Društvo >

»Guslar« na slobodi

Iz magacina Centra za vinogradarstvo i voćarstvo u Nišu, proteklog vikenda ukradeno je desetak litara alkoholnog pića preduzeća "Živadinović", poznatijeg kao – "zozovača". Mogućnost da artikal odgovoran za smrt 43 osobe tokom 1997. i 1998. godine ponovo može doći do konzumenata, uznemirava koliko i činjenica da je petnaest godina, nakon što je zaplenjen, proveo u, kako prenose mediji, potpuno neobezbeđenom magacinu i da su nadležni jednostavno – zaboravili da ga unište.

foto: arhiva

Prema rečima direktora Centra za vinogradarstvo i voćarstvo Miloša Ristića, u magacinu je bilo oko 750 litara "zozovače" i to je količina zaplenjena na osnovu rešenja Okružnog suda u Nišu 1998. godine. Posle sudskog naloga o uništavanju rakije, ona je bila prevezena u kruševačku toplanu. Međutim, prema Ristićevim rečima, tamošnji inspektor zaštite životne sredine zabranjuje uništavanje i zahteva studiju o uticaju na životnu sredinu. Budući da za izradu studije nije bilo novca, rakija je, kako je objasnio Ristić, vraćena u magacin u kojem je prvobitno bila deponovana.

Ristić, koji je krađu primetio prilikom dolaska na posao, kategorično odbija da preuzme odgovornost za potencijalne žrtve "zozovače" i najavljuje da će ona biti odneta iz Centra, pa makar, kako je rekao "ostavio sve to pred Višim sudom u Nišu, pa neka se nalazi ko je odgovoran za to".

"Živadinovićeva" lozovača sa slikom guslara na etiketi, zbog čega je dobila još jedan pseudonim – "guslar", dokaz je da se otrov ne pakuje uvek u malim bočicama. Sadrži čak 40,84 odsto metanola.

Metanol, poznat i kao metil-alkohol, najprostiji je alkohol, i za razliku od etanola, ne koristi se kao sastojak u alkoholnim pićima. Vrlo je otrovan – količina od 30 ml može usmrtiti čoveka ili izazvati trajno slepilo. Jedna od posledica hroničnog trovanja nastalog usled udisanja pare metanola je ciroza jetre, a kod akutnog trovanja može nastupiti i smrt kao posledica paralize centra za disanje.

Vlasnik preduzeća "Živadinović", Miroslav Živadinović – Zoza, kupio je pre petnaest godina od biznismena Anđelka Bitevića 46 buradi sa 2300 litara otrovnog metil-alkohola. Bitević je taj alkohol prethodno, na ime duga, dobio od poslovnog partnera Miladina Radića iz Srbobrana. Od dobijenog metil-alkohola Živadinović je u svojoj destileriji proizveo 7400 litara rakije.

Bilans je poznat – 43 mrtvih i trinaestoro sa ozbiljnim zdravstvenim problemima i petnaest godina nakon konzumiranja njegovog proizvoda.

Miroslav Živadinović je zbog proizvodnje i prodaje otrovne rakije osuđen na 12 godina zatvora, Anđelko Bitević na šest godina, dok je Miladin Radić u zatvoru proveo šest meseci.

Njihove "lozovača", "brendi kruškovac", "limun vodka" i "loza prirodna" bi opet mogle da se nađu u prodaji "ispod ruke". Nadležni apeluju na građane da odmah pozovu najbližu policijsku stanicu ukoliko ih primete.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST