<< VESTI | | 17.02.2015 19:40

 

Odbijena ponuda "Esmarka" za Železaru Smederevo

 

Vlada na donela odluku o tome da ne potpiše ugovor sa američkom kompanijom "Esmark" o preuzimanju Železare Smederevo dobili garancije da će se očuvati naš obrtni kapital i da neće biti potrošene sve sirovine u vrednosti od 170 miliona dolara

***

( AUDIO: Konferencija za novinare premijera Srbije Aleksandra Vučića )

***

Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare objasnio da je pravi razlog za odbijanje ponude taj što nisu dobijene garancije da će Železara nastaviti da radi nakon što budu potrošene njene rezerve sirovina.

Nismo dobili garancije da će se očuvati naš obrtni kapital i da neće biti potrošene sve sirovine u vrednosti od 170 miliona dolara, a potom fabrika napuštena uz obrazloženje da tržište nije dobro, naveo je premijer.

Vlada će, kako je najavio, već od 23. februara početi da sprovodi svoj plan kojim će putem javnog poziva odabrati menadžerski tim, odnosno angažovati najbolje ljude koji će znati da upravljaju Železarom, sa krajnjim ciljem da druga peć bude pokrenuta krajem godine.

Očekujem da krajem marta Železara počne da radi povećanim kapacitetom i da do kraja godine počne da radi i druga peć, istakao je on i izrazio uverenje da ćemo uspeti da nađemo partnera sa kojim će ovo preduzeće biti stub srpske privrede.

Premijer je ukazao na to da je odluka o nepotpisivanju ugovora sa američkom kompanijom doneta u dogovoru sa privatizacionim savetnikom i Komisijom za model ostvarenja strateškog partnerstva, uz ocenu da je ovakva odluka bila veoma teška za Vladu Srbije.

Više meseci radimo na tome da spasemo Železaru, da spasemo ono što je bio motor srpske industrije, da povećamo bruto domaći proizvod, uz istovremeno teške mere na polju fiskalne konsolidacije kako bi Srbija postala konačno zdrava ekonomija, naglasio je premijer.

Vučić je izrazio zahvalnost radnicima Železare Smederevo i sindikatima, s obzirom na to da je pregovarački tim Vlade od njih imao veliku pomoć i podršku, uz napomenu da ovo nije kraj čeličane.

Vlada donosi odluke u interesu Srbije, njenih fabrika i kompanija, poručio je premijer i dodao da je uveren u to da ćemo moći da pronađemo partnere sa čijim znanjem i umećem će Železara biti ponos srpske industrije i privrede, budući da ima značajni obrtni kapital.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa državnom pomoći, on je istakao da Vlada ne planira da ovo preduzeće ostavi na ovom nivou proizvodnje, s obzirom na to da se na prvoj peći očekuje proizvodnja od milion tona, a nakon pokretanja druge peći u novembru i više od toga.

Prema njegovim rečima, naša zemlja je ispunila sve obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu i obavestila ih o pregovorima.

( Bez dogovora sa "Esmarkom" o Železari Smederevo, sajt vlade Srbije 17. februara)


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST