<< VESTI | | 13.10.2014 08:51


 

"Utisak nedelje" na otvorenom ispred TV B92

Olja Bečković: Ovoga nikada nije bilo, ni 90-ih! Moj utisak je da smo uzalud ovde večeras

Više od 500 ljudi je da protestovalo nedelju 12. oktobra ispred TV B 92 na Novom Beogradu zbog toga što se odlukom menadžmenta na nacionalnoj frekvenciji ove televizije više ne emituje emisija "Utisak nedelje», čiji je izvršni producent Produkcijska grupa «Mreža». Emisija „Utisak nedelje" je prikazivana na televiziji „Studio B" počevši od 1991, a na TV B92 od osnivanja te televizije 6. oktobra 2000. u kući B 92, koja je, inače, počela 1989. kao Radio B92 (Beograd, 92,5 megaherca) koji je bio osporavan i onemogućavan od strane režima do 2000. Jedno isključenje radija B92 je svojevremeno bilo objašnjeno "pojavom vode u koaksijalnom kablu" na predajniku B92 u Mirijevu, što je preraslo u neku vrstu simboličkog vica o karakteru režima i javnog laganja u to vreme. (Više o profilu i istoriji B 92 na Informacije o B92)

Kako je saopšteno iz PG "Mreža", tema emisije, koja je počela nešto posle 21 sat, bila je: «Kome treba 'UTISAK'? Koji su razlozi da se sa televizije pređe na kanal? Da li privatizacija i poslovni interesi dozvoljaju ultimatume? Ima li cenzure? Da li je za otpor dovoljna pojedinačna hrabrost ili se moramo uključiti svi? Da li sudbina 'Utiska' zavisi i od vas?"

Olja Bećković u dva i po sata "vodila" svoju emisiju na otvorenom ispred televizije B92 i razgovarala sa okupljenim predstavnicima medija i građanima.

«Ovoga nikad nije bilo, čak ni devedesetih godina. Hvala vam svima što ste došli, ali moj utisak je da smo mi ovde uzalud -. - Nisam uzalud radila, ali uzalud stojimo ovde i mislim da su stvari otišle u mnogo lošem pravcu,» rekla je Olja Bećković

"Utisku na otvorenom" je prisustvovalo mnogo javnih ličnosti: Borka Pavićević, Sonja Biserko, Koraks, Ratko Božović, Teofil Pančić, Boško Jakšić, Stevan Pavićević, Sergej Trifunović, opozioni političari: Zoran Živković, Bojan Pajtić, Borko Stefanović, Marko Đurišić, Ružica Đinđić...

Oklupljeni građani su nosili transparente sa sloganima "Priča se da postoji i ovaj čovek" uz sliku ministra kulture Ivana Tasovca i "Ovo je moj dečko" uz sliku Vojislava Šešelja.

Skup je obezbeđivalo oko 20 policajaca.

Na štandu pored ulaza potpisivan je "Proglas o medijskim slobodama u Srbiji".

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je članove i građane da dođu ispred zgrade TV B92 i tako podrže protest zbog prekida emitovanja emisije „Utisak nedelje".

Boško Obradović predsednik NUNS-a je kazao: „Ovo i buduća ovakva okupljanja su poruka javnosti, vladi, svima koji donose odluke u vezi ukidanja emisija. Stezanje obruča u javnom mnjenju i medijima nije put u Evropsku uniju. Ukoliko Srbija želi da se pridruži evropskoj porodici mora da učuini značajne pomake u slobodi izražavanje, potrebno je što više emisija poput 'Utiska' koje neguju kritičko mišljenje. Na žalost rekcije premijera Vučića i njegovog okruženja nedaju nam razlog da budemo optimisti ali na nama je da pokažemo da bez slobodnih medija i kritičkog mišljenja nema ni države ni društva ni puta u Evropu."

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je novinare i građane da potpišu peticiju „Vratite nam Utisak", koju su do ponedeljka 13. oktobra potpisale 1263 osobe. UNS traži da televizija B92 poštuje ugovor i počne sa emitovanjem uticajne i gledane emisije „Utisak nedelje" autorke Olje Bećković. «U objašnjenje poslovodstva televizije B92 da razvojni planovi iziskuju premeštanje 'Utiska nedelje' na kablovski kanal B92 info ne verujemo tim pre što je onemogućen redovan početak emitovanja emisije 31. avgusta.

Podrška „Utisku nedelje" i autorki Olji Bećković je podrška dokazanim profesionalnim standardima, standardima koji se temelje na slobodi različitog mišljenja, dijalogu i dužnosti novinara da postavi sva, pa i neugodna pitanja nosiocima javnih funkcija», kaže se u saopštenju UNS.

Otac Olje Bećković, Matija Bećković je rekao:" Jedan indijski pesnik u 21. veku pre nove ere napisao je:'Nema veće sreće na ovome svetu nego kad se otac divi svom detetu, dok mu kapu skidaš i dok mu se klanjaš osećaš kako i sam uskrsavaš'."

Olja Bećković, autorka emisije "Utisak nedelje", novinarka produkcijske grupe TV Mreža, je, inače, dobitnica prestižne nagrade „Jug Grizelj" za 2013. godinu koja se dodeljuje za visoke domete u istraživačkom novinarstvu i za negovanje tolerancije među ljudima i narodima.


 

DOKUMENT: Proglas o medijskim slobodama

Sloboda govora u Srbiji je ozbiljno ugrožena. Novinari to osećaju i sa tim se svakodnevno suočavaju

U srpskim medijima zamiru pluralizam mišljenja i ideja, kritika vlasti i borba za javni interes. To pogađa novinare kojima je stalo do digniteta profesije, nanosi ogromnu štetu građanima i smanjuje sposobnost društva da rešava ogromne probleme sa kojima se suočava.

Ukidanjem televizijskih emisija poput "Utiska nedelje", "Sarapinog problema" i "U centru" direktno se smanjuje prostor za razmenu mišljenja i ideja, a sumnje da vlasti u Srbiji guše slobodu govora postaju opravdane.

Reč je o suptilnim metodama gušenja slobodne kritičke reči. Srbija danas nije zemlja istinskih medijskih sloboda. Jer, naši medijski zakoni su dobri i u skladu sa evropskim standardima, ali u stvarnosti ne donose ono zbog čega su napisani – širok prostor za razmenu informacija i ideja.

To ustavno i zakonsko pravo sputavaju upravo oni čiji je posao da štite i brane ustavni i pravni poredak Srbije - izvršne vlasti.

Umesto da se suoče sa činjenocim da se prostor medijskih sloboda u Srbiji sužava, izvršne vlasti "peru ruke" od svega i ponavljaju da one nisu ni za šta krive. To je cinizam i ruganje u lice čitavoj novinarskoj profesiji i samo pojačava sumnju da vlasti i njima bliski centri moći i stoje iza pokušaja gušenja medijskih sloboda.

Krajnje vreme za brigu.

Krajnje je vreme da počnemo ozbiljno da se brinemo zbog sledećih očiglednih činjenica:

- Sa programa televizijskih kanala ubrzano nestaju političke emisije u kojima je postojala razmena mišljenja i stavova i u kojima su predstavnici vlasti morali da odgovore na neprijatna pitanja koja im javnost postavlja.

- Istraživačko novinarstvo je gotovo zamrlo.

- Umesto istraživačkog novinarstva, imamo tabloidne kampanje u kojima se mediji kreću u unapred zadatim okvirima, koristeći „informacije" koje su im dostavili takozvani poverljivi izvori, čiji cilj je da realizuju svoje a ne javni interes.

Oni koji koji nekim gestom pokažu da "nisu na liniji" sve češće se suočavaju sa divljačkim "raskrinkavanjem" i razvlačenjem privatnosti u tabloidima, lišeni svake mogućnosti da se odbrane.

- Na konferencijama za novinare srpskih zvaničnika gotovo da nema novinarskih pitanja koja nisu unapred dogovorena sa kabinetima

- Autocenzura među novinarima i strah za sopstvenu egzistenciju rastu iz dana u dan.

Potpisnici Proglasa smatraju da su istinska sloboda medija i javne reči, pravna država i vladavina prava nužan uslov opstanka društva, zbog čega su odlučni da tu slobodu ne prepuste na milost i nemilost partijskim interesima i ličnim interesima pojedinaca koji se dokopaju moći i uticaja.

Zahtevamo od izvršnih i zakonodavne vlasti u Srbiji da stvore uslove za pun razvoj tih sloboda.

Svim kolegama koji su izloženi cenzuri i autocenzuri i žive u strahu za egzistenciju poručujemo da ćemo i u njihovo ime čuvati pravo na istinu, kritičku reč i zaštitu javnog interesa.

Potpisnici Proglasa odlučni su da daju sve od sebe kako bi sprečili izvršnu vlast da nas vrati u mračni period devedesetih, kada smo hapšeni, optuživani, osuđivani, otpuštani, proganjani, a mnogi među nama platili su i najskupljucenu. Ako ni zbog čega drugog, makar zbog njih dužni smo da slobodu koja je teškom mukom decenijama osvajana, čuvamo i branimo.

Pozivamo sve građane istinski zabrinute za budućnost srpskog društva da se pridruže Proglasu. Pozivamno političke partije, nevladine i druge organizacije da učine više kako bi se obezbedila ne samo formalna, već i suštinska sloboda medija u Srbiji.

Potpisnici ovog apela, pre svega, poručuju da se ne plaše.

"Proglas o medijskim slobodama u Srbiji" NUNS, 6. oktobra 2014.

Uz Proglas – zahev za javno slušanje

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je 13. oktobra od Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije da zakaže javno slušanje na temu medijskih sloboda. Uz zahtev, NUNS je predao i oko 2.000 potpisa novinara i građana koji su podržali Proglas o medijskim slobodama, kao osnov za razgovor u parlamentu.

U obrazloženju zahteva navodi se da je NUNS zabrinut zbog sve očiglednijeg sužavanja prostora za slobodnu razmenu informacije, mišljenja i stavova na srpskoj medijskoj sceni.

NUNS ističe i da su mediji i medijske slobode među najslabije ocenjenim oblastima u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2014. Smatramo da je to dodatni razlog zbog koga treba da se zabrinemo i pažljivo razmotrimo korake koje treba preduzeti kako bi se popravila situacija u ovoj važnoj oblasti usklađivanja sa standardima Evropske unije.

Osnovni uslovi za razvoj demokratije i vladavine prava u jednom društvu su otvoren i odgovoran javni dijalog o ključnim temama i slobodni mediji. Na srpskoj medijskoj sceni toga ima sve manje, umesto da, sa napretkom pregovora sa EU, proces bude obrnut, napominje se u zahtevu NUNS-a.

NUNS je uveren da bi organizovanje javnog slušanja u parlamentu doprinelo afirmaciji medijskih sloboda i slobode izražavanja kao temeljnih društvenih vrednosti bez kojih nema napretka Srbije na njenom evropskom putu, ukazuje se u zahtevu koji je upućen Odboru za kulturu i informisanje Skupštine Srbije. LINK

Izvor: NUNS traži javno slušanje o medijskim slobodama

Saopštenje B92 o "Utisku nedelje"

***

"Obaveštavamo vas da se emitovanje emisije Utisak nedelje odlaže do daljeg s obzirom na to da uprkos pregovorima još nije postignut dogovor između menadžmenta televizije B92 i autorke Olje Bećković i produkcijske grupe Mreža.

Naime, menadžment TV B92 ponudio je Olji Bećković i produkcijskoj grupi Mreža da se Utisak nedelje emituje na terestrijalnom kanalu B92 do novembra, a potom da ova emisija postane vodeći format televizije B92 info sa željom da kultni serijal i dugodišnje iskustvo renomirane novinarke doprinesu razvoju ove informativne B92 platforme.

Kako ideja nije naišla na odobravanje od strane Olje Bećković i produkcijske grupe Mreža, nastavljeni su pregovori o daljoj saradnji, a gledaoce i kolege iz medija blagovremeno ćemo izvestiti o svim detaljima dogovora Olje Bećković i menadžmenta TV B92.

PR služba B92

Izvor: Saopštenje B92 o "Utisku nedelje"

Saopštenje PG Mreža o saopštenju B 92: "Šta ste hteli da kažete?"

PG Mreža, kao izvršni producent emisije „Utisak nedelje", i autorka ove emisije Olja Bećković, predlažu vam da javnosti objasnite šta zapravo mislite i šta ste u svom današnjem saopštenju hteli da kažete. Evo nekoliko pitanja na koja očekujemo odgovor : Zašto smo poslednjih dana i meseci medjusobno „neuspešno" pregovarali kad imamo obostrano uspešan, jasan i precizan ugovor ? Da li pod „teškim narušavanjem etike" mislite na vaš zahtev da se autorka i produkcija za 24 sata izjasne o značajnoj novini za sve – premeštanju najgledanijeg programa na kablovsku televiziju bez koncepcije, gledanosti i sigurne budućnosti ? Da li stvarno mislite da ste za proteklih 12 godina samo vi promovisali „Utisak nedelje", a da „Utisak" nije promovisao vas ? Da li je moguće da ste samo ulagali u „Utisak nedelje"? Koliko je B92 zaradila od „Utiska nedelje" za ovih 12 godina. Koje su to naše i Oljine izjave bile pogrdne i stvorile negativnu atmosferu? Možda ona da je stavljane pred svršen čin u petak popodne ultimatum ? A kako vi to zovete? Na kraju pitanje koje nas možda i najviše zanima – ko se krije iza šifre menadžment B92?

Direktor PG Mreže

Vladimir Milić

Saopštenje Produkcijske grupe TV Mreža, Beograd, 2. oktobar 2014.

...i malo predistorije:

Premijer Vučić u «Utisku»: …Umesto njih imamo vas i imamo mnoge druge koji će jedva da čekaju ne bi bi nešto rekli o meni…

Poruka čoveka koji se zove Ajnšajn

Olja Bećković: Jedan na jedan TV Vojvodine, 29. 9. 2014.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

>> Umesto istraživačkog novinarstva, imamo tabloidne kampanje u kojima se mediji kreću u unapred zadatim okvirima, koristeći „informacije" koje su im dostavili takozvani poverljivi izvori, čiji cilj je da realizuju svoje a ne javni interes (Proglas o medijskim slobodama)

Rezolucija Predsedništva Partije evropskih socijalista (PES): Poziv vladi da poštuje slobodu i nezavisnost medija

Predsedništvo Partije evropskih socijalista (PES) je na današnjoj sednici izrazilo ozbiljnu zabrinutost za nivo poštovanja medijskih sloboda u Srbiji. Situacija u kojoj postoje kontinuirani pritisci i kontrola Vlade nad elektronskim i štampanim medijima je neprihvatljiva i mora se što pre razrešiti.

Predsedništvo PES ponavlja zabrinutost koju je izrazila i predstavnica OEBS-a za slobodu medija: "Hapšenje pojedinaca zbog blogova, komentara ili drugih oblika pisanja je neprihvatljivo... Pozivam vlast u Srbiji da zaustavi ovu praksu i da prekine uticaje na onlajn izvore".

Predsedništvo PES poziva Vladu Aleksandra Vučića da:

  • poštuje slobodu i nezavisnost medija • poštuje slobodu govora i otvorenu političku debatu • da se odrekne kontrole nad uređivačkom politikom državnih medija, koja se ogleda u političkim postavljenjima • da prestane sa indirektnim finansiranjem medija putem dogovora o oglašavanju državnih preduzeća u medijima • prestane sa cenzurom Interneta (Internet stranica, blogova i sajtova društvenih mreža)

Predsedništvo PES podvlači da Srbija ne može imati značajnu ulogu u međunarodnoj zajednici i ne može očekivati članstvo u EU, dok se ovi uslovi ne ispune.

Predsedništvo PES će nastaviti da pažljivo prati situaciju u Srbiji, i poziva na brzo razrešenje svih navedenih problema.

Predsedništvo PES poziva Vladu da odgovori na sve ove probleme javnim iznošenjem predloga načina kako će to rešiti.

Predsedništvo Partije evropskih socijalista

Rezolucija Predsedništva Partije evropskih socijalista (PES), na sajtu Demokratske stranke, Beograd, 9. oktobra 2014.