<< VESTI | | 19.03.2015 01:06


 

Teroristički napad na muzej u Tunisu

 

Poginula 21 osoba, među njima najviše turista. Odgovornost za napad preuzela džihadistička grupa Islamska država

U napadu na muzej "Bardo" u Tunisu u sredu, 18. marta ubijena je 21 osoba - 17 stranih turista, dva Tunišana i dva napadača. Ubijena su dvojica napadača i jedan policajac u akciji spasavanja talaca. Posle nekoliko sati policija je oslobodila 160 talaca, javlja Rojters pozivajući se na tuniske zvaničnike.

Dva naoružana čoveka upala su u nacionalni muzej "Bardo", u 12:30 baš u trenutku kada su grupe turista iz autobusa ulazile u muze. Muzej se nalazi u blizini zgrade u kojoj se nalazi parlament Tunisa koji je tog trenutka raspravljao o zakonu protiv terorizma. Odgovornost za taj napad prema ruskoj agenciji Sputnjik, preuzela je džihadistička grupa Islamska država. Napadači su bili obučeni kao vojnici. BBC iznosi pretpostavku da se nasilje prelilo iz Libije.

Njujork tajms izveštava da nema neposrednih dokaza da iza napada stoji Islamska država, ali podseća da su njene pristalice slavile napad na socijalnim mrežama i pominje video iz decembra u kome je nagovešten napad. Na tom videu, Bubakr Hakim, tuniski militant poznat kao Abu Mokatel, tražio je podršku za Islamsku državu preuzimajući odgovornost za ubistvo dvojice levičarskih tuniskih političara i pretio: "Nećete živeti bezbedno tako dugo dok Tunisom ne bude vladao Islam."

Napadači su otvorili vatru na turiste, a zatim su se zabarikadirali u muzeju čije su posetioce uzeli za taoce. U muzeju su bili turski iz Poljske, Italije, Španije, Nemačke i Kolumbije, a prema saznanjima srpskih diplomata, među njima nije bilo turista iz Srbije. Parlament je evakuisan, ali je kasnije ponovo sazvan radi vanredne sednice.

Mnogi Tunižani su izašli na ulice da protestuju protiv nasilja. Oni su ispred muzeja nosili zastave i upaljene sveće. Muzej "Bardo", poznat po kolekciji antikviteta, jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Tunisu, smeštena u palati iz 15. veka poseduje najveću kolekciju Rimskih mozaika u svetu i mnogo artefakata iz doba Kartagine.

Poslednji teroristički napad u kojem su stradali strani turisti u Tunisu dogodio se 2002. godine kada je u eksploziji bombe bačene na sinagogu na ostrvu Đerba poginulo 19 ljudi.

(Videti takođe: Tunisia ends deadly siege of museum, AL Jazeera

Tunis museum attack: President vows to fight terror, BBC

Tunisia Gunmen Target Tourism, Killing 19 at an Art Museum, Newyork times


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST