Zdravlje >

Srbija protiv raka jajnika

Gotovo da ne prođe nijedan dan a da se žene ne upozore na opasnosti od raka dojke i grlića materice i ohrabre da su oni izlečivi ukoliko se otkriju na vreme. Postoji, međutim, još jedno maligno oboljenje koje pogađa isključivo žensku populaciju, a o kome se do sada skoro ništa nije reklo. Reč je o raku jajnika – najsmrtonosnijem ginekološkom kanceru.

Zanimljivo je da se Svetski dan borbe protiv raka jajnika prvi put obeležava tek ove godine. U Beogradu je tom povodom u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić", u organizaciji Udruženja za ginekološku onkologiju Srbije UGOS i Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika "Progovori", 8. maja održana konferencija za medije na kojoj su govorile i žene koje su pobedile ovaj oblik karcinoma.

Od raka jajnika potencijalno su ugrožene sve žene; simptomi postoje, ali se mogu pomešati sa simptomima koje nose druge, mnogo manje opasne bolesti i najčešće se dijagnostikuje u kasnijoj fazi. Svake godine dijagnostikovan je kod 250.000 a usmrti čak 140.000 žena širom sveta. Samo u Srbiji od raka jajnika godišnje oboli više od 800 žena, a 450 njih izgubi život.

Tek pre četiri godine, predstavnici organizacija pacijenata širom sveta okupili su se po prvi put kako bi razgovarali o zajedničkim problemima. Ovaj inicijalni sastanak trebalo je da probudi svest zajednice kako bi se započelo sa promenama na globalnom nivou. Grupa se susretala sa mnogim nejasnoćama i greškama u razumevanju ove bolesti.

Naime, najčešći simptomi raka jajnika su: oticanje stomaka, naglo povećanje telesne težine, nadimanje, bol u predelu karlice i osećaj pritiska u stomaku, osećaj sitosti odmah po započetom obroku, često i naglo mokrenje, stalan osećaj umora, gorušica, bol u leđima, bol u toku seksualnog odnosa, zatvor, neobično vaginalno krvarenje i drugo. Navedeni simptomi su kod nekih žena uobičajeni i kada nije reč o raku jajnika. Međutim, ako se simptomi uporno ponavljaju svakodnevno duže od tri nedelje, žena bi trebalo da se obrati svom lekaru. Simptomi su dvosmisleni i često pogrešno dijagnostikovani tako da se kod većine pacijentkinja bolest identifikuje u kasnom stadijumu. Zato i ne čudi da se za rak jajnika često kaže da je "tihi ubica".

Dobra vest je, međutim, da svest o ranim, upozoravajućim simptomima bolesti može spasiti život i da je prvi korak za to kompletan ginekološki pregled (Papanikolau test ne može otkriti postojanje ovog raka). Ukoliko se dijagnostikuje u ranoj fazi, mogućnost produženja života iznosi 93 procenta.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST