foto: fonet
KOGA ČEKA MESTO U SKAMIJI: Skupština Srbije

Vodič za izbore – Liste >

Kandidati za mandate

Među pretendentima za poslanike ima povratnika i prebega, zagovornika belih listića i aktivista, optuženika i zatvorenika, tajkuna i penzionera...

Na predstojećim izborima glasove birača sakupljaće ukupno 19 lista, na kojima su predstavnici preko 40 partija, pokreta, asocijacija, udruženja i sindikata. Posle izbora u maju 2012, u skupštinske klupe seli su poslanici iz 35 partija, koji su predstavljali čak 45 različitih političkih stranaka. (Izborne liste se mogu videti na sajtu nedeljnika "Vreme" – na adresi http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1174287.)

Naprednjaci su prvi predali listu Aleksandar Vučić – "Budućnost u koju verujemo". Na listi su pored SNS-a još četiri partija: SDPS Rasima Ljajića (dobili su 10 mesta), Nova Srbija Velimira Ilića (dobili šest mesta), SPO (pet mandata) i Pokret socijalista. Listu je podržalo 20.510 građana.

Osim Vučića koji je nosilac i prvi na listi, nijedan od lidera koalicionih partnera nije među kandidatima za poslanike, jer je, kako je objašnjeno, planirano da budu deo izvršne vlasti.

Na naprednjačkoj izbornoj listi, za razliku od one iz 2012. godine, nema Bogoljuba Karića i njegovog Pokreta snaga Srbije, a nema ni Romske partije. Nebojša Stefanović je kazao da s Karićevim Pokretom nije napravljen koalicioni sporazum, "ali da ima njihovih predstavnika na listi", među njima su supruga Bogoljuba Karića Milanka (na 44. mestu, što joj najverovatnije garantuje mandat) i njegov brat Dragomir koji je na 59 mestu.

Iza Vučića, na naprednjačkoj listi potpredsednik SNS-a i predsednik Skupštine RS Nebojša Stefanović, Jadranka Joksimović (3), koja je u prošlom sazivu parlamenta bila predsednica skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti i članica Odbora za evropske integracije, bivši ministar poljoprivrede Goran Knežević (4), sin predsednika Srbije Radomir Nikolić (5), Maja Gojković (6), nekad i gradonačelnica Novog Sada birana na listi SRS-a. Zbog sukoba s rukovodstvom radikala, pre svih s Tomislavom Nikolićem, Maja Gojković je 2008. isključena iz stranke nakon čega je osnovala Narodnu partiju, sa kojom je ušla u prošli saziv parlamenta na listi URS-a. Posle izbora i konstituisanja parlamenta zajedno s malobrojnim članstvom NP-a pristupila je SNS-u. Ministar sporta Vanja Udovičić je na 7. mestu, a Zoran Babić, do raspuštanja parlamenta šef odborničke grupe SNS-a, na osmom mestu. Tu je i Saša Mirković (65), estradni menadžer, kao i Milovan Drecun (73), dosadašnji predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Naprednjaci na izbornoj listi nisu kandidovali ministre iz svojih redova (osim Vučića, Vanje Udovičića i Gorana Kneževića), što je prilično neobično. Na listi nema ni državnih funkcionera, poput Jorgovanke Tabaković, koja je na prethodnim izborima bila treća.

Kada su u pitanju kandidati iz drugih stranaka, na listi se nalaze i Aleksandar Vulin (Pokret socijalista) i Marjan Rističević, lider Narodne seljačke stranke. Ponovo je na listi Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica.

Prema koalicionom sporazumu, SDPS je dobio deset mesta a ako lista osvoji sto mandata, kako se predviđa, poslanici će biti Miodrag Mijatović (10), Branko Đurović (20), Milena Bićanin (30), Ivan Bauer (40), Vladimir Marinković (50), Vesna Besarović (60), Muarem Bačevac (70), Meho Omerović (80), ali i dve povratnice u poslaničke klupe, Ljiljana Nestorović (na 99. mestu), nekadašnja novinarka koja je svojevremeno bila portparol Socijaldemokratije Vuka Obradovića, i Branka Bošnjak (na 90. mestu), bivša članica Gradskog veća Beograda i na izborima 2004. kandidat G17 plus za gradonačelnika Beograda.

Slavica Savić, funkcioner Saveza samostalnih sindikata, bila je poslanik u raspuštenom sazivu parlamenta, na kvoti Ljajićevog SDPS-a. Ona verovatno više neće biti poslanik, iako jeste na listi (240. mesto). Savićeva kaže da je i Miodrag Mijatović zajedno s njom ušao u parlament kao predstavnik sindikata: "On je pristao da bude član stranke, sada je i njen potpredsednik, ja to nisam mogla."

Mesta iz SPO-a, koja bi trebalo i da donesu poslanički mandat, imaju Aleksandar Jugović (22), Aleksandar Čotrić (41), Žika Gojković (61), a možda i Mirko Čikiriz (92) i Ljiljana Kosorić (93). Na kvoti SPO-a je i Olgica Batić (na 57. mestu), ćerka nekadašnjeg lidera DHSS-a Vladana Batića.

Nova Srbija kandidovala je dosadašnje poslanike, a najbolje plasirana na listi je Dubravka Filipovska (15), tu su Miroslav Markićević (35), Velimir Stanojević (52), Mladen Grujić (62) i Zlata Đerić (69). Na listi nema Nevene Adžemović, bivše članice grupe "Models".

SPS: Na listi "Ivica Dačič SPS-PUPS-JS" je 250 kandidata za poslanike koju je podržalo 31.177 građana.

Prvi na listi je Ivica Dačič, premijer dosadašnje Vlade i predsednik Socijalističke partije Srbije. Drugo mesto je dobio Milan Krkobabić, zamenik predsednika Partije ujedinjenih penzionera Srbije, dok je njegov otac Jovan tek na 13. mestu. Milan Krkobabić trenutno direktor JP "Pošta Srbije", glavni je promoter izborne parole da "penzije prate plate" i zagovornik 13. penzije.

Treće mesto je dodeljeno Slavici Đukić Dejanović, potpredsednici SPS-a. Posle izbora 2008, izabrana je za predsednicu Narodne skupštine Srbije. Nakon što je 2012. formirana vlada SNS-SPS, postala je ministarka zdravlja.

Četvrti na listi je Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije. U politiku se uključio 1993, kada je sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i Borislavom Pelevićem osnovao Stranku srpskog jedinstva. Godine 2004. formira Jedinstvenu Srbiju. Od 2008. bio je poslanik u Skupštini Srbije, da bi zbog sukoba interesa 2011. podneo ostavku. Nakon izbora 2012. ponovo postaje poslanik i predsednik Skupštine grada Jagodine. Politički je zapažen kao borac protiv LGBT prava.

Među prvih dvadeset iz redova SPS-a na listi su i Dijana Vukomanović (5), potpredsednica SPS-a. Septembra 2013. izabrana je za šeficu poslaničke grupe SPS-a u Narodnoj skupštini.

Žarko Obradović (7), zamenik predsednika SPS-a od 2006, a u periodu 2008–2013. bio je ministar prosvete, dok nije smenjen jula 2013. (rekonstrukciji vlade). Sada je šef izbornog štaba socijalista.

Aleksandar Antić, član Predsedništva SPS-a, jeste deveti. Bio je predsednik skupštine grada Beograda od decembra 2008. do septembra 2013, kada je imenovan za republičkog ministra saobraćaja. Na ovim izborima je i kandidat koalicije SPS-PUPS-JS za gradonačelnika Beograda.

Na poziciji 10 je Milutin Mrkonjić, potpredsednik SPS-a. Bio je kandidat socijalista 2008. na predsedničkim izborima. Nakon formiranja vlade DS-SPS postao je ministar za infrastrukturu. U vladi Ivice Dačića, formiranoj u julu 2012, bio je ministar saobraćaja, do rekonstrukcije u septembru 2013, kada je smenjen. Poznat je kao prijatelj porodice Milošević.

Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS-a, nazadovao je u odnosu na izbore 2012. godine. Tada je bio na 10. poziciji, a sada je na poziciji 16. Bio je šef poslaničke grupe SPS-a u skupštini Srbije. Septembra 2013. izabran je za ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije.

Odmah iza njega je Dušan Bajatović (17), potpredsednik SPS-a. Od oktobra 2008. je generalni direktor JP Srbijagasa i funkcioner s najvišom zaradom u Srbiji. Pripisuje mu se izjava: "Jesam socijalista, ali ne želim da budem socijalni slučaj."

Na listi Dačićevog bloka visoko su kotirani reditelj Srđan Dragojević i muzičar Nenad Milosavljević (Galija) koji zauzimaju 29. i 30. mesto, dok se pevač Radiša Urošević nalazi na 91. mestu.

DSS: Demokratska stranka Srbije za vanredne izbore na iznenađenje mnogih izostavila je sa liste grupu istaknutih članova. Tako će budući parlament biti bez Siniše Kovačevića, Sande Rašković-Ivić, Milice Radović, Marka Jakšića i Radojka Obradovića.

Milica Radović za "Politiku" objašnjava da na listi nije zato jer "sam se u stranačkom radu i na svim stranačkim organima zalagala za to da se stranka vrati izvornim principima i vrednostima. Verovatno je to moje zalaganje razlog što me nema na listi."

Ukoliko DSS na predstojećim izborima dobije bar onoliko glasova kao na poslednjim, mogao bi da računa na dvadesetak poslanika, to znači da bi u parlament ušli: Vojislav Koštunica, Slobodan Samardžić, Donka Banović, Nenad Popović, Aleksandar Popović, Dušica Morčev, Miloš Aligrudić, Slaviša Ristić, Andreja Mladenović, Jovan Palalić, Bojana Božanić, Dejan Mihajlov, Miodrag Dimitrijević, Milan Lapčević, Miroslav Petković, Marijana Marjanović, Zoran Savić, Predrag Džajević i Milica Duka.

Na listi DSS-a je prebeg Saša Dujović (31. mesto), koji je u raspuštenom skupštinskom sazivu bio u poslaničkom klubu SPS-a.

U odnosu na listu iz 2012. godine, na ovoj u prvih 20 nema ni Miloša Jovanovića, koji je, zbog nezadovoljstva radom stranke, vratio poslanički mandat i podneo ostavku na mesto potpredsednika. Marko Jakšić, nekadašnji potpredsednik DSS-a, takođe sada nije na listi, jer je kako kaže "vreme da neko drugi uđe u parlament".

LDP: Liberali su potpisali sporazum sa dve partije – Socijaldemokratskom unijom (SDU) Žarka Koraća i Bošnjačko demokratskom zajednicom Sandžaka (BDZS) Muftije Muamera Zukorlića i njih će na izbore podržati sindikat ASNS. Prvi na izbornoj listi "Čedomir Jovanović LDP, BDZS, SDU" je nosilac Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno-demokratske partije. Bio je potpredsednik DS-a, šef poslaničkog kluba DOS i potpredsednik Vlade Srbije premijera Zorana Živkovića. Iz DS-a je isključen 2004, posle sukoba s Borisom Tadićem zbog njegove "politike kohabitacije s Vojislavom Koštunicom". Nakon toga, 2005, osniva LDP.

Žarko Korać, predsednik Socijaldemokratske unije, drugi je na listi. Bio je potpredsednik u vladama Zorana Đinđića i Zorana Živkovića.

Nataša Mićić (3) predsednica je Političkog saveta LDP-a. Decembra 2004. izabrana je za predsednicu GSS-a, a nakon utapanja te stranke u LDP postala je potpredsednica liberala. Posle izbora 2000. birana je za potpredsednicu Skupštine Srbije, a nakon ostavke Dragana Maršićanina izabrana je za predsednicu parlamenta. Nakon neuspelih predsedničkih izbora 2002, postaje v.d. predsednika Srbije. Posle atentata na Zorana Đinđića proglasila je vanredno stanje.

Nenad Milić, zamenik predsednika LDP-a, na mestu je broj 4. Bio je šef kabineta Zorana Đinđića tokom zimskih protesta, a na izborima 2000. član izbornog štaba DOS. Posle oktobarskog prevrata 2000. postao je zamenik ministra Dušana Mihajlovića. Jedan je od realizatora akcije "Sabija".

Sledi Ivan Andrić, potpredsednik LDP-a. Jedan je od osnivača pokreta Otpor. Bio je kreativni direktor kampanja "Gotov je" i "Izađi da glasaš – Vreme je". Član Građanskog saveza od 1996, 2000. postaje portparol ove stranke, a ulaskom dela GSS-a u LDP postaje potpredsednik liberala.

Ranka Savić (6) je predsednica Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata. U ASNS-u je od 1999, a za predsednicu umesto Dragana Milovanovića je izabrana 2002. godine. Inicijatorka je osnivanja Socijalnoekonomskog saveta, čija je članica bila od 2000. do 2003. godine.

Sead Šaćirović (7) je funkcioner Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka. Radio je u Islamskoj zajednici kao portparol Muamera Zukorlića i glavni i odgovorni je urednik "Glasa islama".

Bojan Đurić (8) je potpredsednik LDP-a. Bio je član GSS-a, da bi potom ušao u LDP. Od 2008. bio je savetnik poslaničke grupe LDP-a. Među prvih petnaest su i: Radmila Gerov, LDP; Dušan Mijić, potpredsednik LDP-a; Kenan Hajdarević, LDP; Judita Popović, Samir Tandir, BDZS; Ištvan Huđi, sindikalni aktivista; Dušica Anđelković, LDP. Na listi nema reditelja Miljenka Derete, kao ni poslanice iz raspuštenog saziva Svetislave Bulajić. Ni jedno ni drugo nisu znali da nisu na listi.

SRS: Prvi na listi "Srpska radikalna stranka – dr Vojislav Šešelj" je četnički vojvoda i predsednik SRS-a Vojislav Šešelj, koji se nalazi u pritvoru Haškog tribunala, a iza njega je zamenik predsednika stranke Nemanja Šarović.

Na listi su i funkcioneri Obraza i SNP "Naši", Mladen Obradović (13. mesto), predsednik je zabranjene organizacije "Obraz". Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno ga je osudio na četiri meseca kućnog zatvora zbog širenja mržnje pred otkazanu Paradu ponosa u septembru 2009. godine. Ivan Ivanović (14), predsednik SNP "Naši’", postao je poznat 2007. kada je sa svojim pristalicama nasilno sprečio tribinu "Peščanika" u Aranđelovcu. SRS je RIK-u dostavio 14.946 potpisa podrške. Zbog neslaganja sa formiranjem predizborne koalicije radikala sa desničarskim organizacijama – "Obraz" i SNP "Naši", poslanici SRS-a u Skupštini Vojvodine Stevica Deđanski, Saša Santovac i Marijana Četojević podneli su ostavke na sve funkcije u parlamentu i stranci.

Na listi radikala ovoga puta nema Šešeljeve žene Jadranke, koja je na izborima 2012. bila kandidat SRS-a za predsednika Republike, ali je zato sada se na listi Šešeljev sin Aleksandar.

Na listi više nema ni glumice Lidije Vukićević.

Među prvih petnaest kandidata radikala su: Nemanja Šarović, Ljiljana Mihajlović, Milorad Mirčić, Zoran Krasić, Vjerica Radeta, Đurađ Jakšić, Marko Milenković, (1974), Nataša Jovanović, (1966), Tomislav Ljubenović, (1951), Nikola Savić, (1959), profesor, Lidija Dimitrijević i Milanka Simić.

Liste ostalih stranaka biće prikazane u sledećem broju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST