<< VESTI | | 11.09.2014 09:54


DOKUMENTI >

Dužnički kalkulator Srbije

IZVEŠTAJ NBS: Spoljni dug Republike Srbije 30. juna 2014. bio 25,3839 milijardi evra (2 u martu bio 25,5 mlrd), javni dug 20 milijadi evra, unutrašnji dug 8,3 mlrd, dug privatnog sektora 12,5 milijadi evra

Javni dug Srbije 3.506,13 dolara po stanovniku. Videti: Kako otkucava svetski dužnički sat

U martu '14. spoljni dug Republike Srbije 25,5 milijardi evra

U junu 2014. dug 25.38 mlijardi evra

Javni dug Republike Srbije je na kraju marta iznosio 20,5 milijardi evra, što je za 365,8 miliona evra više u odnosu na kraj prošle godine

Javni unutrašnji dug je povećan u prvom tromesečju za 362,3 milion evra, na 8,3 milijarde evra

Inostranih dug privatnog sektora smanjen je tokom prvog tromesečja za 139,9 miliona evra, na 12,5 milijardi evra. Otplate glavnice i otplate kamate dugoročnih kredita po privrednim granama

Neto devizne rezerve 8 milijardi evra

Spoljni dug Republike Srbije smanjen je u prvom tromesečju 2014. godine za 338,2 miliona evra i na kraju marta je iznosio 25,5 milijardi evra.

Pritom, eprecijacija evra u odnosu na ostale valute zastupljene u strukturi duga i ostale promene (nastale usled kašnjenja u izveštavanju, otpisa i reprograma duga) uticale su na povećanje spoljnog duga izraženog u evrima za 23,0 miliona evra i 6,0 miliona evra, respektivno. Trend razduživanja banaka je nastavljen, ali je i javni sektor, za razliku od prethodnog perioda, svoj spoljni dug u inostranstvu smanjio, zahvaljujući smanjenju duga Narodne banke Srbije prema Međunarodnom monetarnom fondu. Jedino su preduzeća tokom prvog tromesečja povećala zaduženje u inostranstvu.

Kao rezultat smanjenja spoljnog duga, svi indikatori eksterne solventnosti su dalje poboljšani. Posebno je značajno poboljšanje indikatora koji spoljni dug posmatra u odnosu na izvoz robe i usluga i za koji se često ističe da je najvažniji među indikatorima, s obzirom na to da izvoz predstavlja osnovu održivog servisiranja spoljnog duga. Ovaj indikator je, zahvaljujući ne samo smanjenju spoljnog duga već i povećanju izvoza, tokom prvog tromesečja oboren za 8,1 procentni poen, na 171,6 odsto (ukoliko se izvozu dodaju doznake na 143,4 odsto), što je ispod granice održivosti prema kriterijumu Svetske banke (do 220 odsto). Značajno je i nastavljeno smanjenje učešća spoljnog duga u BDP-u na 80,0 odsto. Pored indikatora eksterne solventnosti, povoljniji su i indikatori eksterne likvidnosti u odnosu na prethodno tromesečje. Najznačajnije je poboljšanje indikatora koji prati učešće otplate spoljnog duga u izvozu robe i usluga. On je tokom prvog tromesečja smanjen za 4,0 procentnih poena, na 27,2 odsto.

Zbog zaduživanja države emisijom dugoročnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu, javni dug Republike Srbije je tokom prvog tromesečja povećan. On je na kraju marta iznosio 20,5 milijardi evra, što je za 365,8 miliona evra više u odnosu na kraj prošle godine. Indikatori održivosti javnog duga su pogoršani, osim indikatora koji ga posmatraju u odnosu na izvoz.

Tako je učešće javnog duga u izvozu robe i usluga poboljšano tokom prvog tromesečja smanjenjem za 2,1 procentni poen, na 138,0 odsto. Međutim, učešće javnog duga u procenjenom BDP-u povećano je za 1,3 procentna poena, na 65,1 odsto. Takođe, dinamika dospeća uticala je na pogoršanje indikatora održivosti, nakon tri tromesečja poboljšanja. U najvećoj meri pogoršan je indikator koji posmatra otplatu javnog duga u odnosu na budžetske prihode, koji je u prvom tromesečju povećan na 39,1 odsto.

Povećano je i učešće otplate javnog duga u BDP-u (na 15,7 odsto), izvozu robe i usluga (na 33,2) i izvozu robe i usluga kada im se dodaju doznake (28,4 odsto).

Spoljni dug Republike Srbije je u prvom tromesečju 2014. smanjen za 338,2 miliona evra i na kraju marta je iznosio 25,5 milijardi evra. Na smanjenje spoljnog duga uticalo je neto razduženje zemlje od 367,2 miliona evra, dok su deprecijacija evra u odnosu na ostale valute zastupljene u strukturi duga (23,0 miliona evra) i ostale promene (6,0 miliona evra) delovale na njegovo povećanje izraženo u evrima. U posmatranom periodu zadužila su se preduzeća, dok su se javni i bankarski sektor razdužili.

U strukturi spoljnog duga po ugovorenoj ročnosti, učešće kratkoročnog duga na kraju marta je iznosilo 0,6 odsto, što je za 0,2 procentna poena manje nego na kraju prošle godine. Po preostaloj ročnosti, učešće kratkoročnog duga u ukupnom spoljnom dugu iznosilo je 16,2 odsto i tokom prvog tromesečja povećano je za 0,3 procentna poena.

U valutnoj strukturi spoljnog duga, učešće duga u evrima poraslo je za 0,2 procentna poena, na 69,6 odsto, kao i učešće duga u dolarima za 0,6 procentnih poena, na 24,0 odsto. Smanjeno je učešće duga u specijalnim pravima vučenja za 0,6 procentnih poena, na 3,7 odsto, i neznatno, za 0,1 procentni poen, na 2,0 odsto, učešće duga u švajcarskim francima. Dug u ostalim valutama nije menjao svoje učešće (0,7 odsto).

Poboljšanje indikatora eksterne solventnosti je nastavljeno. .

Potvrdu pozitivnog kretanja ovog indikatora nalazimo i kada isključimo priliv po osnovu doznaka - učešće spoljnog duga u izvozu robe i usluga manje je za 8,1 procentni poen u odnosu na kraj 2013. i iznosilo je 171,6 odsto. Udaljavanje od rizične granice solventnosti ostvareno je zahvaljujući rastu izvoza...

Prema metodologiji Svetske banke prikazanoj u publikaciji World Development Indicators, u okviru indikatora eksterne likvidnosti i solventnosti, otplata duga može da se posmatra u odnosu na izvoz robe i usluga u koji je uključen priliv po osnovu doznaka iz inostranstva ako je u pitanju stabilan i značajan priliv, što kod nas jeste slučaj.

Indikatori servisiranja spoljnog duga koji ukazuju na eksternu likvidnost povoljniji su u odnosu na prethodno tromesečje. Odnos otplate spoljnog duga (glavnice i kamate) i procenjenog BDP-a smanjen je u prvom tromesečju za 1,2 procentna poena, na 12,8 odsto. Pritom, učešće otplate glavnice u BDP-u iznosi 10,0 odsto, a kamate 2,8 odsto. Odnos otplate spoljnog duga i izvoza robe i usluga uvećanog za doznake iz inostranstva smanjen je za 2,5 procentnih poena, na 23,2 odsto. Kada se isključi priliv po osnovu doznaka, odnos otplate spoljnog duga i izvoza robe i usluga smanjen je za 4,0 procentnih poena, na 27,2 odsto.

Ukupne planirane otplate glavnice i kamate u drugom tromesečju, na osnovu stanja spoljnog duga na kraju marta, iznose 1,4 milijarde evra. Od toga se na otplatu glavnice odnosi 1,2 milijarde evra, a na kamate 175,0 miliona evra. Otplata spoljnog duga javnog sektora trebalo bi da iznosi 430,3 miliona evra (glavnice 344,2 miliona evra i kamate 86,1 milion evra), a privatnog 934,5 miliona evra (glavnice 845,7 miliona evra i kamate 88,8 miliona evra). Pritom, od planiranih otplata spoljnog duga privatnog sektora, na banke se odnosi 224,8 miliona evra, a na preduzeća 709,7 miliona evra...

1. Spoljni dug javnog sektora smanjen je tokom prvog tromesečja za 198,3 miliona evra, na 13,0 milijardi evra. Njegovo učešće u ukupnom spoljnom dugu smanjeno je za 0,1 procentni poen, na 50,9 odsto, dok je učešće u procenjenom BDP-u smanjeno za 0,5 procentnih poena, na 40,7 odsto. U posmatranom periodu neto razduženje javnog sektora bilo je i nešto veće (205,0 miliona evra), ali su deprecijacija evra i ostale promene uticale u pravcu njegovog povećanja za 6,7 miliona evra.

Spoljni dug države, čije je učešće u javnom spoljnom dugu dominantno (83,5 odsto), povećan je tokom prvog tromesečja za 4,0 miliona evra, na 10,8 milijardi evra (34,0 odsto procenjenog BDP-a). Spoljni dug za koji je država izdala garancije smanjen je u posmatranom periodu za 7,6 miliona evra i iznosi 1,3 milijarde evra.

smanjen je za 9,6 miliona evra, na 269,4 miliona evra, dok je dug državnih fondova i agencija ostao nepromenjen (25,0 miliona evra). Narodna banka Srbije, sa 4,3 odsto učešća u ukupnom javnom spoljnom dugu, smanjila je tokom prvog tromesečja svoj spoljni dug za 185,1 milion evra, na 563,4 miliona evra, najvećim delom po osnovu redovne otplate duga prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Spoljni dug javnog sektora Republike Srbije obuhvata dug države (u koji je uključen dug Kosova i Metohije po kreditima koji su zaključeni pre dolaska misije KFOR-a, neregulisan dug prema Libiji i klirinški dug prema bivšoj Čehoslovačkoj), Narodne banke Srbije, lokalne samouprave, fondova i agencija koje je osnovala država i dug za koji je izdata državna garancija.

Spoljni dug privatnog sektora smanjen je tokom prvog tromesečja za 139,9 miliona evra, na 12,5 milijardi evra. Njegovo učešće u procenjenom BDP-u smanjeno je za 0,3 procentna poena, na 39,3 odsto. Na smanjenje duga privatnog sektora uticalo je neto razduživanje po inostranim kreditima od 162,2 miliona evra, dok su ostale promene i deprecijacija evra delovale na njegovo povećanje (22,3 miliona evra).

Najveća neto razduženja po dugoročnim kreditima zabeležena su u bankarskom sektoru (210,9 miliona evra), finansijskom lizingu (11,2 miliona evra) i građevinarstvu (10,1 milion evra), dok su najveća neto zaduženja zabeležena u rudarstvu (55,9 miliona evra), poslovanju s nekretninama (10,2 miliona evra) i sektoru saobraćaja i skladištenja (8,5 miliona evra).

Spoljni dug banaka smanjen je u prvom tromesečju za 264,4 miliona evra, na 3,1 milijardu evra. Na smanjenje duga banaka uticalo je ukupno neto razduženje banaka za 267,6 miliona evra, dok su ostale promene i deprecijacija evra delovale na njegovo povećanje (3,2 miliona evra). Pritom, banke su smanjile dugoročni spoljni dug za 207,7 miliona evra, a kratkoročni za 56,7 miliona evra.

Banke su zaključile nove dugoročne kredite u inostranstvu u iznosu od 22,5 miliona evra. Prosečna ponderisana kamatna stopa na te kredite iznosila je 1,7 odsto, a ročnost sedam godina i sedam meseci. Među novougovorenim dugoročnim kreditima više je kredita s varijabilnom kamatnom stopom (55,6 odsto).

Spoljni dug preduzeća tokom prvog tromesečja povećan je za 124,5 miliona evra, na 9,4 milijarde evra, što predstavlja 75,0 odsto ukupnog privatnog spoljnog duga. Povoljno je to što je dugoročni dug povećan za 128,2 miliona evra, a kratkoročni smanjen za 3,7 miliona evra. Na povećanje duga preduzeća uticalo je neto zaduženje po dugoročnim i kratkoročnim kreditima za 104,8 i 0,6 miliona evra respektivno, ali i ostale promene i deprecijacija evra (19,1 milion evra).

Preduzeća su u posmatranom periodu ukupno koristila 297,1 milion evra dugoročnih kredita, od čega se 24,5 odsto odnosi na kredite povezanih preduzeća, 34,4 odsto na kredite stranih banaka i finansijskih institucija povezanih s domaćim bankama, a 41,1 odsto na kredite ostalih kreditora.

U istom periodu, preduzeća su ugovorila nove dugoročne kredite u iznosu od 554,2 miliona evra, s prosečnom ročnošću od sedam godina i dva meseca i prosečnom ponderisanom kamatnom stopom od 6,2 odsto. Relativno visoka prosečna ponderisana kamatna stopa ugovorena je u slučaju dva kredita od povezanih lica. Ukoliko se oni isključe, prosečna ponderisana kamatna stopa znatno je niža i iznosi 3,8 odsto.

2.3. Spoljni dug ostalih sektora povećan je u posmatranom periodu za 0,03 miliona evra, na 1,4 miliona evra.

B. Javni dug Republike Srbije

Javni dug Republike Srbije je tokom prvog tromesečja 2014. povećan za 365,8 miliona evra i na kraju marta je iznosio 20,5 milijardi evra, ili 65,1 odsto procenjenog BDP-a.5 Pritom, međuvalutne promene su delovale u pravcu smanjenja javnog duga izraženog u evrima za 7,7 miliona evra. Najveći uticaj na povećanje javnog duga imalo je zaduživanje države prodajom hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu.

Javni unutrašnji dug je povećan u prvom tromesečju za 362,3 milion evra, na 8,3 milijarde evra. Do povećanja unutrašnjeg duga je došlo pre svega po osnovu dugoročnih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem tržištu kako dinarskih hartija, tako i hartija denominovanih u evrima. Druge stavke direktnog unutrašnjeg duga države tokom prvog tromesečja nisu beležile znatnije promene. Javni spoljni dug je na kraju prvog tromesečja iznosio 12,2 milijarde evra, ili za 3,4 miliona evra više nego na kraju prošle godine.

Smanjenje indirektnih obaveza države je nastavljeno. One su u prvom tromesečju smanjene za 39,7 miliona evra, na 2,8 milijardi evra. Za razliku od prethodnog tromesečja, smanjen je indirektni unutrašnji dug države za 31,3 miliona evra, ali i indirektni spoljni dug za 8,4 miliona evra.

U strukturi javnog duga po ugovorenoj ročnosti, učešće kratkoročnog duga tokom prvog tromesečja povećano je za 0,2 procentna poena, na 6,6 odsto. Učešće srednjoročnog duga (od jedne do pet godina) iznosilo je na kraju marta 20,7 odsto, a dugoročnog (od pet i više godina) 72,6 odsto. Po preostaloj ročnosti, učešće kratkoročnog duga povećano je u većoj meri nego po ugovorenoj ročnosti, za 1,9 procentnih poena, na 13,0 odsto. Učešće srednjoročnog duga iznosilo je 36,0 odsto, a dugoročnog 51,0 odsto ukupnog javnog duga.

Pozitivna promena valutne strukture javnog duga u pravcu povećanja učešća duga u dinarima nastavljena je i tokom prvog tromesečja. Učešće duga u dinarima u ukupnom javnom dugu povećano je za 0,6 procentnih poena, na 20,9 odsto. S druge strane, za razliku od prethodnog tromesečja, kada je dug u dolarima znatno povećan zbog prodaje evroobveznica denominovanih u dolarima, u ovom tromesečju je učešće duga u dolarima opalo za 0,4 procentna poena, na 27,4 odsto. Smanjeno je i učešće duga u specijalnim pravima vučenja za 0,1 procentni poen, na 4,5 odsto. Učešće duga u evrima, koje je dominantno, i dalje je 45,8 odsto, a nepromenjeno je i učešće duga u švajcarskim francima (0,9 odsto) i ostalim valutama (0,6 odsto).

Suprotno tendenciji prisutnoj u prethodnim tromesečjima, u kamatnoj strukturi javnog duga povećano je učešće duga ugovorenog po varijabilnim kamatnim stopama za 1,1 procentni poen, na 26,2 odsto. Od toga, najveći deo duga vezan je za kamatne stope Euribor i Libor na evro (69,3 odsto), zatim za ostale varijabilne kamatne stope (19,2 odsto), za Libor na američki dolar (9,2 odsto) i za švajcarski franak (1,7 odsto).

Javni dug Republike Srbije iskazan je po metodologiji Ministarstva finansija. Prema toj metodologiji, spoljni javni dug ne obuhvata obaveze Narodne banke Srbije, neregulisane obaveze Republike Srbije uključujući klirinški dug, kao ni deo duga lokalne samouprave i državnih agencija bez garanplje države...

Prilikom praćenja učešća javnog duga u BDP-u, Narodna banka Srbije primenjuje međunarodnu standardnu praksu i javni dug stavlja u odnos s BDP-om koji procenjuje da je ostvaren u četiri poslednja tromesečja...

Zbog rasta javnog duga u prvom tromesečju nepovoljniji su indikatori njegove održivosti, osim indikatora koji javni dug posmatraju u odnosu na izvoz.

Nepovoljnije je učešće javnog duga u procenjenom BDP-u, koje je povećano za 1,3 procentna poena, na 65,1 odsto, kao i učešće u budžetskim prihodima, koje je povećano za 3,5 procentnih poena, na 158,7 odsto.

Međutim, zahvaljujući rastu izvoza robe i usluga, nastavljeno je poboljšanje indikatora koji prati učešće javnog duga u odnosu na vrednost izvoza. Taj indikator je u prvom tromesečju smanjen za 2,1 procentni poen, na 138,0 odsto. Indikator koji posmatra učešće javnog duga u vrednosti izvoza robe i usluga kada im se dodaju doznake takođe je poboljšan, ali je njegovo smanjenje manje, na 115,3 odsto, ili za 0,6 procentnih poena.

Nakon tri tromesečja poboljšanja, zbog veće otplate javnog duga, nepovoljniji su indikatori održivosti koji se posmatraju.

U najvećoj meri pogoršan je indikator koji prati otplatu javnog duga u odnosu na budžetske prihode, koji je u martu iznosio 39,1 odsto. Takođe, učešće otplate javnog duga povećano je u BDP-u (na 15,79 odsto), izvozu robe i usluga (na 33,2 odsto) i izvozu robe i usluga kada im se dodaju doznake (na 28,4 odsto).

Od marta prošle godine postoji tendencija rasta učešća državnih hartija od vrednosti prodatih na domaćem tržištu u ukupnom javnom dugu. Ta tendencija je nastavljena i u prvom tromesečju ove godine, tokom koga je učešće državnih hartija prodatih na domaćem tržištu povećano za 1,5 procentnih poena, na 27,0 odsto. Povećanje je rezultat nastavljenog rasta učešća dinarskih hartija u ukupnom javnom dugu (na 20,3 odsto), ali i rasta učešća hartija denominovanih u evrima (na 6,7 odsto), koje je u prethodna dva tromesečja stagniralo.

Tabela 3. Pregled mera održivosti javnog duga

(u %)

2008.2009.2010.2011.2012.2013.2014.
Javni dug/BDP29,234,744,548,260,263,865,1
Javni dug/izvoz robe i usluga86,5116,2120,7128,9149,8140,1138,0
Javni dug/izvoz robe i usluga i doznake70,384,092,6103,6121,7115,9115,3
Javni dug /budžetski prihodi62,680,7102,3115,7142,4155,2158,7
Otplata javnog duga/BDP*2,27,010,110,911,614,315,7
Otplata javnog duga/izvoz robe i usluga*7,023,928,029,829,031,833,2
Otplata javnog duga/izvoz robe i usluga i doznake*5,717,321,523,923,626,428,4
Otplata javnog duga/bu džetski prihodi*5,116,623,726,727,635,339,1

* Prevremena otplata dela duga prema Londonskom klubu poverilaca isključena je iz podataka o otplati duga za drugo tromesečje 2013. Izvor: Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije.

Od ukupno ponuđenih 119,0 milijardi dinara, u prvom tromesečju su prodate državne dinarske hartije od vrednosti nominalne vrednosti 97,9 milijardi dinara.6 Istovremeno, na naplatu je dospelo 68,8 milijardi dinara. Time je stanje duga po osnovu dinarskih hartija od vrednosti povećano na 480,1 milijardu dinara. Na pet aukcija državnih hartija denominovanih u evrima ponuđeno je 248,3 miliona evra, a prodato 235,6 miliona evra, i to pretežno domaćim investitorima. S obzirom na to da je tokom ovog tromesečja na naplatu dospelo 100,0 miliona evra, stanje duga po osnovu hartija denominovanih u evrima je povećano do kraja marta na 1,4 milijarde evra.

Kamatne stope na primarnom tržištu dinarskih hartija od vrednosti beležile su divergentna kretanja. S jedne strane, delom i pod uticajem malog obima hartija ponuđenih na prodaju, smanjene su kamatne stope na hartije najkraćih ročnosti, tri i šest meseci. S druge strane, kretanje kamatnih stopa za hartije dužih ročnosti bilo je opredeljeno ponašanjem nerezidenata. Eksterni faktori, prvenstveno smanjenje obima kvantitativnih olakšica FED-a i zaoštravanje geopolitičkih tenzija, odrazili su se na pad ulaganja nerezidenata u ove državne hartije tokom februara, tako da su, nakon smanjenja u januaru, kamatne stope beležile rast. Pad interesovanja bio je privremen i već od druge polovine marta nerezidenti su povećali svoja ulaganja, uprkos

Prilog 1. Spoljni dug Republike Srbije

(preliminarni podaci na dan 31. marta 2014)

U mln EUR USD/EUR = 0,7270

Stanje duga po Sektor/kreditor glavniciDospela glavnicaRedovna kamataZatezna kamataUKUPNO
12345=1+3+4
UKUPAN SPOLjNI DUG25.208,91.506,8294,7-25.503,6
1. JAVNI SEKTOR112.974,9---12.974,9
1.1. Srednjoročni i dugoročni dug12.974,9---12.974,9
1.1.1. Sektor monetarne vlasti – NBS563,4---563,4
MMF515,4---515,4
Strane vlade48,0---48,0
1.1.2. Opšti nivo države12.411,5---12.411,5
1.1.2.1. Centralni nivo vlasti – ukupno12.117,2---12.117,2
1.1.2.1.1. Centralni nivo vlasti10.836,8---10.836,8
Međunarodne finansijske organizacije3.852,7---3.852,7
SPV - alokacija MMF-a435,9---435,9
IBRD - konsolidovani dug970,7---970,7
IBRD462,6---462,6
IDA490,9---490,9
Evropska zajednica282,0---282,0
EIB1.119,7---1.119,7
EUROFOND – CEB58,5---58,5
EBRD32,5---32,5
Vlade i razvojne banke stranih vlada2.497,0---2.497,0
Pariski klub - konsolidovani dug1.338,2---1.338,2
- od toga: kapitalizovana kamata-----
Vlade824,1---824,1
Vlade – Libija36,5---36,5
Razvojne banke stranih vlada298,3---298,3
Londonski klub - regulisani dug295,3---295,3
Evroobveznice3.816,8--3.816,8
Ostali kreditori352,6---352,6
- od toga: garancija IBRD292,6--292,6
Kliring - dug u nekonvertibilnoj valuti22,4---22,4
1.1.2.1.2. Centralni nivo vlasti - garantovani dug1.280,3---1.280,3
Međunarodne finansijske organizacije823,1---823,1
EUROFIMA92,6---92,6
EBRD332,9---332,9
EIB397,6---397,6
Razvojne banke stranih vlada187,2---187,2
Strane vlade35,8---35,8
Ostali kreditori234,2---234,2
1.1.2.2. Vlada - fondovi i agencije25,0---25,0
Ostali kreditori - negarantov ani dug25,0---25,0
1.1.2.3. Lokalna vlast – ukupno269,4---269,4
1.1.2.3.1. Lokalna vlast - negarantovani dug127,7---127,7
EBRD127,3---127,3
Ostali kreditori0,5---0,5
1.1.2.3.2. Lokalna vlast - garantovani dug141,6---141,6
EIB135,3---135,3
EBRD6,4---6,4
1.2. Kratkoročni dug-----
10

Analiza duga Republike Srbije — mart 2014.

PRIVATNI SEKTOR)12.234,01.506,8294,7 -12.528,7
2.1. Srednjoročni i dugoročni krediti12.083,11.490,6294,0 -12.377,1
2.1.1. Banke3.018,218,72,8 -3.021,0
Međunarodne finansijske organizacije1.151,66,80,7 -1.152,4
IFC234,03,50,4 -234,4
EIB360,81,00,2 -361,0
EUROFOND – CEB20,0--20,0
EBRD351,12,30,2 -351,2
EFSE185,7-- -185,7
Razvojne banke stranih vlada162,6-- -162,6
Ostali kreditori1.704,011,92,0 -1.706,0
- od toga MI GA osiguranje8,0-- -8,0
2.1.2. Preduzeća9.063,51.471,3291,2 -9.354,7
Međunarodne finansijske organizacije924,438,314,7 -939,1
IFC219,214,08,2 -227,5
EIB349,71,30,8 -350,5
EUROFOND – CEB21,11,60,021,1
EBRD329,421,45,7 -335,1
EFSE5,0-- -5,0
Vlade0,00,0- -0,0
Razvojne banke stranih vlada99,64,40,4 -100,0
Ostali kreditori8.039,51.428,6276,1 -8.315,5
- od toga MIGA osiguranje81,31,20,4 -81,7
2.1.3. Ostali sektori1,40,60,0 -1,4
Ostali kreditori1,40,60,0 -1,4
2.2. Kratkoročni dug150,916,30,7 -151,5
2.2.1. Banke114,6-- -114,6
EBRD--- --
Bank. depoziti i kred. linije114,6- -114,6
2.2.2. Preduzeća36,316,30,7 -36,9
Ostali kreditori32,116,30,7 -32,7
Rusija - gotovinski dug za uvoz gasa4,2-- -4,2

Izvor: Narodna banka Srbije.

Napomena: Spoljni dug Republike Srbije obračunava se po principu „dospelog duga", koji obuhvata iznos duga po glavnici i iznos obračunate kamate koja nije plaćena u momentu ugovorenog dospeća.

Spoljni dug javnog sektora Republike Srbije obuhvata dug države (u koji je uključen dug Kosova i Metohije po kreditima koji su zaključeni pre dolaska misije KFOR-a, neregulisan dug prema Libiji i klirinški dug prema bivšoj Čeh oslov ačkoj), Narodne banke Srbije, lokalne samouprave, fondov a i agencija koje je osnovala država i dug za koji je izdata državna garancija.

Spoljni dug privatnog sektora Republike Srbije obuhvata dug banaka, preduzeća i ostalih sektora, za koji nije izdata državna garancija. Spoljnim dugom privatnog sektora nisu obuhvaćeni krediti zaključeni pre 20. decembra 2000. po kojima se ne vrše plaćanja (838,8 mln evra, od čega se 384,7 mln evra odnosi na domaće banke, a 454,1 mln evra na domaća preduzeća).

Prilog 2. Promet i stanje spoljnog duga Republike Srbije

(po mesecima 2014. i ukupno 2013)

Preliminarni podaci u mln EUR)

Ukupno 2013.Jan. 14.Feb. 14.Mart 14.Ukupno jan.-dec. 2014.
123414 (2 do 13)
Inostrani krediti545,09-90,72-182,15-94,30-367,16
A) Dugoročni i srednjoročni, neto (1 - 2)794,48-71,75-138,56-100,75-311,07
1. Korišćeno (1.1 + 1.2)4.797,33150,4298,62167,62416,66
1.1. Javni sektor2.867,2925,2344,6339,59109,45
od toga MMF-----
1.2. Privat ni sektor (1.2.1 i 1.2.2)1.930,04125,1953,99128,03307,21
1.2.1. Banke467,96-10,06-10,06
1.2.2. Ostali privatni dužnici1.462,08125,1943,93128,03297,15
1.2.2.1. od toga kreditori komercijalne banke501,3362,013,2548,31113,58
2. Otplata glavnice (2.1 + 2.2)4.002,85222,16237,18268,38727,72
2.1. Javni sektor1.551,3856,50131,15126,78314,43
od toga MMF649,5622,5998,3564,30185,24
2.2. Privatni sektor (2.2.1 + 2.2.2)2.451,47165,66106,03141,60413,29
2.2.1. Banke953,87112,2040,8967,85220,94
2.2.2. Ostali privatni dužnici1.497,6053,4665,1473,75192,35
2.2.2.1. od toga kreditori komercijalne banke681,9327,1722,6633,5783,40
3. Otplata kamate (3.1 + 3.2)781,9423,5451,35125,44200,33
3.1. Javni sektor441,5712,7042,0797,83152,61
od toga MMF12,99-2,27-2,27
3.2. Privatni sektor (3.2.1 + 3.2.2)340,3610,839,2827,6147,72
3.2.1 Banke97,413,512,4110,8416,76
3.2.2. Ostali privatni dužnici242,967,326,8716,7730,96
3.2.2.1. od toga kreditori komercijalne banke79,082,122,497,8112,43
B) Kratkoročni krediti, neto (1 + 2)-249,39-18,97-43,596,46-56,10
1. Javni sektor, neto-----
2. Privatni sektor, neto (2.1 + 2.2)-249,39-18,97-43,596,46-56,10
2.1. Banke, neto (2.1.1+ 2.1.2)-256,63-19,07-42,064,41-56,71
2.1.1. Ostali kratkoročni krediti, ne1,00---1,00-1,00
2.1.2. Depozitne i kreditne linije, ne-257,63-19,07-42,065,41-55,71
2.2. Ostali privatni dužnici, neto7,240,10-1,522,040,62

u mln EUR)

Stanje duga po mesecima

31.12.2013.31.1.2014.28.2.2014.31.3.2014.% BDP-a 31.3.2014.
1234'14
Stanje duga25.841,8525.863,3525.604,1425.503,6280,0 odsto
A) Javni sektor (1 + 2)13.173,2413.273,6413.095,7312.974,9340,7 odsto
1. Dugoročni i srednjoročni krediti13.173,2413.273,6413.095,7312.974,9340,7 odsto
2. Kratkoročni krediti----0,0 odsto
B) Privatni sektor (1 + 2)12.668,6112.589,7112.508,4112.528,6939,3 odsto
1. Dugoročni i srednjoročni krediti12.456,6612.405,0312.366,3312.377,1538,8 odsto
2. Kratkoročni krediti211,95184,68142,08151,540,5 odsto
Banke (1.1 + 2.1)3.400,053.271,333.197,603.135,609,8 odsto
1.1. Dugoročni i srednjoročni kredi3.228,743.119,093.087,423.021,019,5 odsto
2.1. Kratkoročni krediti171,31152,24110,18114,590,4 odsto
Ostali privatni dužnici (1.2 + 2.2)9.268,569.318,389.310,819.393,0829,5 odsto
1.2. Dugoročni i srednjoročni kredi9.227,929.285,949.278,919.356,1429,3 odsto
2.2. Kratkoročni krediti40,6432,4431,9036,950,1 odsto

Izvor: Analiza duga Republike Srbije 2014, Narodna banka Srbije

Jun 2014: Ukupan dug 25,054, javni dug 12.794, privatni dug 12,259 milijardi evra

Jun 2014:  Ukupan dug 25,054, javni dug 12.794,  privatni dug 12,259 milijardi evra

U junu 2014. dug 25.38 mlijardi evra

KreditorStanje duga po glavniciDospela glavnicaRedovna kamataZatezna kamataUKUPNO
12345=1+3+4
UKUPAN SPOLjNI DUG 25.054,3 1.692,8 329,5 - 25.383,9
JAVNI SEKTOR 12.794,7 - - - 12.794,7
Srednjoročni i dugoročni dug 12.794,7 - - - 12.794,7
Monetarna vlast - Narodna banka Srbije 381,2 - - - 381,2
IMF Stand by aranžman 332,7 - - - 332,7
Strane vlade 48,4 - - - 48,4
Opšti nivo države 12.413,6 - - - 12.413,6
Vlada - Centralni nivo 12.141,8 - - - 12.141,8
SPV alokacija IMF-a 439,5 - - - 439,5
IBRD 1.434,8 - - - 1.434,8
IDA 487,3 - - - 487,3
EU - Evropska unija 282,0 - - - 282,0
EIB 1.495,7 - - - 1.495,7
EUROFOND - CEB 57,3 - - - 57,3
EBRD 366,6 - - - 366,6
EUROFIMA 92,9 - - - 92,9
Strane vlade, razvojne banke i agencije stranih vlada 2.779,3 - - - 2.779,3
Pariski klub - konsolidovani dug 1.343,1 - - - 1.343,1
od toga: kapitalizovana kamata - - - - -
Strane vlade 903,2 - - - 903,2
Razvojne banke i agencije stranih vlada 533,0 - - - 533,0
Londonski klub - regulisani dug 284,1 - - - 284,1
Evroobveznice 3.847,3 - - - 3.847,3
Ostali kreditori 552,5 - - - 552,5
od toga garancija IBRD 292,6 - - - 292,6
Kliring dug u nekonvertibilnoj valuti 22,5 - - - 22,5
Vlada- Fondovi i agencije - - - - -
Ostali kreditori - - - - -
Lokalna samouprava 271,7 - - - 271,7
EIB 138,1 - - - 138,1
EBRD 133,2 - - - 133,2
Ostali kreditori 0,4 - - - 0,4
Kratkoročni dug - - - - -
Privatni sektor 12.259,6 1.692,8 329,5 - 12.589,1
Srednjoročni i dugoročni dug 12.103,7 1.674,5 328,9 - 12.432,5
Banke 2.930,9 42,2 7,8 - 2.938,8
IFC 204,8 4,8 0,5 - 205,4
EIB 411,8 1,0 0,3 - 412,1
EUROFOND - CEB 20,0 - - - 20,0
EBRD 334,3 12,6 0,8 - 335,1
EFSE 181,7 - 0,8 - 182,5
Razvojne banke i agencije stranih vlada 153,8 1,0 0,6 - 154,4
Ostali kreditori 1.624,4 22,8 4,9 - 1.629,3
od toga MIGA osiguranje - - - - -
Preduzeća 9.171,0 1.631,6 321,0 - 9.492,0
IFC 205,8 10,0 9,4 - 215,2
EIB 324,1 3,5 1,0 - 325,0
EUROFOND - CEB 18,4 - - - 18,4
EBRD 319,8 25,6 6,7 - 326,5
EFSE 5,0 - - - 5,0
Strane vlade 0,0 0,0 - - 0,0
Razvojne banke i agencije stranih vlada 93,6 4,5 1,3 - 94,9
Ostali kreditori 8.204,4 1.588,0 302,5 - 8.507,0
od toga MIGA osiguranje 81,3 2,0 0,5 - 81,8
Fizička lica 1,7 0,6 0,0 - 1,7
Ostali kreditori 1,7 0,6 0,0 - 1,7
Kratkoročni dug 155,9 18,3 0,7 - 156,6
Banke 127,6 - - - 127,6
Preduzeća 28,4 18,3 0,7 - 29,0

Napomena: Spoljni dug Republike Srbije obračunava se po principu „dospelog duga", koji obuhvata iznos duga po glavnici i iznos obračunate kamate koja nije plaćena u momentu ugovorenog dospeća.

1) Spoljni dug javnog sektora Republike Srbije obuhvata dug države (u koji je uključen dug Kosova i Metohije po kreditima koji su zaključeni pre dolaska misije KFOR-a, neregulisan dug prema Libiji i klirinški dug prema bivšoj Čehoslovačkoj), Narodne banke Srbije, lokalne samouprave, fondova i agencija koje je osnovala država i dug za koji je izdata državna garancija.

2) Spoljni dug privatnog sektora Republike Srbije obuhvata dug banaka, preduzeća i ostalih sektora, za koji nije izdata državna garancija. Spoljnim dugom privatnog sektora nisu obuhvaćeni krediti zaključeni pre 20. decembra 2000. po kojima se ne vrše plaćanja ( 844,4 mln evra, od čega se 387,8 mln evra odnosi na domaće banke, a 456,6 mln evra na domaća preduzeća).

Izvor: Spoljni dug prema dužnicima i kreditorina, stanje na dan 30. juna 2014, NBS


 

Svetski dužnički sat

Svetski dužnički  sat

Kako dužnički sat otkucava možete videti na interaktivnoj mapi The global debt clock, londonskog Ekonomista, tako što ćete izabrati zemlju na mapi ili u okviru desno i godinu.(Javni dug Srbije 3.506,13 dolara po stanovniku)

***

Kako se uvećava svetski dug svake sekunde možete pratiti i na sajtu

The global debt clock

Dopunjeno 25. oktobra


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

>> Ukupne planirane otplate glavnice i kamate u drugom tromesečju '14. iznose 1,4 milijarde evra. Od toga se na otplatu glavnice odnosi 1,2 milijarde evra, a na kamate 175,0 miliona evra. Otplata spoljnog duga javnog sektora 430,3 miliona evra (glavnice 344,2 miliona evra i kamate 86,1 milion evra), a privatnog 934,5 miliona evra (glavnice 845,7 miliona evra i kamate 88,8 miliona evra), od toga banke otplaćuju 224,8 miliona evra, a preduzeća 709,7 miliona evra...

Neto devizne rezerve 8 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju avgusta iznosile 10.949,2 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 304 odsto i više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Najveći devizni priliv u avgustu ostvaren je po osnovu korišćenja kredita od Ujedinjenih Arapskih Emirata u iznosu od 748,3 miliona evra. Pored toga, priliv je ostvaren po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 63,1 milion evra, zatim većeg izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 35,8 miliona evra i donacija i kredita u ukupnom iznosu od 21,0 miliona evra.

Veći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 67,7 miliona evra i servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 15,0 miliona evra.

Neto devizne rezerve, tj. rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, na kraju avgusta su iznosile 8.090,0 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 456,7 miliona evra i bio je za 125,8 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. Za prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.540,2 miliona evra.

U avgustu je zabeležena nominalna deprecijacija dinara prema evru za 0,9%, a Narodna banka Srbije je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 60 miliona evra kako bi smanjila prekomerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa.

Stanje deviznih rezervi i kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu, Kabinet guvernera NBS 12. oktobra 2014.