<< VESTI | | 19.03.2015 23:40


 

Srednji prst Janisa Varufakisa

Uzbuđenje u Nemačkoj zbog video snimka na kome je grčki ministar TO pokazao nemačkim poveriocima, međutim TV prezenter Bohmerman tri dana kasnije otkrio: Varufakisov srednji prst je montiran

Veliko uzbuđenje u Nemačkoj izazvao video snimak emitovan u nedelju 15. marta u satiričnoj tok-šou emisiji Gintera Jauha Neo Magazin Rojal na nemačkoj televiziji ARD, na kojem se videlo kako je grčki ministar finansija Janis Varufakis, govoreći u Zagrebu 2013. o problemima sa kojima se suočava njegova prezadužena zemlja, predlagao da Grčka proglasi bankrot i "pokaže srednji prst Nemačkoj", što je propraćeno odgovarajućim gestom, još u staroj Grčkoj poznatim pod nazivom katapigon ( καταπυγον).

Emitovanje videa propraćeno je neposrednim i žestokim pobijanjem grčkog ministra Varufakisa, koji je učestvovao u živom razgovoru sa drugim gostima preko linka iz Atine, i insistirao da je video montiran.

Giner Jauh je izjavio ponedjeljak da nije uočio "nikakve indikacije da je bilo manipulacije ili falsifikovanja u videu prikazanom tokom živog nastupa". Neki eksperti su potvrđivali autentičnos snimka.

Kako javlja Dojče vele desni lager nemačke štampe – oličen u Veltu i tabloidu Bild, dva glavna izdanja Aksel Špringera, bavila su se narednih dana srednjim prstom koji je grčki ministar Janis Varufakis navodno pokazao nemačkim poveriocima. To je bio povod za tiražni Bild pod naslovom: „Lažov" objavi ljutit tekst: „Sam je sebe sredio. Jer ko vidi Janisa Varufakisa, uvek će videti i srednji prst. Ko ga sluša, čuće: 'Stick the Finger to Germany'. Mogao bi i večno da ćuti, da odseče levu ruku – srednji prst koji je 2013. pokazao u Zagrebu biće i dalje tu. Kao i laž. Jer je u nedelju na nemačkoj televiziji porekao taj srednji prst koji su svi videli. Srednji prst još i ne bi bio problem, jer je to bilo pre njegove političke ere. Ali laž potiče od njega, ministra finansija jedne zemlje koja je upućena na poverenje..."

Međutim britanski Gardijan pod naslovom I faked Yanis Varoufakis middle-finger video, says German TV presenter prenosi da je nemački TV voditelj Jan Bemerman rekao u sredu 18. marta da je on krajem februara premontirao i udesio taj snimak - a opisao je između ostalog i digitalno doterivanje senke da bi se promene izgledale realnije, a promene se sastoje u umontoiravanju sekvence pokazivanja srednjeg prsta... Na sajtu TV ZDF, koji inače do tada zvanično nije potvrdio Bohmermanovu izjavu to objašnjenje je objavljeno u vidu posebne TV storije Böhmermann und der StinkefingerVorsicht, Satire! koja ima takođe satirični karakter, između ostalog i na račun reakcije u Nemačkoj ("Raus aus Europa mit dem!)". Bemerman je rekao da od nedelje čeka da ga neko pita da li je montirao lažni snimak, koji je izazvao veliku buru u javnosti, ali ga niko to nije pitao i potom je objasnio da je njegova ekipa premontirala snimak Varofakisovog govora tokom jednog kongresa u Zagrebu 2013. godine, dakle pre nego što je postao grčki ministar finansija, tako da se pokazani prst Nemačkoj vidi i na snimku. U videu objašnjava kako je Bemerman zajedno sa svojim uredničkim timom došao u posed snimka dok je radio istraživanje za satirčki muzički video te da je zatim manipulirao snimkom kako bi izgledalo da je Varufakis pokazao srednji prst. Nakon što je čuo za Varufakisove izjave na zagrebačkom subverzivnom festivalu (Subversive Film Festival 2013.) urednik Bemermanove emisije je u Hrvatskoj dobio pristup arhivskom materijalu u kome sadašnji ministar govoreći na pozornici o krizi evra u jednom trenutku priča: "Moj je predlog bio da se jednostavno Grčka povuče iz evrozone u januaru 2010, Nemačkoj pokaže prst i kaže 'Evo, sada možete problem rešavati sami sa sobom'".

"To je indirektni govor - on zapravo ne kaže da želi pokazati prst Nijemcima", kazao je Bemerman, objašnjavajući da je mislio da bi bilo zanimljivo pokušati uklopiti gest pokazivanja srednjeg prsta s tom rečenicom na snimku.

On i njegov urednički tim su zatim snimili glumca kako pokazuje srednji prst. Glumac obučen u zeleni kostim koju ne registruje kamera ironično dopunjuje da je snimanje bilo kompleksno, pokazujući kako je stalno morao da maše svojim ispruženim prstom. Nakon toga su pomoću softvera video snimku dodali gest u trenutku kada Varufakisu izgovara rečenicu.

"Izvinite gospodine Varufakis, to se neće ponoviti", rekao je nemački voditelj, pošto je objasnio kako je njegov produkcijski tim udešavao senke da bi video snimak bio uverljiviji. U emisiji se pojavljuju i dve saradnice iz Zagreba, od kojih jedna koja je radila na pripremi tog spota za zagrebački subverzivni filmski festival, i koja se takođe izvinjavaala - veselo pokazujući srednji prst u vazduhu, na šta je voditelj primetio: «To je bio hrvatski…»

Grčki poverioci - nemački udeo 63,5 milijardi dolara

Grčki poverioci - nemački udeo 63,5 milijardi dolara

Izvor: Endgame: Power Struggle in Brussels and Berlin over Fate of Greece (Završna igra: bitka moći između Brisela i Berlina oko sudbine Grčke), Špigel

Grčka i Nemačka, koja je praktično glavni finansijer u Evropskoj Uniji, nisu u najboljim odnosima otkad je u januaru u Grčkoj na vlast došla levičarska stranka Siriza, koja je glasačima obećala da će ukinuti oštre mere štednje. Od 324,1 milijarde koje Grčka duguje, 63,5 milijardi potražuju poverioci iz Nemačke, piše magazin Špigl pod naslovom: Endgame: Power Struggle in Brussels and Berlin over Fate of Greece (Završna igra: bitka moći između Brisela i Berlina oko sudbine Grčke).

Grčki premijer Aleksis Cipras se odvojeno susreće sa francuskim predsednikom Olandom, kancelarkom Merkel i predsednicima Evropske komisije Žan-Klod Junkerom i Evropske centralne banke Mariom Dragijem u pokušaju da pre glavnog susreta obezbedi platformu za podršku Grčkoj. Cipras je navodno spreman da od partnera prihvati predlog reformi, uključujući i reforme u sferi privatizacije, ali ne i dodatne mere štednje. Spreman je i na „zamrzavanje" nekih reformi kako bi se rešili problemi državnog duga.

Na to su usledile negativne reakcije i iz Brisela. Predsednik Evrogrupe Jerun Dejselblum, poručuje da Atina ne može da reši svoje probleme do leta, da su potrebne rigorozne mere štednje; Deklan Kostelo, predstavnik EU u pregovorima s grčkim timom tvrdi da su tzv. humanitarne mere koje je parlament u Atini izglasao u stvari jednostrane akcije.

Zvaničnik MMF-a izjavljuje da ova organizacija u poslednjih 70 godina nije imala goreg klijenta od Grčke. Kako prenosi agencija Blumberg, poverioci su izjavili da su nezadovoljni ponašanjem Atine, koja navodno ne sarađuje sa kreditorima, nije spremna da spovede reforme i dogovore sa Evrogrupom.

Čuli su se i kompromisni stavovi: predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc predlaže da Ciprasova vlada konačno locira tajne račune u inostranstvu i tako, bar delimično, popuni svoje finansije.

Evropski komesar za finansijska pitanja Pjer Moskovici pominje mogućnost trećeg kreditnog paketa za Grčku, ali podvlači da bi on bio sasvim drugačiji od prethodnog.(Videti takođe: French EU Commissioner Moscovici: 'A Grexit Would Be a Catastrophe')

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker apeluje na zemlje evrozone da za grčku ekonomsku krizu pronađu rešenje koje će „poštovati dignitet Grčke i zadržati monetarnu uniju na okupu". Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorava da bi odlazak Grčke iz monetarne unije bilo najdramatičnije poglavlje u istoriji EU.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST