SAJBER JUNACI: M. Mišković i A. Vučić / foto: vreme

  >

Tviteraš Miško na tajnom zadatku

Biznismen, patriota, uvoznik i distributer, telom u zatvoru, duhom na Tviteru, glavom i bradom iz Centralnog zatvora komentariše u duhu Alana Forda: "Tko hapsi, vrijedi. Tko ne hapsi, ne vrijedi" i "Bolje ceo život bogat i na slobodi, nego ceo život bogat i četiri meseca u pritvoru"

Tvitovi osobe koja se predstavlja kao Miroslav Mišković u robijaškom prugastom odelu, osvanuli su krajem marta. Tviteraško ime mu je twitter/misko_cz, i duhovito promišlja "svoju" poziciju u pritvoru, Kosovu, Emiratima, a najviše voli da komentariše Aleka ("Majko draga, pa ništa nije hladno kao daska od wc šolje. Možda Vučićev pogled"). Sredinom maja mu je poručio: "Čekaj polako, bre, pa ne mogu svi unutra!!! Alek, pa gde na ovu vrućinu da dovodiš Galeniku u CZ?"

Osamnaestog aprila Miško je tvitnuo: "Na današnji dan: Srbija će potpisati u Briselu. Umro je Darvin. Održan prvi bostonski maraton. A Miško – 129. dan u pritvoru." Vlastima je poručivao: "Zovnite me slobodno ako treba pomoć u Briselu, bar ja znam da trgujem! Samo moram da znam unapred: kupujemo ili prodajemo?", a priznao je da se "slabo razume u politiku" i da mu nije jasno "Ako mali Aca potpiše, je li on onda heroj ili izdajnik?". Jutro posle potpisivanja sporazuma, Miško se budi i muči ga jedna misao: "Sad kad smo priznali Kosovo, kad ćemo priznati da smo priznali Kosovo?" Ali, posao je za njega iznad svega: "Ja sam za biznis: u Prištini napraviti aukciju Dačićevog penkala kojim je potpisao. U Beogradu Tačijevog."

Kaže da su ga mnogi savetovali da biznis preseli u London i pita se što mu niko ne reče da se preseli u Ujedinjene Arapske Emirate? Miško tvrdi da je "sve dobro dok se šeiku ne dopadne Hram Sv. Save ili Patrijaršija", a ako mu zapadnu za oko, neće se iznenaditi ako ti objekti iznenada promene namenu. I daje besplatan poslovni savet: "Treba pratiti gde se kreće i šta radi Brat Šeik. Sigurno ima nešto dobro za posao, a što on neće kupiti. Jesu li investitorima iz inozemstva rekli da mogu da zaglave robiju zbog profita i kamate? Strahujem za brata, brata iz Emirata. Ima već 10 dana kako ništa nismo prodali nekom od šeika. Propašćemo."

Autoironiše o zatvorskom doručku: "Završio doručak. Kobaja Yuhor Jagodina, hleb od Danubius NoviSad. Grickam Jumbogrickalice. Reklamiram, a?", i o finansiranju stranaka: "Nešto mislim, ako sam ja ovde, ko finansira stranke u Srbiji? Pa pocrkaće od gladi, jadni :( ."

Miško piše o cimerima i konstatuje "izađe Uroš, izađe Bogdanović, ostadosmo samo mi tajkuni". Poručuje Mariji DS da mu pošalje mirisne sveće. Gleda kviz "Slagalica" i traži najdužu reč: "svemiskočikapamti". Boji se da mu ne dođe Dulić u ćeliju, dosta mu je Subotičana: "Sećam se kako se Jožef čudio šta je sve moje u Srbiji, a ja kad sam bio u Las Vegasu, nisam mogao sebi da dođem od natpisa ´Casino´ svuda." U ime pritvorenika i zatvorenika CZ, odeljenja Hajat, apeluje na "Vaš zdrav razum, da ukoliko budete zatvarali Mrkonjića, da to bude Zabela". "Prva deoba ćelije bila je sa Kasom, sad se tresem ko će doći za cimera. Samo da ne bude Mrkonjić, onda moram na gornji krevet."

Ne razume zašto je pritvoren, kaže da su ga mangupi oteli 2001. zbog para. "To razumem. Šta ovi rade, ništa ne razumem." Tačno četiri meseca od pritvaranja kaže da se navikava i čeka tužioca da nađe neki dokaz, "al pre će zlatno runo naći". Kaže da ga zezaju cimeri da je kriv za sve – situaciju u Srbijagasu, za sušu i sneg, a čeka optužnicu i za poplave, uragane i frizuru Ivana Tasovca. "Kažu, novi zakon oslobađa Miškovića. Ne uzdam se ja u njihov zakon nego u to što nisam kriv. Inače bi me osudili odavno."

Miško se brine zašto se "ne javljaju ovi iz Privrednika, da li postoje, da nisu ukinuti". Misli da Beku pakuju tender, ali nema dokaze, i boji se da ga on (Beko) više ne voli. Ima kritička zapažanja o televizijskom programu kad spominje razgovor "Vučka i Vučka" na TV Pinku i tvrdnjama istog da mediji vode kampanju protiv njega: "Ma da, ubiše se novine od napada na Acu. Više se pisalo protiv Slobe dok je bio na vrhuncu snage nego protiv današnje vlasti."

Izgleda da Miška zabavlja Mlađan Dinkić ("Gledamo Dinkića u emisiji kod Ćosića, i slažemo se da kad se neko bavi stand up komedijom, treba da stoji. On sedi.") i Vesna Pešić ("Priznajem, padnem od smeha kad čujem ovo Nikson, Čercil, De Gol."), a tim povodom poručuje Najevorpljaninu Aleku: "A u grobu se prevrću Đinđić, Stambolić, Žika Kovačević, Miladin Životić."

Miško kaže da se zgotivio sam sa stražarom, obećao mu neke popuste u Belvilu. "Baš mi se sviđa taj izraz ‘zgotivio’. To se ovde često koristi, ja čuo od Kolesara." Osim što šetaju, zatvorenici se klade na rekonstrukciju vlade – šanse da Vučić ostavi Ivicu za premijera su oko 50%, a šanse da ga smeni su 100%. Upoređuje "druga Tomu" sa Titom, koji je igrao i sa Istokom i sa Zapadom, s tim što primećuje da Izrael i Palestina ne mogu u istom danu.

O mentalitetu Srba razmišlja ovako: "Poznavajući Srbe, ako bi na referendumu bilo pitanje Da li ste za Kosovo ili da Mišković ostane u pritvoru, svi bi bili za ovo drugo." I konstatuje da sve što ima veze s njim je političko pitanja. "Pa i moj tviter nalog."

Sluti povratak devedesetih: "Sanjao sam noćas da Velja i Mrka otvaraju deonicu autoputa. Toma seče traku, Alek drži ono jastuče. A put Karlobag–Ogulin–Virovitica... Večeras treba da stavim telefon na punjenje. Bojim se da ga ne pronađu, skače mi adrenalin kao devedesetih."

Tviteraš Miško je na tajnom zadatku, obavešteni krugovi pokušavaju da utvrde njegov pravi identitet, za sada zalud.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST