Strip – »Action Comics no.1« >

Na granici razuma

Na internet aukciji primerak stripa "Action Comics no.1" iz 1938, prvi strip sa Supermenom, prodat je za neverovatnu sumu od preko tri miliona dolara

Diskutabilno je u kojoj meri strip kolekcionari širom sveta cene i vole Supermena. Ali, činjenica je da on predstavlja ikonu američkog superherojskog stripa, brend DC comicsa i jednu od najprepoznatljivijih fikcionih ličnosti u svetu. Prvi strip koji je svetu predstavio ovog junaka je "Action Comics no.1", objavljen juna 1938. godine, u 200.000 primeraka, sa cenom od deset centi. U sredini gde su Usamljeni rendžer i Bak Rodžers predstavljali srž popularnog stripa, Supermen je postao prvi superheroj i rodonačelnik celokupnog žanra. Procenjuje se da je prodato oko 130.000 primeraka ovog broja "Action Comicsa", dok je oko 70.000 reciklirano. Sveska, koja je i na naslovnoj strani nosila lik novog junaka, obuhvatala je 13 strana stripa sa Supermenom, a potom i "Čaka Dosona", "Zataru", "Avanture Marka Pola" i još sedam kratkih stripova na ukupno 64 stranice.

Ovim izdanjem je započelo "zlatno doba" američkog superherojskog stripa – Amerika je prethodnih godina prošla kroz strahovitu Veliku depresiju, ekonomski krah koji je zahvatio veliki deo planete, i novi junak sa Kriptona, sa crvenim plaštom, obdaren neslućenim moćima, ubrzo je postao ikona stripa.

KUPCI "SVETOG GRALA": "Action Comics no.1", "sveti gral" kolekcionara američkog superherojskog stripa, danas je i te kako retka roba. Od početnih 130.000 prodatih primeraka, veliki deo je išao iz ruke u ruku drugara iz kraja i pritom je nepovratno uništen, nebrojeno ih je reciklirano tokom nestašica papira u Drugom svetskom ratu, kao i veći deo svih stripova iz tridesetih. Danas se procenjuje da postoji samo između 50 i 100 primeraka ovog stripa. A strip koji je ovog leta zapalio eBay je, po procenama stručnjaka, najbolje očuvani primerak sa belim stranicama ikada viđen u otvorenoj prodaji.

Kolekcionari američkog stripa su se pri ovome u velikoj meri oslanjali na procene eksperata iz CGC-a (Certified Guaranty Company), kompanije osnovane 2000. godine u cilju uspostavljanja standarda u ocenjivanju očuvanosti stripova. Namera osnivača, pored zarađivanja na kolekcionarskoj opsednutosti savršeno očuvanim stripovima, bila je da potencijalne kupce zaštiti od prodavaca i njihovih neadekvatnih i pristrasnih procena očuvanosti. Stručnjaci CGC-a su ovom stripu dali ocenu 9.0. Od 60 primeraka koji su prošli ocenjivanje CGC-a, samo na dva zabeležena primerka stranice nisu požutele od starosti, a na aukciji se ovoga puta našao najbolje očuvan.

(NE)PROCENJIVO: Po rečima Darena Adamsa iz Pristine Comicsa, prodavca stripa "Action Comics no.1" koji se našao na eBayu, prvobitni vlasnik je kupio ovaj primerak direktno iz novinarnice te daleke 1938, i držao ga sve do kraja sedamdesetih u kedrovoj škrinji sa ostatkom svoje kolekcije. Klima Zapadne Virdžinije, kao i čuvanje u škrinji, doprineli su tome da ovaj strip danas izgleda manje-više isto kao i kada je kupljen. Naime, na propadanje stripova, pored čitanja, utiču vlaga, promene temperature, izloženost svetlosti, a ovaj strip je bio pošteđen svega navedenog. Od prvobitnog vlasnika ga je otkupio neimenovani trgovac, da bi još jednom promenio vlasnika koji ga je čuvao sledećih 30 godina, opet u idealnim uslovima, a zatim je došao u ruke sadašnjem prodavcu koji je konačno rešio da ga dâ na javnu aukciju putem eBaya. Aukcija je otpočela 14. avgusta, sa prethodnom registracijom potencijalnih učesnika i proverom njihovog finansijskog rejtinga, jer je reč o transakciji za koju se očekuje više miliona dolara. Tri minute nakon početka aukcije cena je dostigla milion, da bi u popodnevnim časovima 19. avgusta prešla cifru od dva miliona. Dana 24. avgusta aukcija je zaključena, i strip je prodat za 3.207.852 dolara! To je najveća suma u istoriji kojom je jedan strip plaćen.

ŠTA KOŠTA DA KOŠTA: Pre tri godine primerak "Action Comics no.1" prodat je putem comicconnect.com za 2,16 milion dolara. Ovaj primerak je takođe ocenjen sa 9.0, ali, za razliku od ovog koji je sada licitiran, njegove stranice su krem-bele, što je u očima bogatih kolekcionara veliki nedostatak. Sličan primerak sa ocenom 8.5 prodat je 2010. godine za 1,5 miliona dolara, a iste godine je prodat i jedan primerak sa ocenom 5.0 za 250.000 dolara.

Jedan od ponosnih vlasnika stripa "Action Comics no.1" je i njihov pasionirani kolekcionar, glumac Nikolas Kejdž. Odnosno, bio je vlasnik dok mu isti nije ukraden iz kolekcije 2000. godine. Nikolas Kejdž je naširoko poznat po svojoj ljubavi prema stripovima, što dokazuje i činjenica da je sebi dao prezime po poznatom strip junaku Luku Kejdžu, nakon što je odlučio da ga promeni iz Kopola, da ga ljudi ne bi drugačije gledali zbog svog poznatog rođaka Frensisa Forda Kopole. Jedanaest godina kasnije, ukradeni primerak je pronađen u skladištu u dolini San Fernando, a glumac je već uveliko primio odštetu od osiguravajućeg društva za ovu krađu. Postoje najave da će se snimiti film o ovom događaju.

Koliko je normalno da se za neki strip da tri miliona dolara? Za svoj novac svako može da kupi šta želi, pa ako želi da kupi strip za iznos od sedam cifara, to je njegova stvar. Kupcu će nesumnjivo ovaj strip doneti mnogo srećnih trenutaka. A sreća nema cenu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST