<< VESTI | | 01.07.2013 00:31

 

Hrvatska postala 28. članica EU

Oda radosti na Jelačićevom trgu, promena graničnih tabli na Bregani i Bajakovu

U nedelju 30. juna/1. jula 2013. tačno u ponoć, Hrvatska je zvanično postala je 28. članica Evropske Unije. Odbrojavanju na trgu Bana Jelačića prisustvovalo je oko 170 visokih zvanica iz sveta, što je je najveći broj stranih delegacija u istoriji Hrvatske: došlo je 15 šefova država, 13 predsednka vlada, tri predsednika parlamenata i brojni ministri i drugi gosti.

Pored Zagreba, prigodne proslava održane su i u drugim gradovima. Zajedničko za sve svečanosti je to što je u ponoć izvedena himna EU , "Oda radosti" iz Betovenove Devete simfonije.

Sa graničnih prelaza Bajakovo, prema Srbiji, i Bregana, prema Sloveniji, simbolično su uklonjene ploče s natpisom "Carinska uprava Republike Hrvatske", a na Bajakovu je postavljena ploča Evropske unije. Proslave ulaska u Uniju su organizovane u Dubrovniku, Splitu i drugim hrvatskim gradovima.

U Zagreb su doputovali predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc. Na svečanoj večeri priređenoj povodom ulaska u EU, predsednik Hrvatske Ivo Josipović je nazdravio stranim delegacijama i poručio da će Hrvatska nastaviti da podržava evrointegraciju čitavog Zapadnog Balkana.

"Želim da vam poručim da ćemo vašu evropsku perspektivu podržavati svim našim snagama. Hrvatski interes da svi zajedno živimo u zoni mira i napretka ostaće jedan od naših najvažnijih političkih ciljeva", rekao je Josipović.

Visokim zvanicama iz Evrope i sveta, među kojima su predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, nazdravio je i hrvatski premijer Zoran Milanović.

Milanović je pozvao na zajednički otpor sejanju straha od drugih i drugačijih i negovanje Evrope zasnovane na čistom srcu, a ne strahu, saradnji a ne sumnjičavosti, prihvatanju a ne getoizaciji i razumevanju i upoznavanju nasuprot osuđivanju i predrasudama


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST