IMA NEKA TAJNA VEZA: Vladimir Putin i Alina Kabajeva / fotografije: reuters

Rusija – Razvod Vladimira Putina >

Predsednik i gimnastičarka

Kremlj između šoubiznis politike i sovjetske tradicije. Novi život Ljudmile Aleksandrovne. Putin i olimpijska gimanstičarska šampionka Alina Kabajeva i kako je predsedniku i prvoj dami pao kamen sa srca

Rusija nije videla razvod Gosudara punih 316 godina, još od kada je Petar I svoju drugu suprugu Jevdokiju Lopuhinu poslao u Suzdaljsko-pokrovski manastir. Sada sve to nije tako dramatično, niti zapetljano kao u sapunicama.

U četvrtak, 6. juna, ruski predsednik Vladimir Putin je sa svojom dosadašnjom suprugom Ljudmilom posle prvog čina baleta Esmeralda u Gosudarstvenom kremaljskom dvorcu stao pred kamere TV kanala "Rosija 24", da bi nakon kratkog razgovora o baletu, novinarka pitala da li je istina da oni ne žive zajedno. Vladimir je pogledao Ljudmilu i potvrdio: "Eto, tak!" Ljudmila je sa olakšanjem kazala: "Da, može se reći da je to civilizovani razvod."

To su svi već znali na osnovu iskustva iz vremena kada je raspored na tribini Lenjinovog Mauzoleja članova Politbiroa govorio više o dešavanju u državnom rukovodstvu, nego sva partijska štampa zajedno. Na božićnom bogosluženju 2013. premijer Dmitrij Medvedev je stajao zajedno sa suprugom, a predsednik Vladimir Putin – sa gradonačelnikom Moskve Sergejem Sobjaninom.

Londonski "Tajms" primećuje da su Vladimir i Ljudmila izgledali opuštenije kad su objavili razvod, nego 2010. kada su se pojavili zajedno u javnosti da bi zaustavili govorkanja o razvodu – Ljudmila je bila bez venčanog prstena, a Vladimir je obraćao više pažnje na labradora nego na suprugu.

NEDRŽAVNI TERET: Nina Andreuli, novinarka lista "Argumenti i fakti", u tekstu "Prva ledi u 82 sekunde" u centar te storije, u kojoj se ogledaju i sociologija savremene ruske porodice i tehnologija vlasti i pozornica intriga šoubiznis politike, pronicljivo stavlja ne Vladimira Vladimiroviča, već Ljudmilu Aleksandrovnu. Kaže da joj se u početku Ljudmila nije sviđala: tiha, dosadno hladna, reklo bi se da nema vlastito mišljenje, ni snage (ni prava) da se izjasni.

U 82 sekunde tog intervjua, piše Nina Andreuli, videli smo, međutim, dvoje snažnih starijih ljudi, sa čijeg je ramena pred noge podanika pao veoma lični, veoma nedržavni teret. Čini mi se, piše Nina Andreuli, da će Ljudmila Putina početi novi život, bez spekulacija i evaluacija. Zemlja je nije mrzela kao Raisu Gorbačovu, ali je nije prihvatila i protiv nje je radila tiha kuhinja podrivanja, šaputanja, više zlonamerna nego znatiželjna: pripisivali su joj manastir, alkoholizam, čak i ludnicu.

U dosadašnjem životu Ljudmila je bila oličenje žene koja je svesno odabrala da bude u senci uspešnog muža. Ona je ćerka radnika kolhoza Aleksandra Avramoviča Škrebnjeva iz sela Šniaki u Starodubskoj provinciji u regionu Bransk, koji je posle vojske otišao u Kalinjingrad. Upisala je studije na Kalinjingradskom tehničkom univerzitetu. Na drugoj godini ostavila je tehniku i zaposlila se kao stjuardesa u lokalnoj avio-kompaniji. Njena umetnička duša vodila ju je često u Lenjingrad, gde je mogla da posećuje pozorišta u kojima je počela i, eto, završila se njena romansa.

U sali Lensovjeta, na predstavi komičara Arkadija Rajkina, jedan prijatelj ju je upoznao sa Vladimirom, koga na ulici, da prođe pored njega, "sigurno ne bi primetila". Udala se za njega 28. jula 1983.

Kad su se upoznali, Vladimir je navodno Ljudmili rekao da radi za službu, ali ne i za koju. Po drugom izvoru, ona u prvih osamnaest meseci braka zapravo nije znala čime se on bavi. S mužem NKVD-ovcem u Drezdenu je živela od 1986. do 1990. u kasarnskim stanovima.

Po povratku u Rusiju predavala je nemački jezik na Akademiji za usavršavanje učitelja. Lenjingradski državni univerzitet završila je 1986 (po specijalnosti je filolog-romanist).

Kad je jedan prijatelj 1999. javio da je Jeljcin izabrao Volođu za naslednika, ona je, kažu, ceo dan plakala i rekla prijateljima da se više ne mogu družiti, jer oni pred njom i njenim mužem neće više moći slobodno da govore.

SOVJETSKA TRADICIJA: Kao predsednik RSFR Putin je porodicu držao podalje od javnosti. Fotografije ćerki (Marije, rođene 1985, i Katerine, 1986) gotovo da nisu objavljivane.

Sovjetsku tradiciju "supruga u senci", međutim, pojela je nova šoubiz politika.

Prošla su vremena u kojima Viktorija Brežnjev nije volela izlaske u javnost, ni TV kamere, a volela da kod kuće ukiseli kupus. I vremena kada je Nina Hruščova bila neprimetna. Retko se pojavljivala u javnosti i supruga Jurija Andropova, Tatjana.

Naina Jeljcin, inženjer po obrazovanju, doživljavana je više kao razborita žena bez dovoljno ženstvenosti, koja kroti "nestašluke" svog muža, nego kao prva dama.

Revolucionarnu promenu je unela Raisa Mihajlovna Gorbačov: išla je po modnim revijama i izložbama i razgovarala sa suprugama svetskih lidera, suprugu donosila popularnost na Zapadu, a štetila njegovom ugledu kod konzervativnijih građana SSSR. Bila je prva supruga jednog ruskog političara koja je plaćala "viza" karticom. U poslednjim danima SSSR to bilo je previše. Kad je Gorbačov podnosio ostavku, Jeljcin ga je pitao: "A, zlatnu karticu, imate?!" Gorbačov je odgovorio: "Ja ne znam šta je to zlatna kartica..."

Prvi infarkt Raisa Gorbačov doživela je u avgustu 1991. godine u vreme neuspelog moskovskog puča u zatočeništvu u crnomorskom letovalištu Faros. Umrla je od leukemije.

Ljudmila Putina je druga vrsta žrtve. Magazin "Forbs" primećuje da ona prosto nije odgovarala imidžu supruge čoveka koji se sa svojih 60 godina bavi džudom, igra hokej, pilotira avionom, leti među ždralovima i ne boji se tigrova. Te slike su jačale njegov imidž, mada je takva aktivnost 60-godišnjaka (s visokim pritiskom) nekima izgledala patetično.

Ljudmila Putin nije imala volju za takvu paradu. I Svetlana Medvedev (45 godina, po obrazovanju je ekonomista, ćerka vojnog lica, vaspitana je u konzervativnoj porodici, posvećena crkvi) u javnom životu je aktivnija od nje.

PREDSEDNIK I GIMNASTIČARKA: Putinov portparol Dmitrij Peskov na kraju sage saopštava da u predsednikovom rasporedu nema termina za novu ženidbu. Taj demanti nije potisnuo stare tračeve, koji kolaju još od 2008. kada je "Moskovski komsomolec" uneo zabunu objavivši da je agencija Moskor preuzela obavezu da organizuje svadbu Putina i Aline Kabajeve, višestruke olimpijske šampionke u ritmičkoj gimnastici. Alina je najavila tužbu protiv lista i novinara. Povučen je ceo tiraž tog broja "Komsomolca".

Tadašnji gradonačelnik Moskve Jurij Mihajlovič Luškov je 2008. tužbom tražio 500.000 rubalja odštete za pretrpljeni duševni bol od redakcije ruskog žurnala za muškarce "GQ" i (po 25. put) od Aleksandra Lebedeva, bivšeg saradnika KGB SSSR, doktora ekonomskih nauka, bankara teškog 3,1 milijardu dolara, zato što je on u razgovoru za magazin "GQ" s Ksenijom Sobčak i Ksenijom Sokolovom rekao da je intrigu o Putinovom najlepšem od svih smrtnih grehova proširio Luškov J. M., potplativši novinare. Trač, koji je očito širen iz "unutrašnjeg kruga", pothranjivale su fotografije na kojima predsednik gleda gimnastičarku ne baš očinskim pogledom.

Alina Kabajeva je sada deputat Jedinstvene Rusije. Ne pominje se na Tatlerovoj listi najpoželjnijih 40 ruskih nevesti 2013, među kojima su Marija Šarapova, Sofiko Ševardnadze (unuka diplomate Ševarnadzea), Ana Abramovič, ili Goga Aškenazi, autorka legendarne fraze: "Ono o čemu mašta svaka đevuška, ja imam – s jedne s strane princ, s druge — miliјarder."

Politikolog Jevgenij Minčenko procenjuje da se razvod neće odraziti na Putinov rejting (po Fondu za istraživanje javnog mnjenja u maju 2013. uživa podršku 48-50 odsto građana). Obični građani će razumeti da i glavi gosudarstva može da se dogodi ono što se događa drugima.

Nemački nedeljnik "Špigl" piše da je procenat razvedenih brakova u Rusiji veći nego u Nemačkoj. Komitet Državne dume za porodicu predstavio je nedavno projekat državne koncepcije porodične politike, predlažući kazne za razvod, zabranu za izlazak iz zemlje onih koji duguju alimentaciju, itd.

Dok neki pravoslavni blogeri apeluju na patrijarha Kirila da moli za spas duša Vladimira i Ljudmile, list "Argumenti i fakti" podseća da oni nisu prva visoko pozicionirana porodica koja je objavila razvod: razveli su se princ Čarls i princeza Dajana 1996, predsednik Francuske Nikola Sarkozi razveo se od Dominik Kupoli 1996, a od Sesil 2007; italijanski premijer Silvio Berluskoni razveo se 2010. od druge supruge Veronike Lario. Razveo se i gubernator Čukotske Roman Abramovič od Irine i oženio se Darjom Žukovom, ćerkom biznismena. Razveo se i Arnold Švarceneger, bivši terminator i guverner Kalifornije...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST