<< VESTI | | 28.01.2015 10:03

DOKUMENT >

Upad u Institut za genetiku

 

Ministarstvo prosvete: Država će zaštititi istraživače i imovinu Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo

Upravni odbor IMGGI: Upadanje u državne institucije ovakvog tipa može da ima nesagledive posledice i na zdravlje građana i životnu sredinu

***

Jedan prethodni slučaj: Zgrada vraćena Gradu

Veselin Sjekloća, član...

IMGGI: Kupac Termoventa pokušava na račun državne svojine da dobje 40 puta veću sumu od one utvrđene u privatizaciji - Termovent koštao 57.919.000,00, a on traži 1.900.000.000,00 dinara

Dokument: Saopštenje Instituta molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI), Univerziteta u Beogradu

Dokument: Saopštenje Instituta molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI), Univerziteta u Beogradu

Saopštenje vezano za neovlašćeni upad i pokušaj preuzimanja Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI), Univerziteta u Beogradu

U utorak 27. januara 2015. godine u 8:55, došlo je do upada i pokušaja preuzimanja Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerziteta u Beogradu od strane građanina Veselina Sjekloće. On je zajedno sa još sedmoro osoba neovlašćeno ušao u prostorije Instituta predstavljajući se kao novi vlasnik zgrade i direktor. Nikakvo zvanično obaveštenje, kao ni pismena odluka nadležnih državnih organa, uključujući Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Privredni sud, Državno pravobranilaštvo, da je došlo do promene u vlasništvu nad Institutom, nije dostavljena Institutu. Saglasno Zakonu o naučnoistraživačkoj delatnosti, direktora Instituta imenuje Upravni odbor instituta, uz prethodno pribavljenu saglasnost ministra, nadležnog za naučnoistraživačku delatnosti.

IMGGI je državni institut, sastavni deo Univerziteta u Beogradu, sa preko 90 zaposlenih od kojih su većina doktori nauka. Na Institutu se nalazi najsavremenija oprema nabavljena sredstvima resornog ministarstva i iz fondova EU. Tokom tridesetogodišnjeg rada u Institutu su formirane raznovrsne banke biološkog materijala i to: gena, tkiva i krvi, kolekcije mikroorganizama, uključujući i patogene sojeve.

Institut je akreditovana institucija u našoj zemlji za mnogobrojne molekularno genetičke dijagnostičke analize za potrebe sve većeg broja pacijenata u Srbiji i regionu, uključujući i obolele od retkih bolesti. Takođe, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je ovlastilo Institut za obavljanje analiza prisustva genetičkih modifikacija u hrani i materijalu biljnog porekla.

S obzirom na sve navedene aktivnosti Instituta, potencijalni rizici ovakvih upada su:

- ometanje rada sa pacijentima od kojih je većina dece i trudnica kojima su rezultati DNK analiza neophodni za otpočinjanje terapije - - ugrožavanje poverljivosti podataka o pacijentima - - ugrožavanje integriteta biološkog materijala kao resursa od nacionalnog značaja - - širenje biološki i hemijski opasnog materijala nepoštovanjem strogo propisanih procedura - - uvođenje genetički modifikovanih organizama u životnu sredinu - - ugrožavanje rezultata fundamentalnih naučnih istraživanja kao intelektualne svojine Instituta. - Ovom prilikom želimo da ukažemo da svako neovlašćeno upadanje u državne institucije ovakvog tipa može da ima nesagledive posledice ne samo po bezbednost zaposlenih i rezultata njihovog rada, već i na zdravlje građana i životnu sredinu Republike Srbije.

Nadamo se da će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Državno pravobranilaštvo i mediji istrajati u odbrani institucija Republike Srbije i cele naučne zajednice.

U Beogradu, 28.01.2015.g.

Upravni odbor IMGGI: Upadanje u državne institucije ovakvog tipa može da ima nesagledive posledice i na zdravlje građana i životnu sredinu

Upravni odbor Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu je na vanrednoj sednici održanoj 29. januara 2015. godine doneo sledeće saopštenje za javnost:

Sednici Upravnog odbora, pored članova Upravnog odbora, prisustvovali su:

- dr Aleksandar Belić, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,

- dr Nikola Tanić, pomoćnik ministra Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,

- prof. dr Ivanka Popović, prorektor Univerziteta u Beogradu i

- prof. dr Nada Kovačević, prorektor Univerziteta u Beogradu. Najoštrije osuđujemo skandalozni upad građanina Veselina Sjekloće i grupe neovlašćenih lica u prostorije renomiranog naučno-istraživačkog Instituta.

Preduzimaju se sve pravne mere da se na najefikasniji način zaštite zaposleni, istraživači, i državna imovina i oprema, kao i neprocenjivi biološki materijal različitog porekla, koji se čuva u Institutu.

Ukazujemo da svako neovlašćeno upadanje u državne institucije ovakvog tipa može da ima nesagledive posledice ne samo po bezbednost zaposlenih i rezultata njihovog rada, već i na zdravlje građana i životnu sredinu Republike Srbije.

Ovim upadom naneta je neprocenjiva šteta ugledu, ne samo Instituta, već i Univerziteta u Beogradu i Republici Srbiji.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Državno pravobranilaštvo ulažu maksimalne napore da u što kraćem roku obezbede nesmetani dalji rad Instituta.

Saopštenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Današnji (27. januara) upad građanina Veselina Sjekloće u državnu imovinu Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je nedopustiv. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će učiniti sve da zaštiti istraživače i imovinu u saradnji sa Republičkim javnim pravobranilaštvom.

Niko u Republici Srbiji ne može na silu da uzurpira objekte i naučnoistraživačku opremu, čija je izgradnja i nabavka finansirana iz budžeta Republike Srbije.

Vlada Republike Srbije je nedavno imenovala Upravni odbor Instituta, koji će u okviru svoje nadležnosti preuzeti sve neophodne mere u cilju nesmetanog obezbeđivanja naučnoistraživačke delatnosti Instituta, koji je ne samo od značaja za Republiku Srbiju, već i za evropski istraživački prostor, imajući u vidu da je Institut uključen u realizaciju značajnih međunarodnih projekta.

Institut za Molekularnu Genetiku i Genetičko Inženjerstvo (IMGGI – nekadašnji Centar za genetičko inženjerstvo) osnovan je 1986-te godine, pošto je Jugoslovenski parlament usvojio Zakon o ratifikaciji statuta Internacionalnog Centra za Genetičko Inženjerstvo i Biotehnologiju (ICGEB). Na ovaj način Institut je povezan sa ICGEB-om u Trstu, Italija, i kao njegov pridruženi centar uključen je u sve aktivnosti ove međunarodne organizacije. Većina aktivnosti Instituta usmerena je ka fundamentalnim istraživanjima u molekularnoj biologiji, molekularnoj genetici, tehnologiji rekombinantne DNK i biotehnologiji.

U oblasti fundamentalnih istraživanja, projekti Instituta su najvećim delom fokusirani na istraživanja vezana za analizu genomske organizacije i regulacije genske ekspresije kod raznih organizama.

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) , nekadašnji Centar za genetičko inženjerstvo, osnovan je 1986. godine odlukom Pripremnog komiteta za osnivanje Međunarodnog centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (International Centre for Molecular Genetic Engineering and Biotehnology - ICGEB) u New Delhi-ju. IMGGI je među prvima stekao status pridruženog centra ICGEB-a i uključen je u sve aktivnosti ove međunarodne organizacije.

IMGGI je osnovan sa idejom da se intenzivira razvijanje molekularne biologije i molekularne genetike kao i da se fundamentalna istraživanja dalje primene u praksi.

Prvi direktor, koji je ujedno i utemeljivač IMGGI, bio je Prof. dr Vladimir Glišin (1986-1989, 1990-1995). Slede dr Zvezdana Popović (1989-1990, 1996-1999) , dr Branka Vasiljević (1999-2010) i Prof. dr Ljubiša Topisirović (1988-1989, 2011-2013).

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu je jedna od vodećih naučnoistraživačkih institucija u Srbiji. Stručnjaci Instituta daju značajan doprinos naučnoistraživačkoj delatnosti u Srbiji i učestvuju u obrazovanju najtalentovanijeg naučnog kadra u zemlji i regionu. Država će zaštititi istraživače i imovinu Instituta za molekularnu genetiku, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, utorak, 27 januar 2015

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Verbić:Zaštitićemo Institut

Na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo koji je u utorak, 27. januara uzurpiran od strane Veselina Sjekloće, danas je situacija normalizovana, a sutra ujutro istraživači će se vratiti uobičajenim aktivnostima.

„Situacija koja se u utorak dogodila na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo vrlo je opasna. Radi se o našoj vrhunskoj naučnoistraživačkoj ustanovi koja se bavi izuzetno osetljivom i važnom delatnošću, uključujući i molekularno genetičke analize za potrebe građana Srbije i regiona. Radi se između ostalog o analizama za potrebe pacijenata koji boluju od retkih bolesti. Situacija je danas normalizovana, a naš zadatak je da zaštitimo Institut i da ne dozvolimo da se ponove slična dešavanja kojima su juče bili ugroženi naučni radnici, njihov rad, funkcionisanje Instituta, kao i imovina Republike Srbije, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić.

U saradnji sa Javnim pravobranilaštvom, uprava Instituta i Ministarstvo su preduzeli sve mere da se ova situacija hitno razreši.

Prema informacijama direktoke Instituta dr Jelene Begović, u ponedeljak 26. januara Veselin Sjekloća deponovao je potpis u Banca Intesa kao zakonski zastupnik Instituta, na osnovu dokumenata o kojima nije obavešteno niti nadležno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, niti drugi pravni subjekti u državi koji su odgovorni za rad Instituta.

U utorak 27. januara oko 9 časova, Sjekloća je sa svojim advokatom i obezbeđenjem ušao u obezbeđene prostorije Instituta. I posle višestrukih intervencija policije on je odbio da napusti zgradu Instituta.

U sredu, 28. januara na Institutu više nije bilo neovlašćenih lica, a osetljivi biološki materijali su bili bezbedni i pod kontrolom.

U četvrtak, 29. januara biće održana sednica Upravnog odbora Instituta na kojoj će prisustvovati i funkcioneri Ministarstva i članovi Rektorskog kolegijuma Univerziteta u Beogradu koji će odlučiti o daljim merama.

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu vodeća je naučnoistraživačka institucija u Srbiji. Kao deo Univerziteta u Beogradu, stručnjaci Instituta učestvuju u obrazovanju najtalentovanijeg naučnog kadra u zemlji i regionu.

Tridesetogodišnje iskustvo u fundamentalnim i primenjenim istraživanjima potvrđeno je mnogobrojnim domaćim i međunarodnim projektima od strateškog značaja za Republiku Srbiju. Institut je zahvaljujući državnim projektima koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i projektima finansiranim iz fondova Evropske unije u procesu razvoja regionalnog ekspertskog centra za dijagnostiku i razvoj novih terapija za retke bolesti. Uspostavljanje ovog centra je u fokusu kako domaće, tako i svetske javnosti.

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je državni institut, sastavni deo Univerziteta u Beogradu sa više od 90 zaposlenih od kojih su većina doktori nauka.

(Verbić: Zaštitićemo Institut, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije 28 januar 2015 17:28)

Rektorat BU osudio je upad u prostorije Instituta, koji je član Univerziteta

TV N1 info prenosi tvrdnje iz ministarstva prosvete da je situacija 28. 1 normalizovana, a da je zadatak ministarstva da zaštiti Institut. Prema informacijama direktoke Instituta Jelene Begović, koje prenosi TV N1 info u ponedeljak 26. januara Veselin Sjekloća je deponovao potpis u Banca Intesa kao zakonski zastupnik Instituta, na osnovu dokumenata o kojima nije obavešteno niti nadležno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, niti drugi pravni subjekti u državi koji su odgovorni za rad Instituta. Nakon što je utorak 27. januara oko 9 časova, Sjekloća sa svojim advokatom i obezbeđenjem ušao u obezbeđene prostorije Instituta, prema informaciji N1 on je i posle višestrukih intervencija policije odbio da napusti zgradu Instituta. U sredu, 28. januara na Institutu više nije bilo neovlašćenih lica, a osetljivi biološki materijali su bili bezbedni i pod kontrolom, javlja N1. Za četvrtak, 29. januar najavljena je sednica Upravnog odbora Instituta na kojoj će prisustvovati i funkcioneri Ministarstva i članovi Rektorskog kolegijuma Univerziteta u Beogradu koji će odlučiti o daljim merama.

Rektorat Univerziteta u Beogradu: Neprihvatljivo da se sporne situacije rešavaju bilo kojim drugim sredstvima osim pravnim

Rektorat Univerziteta u Beogradu obavešten je o upadu u članicu Univerziteta, u Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, koji se dogodio u utorak, 27. januara 2015. godine.

Za Univerzitet u Beogradu je neprihvatljivo da se sporne situacije rešavaju bilo kojim drugim sredstvima osim pravnim.

( Rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu, četvrtak, 29. januar 2015.


 

O Institutu čiji je utemljivač profesor Vladimir Glišin

O Institutu čiji je utemljivač profesor Vladimir Glišin

Institut za Molekularnu Genetiku i Genetičko Inženjerstvo (IMGGI – nekadašnji Centar za genetičko inženjerstvo) osnovan je 1986. godine, pošto je Jugoslovenski parlament usvojio Zakon o ratifikaciji statuta Internacionalnog Centra za Genetičko Inženjerstvo i Biotehnologiju (ICGEB). Na ovaj način Institut je povezan sa ICGEB-om u Trstu, Italija, kao njegov pridruženi centar i uključen je u sve aktivnosti ove međunarodne organizacije.

Prvi direktor, koji je ujedno i utemeljivač IMGGI-a bio je profesor Vladimir Glišin.

IMGGI ima dobru saradnju sa mnogim institutima u regionu kao i sa zemljama članicama ICGEB-a. Od 1998. godine IMGGI se nalazi u novoj zgradi na površini od 2400 m2 i raspolaže kompletnom opremom koja je neophodna za sofisticirane eksperimentalne manipulacije genetičkog inženjerstva. Odlukom Vlade Republike Srbije 05 No. 022-1183/2007 od 1.03.2007. godine, IMMGI postaje državni institut.

Većina aktivnosti Instituta usmerena je ka fundamentalnim istraživanjima u molekularnoj biologiji, molekularnoj genetici, tehnologiji rekombinantne DNK i biotehnologiji. U oblasti fundamentalnih istraživanja, projekti Instituta su najvećim delom fokusirani na istraživanja vezana za analizu genomske organizacije i regulacije genske ekspresije kod raznih organizama. Pored toga, jedan deo svojih aktivnosti IMGGI realizuje kroz biotehnološke i komercijalne aspekte u humanoj i veterinarskoj medicini, poljoprivredi, proizvodnji hrane i farmaceutskoj industriji.

Institut čini šest laboratorija: Laboratorija za molekularnu hematologiju, laboratorija za molekularnu biologiju, Laboratorija za humanu molekularnu genetiku, Laboratorija za molekularnu genetiku i ekologiju mikroorganizama, Laboratorija za molekularnu genetiku industrijskih mikroorganizama i laboratorija za molekularnu biologiju biljaka. U Institutu je trenutno zaposleno 65 istraživača. Pored stalno zaposlenih, Institut je često domaćin istrazivačima iz drugih istraživačkih institucija.

Institut je članica Univerziteta u Beogradu i učestvuje u realizaciji programa doktorskih studija "molekularna biologija". Kroz Institut neprekidno prolaze mladi talentovani studenti gde stiču eksperimentalno i teorijsko obrazovanje koje je neophodno u realizaciji studija za izradu magistarskih i doktorsih teza.

U poslednjih 15 godina u Institutu je urađeno preko 180 diplomskih radova, 90 magistarskih i 40 doktorskih teza. Tekući programi Instituta koji imaju praktičnu primenu realizuju se kroz sledeće aspekte: molekularna dijagnostika naslednih, malignih i infektivnih bolesti, test očinstva, testiranje genetički modifikovanih organizama, selekcija markera za poboljšanje osobina kod goveda, genetičke manipulacije mlečno kiselinskih bakterija za proizvodnju hrane, proizvodnja rekombinantnih biološki aktivnih substanci kao i sekundarnih metabolita mikroorganizama iz zemlje.

( UNIVERZITET U BEOGRADU INSTITUT ZA MOLEKULARNU GENETIKU I GENETIČKO INŽENJERSTVO, ISTORIJA INSTITUTA )

Jedan prethodni slučaj: Zgrada vraćena Gradu

***

Privredni sud utvrdio vlasništvo poslovnog prostora vrednog 14 miliona evra

Privredni sud u Beogradu doneo je odluku o spornom vlasništvu zgrade u Bulevaru kralja Aleksandra broj 174, i utvrdio je da je njen vlasnik grad Beograd. Novom presudom od 24. maja ove godine, sud je istovremeno obavezao firmu „Pelat", čiji je vlasnik Veselin Sjekloća, savetnik ministra Velimira Ilića*, da se iseli iz nje i zgradu preda vlasniku - gradu Beogradu.

U februaru ove (2013) godine, gradu Beogradu je na osnovu rešenja Privrednog apelacionog suda u Beogradu oduzet ovaj poslovni prostor vredan oko 14 miliona evra i predat Sjekloći posle pravnog skandala koji traje još od 2008., kaže se u saopštenju Grada.

Zbog neplaćanja zakupa, duži niz godina sud je 2008. godine doneo presudu da iz tog prostora iseli RK Omnis, jednu od firmi Veselina Sjekloće zbog ukupnog duga od preko 100 miliona dinara. Na izvršenje te presude grad Beograd je čekao tri godine i ono je sprovedeno 23. septembra 2011.

Kako se navodi u saopštenju, na osnovu nezakonite presude bivšeg Trećeg opštinskog suda u Beogradu, Veselin Sjekloća je postao vlasnik ovog poslovnog prostora tako što je tužio lice za koje je znao da nije vlasnik, pri tom svesno izbegao činjenicu da je vlasnik grad Beograd. Tako Grad nije imao saznanja da je njegova imovina predmet spora, pa je na osnovu takve nezakonite presude Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, kršeći sve zakonske propise, upisalo pravo svojine Veselinu Sjekloći.

Odlukom Privrednog suda u Beogradu potvrđena je zakonitost izvršenja iz 2011, ali je, navodi se dalje, skandaloznim rešenjem Privrednog apelacionog suda od januara ove godine naloženo gradu Beogradu da preda poslovni prostor. To rešenje je jedinstveno u sudskoj praksi jer se sudsko izvršenje proglasilo protivpravnom radnjom, a u sporovima bilo koje od mnogobrojnih firmi Veselina Sjekloće u većini slučajeva je odlučivalo isto sudsko veće Privrednog apelacionog suda u Beogradu.

Na novu presudu Privrednog suda od 24. maja 2013. godine može se izjaviti žalba Privrednom apelacionom sudu u Beogradu, ali se grad Beograd nada da će, ukoliko do toga dođe, ponovni postupak pred drugostepenim Privrednim apelacionim sudom u Beogradu biti vođen uz uvažavanje činjenica i u skladu sa zakonom, bez povrede prava na pravično suđenje.

Zgrada vraćena Gradu, Danas 26. 06. 2013

*Centar za istraživačko novinarstvo CINS je 13. septembra 2014. objavio rezultate vlastitog istraživanja o navodnoj povezanosti Sjekloće s Velimirom Ilićem čiji je bio savetnik kad je ovaj postao ministar u Ministarstvu za građevinarstvo i urbanizam 2012, a tu Sjekloćinu savetničku ulogu je pominjalo više medija.

U Registru APR...

U izjavi za TV B92, što se vidi na video prilogu, ali se ne pominje u tekstu na sajtu B 92, Sjeklća je uzgred rekao da je njega postavila privatna firma Pablik konsalting. Akcionarsko društvo Public consuling ) je u APR registrovano za delatnost: Istraživanje i razvoj u društvenim i humanističkim naukama… U zabeleškama stoji još i sledeće:

«ip: Zabeležba Datum:07.10.2011 Tekst:Upisuje se u Registar privrednih subjekata Nacrt ugovora o spajanju uz pripajanje od 28.09.2011. godine između PUBLIC CONSULTING AKCIONARSKO DRUŠTVO BEOGRAD, KRALJA MILUTINA 61, matični broj 20224851, kao društva sticaoca i privrednog subjekta AKCIONARSKO DRUŠTVO ZA PROIZVODNJU RASHLADNE I VENTILACIONE OPREME TERMOVENT BEOGRAD, BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 174, matični broj: 07094892, kao društva koje prestaje pripajanjem.

Tip: Zabeležba Datum:07.12.2011 Tekst:Upisuje se u Registar privrednih subjekata statusna promena spajanja uz pripajanje privrednog društva PUBLIC CONSULTING AKCIONARSKO DRUŠTVO BEOGRAD, KRALJA MILUTINA 61 matični broj 20224851 kao društva sticaoca i privrednog društva AKCIONARSKO DRUŠTVO ZA PROIZVODNJU RASHLADNE I VENTILACIONE OPREME TERMOVENT BEOGRAD, BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 174 matični broj 07094892 kao društva koje prestaje pripajanjem. Usled pripajanja dolazi do povećanja novčanog kapitala društva sticaoca u iznosu od 1.608.693,66 evra upisanih i uplaćenih i do povećanja nenovčanog kapitala društva u iznosu od 10.024,17 evra upisanih i unetih. Kao dan obračuna pripajanja određen je 31.10.2011 godine…»

(Ako se linkovi prema APR ponekad ne otvaraju zbog promene adresa na sajtu APR, podatke možete proveriti pretražujući s osnovnog menija APR)

U registru APR za TERMOVENT, AKCIONARSKO DRUŠTVO ZA PROIZVODNJU RASHLADNE I VENTILACIONE OPREME TERMOVENT BEOGRAD, BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 174 navedeno je da je Privredno društvo obrisano iz registra uz sledeće zabeležbe: Tip: Zabeležba Datum:28.03.2006 Tekst:HOLDING TERMOVENT DRUŠTVENO PREDUZEĆE ZA PROIZVODNJU RASHLADNE I VENTILACIONE OPREME BEOGRAD,RADA NEIMARA 4,matični broj 07094892,broj žiro-računa:40816-601-8-67614,broj registarskog uloška 1-2951-00 privredni sud Beograd,je matično preduzeće u odnosu na zavisna preduzeća čiji je vlasnik sa 100% kapitala: 1.Zavisno preduzeće TERMOVENT-PLUS DOO ZA PROIZVODNJU RASHLADNE I VENTILACIONE OPREME BEOGRAD,RADA NEIMARA 4 registarski uložak 1-2951-00 PS Beograd. 2. Zavisno preduzeće TERMOVENT-GROUP DOO ZA INŽENJERING,KONSALTING I MENADŽMENT POSLOVE BEOGRAD,RADA NEIMARA 4,registarski uložak 1-2951-03 PS Beograd. 3. Zavisno preduzeće TERMOVENT MEDVEĐA MEDVEĐA DOO ZA PROIZVODNJU RASHLADNE I VENTILACIONE OPREME,registarski uložak 1-8715- PS Leskovac. 4. Zavisno preduzeće TERMOVENT ANDRIJEVICA DOO ANDRIJEVICA ZA PROIZVODNJU RASHLADNE I VENTILACIONE OPREME,registarski ulažak 1-4947-00 PS Bijelo Polje. A na osnovu odluke Skupštine Holdinga br. B87/6 od 29.12.1999 god.

Tip: Zabeležba Datum:12.07.2010 Tekst:Rešenjem Privrednog suda u Beogradu poslovni broj 45 ST 2568/2010 od 18.06.2010. godine na osnovu člana 150 st.4 Zakona o stečaju, po službenoj dužnosti POKRENUT je prethodni stečajni postupak radi utvrđivanja ispunjenosti stečajnog razloga i postojanja pravnog interesa poverilaca i stečajnog dužnika za sprovođenje stečajnog postupka.

Tip: Zabeležba Datum:07.12.2011 Tekst:Upisuje se u Registar orivrednih subjekata rešenje o prenosu sopstvenih akcija Agencije za privatizaciju Br. 10-5371/11-2302/02 od 07.12.2011 godine kojim se prenosi 987 sopstvenih akcija CFI kod ESVUFR, ISIN broj RSTRVNE10649, nominalne vrednosti 1.000,00 dinara, sa računa hartija od vrednosti subjekta privatizacije TERMOVENT AD iz Beograda, matični broj: 07094892 na račun hartija od vrednosti kupca kapitala PUBLIC CONSULTING AD iz Beograda, ul Kralja Milutina br. 61 matični broj: 20224851.

Tip: Zabeležba Datum:07.12.2011 Tekst:Upisuje se u Registar privrednih subjekata statusna promena spajanja uz pripajanje privrednog društva PUBLIC CONSULTING AKCIONARSKO DRUŠTVO BEOGRAD, KRALJA MILUTINA 61 matični broj 20224851 kao društva sticaoca i privrednog društva AKCIONARSKO DRUŠTVO ZA PROIZVODNJU RASHLADNE I VENTILACIONE OPREME TERMOVENT BEOGRAD, BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 174 matični broj 07094892 kao društva koje prestaje pripajanjem. Usled pripajanja dolazi do povećanja novčanog kapitala društva sticaoca u iznosu od 1.608.693,66 evra upisanih i uplaćenih i do povećanja nenovčanog kapitala društva u iznosu od 10.024,17 evra upisanih i unetih. Kao dan obračuna pripajanja određen je 31.10.2011 godine.

Tip: Zabeležba Datum:07.10.2011 Tekst:Upisuje se u Registar privrednih subjekata Nacrt ugovora o spajanju uz pripajanje od 28.09.2011. godine između PUBLIC CONSULTING AKCIONARSKO DRUŠTVO BEOGRAD, KRALJA MILUTINA 61, matični broj 20224851, kao društva sticaoca i privrednog subjekta AKCIONARSKO DRUŠTVO ZA PROIZVODNJU RASHLADNE I VENTILACIONE OPREME TERMOVENT BEOGRAD, BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 174, matični broj: 07094892, kao društva koje prestaje pripajanjem.

***

U registru APR za TERMOVENT, AKCIONARSKO DRUŠTVO ZA PROIZVODNJU RASHLADNE I VENTILACIONE OPREME TERMOVENT BEOGRAD, BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 174 navedeno je da je Privredno društvo obrisano iz registra uz sledeće zabeležbe:

Tip: Zabeležba Datum:28.03.2006 Tekst:HOLDING TERMOVENT DRUŠTVENO PREDUZEĆE ZA PROIZVODNJU RASHLADNE I VENTILACIONE OPREME BEOGRAD,RADA NEIMARA 4,matični broj 07094892,broj žiro-računa:40816-601-8-67614,broj registarskog uloška 1-2951-00 privredni sud Beograd,je matično preduzeće u odnosu na zavisna preduzeća čiji je vlasnik sa 100% kapitala: 1.Zavisno preduzeće TERMOVENT-PLUS DOO ZA PROIZVODNJU RASHLADNE I VENTILACIONE OPREME BEOGRAD,RADA NEIMARA 4 registarski uložak 1-2951-00 PS Beograd. 2. Zavisno preduzeće TERMOVENT-GROUP DOO ZA INŽENJERING,KONSALTING I MENADŽMENT POSLOVE BEOGRAD,RADA NEIMARA 4,registarski uložak 1-2951-03 PS Beograd. 3. Zavisno preduzeće TERMOVENT MEDVEĐA MEDVEĐA DOO ZA PROIZVODNJU RASHLADNE I VENTILACIONE OPREME,registarski uložak 1-8715- PS Leskovac. 4. Zavisno preduzeće TERMOVENT ANDRIJEVICA DOO ANDRIJEVICA ZA PROIZVODNJU RASHLADNE I VENTILACIONE OPREME,registarski ulažak 1-4947-00 PS Bijelo Polje. A na osnovu odluke Skupštine Holdinga br. B87/6 od 29.12.1999 god.

Tip: Zabeležba Datum:12.07.2010 Tekst:Rešenjem Privrednog suda u Beogradu poslovni broj 45 ST 2568/2010 od 18.06.2010. godine na osnovu člana 150 st.4 Zakona o stečaju, po službenoj dužnosti POKRENUT je prethodni stečajni postupak radi utvrđivanja ispunjenosti stečajnog razloga i postojanja pravnog interesa poverilaca i stečajnog dužnika za sprovođenje stečajnog postupka.

Tip: Zabeležba Datum:07.12.2011 Tekst:Upisuje se u Registar orivrednih subjekata rešenje o prenosu sopstvenih akcija Agencije za privatizaciju Br. 10-5371/11-2302/02 od 07.12.2011 godine kojim se prenosi 987 sopstvenih akcija CFI kod ESVUFR, ISIN broj RSTRVNE10649, nominalne vrednosti 1.000,00 dinara, sa računa hartija od vrednosti subjekta privatizacije TERMOVENT AD iz Beograda, matični broj: 07094892 na račun hartija od vrednosti kupca kapitala PUBLIC CONSULTING AD iz Beograda, ul Kralja Milutina br. 61 matični broj: 20224851.

Tip: Zabeležba Datum:07.12.2011 Tekst:Upisuje se u Registar privrednih subjekata statusna promena spajanja uz pripajanje privrednog društva PUBLIC CONSULTING AKCIONARSKO DRUŠTVO BEOGRAD, KRALJA MILUTINA 61 matični broj 20224851 kao društva sticaoca i privrednog društva AKCIONARSKO DRUŠTVO ZA PROIZVODNJU RASHLADNE I VENTILACIONE OPREME TERMOVENT BEOGRAD, BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 174 matični broj 07094892 kao društva koje prestaje pripajanjem. Usled pripajanja dolazi do povećanja novčanog kapitala društva sticaoca u iznosu od 1.608.693,66 evra upisanih i uplaćenih i do povećanja nenovčanog kapitala društva u iznosu od 10.024,17 evra upisanih i unetih. Kao dan obračuna pripajanja određen je 31.10.2011 godine.

Tip: Zabeležba Datum:07.10.2011 Tekst:Upisuje se u Registar privrednih subjekata Nacrt ugovora o spajanju uz pripajanje od 28.09.2011. godine između PUBLIC CONSULTING AKCIONARSKO DRUŠTVO BEOGRAD, KRALJA MILUTINA 61, matični broj 20224851, kao društva sticaoca i privrednog subjekta AKCIONARSKO DRUŠTVO ZA PROIZVODNJU RASHLADNE I VENTILACIONE OPREME TERMOVENT BEOGRAD, BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 174, matični broj: 07094892, kao društva koje prestaje pripajanjem.

***

U registru privrednih društava APR Veselin Sjekloća je upisan kao zakonski zastupnik Preduzeća za proizvodnju i promet robe i usluga Omni stock doo Beograd (Zvezdara) , čija je pretežna delatnost (5813) izdavanje novina.

U registru ( APR u odeljku Podaci o registraciji finansijskih izveštaja za 2013. godinu stoji da firma Public consulting ima 0 (nula) zaposlenih.

Pretraživanje jedinstvenog registra računa, NBS pokazuje nekoliko računa PUBLIC CONSALTING DOO BEOGRAD povremeno blokiranih po osnovu prinudne naplate, u istom kontekstu i Pretraživanje dužnika u prinudnoj naplati na sajtu NBS.

Pravni odgovor IMGGI: Kupac Termoventa pokušava da stekne 40 puta veću vrednost od one utvrđene u postupku privatizacije, i to na štetu NESPORNO DRŽAVNE SVOJINE

- Termovent nije uneo nikakvu imovinu u IMGGI, na privatizaciji koštao 57.919.000,00, a kupac Termoventa sada traži 1.900.000.000,00 dinara

TRGOVINSKI SUD U BEOGRADU

11 000 Beograd

Masarikova br. 2

PREDMET vaš broj XLVI P - 7059/09

TUŽILAC:

DP HOLDING «TERMOVENT» - Beograd, Rada Neimara br. 4, koga zastupa Zoran B. Lazarević, advokat iz Beograda;

TUŽENI:

1. REPUBLIKA SRBIJA-VLADA REPUBLIKE SRBIJE, 2. INSTITUT ZA MOLEKULARNU GENETIKU I GENETIČKO INŽENjERSTVO-Beograd,

TUŽBA: radi utvrđenja i naknade štete odnosno sticanja bez osnova;

Vrednost spora: 2.090.000.000,00 dinara

ODGOVOR DRUGOTUŽENOG NA TUŽBU

Postupajući po nalogu Trgovinskog suda u Beogradu primljenom dana 31.07.2009. godine, da u roku od 30 dana od prijema tužbe sa prilozima podnese pismeni odgovor na tužbu, drugotuženi ovim odgovorom osporava tužbu i sve tužbene zahteve kao neosnovane u celini, i ističe prigovore apsolutne i stvarne nenadležnosti suda, kao i prigovore aktivne i pasivne legitimacije, a u svemu se pridružuje odgovoru na tužbu koji je u roku dostavio tuženi prvog reda.

I Drugotuženi ističe prigovore nepostojanja stvarne nadležnosti, kao i aktivne i pasivne legitimacije, i to:

• Traženo utvrđivanje ništavosti odluke Vlade koja je doneta u obliku Zaključka 05 broj: 46-10013/2006 od 23.11.2006. godine i u skladu sa njom donete Odluke o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo 05 broj 335-8345/2005-10 od 1.03.2007. godine nije predmet sudskog postupka, pa ni predmet iz nadležnosti tog suda. Zahtevi izneti u tužbi nisu u sudskoj nadležnosti, a naročito ne Trgovinskog suda, jer nije u pitanju rasprava odnosa iz nadležnosti tog suda. Trgovinski sud nije stvarno nadležan da odlučuje o zakonitosti akata Vlade RS, u konkretnom slučaju o zaključku i odluci Vlade RS i o sporazumu o udelu državne svojine u sredstvima koje koristi drugotuženi. • • Sporazum o udelu državne svojine u sredstvima koja koristi Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Beograd broj 46-296/06 od 07.12.2006. godine je zaključen između Vlade i tuženog drugog reda, koje utvrđivanje udela državne svojine u sredstvima drugotuženog odn. oblik svojine na njegovom kapitalu nema veze sa svojinskim pravima tužioca, s kog razloga na njegovoj strani nema ni aktivne legitimacije. Tužilac nije aktivno legitimisan za pokretanje postupka u kom zahteva naknadu štete, ili isplatu po bilo kom drugom osnovu jer mu šteta nije naneta, ni njegovim pravima, ni na zakonu zasnovanim pravnim interesima. •

• Drugotuženi nije pasivno legitimisana stranka u postupku, jer je samo korisnik sredstava i imovine koji su 100% u državnoj svojini. • Drugotuženi je postupio u skladu sa pravima i obavezama iz člana 48. Zakona sredstvima u svojini RS.

Drugotuženi je korisnik budžetskih sredstava Republike Srbije na taj način što se njegova delatnost, od osnivanja, u potpunosti finansira iz budžeta – razdeo državnih organa nadležnih za naučnoistraživačku delatnost, i to kroz finansiranje plata istraživača i administrativno-tehničkog osoblja, i obezbeđivanje sredstava za rad i pokrivanje režijskih troškova.

Drugotuženi ima samo pravo korišćenja postojeće infrastrukture i to poslovne zgrade i naučno-istraživačke opreme, dok je Republika Srbija njihov vlasnik.

II Drugotuženi osporava glavni i oba eventualna tužbena zahteva tužioca u celini, iz svih zakonskih osnova, a iz sledećih razloga:

• Tuženi prvog i drugog reda su postupali u skladu sa izričitim zakonskim ovlašćenjima i obavezama, na način i u postupku saglasno članu 48. Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije koji glasi: • » Vlada Republike Srbije, u sporazumu sa pravnim licem koje koristi stvari izgrađene, odnosno pribavljene učešćem sredstava Republike, pokrajine, opštine ili grada, odnosno sredstava ostvarena po osnovu ulaganja sredstava Republike, pokrajine, opštine ili grada u to pravno lice (član 1. tač. 3) i 4) ovog zakona), utvrdiće udeo državne svojine u sredstvima koja koristi to pravno lice.

U ime Republike Srbije, sporazum iz stava 1. ovog člana zaključuje lice iz člana 24. ovog zakona.

Direkcija će, u saradnji sa nadležnim ministarstvom, odnosno posebnom organizacijom, podneti predlog pravnom licu koje koristi sredstva u državnoj svojini, za zaključenje sporazuma iz stava 1. ovog člana.

Ako se sporazum iz stava 1. ovog člana ne zaključi u roku od šest meseci od dana podnošenja predloga iz stava 3. ovog člana, republički javni pravobranilac pokrenuće postupak kod nadležnog suda za utvrđenje prava svojine, odnosno udela državne svojine u smislu tog stava.

Pravno lice kod koga se utvrdi udeo sredstava u državnoj svojini u smislu st. 1. do 4. ovog člana dužno je da uskladi svoje akte i poslovanje sa zakonom kojim se uređuje pravni položaj preduzeća, odnosno drugih organizacija, u roku od tri meseca od dana utvrđivanja udela sredstava u državnoj svojini.»

• U postupanju u skladu sa citiranom odredbom člana 48. Zakona, nije povređeno ni jedno pravo ni na zakonu zasnovan interes trećeg lica, pa ni tužioca. •

• Netačan je navod tužbe da je zaključak Vlade, kojim je utvrđeno da su sva sredstva koja koristi drugotuženi u celini u državnoj svojini, protivan odredbi člana 1. Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije. • Članom 1. tač. 3) i 4) Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije utvrđeno je da su sredstva u svojini Republike Srbije stvari izgrađene, odnosno pribavljene sredstvima u državnoj svojini i sredstva, odnosno prihodi ostvareni po osnovu ulaganja državnog kapitala u preduzeća i druge organizacije.

TUŽBA NE NUDI NI JEDAN DOKAZ O DELU TIH SREDSTAVA KOJI NAVODNO NIJE U DRŽAVNOJ SVOJINI.

• Netačan je navod tužbe da Republika Srbija ni na koji način nije učestvovala u osnivanju, obezbeđenju sredstava za početak rada drugotuženog niti po bilo kom drugom osnovu. Upravo suprotno, samo je Republika Srbija vršila ulaganja i davanja drugotuženom. • Republika Srbija je, počev od obezbeđivanja sredstava za izgradnju objekta i početak rada drugotuženog pa do danas, jedini i isključivi finansijer drugotuženog kao naučnoistraživačke organizacije koja obavlja tu delatnost od opšteg interesa, i to tako što su sredstva za navedene namene usmeravana na račun drugotuženog preko Republičkog Zavoda za međunarodnu, naučnu, prosvetnu, kulturnu i tehničku saradnju i Republičke Zajednice nauke, sada Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj.

• Tužilac, čiji prethodnik je bio saosnivač prethodnika drugotuženog, nikada nije uneo ni jedan dinar na ime osnivačkog uloga, niti neka nenovčana sredstva, niti je na bilo koji način vršio svoja osnivačka i upravljačka prava. • Osnivački ulog OOUR Termoventa NIKADA NIJE UPLAĆEN (ni u novcu ni u stvarima ni u radu), pa ne može na osnovu nedavanja i nečinjenja u toku nekoliko decenija da se konstituiše potraživanje, niti ima udela čija bi se vrednost utvrdila.

Pošto OOUR Termovent nije ništa uneo u imovinu ili sredstva drugotuženog, samo je to „ništa" uneo i u holding, pa samom činjenicom upisa u svojstvu suosnivača nije stekao nikakvu vrednost - ni novčanu ni nenovčanu i nikakvo pravo zasnovano na zakonu.

• Netačna je tvrdnja tužioca da su njegova osnivačka prava nad drugotuženim jednostrano-nezakonitom radnjom prvotuženog u celosti oduzeta. • U momentu pokretanja postupka po članu 48. Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije, tužilac (sve do 31.01. 2009. godine) i tuženi drugog reda su bili pravna lica sa sredstvima u društvenoj svojini (100%).

Prvotuženi je, na osnovu člana 48. Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije, bio ovlašćen da utvrdi udeo državne svojine u sredstvima koja koristi drugotuženi, da sa njim zaključi sporazum o udelu državne svojine, a drugotuženi je na osnovu istog člana bio dužan da uskladi svoje akte i poslovanje sa zakonom kojim se uređuje pravni položaj preduzeća, odnosno drugih organizacija, u roku od tri meseca od dana utvrđivanja udela sredstava u državnoj svojini.

Sve radnje i upisi koji su vršeni, vršeni su u skladu sa propisima, pa je način njihovog objavljivanja davao tužiocu pravnu mogućnost da ih osporava u propisanim postupcima i rokovima.

Tužilac je bio upoznat sa namerom drugotuženog da prvotuženom ponudi da i formalno preuzme osnivačka prava. To je bilo ukazivano u neposrednim razgovorima ovlašćenih lica tužioca i drugotuženog i putem brojnih dopisa drugotuženog upućenih prvotuženom počev od 1993. godine do 2005. godine. Ni na jedan, uključujući i dopis koji je prvotuženi uputio tužiocu 26.07.2005.godine (pismo ministra za nauku Aleksandra Popovica direktoru i upravnom odboru Termoventa mnogo pre privatizacije, prim. red.) tužilac nikada nije odgovorio, dakle nije iznosio argumente protiv takvog postupka Republike.

• Nema ni indicija, a kamoli dokaza, da u sredstvima koje koristi tuženi drugog reda postoje stvari odnosno sredstva koje su izgrađene, ostvarene ili pribavljene ulaganjem tužioca koji je, u momentu osporavanih postupanja Vlade a sve do 31. 01. 2009. godine, bio društveno pravno lice. Tužilac nije vršio svoja osnivačka prava, čak ni kroz učešće u organima upravljanja, niti je vršio faktička ulaganja ili davanja, pa u društvenoj svojini koju je koristio tuženi drugog reda nije bilo dela koji nije državna svojina. • Ipak, tužba na str. 3. ističe zahtev za isplatu iznosa naknade štete koju je tužilac navodno pretrpeo zbog toga što:

a) prva neistina (u premisi) - je do donošenja zaključka vršio „svoja ovlašćenja koja proistiuču iz osnivačkih prava"

b) druga neistina (u zaključku) - „od donošenja zaključka do podnošenja tužbe nije mogao učestvovati u korišćenju rezultata istraživanja drugotuženog i drugih prava kao suosnivač drugotuženog".

TUŽILAC DAKLE TRAŽI I NAKNADU IZGUBLjENE DOBITI JER NI U PERIODU 2007-2009. GODINE, NIJE MOGAO DA VRŠI PRAVA KOJA NI PRE TOGA NIJE VRŠIO!

• Tužilac je u postupku sopstvene privatizacije imao mogućnost i obavezu da „aktivira" ili „zaštiti" svoja navodna prava po osnovu upisa u svojstvu suosnivača drugog društvenog pravnog lica. Posledica toga bi bilo utvrđivanje vrednosti društvene svojine koja je uložena u drugo pravno lice, pa bi tužilac bio prodat za višu cenu od utvrđene. • Tužilac je znao da njegov formalni upis u svojstvu suosnivača drugotuženog „golo pravo", jer nije bilo praćeno nikakvim davanjima i ulaganjima. Zato u postupku pred nadležnim organima u postupku privatizacije nije ni pokušao da ustanovi postojanje potraživanja prema tuženima prvog ili drugog reda, podatak o takvim tražbenim pravima ne sadrži ni ugovor o prodaji, pa je kupac stupio samo u prava koja su mu ugovorom preneta.

• Kupac tužioca pokušava da u sudskom postupku utvrdi da je Republika „prisvojila" neko pravo za koje kupljeni subjekt valjda nije znao da ga ima, a Agencija za privatizaciju nije prikazala to pravo u okviru vrednosti subjekta privatizacije jer ga je Republika protivpravno prisvojila, a drugotuženi sada protivpravno koristi?. • Kao što iz podataka sadržanih na sajtu Agencije za privatizaciju proizilazi, dana 31.01.2009. godine je pravnom licu PUBLIC CONSALTING DOO iz Beograda (matični broj 20224851) za 57.919.000,00 dinara prodato 70% društvenog kapitala pravnog lice Holding TERMOVENT društveno preduzeće za proizvodnju rashladne i ventilcione opreme – Beograd (matični broj 7094892). Kupac, koji tu cenu isplaćuje u ratama, nekoliko meseci po zaključenju ugovora tvrdi da su mu još 2007. godine Vlada, tuženi prvog i drugog reda protivpravno uskratili učešće u društvenom kapitalu kupljenog preduzeća u vrednosti od 1.900.000.000,00 dinara!!!

Tužbom se inicira postupak u kome kupac pokušava da za ugovorenu cenu vrednosti 70% društvenog kapitala (a koju tek treba da isplati), stekne 40 puta veću vrednost od one utvrđene u postupku privatizacije, i to na štetu NESPORNO DRŽAVNE SVOJINE. Kupac iz postupka privatizacije se javlja u svojstvu „zaštitnika" društvenog kapitala, koji je navodno država protivpravno prisvojila, pa treba da vrati taj kapital u njegovo privatno vlasništvo?

Predlažemo da sud tužbu odbaci, odnosno u celosti odbije kao neosnovanu, a tužioca obaveže na plaćanje troškova ovog postupka drugotuženom u roku od osam dana pod pretnjom izvršenja.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

B92: Veselin Sjekloća se poziva na odluku Privrednog suda u Beogradu

TV B92 je 27. javila (V: Jedan institut dva direktora ) da se Veselin Sjekloć poziva na odluku Privrednog suda u Beogradu koja je stupila na snagu 22. januara, a u kojoj stoji da je jedan doktor upisan, a dosadašnja direktorka izbrisana, Veselin Sjekloća tvrdi da je uredno u 9 sati došao na svoje novo radno mesto.

"Ja sam došao da izvršim primopredaju dužnosti, nije se pojavila dosadašnja direktoraka", kaže Sjekolović.

Međutim, Vlada Srbije je krajem 2014. postavila novi Upravni odbor Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inzenjerstvo, a na mestu direktorke ostavila Jelenu Begović.

"Niti smo mi obavešteni od ministra, niti od države da je doslo do promene vlasništva, niti direktora. Preduzete su sve pravne mere i ja sam ubeđena da neko s ulice ne može da dođe i kaže ovo je moje", kaže Begovićeva, za TV B 92, koji citira sagovornika iz ministarstva prosvete koji navodi da je javno pravobranilaštvo obavestilo to ministarstvo da su pravo i pravda u tom slučaju na strani države...

Novosti: Veselin Sjekloća se predstavio kao novi vlasnik zgrade i direktor. Raspustio je zaposlene i ostao sa šest nepoznatih osoba u zgradi punoj osetljivog genetskog materijala - desetina hiljada bakterijskih sojeva, drugih mikroorganizama i svih vrsta biološkog materijala...

U INSTITUT za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beograduu utorak je ušao biznismen Veselin Sjekloća i predstavio se kao novi vlasnik zgrade i direktor. Raspustio je zaposlene i ostao sa šest nepoznatih osoba u zgradi punoj osetljivog genetskog materijala - desetina hiljada bakterijskih sojeva, drugih mikroorganizama i svih vrsta biološkog materijala.

Direktorka Instituta dr Jelena Begović zabrinuta je za sudbinu ovih materijala, jer nestručno rukovanje i upad neovlašćenih osoba mogu da budu veoma opasni.

- Sjekloća je, sa još šest muškaraca, na Institut ušao oko devet sati ujutru, tako što su podmetnuli navodnu pacijentkinju koja je došla po rezultate. Kada smo joj otvorili vrata, i oni su ušli za njom - priča za "Novosti" dr Begović. - U trenutku upada ovde su bili zaposleni, među kojima većinu čine žene, studenti, pacijenti koji su došli po rezultate...

Sjekloća se predstavio kao novi direktor, mahao je nekakvim rešenjem Privrednog suda, zaposlene je poslao kući i rekao im da u sredu dođu uobičajeno na posao.

Direktorka objašnjava da je Sjekloća vlasnik nekada državnog preduzeća "Termovent", koje je pre 30 godina bilo jedan od suosnivača ovog instituta. Ali, osim toga što su suosnivači, u rad, opremu, plate, objekat niti bilo šta drugo u institutu nisu, kaže naša sagovornica, uložili ni dinar. Sve je finansirano iz budžeta i vlasništvo je Univerziteta u Beogradu. Zato Sjekloća, kaže ona, nema nikakva prava.

- Ne postoji nikakva pravosnažna presuda, tako da ni ovakav upad ne može da bude zakonit - smatra dr Begović. - Odlučićemo da li uopšte da zaposleni dolaze na posao, jer je reč uglavnom o ženama, koje su preplašene. Ovaj incident ugrozio je ne samo rad instituta, nego i ugled nauke. Naš rad prepoznat je u svetu i treba da postanemo referentni centar za retke bolesti.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da je upad građanina Veselina Sjekloće u državnu imovinu Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo nedopustiv. Najavljuju da će učiniti sve da zaštite istraživače i imovinu, u saradnji sa Republičkim javnim pravobranilaštvom.

- Niko u Republici Srbiji ne može na silu da uzurpira objekte i naučnoistraživačku opremu, čija je izgradnja i nabavka finansirana iz budžeta Republike Srbije - saopštavaju iz Ministarstva prosvete. - Vlada je nedavno imenovala Upravni odbor Instituta, koji će u okviru svoje nadležnosti preuzeti sve neophodne mere u cilju nesmetanog obezbeđivanja naučnoistraživačke delatnosti Instituta, koji je ne samo od značaja za Republiku Srbiju, već i za evropski istraživački prostor, imajući u vidu da je institut uključen u realizaciju značajnih međunarodnih projekata.

O eventualnim imovinskim problemima instituta ne zna ništa ni bivši predsednik UO prof. dr Miodrag Stojković.

Letos sam dao ostavku na mesto predsednika UO, ali dok sam obavljao tu funkciju, nije bilo nikakvih problema. Prvi put čujem da je bilo šta sporno oko prostora i imovine, niti znam ko je gospodin Sjekloća - kaže za "Novosti" prof. Stojković.

Biznismen zaposeo Institut za molekularnu genetiku, ugrožene desetine hiljada mikroorganizama! ( Novosti | 27. januar 2015.)

«Ja sam direktor i vlasnik. Imam rešenje Privrednog suda - izričit je Sjekloća. - Firma "Termovent" koju sam kupio bila je upisana kao vlasnik Instituta, što znači da sam ja postao vlasnik. Ta firma se više ne zove "Termovent" već "Pablik konsalting". Prošle godine Republika Srbija nezakonito je pokušala da uknjiži Institut kao svoje vlasništvo, ali je to poništeno na Ustavnom sudu. Imam odluke pet različitih sudova o tome da je institut moja imovina…»

Blic: Veljin savetnik kaže da je oblast genetike oduvek njegovo polje interesovanja i da je sanjao da se time bavi

Veselin Sjekloća, inače poznat kao nekadašnji savetnik Velimira Ilića u Ministarstvu građevinarstva i bivši potpredsednik Privredne komore Beograda, odgovara za naš list da je Ministarstvo prosvete obmanuto "kada je uprava Instituta za molekularnu genetiku nezakonito prenela vlasništvo na državu"…

Firma "Pablik konslating" je vlasnik instituta, a mene je postavila za novog direktora. Doći ću i danas da preuzmem svoju funkciju - odgovara Sjekloća, prilažući kao dokaz rešenje Privrednog suda u Beogradu koje je potpisala Ivanka Kozić Knežević, a prema kojem je on novi direktor.

Na pitanje šta ga kvalifikuje za oblast molekularne genetike, Sjekloća kaže da je to "oduvek bilo njegovo polje interesovanja i da je sanjao da se time bavi".

DRAMA Veljin bivši savetnik upao sa obezbeđenjem na institut: Ja sam sada direktor!, Blic 28. 01. 2015.

PRESS: Sjekloća je, sa još šest muškaraca, na Institut ušao oko devet sati ujutru, tako što su podmetnuli navodnu pacijentkinju koja je došla po rezultate. Kada smo joj otvorili vrata, i oni su ušli za njom…

U Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu u utorak je ušao biznismen Veselin Sjekloća i predstavio se kao novi vlasnik zgrade i direktor…

Raspustio je zaposlene i ostao sa šest nepoznatih osoba u zgradi punoj osetljivog genetskog materijala - desetina hiljada bakterijskih sojeva, drugih mikroorganizama i svih vrsta biološkog materijala.

Direktorka Instituta dr Jelena Begović zabrinuta je za sudbinu ovih materijala, jer nestručno rukovanje i upad neovlašćenih osoba mogu da budu veoma opasni. - Sjekloća je, sa još šest muškaraca, na Institut ušao oko devet sati ujutru, tako što su podmetnuli navodnu pacijentkinju koja je došla po rezultate. Kada smo joj otvorili vrata, i oni su ušli za njom - priča za Novosti dr Begović.

- U trenutku upada ovde su bili zaposleni, među kojima većinu čine žene, studenti, pacijenti koji su došli po rezultate...

Sjekloća se predstavio kao novi direktor, mahao je nekakvim rešenjem Privrednog suda, zaposlene je poslao kući i rekao im da u sredu dođu uobičajeno na posao.

Direktorka objašnjava da je Sjekloća vlasnik nekada državnog preduzeća "Termovent", koje je pre 30 godina bilo jedan od suosnivača ovog instituta. Ali, osim toga što su suosnivači, u rad, opremu, plate, objekat niti bilo šta drugo u institutu nisu, kaže naša sagovornica, uložili ni dinar. Sve je finansirano iz budžeta i vlasništvo je Univerziteta u Beogradu. Zato Sjekloća, kaže ona, nema nikakva prava.

(BIVŠI VELJIN SAVETNIK ZAPOSEO INSTITUT: Ostao sam u zgradi sa OSETLJIVIM GENETSKIM MATERIJALOM!, Press, 28. 01. 2015.

***

UPRAVA Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo od jutros (29. januara) nema pristup bankovnim računima ustanove. Novac sa dinarskog računa ranije su prebacili u Trezor, pre nego što je dr Veselin Sjekloća, biznismen koji je rešenjem Privrednog suda imenovan za ovlašćeno lice instituta, deponovao svoj potpis u banci i stopirao im pristup računima. Problem je devizni račun na koji se slivaju prihodi od međunarodnih projekata za čije izvršenje je garant država Srbija.

Umesto očekivane odluke o poništenju rešenja Privrednog suda, po kom je Sjekloći dato pravo zastupanja sa neograničenim ovlašćenjima, danas se desio obrt.

- Posle sastanka s predsednikom Privrednog suda i dostavljanja dodatnih dokumenata, s obzirom na to da nam je rečeno da ima elemenata da se preispita ranija odluka, očekivali smo njeno poništenje - kaže dr Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku.

- Pravobranilaštvo nas je, međutim, obavestilo da je slučaj prebačen na Privredni apelacioni sud. To dodatno produžava ovu agoniju.

( INSTITUT ZA MOLEKULARNU GENETIKU: Sjekloća blokirao račune!, Novosti, 29. januara)

Konkursni uslovi za direktora Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo

U ( javnom konkursu za izbor i imenovanje direktora Instituta ), koji je UPRAVNI ODBOR INSTITUTA ZA MOLEKULARNU GENETIKU I GENETIČKO INŽENjERSTVO raspisao 30. aprila pored opštih uslova utvrđenih Zakonom o radu, kandidat treba da ispunjava sledeće posebne uslove:

• da poseduje naučno ili odgovarajuće nastavno zvanje iz oblasti kojom se Institut bavi,

• da poseduje radno iskustvo u rukovođenju u oblasti naučnoistraživačkog rada (projektom, grupom, laboratorijom ili institutom) u trajanju od najmanje tri godine,

• da poseduje sposobnost u planiranju i organizovanju naučnoistraživačkog rada i ukupne delatnosti instituta,

• da poseduje menadžerske sposobnosti.

***

OSNIVAČKI AKT IMGGI

Član 2

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo osnovan je Aktom o osnivanju RO "Centar za genetičko inženjerstvo" koji su 16. maja 1985. godine kao saosnivači zaključili OOUR "Termovent" fabrika termoventilacione i procesne opreme u Beogradu, Rada Neimara 4, u sastavu RO "14. decembar" i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, Studentski trg 16.

Rešenjem Fi-1394/85 od 14. juna 1985. godine ova ustanova je konstituisana kao radna organizacija i upisana u sudski registar, registarski uložak br. 1-2927-00, kao RO "Centar za genetičko inženjerstvo" u osnivanju****, Beograd, 29. novembra 142, a rešenjem Fi-1182/87 od 1. jula 1987. godine upisana je promena sedišta u Vojvode Stepe 283.

Rešenjem Fi-1570/89 od 23. juna 1989. godine Institut je promenio naziv u Radna organizacija Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo sa p.o. Beograd, Vojvode Stepe 283.

Rešenjem broj VI-Fi-16645/2000 od 6. februara 2001. godine Institut je izvršio promenu registrovanog sedišta, uskladio naziv, izvršio proširenje delatnosti i usklađivanje sa Zakonom o preduzećima i Zakonom o klasifikaciji delatnosti i registru jedinica razvrstavanja kao: Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Beograd, Vojvode Stepe 444a.

Na osnovu Rešenja Ministarstva za nauku i tehnologiju broj 660-02-00022/93-02 od 12. jula 1994. godine o utvrđivanju ispunjenosti uslova za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti radi ostvarivanja opšteg interesa, Institut je upisan u Registar naučnoistraživačkih organizacija.

Na osnovu Zaključka Vlade 05 broj 46-10013/2006. od 23. novembra 2006. godine, kojim je utvrđen udeo državne svojine u sredstvima koja koristi Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo od 100%, Republička direkcija za imovinu Republike Srbije i Institut su zaključili Sporazum o utvrđivanju udela državne svojine u sredstvima koja koristi Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo br. 46-296/06 od 7. decembra 2006. godine, a kojim je Republika Srbija preuzela osnivačka i upravljačka prava srazmerno udelu državnog kapitala.

Član 3

Osnivač Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo jeste Republika Srbija, za koju na osnovu zakonskog ovlašćenja osnivačka prava vrši Vlada, Beograd, Nemanjina 11 (u daljem tekstu: osnivač).

Član 8

Institut posluje sredstvima u državnoj svojini.

Član 12

...Akt o razrešenju predsednika i članova Upravnog odbora donosi osnivač.

Član 13.

Upravni odbor:

1) donosi Statut Instituta, uz prethodno pribavljenu saglasnost ministarstva nadležnog za naučnoistraživačku delatnost...

5) imenuje i razrešava direktora;

(Odluka o izmenama i dopunama odluke o osnivanju instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo ("Sl. glasnik RS", br. 24/2007)

*Prirodno matematički fakultet je očetkom devedesetih godina 20. veka, sporazumno ukinut i ustanovljeni su zasebni Biološki fakultet (1994), Geografski fakultet, Matematički fakultet (1995), Fakultet za fizičku hemiju, Fizički fakultet i Hemijski fakultet...

** Termovent je u APR 07.10.2011 upisan kao kao društvo koje prestaje pripajanjem s AD Public consulting kao kao društvom sticaocem (Videti: U Registru APR... okviru dole levo)…

Procedura preispitivanja

PRIVREDNI sud u Beogradu pokrenuo je u sredu 29. januara proceduru preispitivanja ranije donete presude o imenovanju Veselina Sjekloće*** za ovlašćeno lice Instituta za molekularnu genetiku i genetička istraživanja, potvrđeno je "Novostima" u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja…

( Situacija u Institutu za molekularnu genetiku na Privednom sudu, Novosti )

Privredni sud u Beogradu pokrenuo je proceduru preispitivanja ranije donete presude o imenovanju Veselina Sjekloće za ovlašćeno lice Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo… Državni sekretar u Ministarstvu prosvete i nauke Aleksandar Belić izjavio je za Danas da to ministarstvo očekuje da se pravna procedura što pre okonča, napominjući da nisu sve okolnosti uzete u obzir prilikom donošenja prethodne odluke.

- To što se dogodilo je neverovatno. Nisam ni zamišljao da bi se tako nešto moglo desiti u Beogradu i Srbiji. Čekamo pravni epilog, a ukoliko dođe do bilo kakve štete, tražićemo pojedinačnu odgovornost i nadoknadu, kako bismo zaštitili interes Instituta, zaposlenih i države - ističe Belić...

(,Sud preispituje odluku Danas, 29. 1)

Prema informacijama direktorke Instituta Jelene Begović, u ponedeljak 26. januara Veselin Sjekloća deponovao je, kako se navodi, potpis u Banca Intesa kao zakonski zastupnik Instituta, na osnovu dokumenata o kojima nije obavešteno niti nadležno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, niti drugi pravni subjekti u državi koji su odgovorni za rad Instituta.

( Ministarstvo: Zaštitićemo Institut, B92, 29. januara)

***Presudi Privrednog suda o čijem je preispitivanju reč prethodila je odluka Ustavnog suda (Už 3443 2010) od 21.02.2013. kojom se nalaže da Privredni apelacioni sud ponovi postupak po ustavnoj žalbi koju je Termovent (u kome je 12.07.2010 pokrenut stečaj, čije su akcije predate a 2011. upisan u registr kao društvo koje prestaje spajanjem s AD Public consulting) izjavio protiv rešenja Privrednog suda u Beogradu Fi. 11. maja 2010. godine o upisu u IMGGI u sudski registar.

Ustavni sud je konstatovao "da je u Službenom glasniku Republike Srbije, broj 73/07 od 3. avgusta 2007. godine samo konstatovana činjenica promene osnivača tako što je Republika Srbija preuzela osnivačka i upravljačka prava srazmerno udelu državnog kapitala, ali ne i činjenica istupanja dotadašnjih osnivača subjekta upisa", a da se oni o tome nisu izjasnili...

**** Tadašnji (1985) izraz "radna organizacija" se može prevesti na sadašnji izraz "preduzeće", što bi trebalo da znači da je od 1985. IMGGI bio samostalno u sudski registar upisano preduzeće (najpre u osnivanju, a onda u punom kapacitetu), pa nije jasno kako je sud 2013-4, ako uopšte jeste, na privatno lice "naslednika" Termoventa, rastegao osnivačka prava nad naučnim institutom IMGGI, koji kao što se vidi u refistru APR, nije bio zavisno preduzeće u okviru holdinga Termovent, a kako i nekadašnjeg Prirodno matematičkog fakulteta, takođe inicijalnog suosnivača i šest njegovih fakulteta-"naslednika", kako su osnivačka prava u kasnijem razvoju afere proširena pretenzijama i na upravljačka prava "naslednika" Termoventa nad državnim institutom i državnim kapitalom, a i kako je tretirao status države kao vlasnika strateški važnog naučnog instituta... (prim RSV, 29. 01.)

Veselin Sjekloća, član...

 Veselin Sjekloća, član...

Veselin Sjekloća je prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije predsednik Republičke agencije za stanovanje (Agencija za borbu protiv korupcije, Registri, Pretraga funkcionera) ali prema podacima sada dostupnim na sajtu Republičke agencije za stanovaje (Republičke agencije za stanovanje) on sada nije u sastavu Upravnog odbora te agencije. Prema sajtu Ministarstva spoljnih poslova Sjekloća je 2013. bio član Radne grupe za izradu Akcionog plana za ispunjavanje obaveza koje Republika Srbija ima u odnosu ka dijaspori i Srbima u regionu), o čemu govori potpis ispod slike objavljene na sajtu MIP-a: "Sa leva: Veselin Sjekloća – specijalni savetnik ministra građevinarstva i urbanizma, Ljubiša Milosavljević – državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede, dr Slavka Drašković – direktorka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Dejan Novaković – državni sekretar u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Dušan Protić – pomoćnik ministra za normativne i upravne poslove u Ministarstvu spoljne trgovine i telekomunikacija, Jovan Mijaković – pomoćnik ministra odbrane... Slavka Drašković se neposredno pre sastanka radne grupe susrela sa državnim sekretarom u Ministarstvu finansija i privrede Ljubišom Milosavljevićem, državnim sekretarom u Ministarstvu energetike Dejanom Novakovićem, pomoćnikom ministra odbrane Jovanom Mijakovićem i specijalnim savetnikom ministra građevinarstva Veselinom Sjekloćom"...