<< VESTI | | 23.04.2014 15:37


 

Praznični dvobroj „Vremena"

 

Praznični dvobroj „Vremena" naći će se na kioscima u četvrtak, 24. aprila. Naredni broj „Vremena" naći će se na kioscima 8. maja

Za „Vreme" govori Jovan Ćirilov

VREME | BR 1216-1217 | 24. APRIL 2014. INTERVJU – JOVAN ĆIRILOV: Moj život između Troila i Kreside i Tita Andronika i to onog Tita Andronika sa Lorensom Olivijeom, koji je 1957. gostovao u Beogradu

„Samo budale mogu da kažu da su srećne, tako nešto i ne pomišljam da izgovorim.

Umesto toga, kažem da sam zahvalan okolnostima i ovom društvu koje me je do te mere prihvatilo, pruživši mi šansu da radim nešto što volim. Dakle, imao sam sreću, ali ne mogu da kažem da sam srećan. Pogotovu živeći u ovakvom užasnom svetu."

„Upravo sam bio doputovao odnekud iz inostranstva... Na aerodromu me je dočekao Radmilo Đurović i rekao mi da je ubijen Zoran Đinđić. Bio sam šokiran. Zorana Đinđića sam poznavao i veoma poštovao. Iako se nismo često sretali, bili smo na "ti". Danas se trudim da ga ne tretiram kao sveca, jer Zoran Đinđić to svakako nije ni bio. Ipak, siguran sam da bi Srbija mnogo drugačije izgledala da je preživeo."

„Čini mi se da su pedesete bile najbolji i najzanimljiviji period: vreme raskida sa Staljinom i početka demokratizacije Jugoslavije. Tačno je da je 1948. bilo hapšenja, Golog otoka, o čemu smo tih godina malo znali. Kada je sa tim završeno, u Jugoslaviji kreće period pluraliteta u kulturi; konačno je dozvoljena alternativa. Za razliku od, recimo, Sovjetskog Saveza. Na to su, već sam rekao, uticali naši predratni nadrealisti: Koča Popović, Marko Ristić, Dušan Matić, Aleksandar Vučo, Oskar Davičo..."

„Tito je 1963. gledao Dantonovu smrt u režiji Miroslava Belovića, sa Stevom Žigonom kao Robespjerom. Stajali smo sami u holu JDP-a i posmatrali plakat za Bihnerov komad.

’Vidite, mislim da bi bila greška praviti paralelizam po kome bih ja bio ona životna strana kao Danton, nasuprot Staljinu kao Robespjeru’, rekao mi je Tito. ’Ti istorijski paralelizmi obično nisu dobri.’"

U novom broju čitajte:

  • Jugoslavija ili ništa? Ništa. – šta danas čini političko nasleđe Mlade Bosne, 100 godina nakon Sarajevskog atentata
  • Kuda vode gasovodi kroz Srbiju – šta bi se dogodilo da je kojim slučajem Južni tok izgrađen pre ukrajinske krize
  • Nešto sasvim drugačije – Pet egzotičnih, a jeftinih destinacija za odmor, uživanje i učenje
  • Povodom izložbe "U ime naroda" , Ivan Ivanji, bivši logoraš i skojevac, razmatra šta bi učinio da je posle Drugog svetskog rata bio samo malo stariji: „Kako bih se odnosio prema onima koji su sarađivali sa ubicama mojih roditelja, ili makar nemo posmatrali kako odvode u smrt njihove sunarodnike, koji su normalno živeli sa svojim porodicama dok sam ja bio u nacističkim koncentracionim logorima. Da li bih i ja streljao 'u ime naroda'?"

Naredni broj „Vremena" naći će se na kioscima 8. maja


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST