<< VESTI | | 23.04.2014 14:50

 

Preminuo Jovan Krkobabić

Osnivač Partije ujedinjenih penzionera Srbije, direktor Republičke zajednice penzionog i invalidskog osiguranja samostalnih delatnosti preminuo u 84. godini

Jovan Krkobabić, predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije preminuo je 22 aprila 2014. u 84. godini života, posle teške bolesti .

Po obrazovanju je bio doktor političkih nauka .

Rođen je 1930. godine, u Koljanu, kod Sinja, Hrvatska. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu .

Radio je 18 godina u Institutu za nuklearne nauke u Vinči .

Bio je direktor Republičke zajednice penzionog i invalidskog osiguranja samostalnih delatnosti .

Kao predstavnik Saveza penzionera Srbije, 1994. godine postaje Predsednik Upravnog odbora Fonda PIO radnika. a 1996. postaje predsednik Saveza penzionera Srbije .

U penziji je od 1989. godine .

Bio je član Saveza komunista Jugoslavije, a od sredine 90­ih i Socijalističke partije Srbije .

Godine 1997. Jovan Krkobabić izabran za narodnog poslanika Narodne na listi Socijalističke partije Srbije. Iste godine, na Saveznim izborima, izabran za poslanika Skupštine Savezne Republike Jugoslavije .

Osnivač je Partije ujedinjenih penzionera Srbije (2005. godine), a na čelo te stranke dolazi sledeće godine. Stranka je izašla na izbore 2007. godine u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Nebojše Čovića, ali njihova koalicija nije prešla cenzus .

PUPS je u koaliciji sa SPS-­om i Jedinstvenom Srbijom na parlamentarnim izborima u maju 2008. godine ušla u Narodnu skupštinu sa 20 osvojenih mandata. PUPS­u je tada pripalo pet mandata. A posle izbora, u vladi Mirka Cvetkovića, od jula 2008. do maja 2012. godine bio je na funkciji potpredsednika Vlade Srbije .

Na parlamentarnim izborima 2012. koalicija SPS­PUPS­JS je osvojila 44 mandata od čega je Krkobabićevoj partiji pripalo 12 poslaničkih mesta. Iste godine 27. jula izabran je za potpredsednika vlade i ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike u vladi Ivice Dačića .

U poslednjoj vladi bio je potpredsednik i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike .

Za svoj rad dobio je više nagrada među kojima je i Orden zasluga za narod i Zlatnu povelju Generalne Skupštine Ujedinjenih Nacija .


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST