete prema trećim licima formirana je Komisija 204. vbr. Nakon završetka rada komisije nalaz će biti uvršten u Elaborat udesa.).

d) Materijalna šteta iznosi na ukupno xxxx dinara. nakon utvrđivanja štete prema trećim od strane Komisija 204. vbr.

8. - Uzroci udesa (osnovni i drugostepeni):

Na osnovu proučavanja svih raspoloživih podataka i okolnosti, Komisija za osnovno ispitivanje udesa je zaključila:

Osnovni uzrok udesa je ljudski faktor, koji se ogleda u neadekvatnom upravljanju vazduhoplovom u složenim meteorološkim uslovima noću prilikom prilaza za sletanje na alternativni aerodrom. Posada je najverovatnije doživela prostornu dezorijentaciju kao posledicu zamora, emocionalne prenapregnutosti i kompromitovanom funkcijom pažnje, usled čega ne uspeva da odredi položaj vazduhoplova u prostoru pomoću instrumenata. Prisustvo alkohola kod vođe posade i letača tehničara pojačava prethodne manifestacije.

- Drugostepeni uzrok udesa je niz propusta u planiranju, organizaciji i rukovođenju letom jer osposobljenost i trenaža posade, meteo situacija, mogućnosti vazduhoplova u datim uslovima i obezbeđenje sletišta nisu bili u skladu sa odlukom za ovako složen zadatak, kao i pravilima, propisima, uputstvima i naređenjima koja regulišu letenje i upotrebu snaga za hitno reagovanje.

Takođe, tokom čitavog procesa donošenja odluke i izvršenja leta svi učesnici u procesu realizacije zadatka izloženi su pritisku i očekivanjima hitnosti medicinskog zbrinjavanja deteta, što se posebno odrazilo na odabir konačne destinacije sletanja.

9. - Odgovorni za udes:

Odgovornost za udes: Odgovornost za udes snosi vođa posade helikoptera HT-48.

Deo odgovornosti snose drugi pilot i letač tehničar u pilotskoj kabini.

Deo odgovornosti snosi komandant 204. vbr zbog propusta u planiranju i organizaciji leta,

ODT RViPVO zbog propusta u organizaciji i rukovođenju letom.

Eventualnu odgovornost kontrolora na aerodromu „Nikola Tesla" će utvrditi KJI SiCG d.o.o,

na osnovu zahteva Komande RViPVO

10. - Preduzete mere od strane komisije u pogledu posade, povređenih i materijala:

Rad Komisije i preduzete mere i radnje date su detaljno u Zapisniku o radu komisije, u

prilogu

11. - Predlozi:

Prilikom izdavanja naređenja za angažovanje vazduhoplova u realizaciji zadataka 3. misije u potpunosti se pridržavati SOP. Sva komunikacija mora biti preko telefona na kojima postoji audio zapis.

- Posade u sastavu DJ u potpunosti treba da poznaju ograničenja za svoju vrstu avijacije, kao i odredbe PJ10S-a i ostalih normativnih dokumenata kojima se propisuje njihova upotreba. U procesu donošenja odluke o angažovanju su u obavezi da izveste naredbodavca o eventualnim ograničenjima ili nemogućnostima za izvršenje zadatka.

- Urgentnost zadatka ne sme dobiti prioritet nad bezbednosti letenja i posadi se mora obezbediti dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu leta.

- U potpunosti se pridržavati odredbi PLOS-a kojim je definisana priprema posade za let.

- U dežurnoj ekipi redovno sprovoditi režim racionalizacije rada i odmora za vreme dežurstva.

- Pokrenuti postupak definisanja meteo minimuma za višečlane posade. Preispitati stepen osposobljenosti vođa posada na helikopteru HT-48 za letenje u SMU noću i stvarno stanje uneti u letačke knjižice.

Unaprediti i pojeftiniti obuku i trenažu obukom na simulatoru letenja.

- Izbor posade za TiS vršiti u skladu sa naređenjem Komande RViPVO za TiS-a i Uputstvom za TiS (postupak posade).

- U sastavu ODT RViPVO imati dežurnog prognostičara i pomoćnike za LA, HJ i ARJ PVO u kontinuitetu.

- Prilikom angažovanja snaga iz dežurnih jedinica omogućiti unutrašnjom organizacijom rasterećenje ljudstva iz ODT RViPVO od ostalih zadataka.

- Potrebno je izvršiti obuku posada svih vazduhoplova za sletanje u svim meteorološkim uslovima na svim aerodromima na prostoru R. Srbije.

- U obuci pilota u okviru fiziološke trenaže nastaviti sa korišćenjem uređaja za prostornu dezorijentaciju.

- Ljudstvo u sastavu DJ ne angažovati na drugim zadacima, već isključivo na zadacima TiS-a za vreme dežurstva.

- Obezbediti potreban broj magnetofona, magnetofonskih traka i čitača magnetofonskih traka i koristiti ih po potrebi u analizi.

- Izraditi etalon za čitanje zapisa sa SARPP-a za helikopter HT-48 ev. br. 12550 i izvršiti obuku ljudstva. Zapise koristiti u analizi letačkog dana.

- Izvršiti nabavku pilotskih kaciga za članove posada helikoptera HT-40/48. Izvršiti kompletiranje i opremanje helikoptera u TiS-u prema ranije dostavljenim TT od strane Komande RViPVO.

- Obezbediti ažurnu eksploatacionu dokumentaciju za helikopter HT-48.

- Obezbediti ispitno mernu opremu, potrebne alate i minimalni stok rezervnih delova za održavanje helikoptera HT-48.

Razmotriti mogućnosti ugradnje i izmena postojećih sigurnosnih pojaseva za članove posade i putnike u helikopterima HT-40/48:

- modifikacije pilotskih leđnih veza tako da omogućavaju slobodu pokreta,

- ugradnje sigurnosnih pojaseva za letača tehničara sa središnim i leđnim vezama koje omogućavaju slobodu pokreta,

- ugradnje pojaseva sa središnim i leđnim vezama za putnike,

- obezbediti za drugog letača tehničara sigurnosni pojas za rad u teretnoj kabini

12.- Prilozi: - prema spisku dokumenata Elaborata

Članovi komisije:

1. pp Belić Milan

2. pp Simić Dragomir

3. pp Ivanovski Branislav

4. pp Opačić Miodrag

5. pp Krnetić Dušan

6. pp Subotić Slobodan

7. pp Živadinović-Ivica

8. pp Miloš Jovan

9. maj Jeremić Milorad

10. zs Jamrešić Predrag

11. vs Kobiljski Srđan

12. vs Sekulić Sava

13. vs Veličković Vladan

10. zs Jabrešić Predrag

11. vs Kobiljski Srđan

12. vs Sekulić Sava

13. vs Veličković Vladan

14. vs Sanja Rođenkov Milinković

30. 03. 2015. godine Zemun

(m.p.)

Izveštaj stručne komisije koju je formirao komandant RViPVO

Komandovanje i rukovođenje Vojskom Srbije

Član 17. Zakona o vojsci

Predsednik Republike:

1) odlučuje o upotrebi Vojske Srbije i komanduje Vojskom Srbije u miru i ratu;

2) utvrđuje osnove razvoja i opremanja Vojske Srbije;

3) utvrđuje osnove mirnodopske i ratne organizacije Vojske Srbije;

4) određuje rodove i službe Vojske Srbije, na predlog ministra odbrane;

5) uređuje sistem komandovanja u Vojsci Srbije i prati sprovođenje sistema komandovanja;

6) usvaja Plan upotrebe Vojske Srbije i naređuje njenu upotrebu;

7) donosi smernice za izgradnju operativne i funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije, na predlog ministra odbrane;

8) postavlja i razrešava načelnika Generalštaba, uz mišljenje ministra odbrane ;

9) postavlja, unapređuje i razrešava oficire na formacijska mesta za koja je propisan čin generala i odlučuje o prestanku njihove službe, na predlog ministra odbrane;

10) naređuje sprovođenje mera pripravnosti Vojske Srbije u slučaju ratnog ili vanrednog stanja;

11) naređuje mobilizaciju Vojske Srbije;

12) donosi osnovna pravila i druga akta koja se odnose na upotrebu Vojske Srbije;

13) donosi Pravilo službe Vojske Srbije i druga pravila kojima se uređuju unutrašnji red i odnosi u vršenju vojne službe; 14) obavlja i druge poslove komandovanja Vojskom Srbije, u skladu sa zakonom.

Član 18.

Ministar odbrane:

1) koordinira i sprovodi utvrđenu odbrambenu politiku i rukovodi Vojskom Srbije;

2) donosi formacije i sistematizacije komandi, jedinica i ustanova Vojske Srbije;

3) usvaja plan međunarodne vojne saradnje;

4) daje mišljenje predsedniku Republike za postavljenje i razrešenje načelnika Generalštaba ;

5) predlaže predsedniku Republike postavljenje, unapređenje i razrešenje i prestanak službe generala i starešina na dužnosti za koje jeformacijom utvrđen čin generala , uz mišljenje načelnika Generalštaba ;

6) postavlja, unapređuje i razrešava profesionalna vojna lica Vojske Srbije na formacijska mesta van Vojske Srbije i odlučuje o prestanku njihove službe, uz mišljenje načelnika Generalštaba;

7) postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije u Vojsci Srbije u činu majora, potpukovnika i pukovnika i odlučuje o prestanku njihove službe, na predlog načelnika Generalštaba ;

8) usvaja plan razvoja i opremanja Vojske Srbije, na predlog načelnika Generalštaba;

9) donosi plan školovanja i usavršavanja profesionalnih pripadnika Vojske Srbije;

10) donosi propise kojima se uređuju civilno-vojni odnosi;

11) određuje vrste i specijalnosti rodova i službi Vojske Srbije, na predlog načelnika Generalštaba;

12) obavlja i druge poslove utvrđene zakonom.

(Zakon o vojscisajt VS )

***

…Po članu 170. Pravila službe Vojske Srbije, koji je donet 3. aprila 2012. godine, ministar odbrane ima pravo da na zahtev državnih organa ili na zahtev lokalne zajednice, naredi angažovanje jedinica Vojske Srbije na zadacima „treće misije", to jest pomoć civilima. Po članu 171. isto pravo ima i načelnik Generalštaba, ali i komandanti operativnih sastava nivoa brigade...

(Ekskluzivno: Anatomija jedne tragedije, Miroslav Lazanski, Politika, 6. aprila )

Stefanović: Nisu bili adekvatni uslovi za let helikoptera MUP

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je komandant helikopterske jedinice MUP odbio transport bolesne bebe iz Novog Pazara jer nisu postojali adekvatni uslovi za to.

Stefanović je, povodom izjave ministra odbrane Bratislava Gašića da je rukovodstvo Zdravstvenog centra u Novom Pazaru prvo od MUP tražilo helikopter, rekao da MUP nije dobio zvaničan zahtev za to.

On je precizirao da je načelnik Policijske uprave u Novom Pazaru pitao komandanta helikopterske jedinice MUP da li policija ima helikopter koji može da izvrši akciju spasavanja tako malog deteta u noćnim uslovima.

"Komandant helikopterske jedinice koji je profesionalac i odlučuje o tome, rekao je da ne može da se izvrši taj zadatak i da naši helikopteri nisu adekvatni za te uslove", istakao je Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova je istakao da bi trebalo pustiti Tužilaštvo da završi posao u vezi sa istragom o padu helikoptera, kada je poginulo sedam ljudi i da političke stranke ne treba da se mešaju u taj posao.

"Tužilaštvo radi svoj posao i ono će dati finalnu reč. Bilo bi štetno da se bilo koja politička stranka meša u kriminalističku istragu", ocenio je Stefanović.

(TV Vojvodine8. aprila )

Saopštenje iz VS: Nijedan član Komisije za ispitivanje vanrednog događaja nije bio na dežurstvu u Operativnom centru sistema odbrane 13. marta 2015. godine, niti na bilo kom dežurstvu u vezi sa angažovanjem snaga traganja i spasavanja

Imajući u vidu da se i posle gostovanja ministra odbrane u emisiji „Upitnik" u nekim medijima objavljuju netačni napisi, javnost Republike Srbije želimo da upoznamo sa činjenicom da je stanje u Vojsci Srbije stabilno i da nema mesta proizvoljnim ocenama i dezinformacijama koje plasiraju pojedini mediji.

Generalštab Vojske Srbije nije dao saglasnost za objavljivanje svih priloga izveštaja Komisije za osnovno ispitivanje udesa iz pijeteta prema poginulima prilikom pada helikoptera HT-48, kao i zbog toga što bi iznošenje pojedinih informacija značilo narušavanje šifarskog sistema Vojske Srbije, operativnih sposobnosti Vojske Srbije i zaštite podataka o ličnosti.

Iz priloga za koje Generalštab Vojske Srbije smatra da ne treba da budu objavljeni, javnost ne bi saznala ništa u vezi sa udesom što joj već nije poznato. Napominjemo da su oba izveštaja sa svim prilozima dostavljena Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koje postupa u ovom slučaju.

U vezi sa medijskim napisima da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije „poslao pripadnike Vojnobezbednosne agencije u Kabinet ministra odbrane kako bi sprečili objavljivanje pojedinih dokumenata", obaveštavamo javnost da načelnik Generalštaba nema nikakve nadležnosti nad Vojnobezbednosnom agencijom Ministarstva odbrane.

Ukazujemo i na činjenicu da nijedan član Komisije za ispitivanje vanrednog događaja nije bio na dežurstvu u Operativnom centru sistema odbrane 13. marta 2015. godine, niti na bilo kom dežurstvu u vezi sa angažovanjem snaga traganja i spasavanja. Posebno naglašavamo da general-major Slavoljub Janićijević, za koga se u medijima tvrdilo da je „u sukobu interesa" i da je „hteo da zataška propust", nije bio na dežurstvu niti je njegova dužnost bila da izvesti načelnika Generalštaba o letu helikoptera. General Janićijević je zamenik komandanta Združene operativne komande, što je jedna od najodgovornijih dužnosti u Vojsci Srbije, a ne pripadnik Operativnog centra sistema odbrane, u kome na dužnosti rukovodioca operativnog dežurnog tima dežuraju pukovnici iz Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije.

Vojska Srbije snažno osuđuje pokušaje diskreditovanja članova komisija, koji su najveći stručnjaci u oblastima od značaja za ispitivanje vanrednih događaja i osnovno ispitivanje udesa vazduhoplova. Takvi pokušaji govore o nečasnim namerama autora takvih tekstova.

Niko u Vojsci Srbije nije iznad zakona i nema zaštićenih. Odgovaraće oni za koje se dokaže da su učinili povredu zakona ili vojnih propisa.

( Saopštenje, sajt Vojske Srbije 8. aprila )


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

>> Urgentnost zadatka ne sme dobiti prioritet nad bezbednosti letenja i posadi se mora obezbediti dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu leta (Izveštaj stručne komisije RViPVO)

DSS: Zašto je i po čijoj naredbi naložen rizičan let helikoptera za Beograd

Izveštaj Komisije za osnovno ispitivanje udesa vojnog helikoptera u kojem je život izgubilo sedam osoba obiluje kontradiktornostima i njegov sadržaj je očigledno politički instruiran i cenzurisan. Sužavanje istrage o uzrocima pada vojne letilice i svaljivanje krivice na posadu helikoptera po principu „mrtva usta ne govore" i organizatore leta, potvrđuje jasnu nameru da se sakrije puna istina i zaštite najviše pozicionirana civilna i vojna lica, koja su suštinski odgovorna za tragediju.

Da li su to ona za koja je predsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao da su pod njegovom zaštitom i da ih „ne da" ili neka druga, mogla bi da utvrdi samo objektivna komisija koja bi slobodno, bez političkih pritisaka, sprovela poštenu i sveobuhvatnu istragu. Na to aktuelna vlast očigledno nije spremna.

Izveštaj nije pružio dogovor na brojna pitanja, među kojima su najvažnija:

- zašto je i po čijoj naredbi naložen rizičan let helikoptera za Beograd, uprkos izuzetno loših vremenskih uslova, a ne u Kragujevac do kojeg je prvobitno bio planiran prevoz bolesne bebe sanitetskim vozilom ili u Kraljevo?

- ko je izvršio pritisak na posadu helikoptera da se let za Beograd obavi po svaku cenu, iako su meteorološki uslovi bili ispod meteorološkog minimuma za oblačnost i ispod meteorološkog minimuma vidljivosti, kako i u izveštaju komisije stoji? U isto vreme su tri putnička aviona zbog nepovoljnih vremenskih uslova preusmerena da umesto na Surčin slete na aerodrom u Temišvaru.

- ko je i zašto izvršio pritisak na kontrolu leta da insistira kod posade na sletanju letilice na aerodrom „Nikola Tesla"?

Demokratska stranka Srbije insistira na jasnim i proverljivim odgovorima na ova pitanja bez kojih se istraga ne može tretirati kao validna, bez obzira na sve dalje postupke koje će tužilaštvo da pokrene u potrazi za žrtvenim jarcem.

( Izveštaj skriva istinu i štiti suštinski odgovorna lica za pad helikoptera, saopštenje DSS, 4. april 2015. )

Vučić: Piloti su heroji

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je 4. aprila danas da će tužilaštvo ispitati svaku vrstu krivične odgovornosti za pad vojnog helikoptera u kojem je poginulo sedam osoba, ističući da su članovi posade heroji, a ne krivci.

Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da posada helikoptera za njega i Vladu Srbije nije ništa kriva, da su oni heroji i da će ih tako pamtiti i on i Srbija.

Prema njegovim rečima, da bi bila stavljena tačka na priču o padu helikoptera, potrebno je da tužilaštvo, koje je samostalan organ, uradi svoj posao i u to se niko neće mešati.

On je naveo da je u Nemačkoj javnost pružila podršku porodici kopilota koji je kriv za pad aviona "Džermanvingsa", dok se kod nas dešava suprotno i još jednom zamolio da se poštuju žrtve i njihove porodice.

Premijer je ponovio da je Vojska Srbije naša najbolja institucija i da neće nikome dozvoliti da je urušava.

Piloti Omer Mehić, Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar Ivan Miladinović i zdravstveni radnici Dževad Ljajić i Miroslav Veselinovic i beba iz porodice Ademović su imena nastradalih koja su u potrazi za krivcima za pad helikoptera zaboravljena.

AUDIO: Vanredna konferencija za novinare premijera Srbije Aleksandra Vučića

Tužilaštvo će ispitati svaku vrstu krivične odgovornosti za pad vojnog helikoptera, sajt Vlade Srbije 4. aprila

Premijer navodi da se svakodnevno događa da padaju i avioni i helikopteri, da se događaju tragedije, ali da u tim situacijama preovlađuje ljudskost, da se žrtve ne razapinju.

"Nesreće se ne dešavaju bez propusta i nečije odgovornosti. U normalnim zemljama, kakva će biti i Srbija, sve se dostavlja nadležnim organima, a nesreće se ne koriste za hajke i skupljanje političkih poena. Novinari i političari se ne bave istragom. Molim vas da govorimo o izveštaju i da pošutujemo žrtve", naglašava Vučić.

"Nemojte da krivite Mehića. Kao i bezbroj puta, leteo je želeći da spase jedno dete. Nije uspeo, sam je platio najvišu cenu. On kriv nije, kao ni Bandić", kaže premijer.

Ističe da će Tužilaštvo da ispita svaku vrstu krivične odgovornosti i da stavi tačku na tu priču. "Ako tražite političku odgovornost, tražite je od mene", naglašava Vučić.

Premijer ističe da je vojnički posao naša najbolja i najuglednija institucija i da zbog toga neće dozvoliti da drugi urušavaju Vojsku.

"To je težak posao. Umemo valjda da budemo dostojanstveni ili je svaka tragedija za političke packe i ćuške, jer ništa drugo ne umemo. Dok sam živ, takvoj politici ću se suprotstavljati", naglašava premijer.

Vučić kaže da u čitavoj priči u vezi s padom helikoptera vidi mržnju i želju za političkim obračunima i odbacuje svaku insinuaciju prema kojoj je akcija spasavanja deteta bila zarad lične promocije pojedinih ministara.

U tom smislu, navodi da mnoga pitanja novinara i napise jednostavno ne razume i pita da li se time želi poručiti da je te ljude koji su nastradali neko hteo da ubije.

Kako je rekao, komandant 204. Vazduhoplovne brigade Predrag Bandić i stradali pilot Omer Mehić su u rodbinskim vezama, najbolji prijatelji, zbog čega, dodaje, teško da neko može i da zamisli takav scenario.

Upitao je i da li je neko čuo da se traži ostavka nemačke kancelarke Angele Merkel zbog avionske nesreće u Francuskoj i ponovio da ne razume smisao pitanja koja se postavljaju, kao ni čitave priče.

"Osim mržnje i želje za političkim obračunom ne vidim ništa. Pustite političke obračune na teme imamo li deficit ili nešto slično. Ovde nemamo ubica, nemamo političkih ubistava, nemamo ničega... Hvala bogu, Srbija je postala normalna zemlja", naglašava Vučić.

Zapitao je i ko je odgovoran za sve ljude koji su u vojsci poginuli u raznim nesrećama.

"To je težak rad, to je vojska, težak život. Jesam li nekada rekao da su za to odgovorni Tadić i Šutanovac? Nisam nikada, zato što nisu", ističe premijer.

Na pitanje da li će tražiti odgovor zašto su prekršene procedure pri samoj inicijativi za akciju i da li se tu nalazi odgovornost struktura koje nisu u Vojsci, Vučić je odgovorio da će svi koji su prekršili procedure odgovarati po svim propisima.

Odgovarajući na pitanje zašto je za mesto sletanja izabran aerodrom u Surčinu, Vučić navodi da se iz izveštaja jasno vidi da je pilot najpre išao na VMA na koji nije mogao da sleti.

Ako ste hteli da insinuirate da je ministru bilo bliže da zbog novinarskih ekipa ide u Surčin nego da dođe na VMA – pa, Lončar živi od VMA na tri minuta, kaže Vučić.

"Ne biste vi bili zadovoljni ni Gašićem ni Zlatiborom Lončarom i ne tražite vi to zbog njih. Vi to tražite da biste mogli da kažete: 'Taj koji ima te ministre, on je to hteo. E, to je taj Vučić'", dodaje premijer.

Na pitanje da li je bilo pritisaka na kontrolu leta, Vučić je rekao da bi, kada bi se nešto takvo stvarno utvrdilo, "ko god da je tako nešto uradio – bio sto puta ministar", značilo da je lud i da treba da odgovara za sva vremena.

Premijer navodi da takav podatak nema i pita da li neko ima podatke da je pritiska bilo.

"Insinuacija je sledeća: oni su vršili pritisak i rekli kontroli leta da mu kaže da ne sleće gde želi, iako mu je to lakše, nego da sleti po najgorim uslovima da bismo mi mogli da se uslikamo za TV. Ili nisu normalni oni koji bi tako nešto uradili – i to je ili za zatvor ili za lečenje – ili ja ne razumem one koji takvo pitanje postavljaju. Tu baš nešto nije sasvim u redu", smatra premijer.

(Vučić: Piloti nisu krivi, oni su heroji, sajt RTS, 4. aprila )

«Ponoviću još jednom da tu raspravu malo skratimo, ako tražite političku odgovornost što je neko hteo sa se spasi beba tražite je od mene», rekao je Vučić. «Tehnički detalji su za vojnu komisiju, tužilaštvo je tu da se bavi krivičnom odgovornošću, ako ima političke odgovornosti tražite je, ja je ne vidim, jer je bila najbolja moguća želja da se spasi život jednog deteta», rekao je Vučić, napominjući da je tužilaštvo nezavisno i da se tužilaštvu niko neće mešati u posao.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da i dalje misli da ništa spektakularno nema u izveštajima, navodeći da mu takav nije ni obdukcioni nalaz koji je video još u petak.

«Hteli ste da kažete da li je za nešto kriv Bata Gašić, prevedite to, nemojte da se pravite da postavljate neko drugo pitanje, pa kažite tačno za šta», rekao je Vučić, obraćajući se novinarima.

«Išao je Mehić na VMA, pa nije mogao da sleti. O čemu se radi, objasnite mi, šta je bliže bilo ministru da ide u Surčnin zbog novinarskih ekipa, nego da dođe na VMA. Pa (ministar zdravlja Zlatibor) Lončar živi od VMA na tri minuta, ako ste to hteli da insinuirate», rekao je Vučić, navodeći da ne razume više šta je smisao pitanja.

Na pitanje da li on lično oseća političku odgovornost, Vučić je rekao da što se ovog tiče ne oseća nikakvu odgovornost jer bi uradio nešto što misli da je veoma vredno, a to je spasavanje života bebe i uvek bi sa "ponosom to uradio".

«Ja mislim da ni Angela Merkel ne oseća odgovornost za pad nemačkog aviona sa mnogo više žrtava i mnogo većim propustima», rekao je Vučić.

Vučić je čestitao načelniku Generalštaba Vojske Srbije što je u izveštaj stavio šta sve treba da se predvidi i uradi u budućnosti da se nesreće ne bi dešavale.

(Ne juriti veštice, Danas, 4. aprila )

DS: Vučić da podnese ostavku

Demokratska stranka zahteva od premijera Aleksandra Vučića da podnese ostavku zbog svojih skandaloznih izjava i neprihvatljivog odnosa prema izveštajima o helikopterskoj nesreći u kojoj je poginulo sedam osoba.

Nakon što je unapred oslobodio odgovornosti dva ministra u svojoj Vladi, ponizio i žrtve i građane izjavama da je pročitao izjave i da u njima nema "bog zna šta spektakularno", premijer je danas zamenio teze i, potpuno zanemarujući delove iz oba izveštaja koji su ključni za utvrđivanje odgovornosti, po svom starom receptu, optužio svakoga ko postavlja pitanja da jeftinim političkim poenima pokušava da udare na njega.

Pitanje odgovornosti je osnov demokratije koji ni Vučić ni njegov režim ne razumeju i zato su svi drugi krivi, ali niko nije odgovoran.

SDS: Ko je dao nalog za poletanje helikoptera?

Socijaldemokratska stranka smatra da je nedopustivo da se rezultati istrage o padu helikoptera svedu na to da je sva odgovornost na pilotu i zahteva da se javno iznese podatak ko je dao nalog za poletanje helikoptera u čijem padu su tragično izgubljeni ljudski životi.

Zahtevamo nastavak istrage i utvrđivanje odgovornosti celog lanca komandovanja koji je učestvovao u ovoj odluci. I nakon izveštaja i dalje je nejasno da li je ministar odbrane Gašić izdao nalog ili nije i to mora biti hitno utvrđeno. Ukoliko jeste, zahtevamo da snosi profesionalnu i političku odgovornost i da bude smenjen. Ukoliko nije, onda neka utvrdi ko jeste i on smeni one iz lanca komandovanja koji su odgovorni. Umesto prihvatanja ocene da su piloti bili pod dejestvom alkohola i napominjanja njihove eventualne odgovornosti, očigledno je da se ne može sva odgovornost svesti na njih. Istraga pokazuje da je jasno da su svi, od civila do vojnih lica, učinili ogromne propuste i po pravilu se u takvim sluajevima odgovornost utvrđuje po liniji komandovanja i izdavanja naređenja od ministara do vojnih lica.

Ako su, kako izveštaj istrage kaže, oni koji su upravljali helikopterom bili pod dejstvom alkohola, njihova odgovornost je krivična. Ali onaj ko im je dao nalog za poletanje helikoptera u takvim rizičnim uslovima, mora da snosi političku i profesionalnu odgovornost i da bude smenjen. Pored toga, nedopustivo je da istraga za pad helikoptera u blizini piste u glavnom gradu traje duže od istrage pada nemačkog aviona, koji je pao u nepristupačnom predelu Alpa.

Takođe, smatramo da je nedopustivo da premijer pre rezultata istrage govori kako „neće dati" određene ministre, jer iznošenjem takvog stava dovodi u pitanje čitav pravni poredak države. Svi bi trebalo da budu predmet istrage bez unapred određenih privilegija i na osnovu rezultata istrage bi trebalo da se određuje ko je odgovoran, a ne spram toga koga će premijer „dati", a koga neće.

( SDS traži da se utvrdi ko je dao nalog za poletanje helikoptera, saopštenje SDS, 5. april)

SDS: Gašić iznosi neistine, dok i dalje nema informacije ko je odgovoran

Ministar odbrane Gašić sinoć je u intervjuu za RTS izneo niz neistina na račun prethodne vlasti, a javnost je i dalje ostala uskraćena za zvanični izveštaj o tome ne samo ko je krivično, već i ko je politički odgovoran za helikoptersku nesreću. Između ostalog, postavlja se pitanje zbog čega je helikopter sleteo na civilni umesto na vojni aerodrom i da li su tom prilikom usklađene procedure sletanja i ko je doneo takvu odluku. Gašić očigledno ili ima problem sa izvođenjem logičkih zaključaka ili sa elementarnom etikom, kada u pomenutom intervjuu ukazuje na procedure koje je tokom svog ministarskog mandata potpisao Boris Tadić. Dakle, nisu sporne procedure koje su i međunarodno verifikovane, već njihovo poštovanje i usaglašavanje kada helikopteri menjaju destinaciju, odnosno kada u ovom slučaju umesto na vojni heliodrom kod VMA, helikopter sleće na civilni aerodrom u otežanim uslovima letenja. Postavljamo i pitanje-zbog čega je i ko, u okolnostima kada je MUP procenio da nema uslova za poletanje njihovih helikoptera, koji su novijeg datuma proizvodnje od vojnih, doneo odluku da poleće vojni helikopter?

Ministar Gašić je u intervjuu više puta pomenuo odgovornost bivšeg predsednika Tadića i rekao da on zloupotrebljava ovu tragediju u političke svrhe. Pre svega, Boris Tadić i SDS, baš poštujući žrtve ove tragedije ali i institucije, traže utvrđivanje istine. A upravo Gašić, izvrtanjem istine kreira od ovog slučaja politički obračun i vređa, ne samo zdrav razum građana Srbije, već i porodice žrtava koje, kao i ukupna javnost, žele da saznaju šta se tačno desilo te kobne noći. Boris Tadić i SDS nikoga nisu optužili za krivičnu odgovornost u ovom slučaju, jer je to isključivo u nadležnosti tužioca. Mi zahtevamo utvrđivanje političke i profesionalne odgovornosti i sankcionisanje odgovornih za čitav niz propusta koje je utvrdila dosadašnja istraga, a što je u nadležnosti premijera Vučića.

Što se tiče Gašićevih optužbi da je prethodna vlast radila na uništavanju vojnog vazduhoplovstva, smatramo da se radi o najbrutalnijem obmanjivanju javnosti. Prethodna vlast je zatekla potpuno uništeno vojno

vazduhoplovstvo, upravo zbog pogubne ratne politike koju su ponosno podržavali i predstavnici današnje vlasti. Obnova avijacije je najskuplja stavka u modernizaciji vojske, a nakon sumanute politike devedesetih bilo je nemoguće da se BDP podigne do nivoa da se otvori mogućnost ulaganja u avijaciju, uprkos svim naporima. Uostalom, budući da nije ništa uloženo u vojno vazduhoplovstvo ni za poslednje tri godine, da li to onda ministar Gašić i ovu vlast optužuje za uništavanje vojnog vazduhoplovstva ili prosto ima duple standarde i brutalno obmanjuje javnost?

Gašić je i ovaj put pokazao da je politički lažov, a podsećamo da je to isti čovek koji je nedavno izjavio kako je Šutanovac kao ministar odbrane nabavio opremu kojom je prisluškivao tadašnjeg predsednika države. Nadležna komisija je utvrdila da su i to bile potpune neistine, a čovek koji je tada očigledno slagao i danas nastavlja u istom maniru. Problem je što premijer nije na vreme, kada je to SDS tražila, smenio ovakve neodgovorne ministre koji nastavljaju da prave štetu u svojim sektorima. I ovakav Gašić je lice vlade Aleksandara Vučića koji je direktno odgovoran za ponašanja i iznošenje laži svojih ministara. Svakim danom njihovog ostanka na funkcijama i štete koju prave, premijer Vučić će biti sve odgovorniji i odgovorniji. Da bi se uspostavio sistem odgovornosti, potrebno je da ovakvi ministri budu smenjeni, a ne zamenjeni u rekonstrukciji, jer ovde se ne radi samo o nezadovoljstvu njihovim radom, već o ozbiljnoj profesionalnoj i političkoj odgovornosti. ( ) Gašić iznosi neistine, dok i dalje nema informacije ko je odgovoran SDS, 8. aprila

DS traži da Narodna skupština osnuje anketni odbor koji će utvrditi sve činjenice o helikopterskoj nesreći

Demokratska stranka će podneti predsednici Narodne skupštine Maji Gojković zahtev da Narodna skupština osnuje anketni odbor koji će utvrditi sve činjenice o helikopterskoj nesreći u kojoj je život izgubilo sedam osoba, kao i zahtev da se zakaže sednica na kojoj će nadležni ministri i druga odgovorna lica odgovarati na pitanja poslanika u vezi sa aktuelnom temom.

Iako se predsednica Narodne skupštine, prilikom traženja sednice o štrajku o prosveti i poplavama iz maja prošle godine, već oglušila o svoju nedvosmislenu obavezu da na zahtev bilo koje poslaničke grupe zakaže sednicu sa aktuelnom temom, Skupštinska većina odbacila zahtev da se osnuje anketni odbor koji bi se bavio dešavanjima tokom poplava, a poslanička pitanja su ostala bez odgovora, Demokratska stranka neće odustati od traženja odgovora koje građani Srbije moraju dobiti.

Poštovanje za ljude, procedure, odgovornost i za vladavinu prava osnovi su demokratskog uređenog društva i Demokratska stranka će nastaviti da traži odgovore, bez obzira na uvrede, hajku i etiketiranje kojima će zbog toga biti izložena.

( Anketni odbor i posebna sednica o padu helikoptera, izjava Gordane Čomić, zamenice predsednika DS i ministarke odbrane Vlade u senci DS )

***

Radić: Ministar ne može da izdaje naređenje generalu

Vojni analitičar Aleksandar Radić je 6. aprila u emisiji "Jedan na jedan" Radio Televizije Vojvodine ukazao na to da se komisije koje su istraživale tragediju nisu bavile time kako je došlo do naredbe o upotrebi helikoptera i da se prema onome što je došlo do javnosti zna da je ministar odbrane mobilnim telefonom uputio to naređenje:

"Time su prekršene procedure odlučivanja, ministar ne može da izdaje naređenje generalu", naveo i dodao da Vojskom upravlja vrhovni komandant, a to je predsednik Republike, dok je Ministarstvo izvršni organ, i da ne postoji ovlašćenje predsednika kojim je ovlastio ministra da daje takva naređenja:

"Poslednjih godina a naročito poslednjih meseci, imali smo loša tumačenja da ministar i Vlada komanduju vojskom. To ima ozbiljne posledice. Pred organizovanje vojne parade, ministar Bratislav Gašić je rekao, parafraziram, da je premijer Aleksandar Vučić odlučio da se parada održi. To ne može da premijer odluči. To je posle izmenjeno u zvaničnom saopštenju, zbog reakcije ljudi iz Vojske…"

Radić ocenjuje da Vlada pokušava da prenebregne ono što se te noći dešavalo sa policijskim helikopterom čija je posada imala procenu da ne postoje meteorološki uslovi da se operacija izvede a da je afera zapravo počela onog momenta kada su ministri Bratislav Gašić i Zlatibor Lončar obavestili javnost da su se dogovorili o angažovanju helikoptera. "Tu se se kompromitovali, jer su se hvalisali, to je informacija koja komromituje političare. To nisu profesionalni sistemi i zvanične procedure", ocenio je Radić naglasivši da premijer «pokazuje veliku hrabrost u mešanju u slučaj» da se sa vrha nameće o čemu će se govoriti, da je premijer u javnost iznosio tehničke detalje nesreće, a da je ministar Gašić čak tvrdio da su te noći bili pogodni meteorološki uslovi, a izveštaji sada kažu da su bili ispod minimuma"…

(Radić: Pad helikoptera najveća afera u Srbiji ikad, TV Vojvodine, 6. aprila )