<< VESTI | | 13.06.2013 13:29


Grčka >

Zatvaranje nacionalne televizije

U ponoć je u Grčkoj počeo jednodnevni generalni štrajk zbog odluke vlade da ugasi državnu televiziju ERT, zbog čega je 2700 ljudi ostalo bez posla.

Vlada u Atini je u ponedeljak saopštila da će privremeno ukinuti državnu televiziju i radio, zbog čega su u četvrtak 13. juna neki sindikati stupili u jednodnevni generalni štrajk. Zaposleni na ERT odbili su da napuste studija u Atini i Solunu, gde nastavljaju protest uz podršku više hiljada pristalica, emitujući program preko interneta i kanala Komunističke partije. Podržavaju ih svi grčki mediji, kao i trgovinski sindikati, a u toku dana najavljeni su brojni protesti, preneo je BBC.

Grčki premijer Antonis Samaras opravdao je svoju odluku da se privremeno zatovori ERT, donetu u sklopu mera štednje, rekavši da je ona "simbol trošenja i nedostatka transparentnosti".

Administracija premijera Samarasa predstavila je u međuvremenu zakon na osnovu kog će formirati novu radio-televiziju pod nazivom Novi helenski radio, internet i televizija (NERIT) umesto ERT.

Samaras je naglasio da zatvaranje državne radio-televizije nije deo kreditnih obaveza Grčke, a Evropska komisija je negirala da je to bio njen zahtev u okviru budžetskih mera štednje.

Koalicioni partneri grčkog premijera Antonisa Samarasa zatražili su u sredu od premijera razgovore o budućnosti državne televizije, ali je Samaras ostao nepokolebljiv u odluci da se ERT privremeno ugasi i da tek po reorganizovanju počne ponovo sa radom. Koalicioni partneri grčkog premijera, Evangelos Venizelos iz PASOK-a i Fotis Kuvelis iz Demokratske levice, razgovarali su više od dva sata o ERT, koji je zatvoren u utorak u ponoć samo nekoliko sati po objavljivanju odluke vlade o planu privremenog gašenja te televizije. Posle sastanka, oba lidera su stavila jasno do znanja da se protive gašenju ERT, ali su, takođe, ostavili otvorena vrata za kompromis sa Samarasom. Samarasova odluka da nastavi s planom, iako se s tim nisu saglasili koalicioni partneri, dovodi u pitanje budućnost koalicione vlade, ocenio je list Ekatimerini.

Evropska unija je saopštila da ne dovodi u pitanje odluku grčke vlade, ali da državna radio-televizija predstavlja "sastavni deo evropske demokratije".

Štrajk grčkih medijskih radnika podržan je širom sveta, a briselska televizija Tele Brisel zamenila je u utorak svoj logo znakom "ERT Solidarnost".

Podršku i osudu zbog gašenja državne radio-televizije iskazali su i bugarska nacionalna televizija i radio BNT i BNR, kao i Udruženje slovenačkih novinara, koje je istaklo da ovakav potez Atine predstavlja "napad na demokratiju".

Kolege iz Grčke su podržali i novinari i uprava austrijske državne televizije ORF.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović upozorila je da zatvranje ERT-a može da liši građane raznolikosti pogleda.

Za vreme štrajka javni prevoz i službe gotovo uopšte neće raditi. Autobusi, trolejbusi i vozovi 13. juna uopšte ne saobraćaju, dok će atinski metro, tramvaji I električna železnica - ISAP saobraćati sa smanjenim brojem vozila od devet ujutro do 9 uveče. Štrajkom će biti pogođen i međunarodni avio saobraćaj između tri I pet popodne, kada će kontrolori leta obustaviti rad. Domaći avio saobraćaj biće obustavljen na pet sati. To je treći po redu generalni štrajk od početka ove godine, koji će zatvoriti javne službe, škole, a bolnice će primati samo hitne slučajeve.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST