Vreme
Dva tvita od sto hiljada evra


Autor
piše:
Zoran
Stanojević

Ako ste oduševljeni, uticajni tviteraš koji bi da ubeđuje okolinu da od tvitovanja može i da se zaradi, izbegnite fudbalera Rija Ferdinanda (Kvins park rendžers) ukoliko ga negde sretnete. Siroti Ferdinand nastradao je zbog tvitovanja, mora da plati kaznu od trideset hiljada evra i da propusti pet utakmica. Žalba ne odlaže izvršenje, a čovek se žali. Svima.

Šta je uradio? Eh, nije izdržao kritiku jednog korisnika koji je napisao da bi Rendžersi morali da angažuju nekog centralnog beka, aludirajući da je Ferdinand beskoristan. Rio mu je odgovorio (tvitom) u kome mu je pomenuo majku i to nakitio haštagom "drolja" (#sket). Par minuta kasnije dodao je novi tvit poručivši da ga sad ne prozivaju kako treba da bude primer drugima, već da prihvate "šorku", što bi moglo da se protumači kao poruka da je sve to samo mangupsko prepucavanje.

Na Ferdinandovu žalost, fudbalski savez nije imao smisla za takve dijaloge. Naročito jer je u pitanju kriminal u povratu. Pre dve godine Ferdinand je kažnjen duplo većom sumom jer je jednom prilikom podržao tviteraša koji je fudbalera Ešlija Kola nazvao Sneškom (choc ice), što je rasistički opis za nekoga ko je spolja crn a iznutra beo, kao sladoled, odnosno za crnca koji bi da bude belac.

Rija Ferdinanda na Tviteru prati gotovo šest miliona ljudi, što bi bio tiraž dobrog britanskog tabloida. Time su se vodili i fudbalski oci određujući kaznu bez imalo razumevanja za napetost, nervozu i druge moguće razloge koji su ga naveli da brzopleto kucka.

No, njima je lako da vide sporni tvit kada o tome svi pričaju. Ali šta da pomisli izvesni Kristofer Ortiz iz Albukerkija, koji je povremeno vozio za pseudo taksi firmu UberX? Uber angažuje običan svet koji ima automobil za unapred dogovorene vožnje i sve se to radi internetom. Ortiza su klijenti visoko ocenjivali, ali mu je Uber ukinuo nalog jer je kompaniju, navodno, omalovažio na Tviteru.

A zapravo je jednom prilikom reagovao kada je čuo da je negde napadnut taksista napisavši da ni vozači Ubera nisu mnogo bezbedniji. Tada je otkrio da kompanija prati svoje vozače na Tviteru i analizira ono što pišu, a budući da oni nemaju tretman zaposlenih, već "nezavisnih saradnika", mogu da im se zahvale kada god požele. Ortiz se požalio prijateljima na Tviteru, stvar se proširila i Uber mu je uz izvinjenje reaktivirao nalog. Svejedno, nisu izbegli negativan publicitet, a Ortiz je ostao kraći za nekoliko stotina dolara jer nije mogao da radi u vreme lokalnog festivala, kada ima dosta posla.

Šteta od tvitovanja lakše se kvantifikuje nego korist, izgleda. Zato su u Srbiji najbrojniji anonimni tviteraši. S druge strane, poznati koji tvituju ne libe se težih reči koje ostaju bez posledica, ako zagađenje javnog prostora ne tretiramo kao ozbiljnu stvar. Britanci veruju da taj prostor vredi čistiti i da oni koji ga prljaju ima da plate kaznu. No, njih ograničava demokratija.