<< VESTI | | 28.02.2015 10:55

 

Ubijen Boris Njemcov

 

Ruski opozicioni lider ubijen u centru Moskve, nedaleko od Crvenog trga, osumnjičeni Anzor Gubašev i Zaur Dadajev s Kavkaza

Kavkaska veza?

Direktor ruske službe bezbednosti FSB Aleksandar Bortnikov obajvio je imena dvojice osumnjičenih za ubistvo Njemcova, to Anzor Gubašev i Zaur Dadajev. O dosadašnjim nalazima istrage obavešten je predsednik Rusije Vladimir Putin, javili su 7. marta ruska TV RT i 1tv(Prvi kanal). Britanski BBC pozivajući se na izvore bliske istrazi javlja da je navodno pronađen automobil koji su oni koristili i neki dokazi, ali se ne navodi kakvi.

Boris Njemcov, lider ruske opozicije ubijen je sa četiri metka predelu kičme dok je u noći 27/28. februara šetao sa saputnicom ukrajinskom modelsicom Anom Dureckom ka Moskvoreckom mostu u Moskvi blizu Kremlja, kada je po prvim verzijama nekoliko ljudi izašlo iz automobila VAZ-2110 ili "mord mondeo" bele boje i pucalo na njega...

Raša tudej navodi da je, prema snimku sa sigurnosnih kamera, Njemcov ubijen u 23.31 po moskovskom vremenu, a ga je ubica čekao na stepenicama mosta. Dva ključna svedoka u ubistvu Njemcova u svom svedočenju iznela su fizički opis ubice. Policija traga za muškarcem visine između 170 i 175 centimetara, kratke kose, koji je nosio plave farmerke i braon džemper, javio je Međunarodni servis vesti Sputnjik.

Moskovljani polažu cveće na mestu gde je ubijen Boris Njemcov.

Istražni komitet Rusije saopštio je da je spreman da plati tri miliona rubalja (43.530 evra) za korisnu informaciju o ubistvu Borisa Njemcova.

Policija je na licu mesta našla šest metaka kalibra 9 mm, a Njemcov je pogođen sa četiri. Municija je proizvedena u Jurjuzanskom mehaničkom zavodu u Čeljbinskoj oblasti 1986. godine i u Tulskom zavodu za proizvodnju municije 1992. a kao moguće oružje pominje se pištolj «makarov» i za bojevo gađanje prerađeni gasni pištolj «iž».

Komersant piše da je 23-godišnja Ana Durecka s pedesetosmogodišnjim Borisom Njemcovim te večeri sedela u restoranu Bosco Cafe u GUM-u, posle čega su prošetali po Crvenom trgu i pošli kod Borisa koji je živeo u kući N3 u ulici Mala Ordnka u centru Moskve i kad su prošli stotinak metara na mostu, jedan čovek ih je susreo i pucao u Njemcova. Kako piše portal Rosbalt Ana nije uspela da se seti čak ni marke automobila iz koga je navodno pucano, pošto je bila u šoku.

U kasnijim izveštajima pominju se automobili ford, kia rio i VAZ-2110 bele boje, ali se posle provere pokazalo da njihovi vlasnici nemaju veze s ubistvom, a u subotu operativci su se zainteresovali za jednu "ladu priora", registrirovanoj u Ingušetiji,— našli je kod stanice metroa "Smolenskaja", ali dva dva žitelja republike koji su koristili taj automobil nisu mogli da budu povezani s događajem.

MESTO ZLOČINA: Moskvorecki most u neposrednoj blizini Kremlja u Moskvi

Tim istražitelja Ministarstva unutrašnjih poslova radi na mestu ubistva a ispituju se i svedoci tog zločina u okviru akcije "Perehvat". Saslušava se u gradskoj policiji i ukrajinska modelsica Ana Durecka koja je bila sa Njemcovim, a koja traži da je puste da se vrati u Ukrajinu. Mada nije tražila zaštitu pred njenom hotelskom sobom dežuraju bezbednjaci.

Vladimir Putin je odmah obavešten o ubistvu Njemcova, javlja Raša Tudej. Putin je izrazio saučešće porodici Borisa Njemcova, a po portparolu Kremlja Peskovu, Putin smatra da ovo brutalno ubistvo ima sve znake naručenog ubistva.

Dok su zapadni mediji u prvim komentarima povezivali ubistvo Njemcova s njegovim kritikovanjem Putina za korupciju i rat u Ukrajini, podržavanjem sankcija, i ulogom u Njemcova u dostavljanju spiskova povodom slučaja Magnicki; ruski mediji su javljali da policija, zaključivši da je ubistvo Njemcova očigledno planirano, motive pokušava da nađe u različitim mogućim pravcima:

– moguću povezanost ubistva Njemcova s političkomnamerom da Njemcov kao žrtva posluži kao žrtva radi destabilizovanja Rusije;

- povezanost s njegovim javnim istupima nakon ubistva karikaturista Čarli Ebdo (u vezi čega je dobijao pretnje nakon što je u Grzonom demonstriralo oko 800 protivnika prikazivanja Muhameda u karikaturama);

- povezanost s ratom Ukrajini, moguću povezanosti ubistva s biznis aktivnošću Njemcova;

- a i moguću veza ubistva s njegovim privatnim životom. Ruski portal Vesti piše da su se Boris i Ana upoznali pre četiri godine u Kijevu, gde Boris Jefovič često putovao i da su oni možda bili u ljubavnoj vezi, pa da je motiv za ubistvo ljubomora (ревност).

Nekoliko ruskih desničarskih organizacija (među kojima i tzv Borbena organizacija BORN i Savez Ruskije) je odmah u izjavama tvrdilo da njima Boris Njemcov nije bio interesantan, a verziju da je možda ubistvo izvršio neki povratnik s fronta u Donbasu, lider DNR Pušlin je nazvao glupošću.

Boris Njemcov rođen je 9. oktobra 1958. godine u Sočiju. Jedan je od osnivača i lidera partije "Solidarnost", potpredsednik političke partije "Republikanska partija Rusije - Partija narodne slobode" i član Kordinacionog saveta ruske opozicije. Od 1991. do 1997. godine bio je gubernator Nižnjegorodskoj oblasti, zatim je bio na funkciji ministra energetike (1997) i prvi zamenik predsednika Vlade (1997-1998. godine). Bio je i član Saveta bezbednosti Ruske Federacije. Kada je na vlast došao Vladimir Putin, Njemcov, koji je njegov izbor podržavao postao je opozicionar.

Boris Njemcov ubijen je dan pre opozicionog marša u Moskvi, kojeg je aktivno promovisao i apelovao na ujedinjenje podeljene ruske opozicije na planiranom maršu:

"Ako podržavate kraj ruskog rata sa Ukrajinom, ako podržavate kraj Putinove agresije, dođite 1. marta na Prolećni marš", poručio je Njemcov.Godine 2008. on je bio jedan od inicijatora formiranja opozicionog demokratskog pokreta u Rusiji. Od 2012. godine je kopredsednik političke partije "Republička partija Rusije - Partija narodna sloboda".

Nakon 2003. godine Boris Njemcov se bavio biznisom i bio je spoljni savetnik predsednika Ukrajine Juščenka.

U saopštenju iz Bele kuće SAD predsednik Barak Obama je pozvao ruske vlasti da sprovedu brzu, nepristrasnu i otvorenu istragu o okolnostima tog ubistva i osiguraju da odgovorni budu kažnjeni.


 

U Moskvi je između 20.000 (procena policije) i 50.000 (procena izveštača BBC) u subotu 1. marta marširalo u nekoj vrsti protesne pogrebne povorke od Kitaj grada do Velikog moskvoreckog mosta blizu Kremlja. Marš je oavršen bez incidenata. Pre počekta protesnog marša priveden je Aleksej Gončarnko, poslanik ukrajinske Vrhovne rade, moskovska policija saopštava da će on biti upućen Istražnom komitetu Rusije, a agencija RIA Novosti javlja da je on pozivajući se na diplomatski imunitet, napustio teritoriju policijske stanice Kitaj grad u Moskvi u pratnji konsula Ukrajine u Rusiji Genadija Breskalenka, da je seo u auto s diplomatskim tablicama, gde su da čekali advokati, i otišao. Agencija RIA Novosti podseća da je on poznat po aktivnom učešću u zbivanjima u Odesi 2 maja 2014, kada je kao rezultat paljenja zdanja Doma sindikata poginulo nekoliko desetina aktivista Antimajdana 2. maja 2014. To isto tvrdi i Antimajdanski pokret, koji je prošlog meseca u Moskvi od držao miting protiv domaćih izdajnika u Rusiji, protiv kojih je najavio da će se boriti i Igor Streljkov, bivši pobunjenički komandant u Donbasu, koji se prošle jeseni vratio u Rusiju.

Ruski mediji objavljuju slabo vidljiv snimak sa sigurnosne kamere na kojoj se ipak razaznaje da je ubica na Mosvoreckom mostu čekao Borisa Njemcova koji je posle večere izašao u šetnju su ukrajinskom modelsicom 23-godišnjom Anom Dureckom, koju policija ispituje kao svedoka događaja.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST