KRETANJE BUJICE KA OBRENOVCU: Valjevo

Valjevo >

Pozvani i nepozvani

Direktor brane Stubo – Rovni, koja iznad Valjeva, tvrdi, da su spustili zatvarače, za koje prošle godine nisu dobili pare, "u Valjevu ne bi bilo poplave, ni u Lajkovcu, gotovo na potezu do Obrenovca"

Sve je, ako se tako može reći, počelo u Valjevu. U sredu, 14. maja, u prepodnevnim satima, videlo se da Kolubara, u kojoj leti, pa i za normalnog vodostaja, takoreći nema vode, nenormalno raste. Grad je formirao Krizni štab, proglašena vanredna situacija, ljudi, i službe, su radili šta treba da rade. Ali, Kolubara je tako ubrzano rasla da je prvo korito, regulisano kamenom, ispunjeno, voda je nadirala drugim, širim koritom, takođe oivičenim kamenom, ispunjavala ga, dolazila do mostova. U večernjim satima snažna i mutna bujica se izlila posle parka Pećina, uprkos nešto nanetoj zemlji i džakovima, prelila most Kod Jadra, gde je početak užeg jezgra grada. Voda se, do kolena, izlila ka centru grada. Krenula je evakuacija i spasavanje najugroženijih.

To veče, na lice mesta je, sa pratnjom, stigao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Ministar je dao podršku i produžio ka Osečini, gde se izlio Jadar, koji je napravio čuda i u Loznici. Ministar nije lako savladao put, naišao je i na oboreno drveće, ali izborio se sa tom nedaćom, pokazao krosfit veštine, ima slika kako drži granu dok žandarmerija vuče drvo sa puta, i uspešno stigao u Osečinu. Tu video da je Osečina poplavljena, rekao da je doneo najneophodnije, uverio se da su mu deda i baba, po majci, kod kojih proveo srećno detinjstvo, čija kuća do opštine, zdravo i živo, i otišao u nove izazove.

U četvrtak, 15. maj, Kolubara je i dalje divljala i udarala u mostove. Nije rasla. Izlile se i Jablanica i Obnica, od kojih takoreći u gradu nastaje Kolubara. Kazneno-popravni zavod za maloletnike poplavila Obnica, srušila prilazni most, evakuisana 24 pritvorenika iz dela koji služi kao istražni zatvor. Preko 200 štićenika Doma, zajedno sa zaposlenima, ostalo unutar zidina zatvora, popeli ih na spratove zgrada. Uprkos kiši, koja je i dalje padala, Kolubara, koja je udarala u mostove, ipak je stagnirala. Po podne je počela blago da opada, voda da se povlači iz ulica koje su gravitirale mostu Kod Jadra. Javljaju da je Lajkovac, 30-ak kilometara nizvodno, poplavljen, da ima dve žrtve. Valjevo obišli Vučićev ministar odbrane Gašić i general Diković. Ministar izjavio da je Valjevo, pored Čačka, najviše ugroženo, i sa general produžio za Ub.

Istog dana, pravo i prvo, u obližnju Koceljevu, koja prema Šapcu, gologlav i po kiši, helikopterom sleteo premijer Vučić. Lično iz helikoptera, koji sleteo na put, izneo ćebad, pakete vode, hleb. Dočekao ga lično predsednik opštine Veroljub Matić, koji jesenas, sa svoju komplet Grupu građana, preš’o u SNS. Premijer Vučić rek’o da ga Veran zvao i plak’o, jerbo Tamnava, kolubarski sliv, sve poplavila, pre odlaska obeć’o da će "sutra doneti još vode", i od svi prisutni dobio aplauz. Sutradan je Premijer, gologlav i u čamcu, bio u Obrenovcu. Tamnava napravila čuda tek na Ubu, sem varošice, stotine hektara pod vodom. U crkvi, zadužbini Cana Subotića, održan moleban za prestanak kiše!

Kolubara je u Valjevu nastavila blago da opada, Krizni štab saopštio da je grad odbranjen i da "ovo bila najveća nepogoda posle bombardovanja", za dva dana palo preko 160 litara kiše po metru kvadratnom, drugačije rečeno, da je u dva dana kiša padala tri meseca... Direktor brane Stubo – Rovni (gradi se preko 20 godina, do sada uloženo 80 miliona dolara), koja na reci Jablanici, Miodrag Marković, izjavio, mediji nisu preneli, da je brana, sa protokom od 65 litara u sekundi, zaustavila preko 2,5 miliona kubika vode. Otvore na brani je prirodnim putem zatvorila bujica, a da je, kako je rekao, država prošle godine dala pare, spustili bi zatvarače i poplave u Valjevu ne bi bilo. Direktor je rekao da su pare tražili prošle godine, dobili ih tek ove, sad idu tenderi, i ponovio, da su uspeli da spuste zatvarače, za šta su prošle godine tražili pare, u Valjevu ne bi bilo poplave, i ne samo u Valjevu nego ni u Lajkovcu, gotovo na potezu do Obrenovca!

U petak, subotu, Kolubara je i dalje opadala, toliko da su se i na izvaljenim delovima keja videle posledice bujice, iz korita su takoreći ostrugani i zemlja i kamen. U petak stala kiša, krenula klizišta, u danima koji su usledili izbrojano preko sto klizišta, deo sela Rebelj, podno Medvednika, načisto devastiran, ukupna šteta procenjena na pet miliona evra. Počela da stiže humanitarna pomoć. Valjevci skupljaju i za druge, Narodni muzej Valjevo, zahvaljujući grupi entuzijasta, među prvima, poslao pomoć u Krupanj, gde se desila katastrofa, i gde ministar Selaković doživeo "neprijatnosti". Gradska uprava poslala poziv za "Radnu akciju čišćenja grada". U pozivu se građani mole da "ponesu osnovni alat, lopate, ašove, krampove, kose, rukavice, gumene čizme".

Kolubara se povukla, voda je otišla nizvodno, u Lajkovac, Lazarevac, da napravi čudo u Obrenovcu. Sagovornik iz Lazarevca kaže da bi čudo u Obrenovcu bilo još veće da Kolubara nije probila bedeme i poplavila kopove Tamnava – Zapadno polje i Veliki Crljeni, gde se stvorilo jezero dužine 17 kilometara, dubine i do 70 metara. To je potvrdio i generalni direktor "Kolubare" Milorad Grčić, inače Obrenovčanin, koji je za RTS rek’o da se na kopovima zadržalo 210 miliona kubika vode.

Za kraj izveštaj sa antologijske konferencije za štampu GO SNS-a Valjevo, partije koja se krajem godine povukla, pa odstranjena, iz lokalne vlasti. Šef Pravnog tima SNS-a Mihailo Milutinović izjavio da se u Valjevu reagovalo kasno, i bez koncepcije, te da je SPS gradonačelnik sedeo i čuvao kancelariju, dok su ministri dolazili u Valjevo. Kako rek’o, bog nas je pogledao, jer se Brana začepila prirodnim putem. Milutinović je protestovao što se niko nije setio da uključi ljude i stručnjake iz SNS-a, koji bili spremni da ponesu deo odgovornosti, ali ih nisu zvali. Dodao još da u ovakvim situacijama ne treba da bude politike, a pitan, što se nisu priključili dobrovoljno, pravno odgovorio: Nisu nas zvali, a nigde se ne ide nepozvan!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST