Vreme Beograda – Priprema za struku >

Iskustvo za uspešnu karijeru

"Kada sam se prijavila, nisam razmišljala kako će praksa izgledati, niti sam očekivala išta spektakularno, ali ono što sam dobila ovom praksom jeste spektakularno", kaže Snežana Đurić, polaznica BG prakse za 2012. godinu i bivša studentkinja Fakulteta političkih nauka. U toku su pripreme za ovogodišnji ciklus BG prakse

"Da li sam ja čovek iz te struke?", pitanje je većine studenata na koje će BG praksa dati odgovor

Snežana Đurić, diplomirani novinar, svedočila je za "Vreme" o svom prošlogodišnjem iskustvu u okviru BG prakse, koje je, prema njenim rečima, bilo "spektakularno". U toku prakse radila je kao viši stručni savetnik za odnose sa javnošću u Domu omladine Beograda sa mentorkom Milicom Ševarlić, koja je ujedno i PR DOB-a. Kao asistent PR-a, Đurićeva smatra da je tokom vremena provedenog na toj poziciji naučila mnogo i stekla brojne kontakte koji su joj kasnije mnogo značili. "Konkretno, zahvaljujući ovoj praksi uspela sam da lakše položim dva ispita i tako završim fakultet." I da se zaposli kao stažista u struci, opet "preko nekog projekta", kako navodi.

KAPACITET POVEĆAN ZA OKO 30 MESTA: U toku su pripreme za ovogodišnji ciklus BG prakse, koju Grad Beograd četvrtu godinu zaredom organizuje u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu, Centrom za razvoj karijere i savetovanje studenata. Cilj projekta je da se studentima završnih godina studija omogući sticanje praktičnog iskustva i da im se pomogne pri započinjanju karijera. Prema rečima članice Gradskog veća Milene Bićanin, ove godine priliku da steknu radno iskustvo dobiće 300 studenata, što je za oko 10 odsto više nego prethodne godine. Svaki student će na raspolaganju imati mentora, kao i topli obrok i plaćenu markicu za prevoz u okviru četvoromesečne prakse.

BG praksa 2013. trajaće od 20. maja do 20. septrembra, a studenti mogu da se prijave od 18. marta, kada će se otvoriti konkurs. Poslednji dan kada budući praktikanti mogu da predaju dokumentaciju, između ostalog i skeniranu potvrdu o redovnom studiranju, Centru za razvoj karijere i savetovanje studenata putem sajta www.razvojkarijere.bg.ac.rs jeste 8. april.

Milena Bićanin, članica Gradskog veća

"Mi iz Grada institucijama i javnim preduzećima, koji su zainteresovani za učestovanje u BG praksi, pošaljemo poziv a oni su nama do 4. marta slali obrasce u kojima su navedeni profili koji su im potrebni i na koje će doći budući praktikanti. Te obrasce mi prosleđujemo dalje u Centar za razvoj karijere, koji sve to sistematizuje i na osnovu prikupljenih informacija pravi tekst konkursa, koji izlazi 18. marta", objašnjava Bićaninova. Dodaje i da je ovo treća Praksa koja se održava u vremenskom intervalu od četiri meseca, jer se prvobitna šestomesečna praksa pokazala kao preduga. Za četiri godine 609 studenata završnih godina Beogradskog univerziteta dobilo je mogućnost da stekne praksu ovim putem, a dvadesetak njih je na taj način dobilo i stalno zaposlenje. "Posebno mi je drago što nas, iako konkurs još nije zvanično objavljen, često zovu roditelji studenata i raspituju se kada će početi prijavljivanje, jer to mnogi vide i kao priliku za zapošljavanje. I studenti i roditelji veruju da je to prilika da konačno pokažu kolikim znanjem raspolažu. Ovo je šansa da se studenti uvere da će ih neko odabrati samo na osnovu njihovog znanja i cela akcija daje nadu da će iz naše zemlje otići manje studenata."

Posle prve trijaže prijavljenih kandidata, koju obavlja Centar za razvoj karijere, planirano je da se organizuje drugi krug, kako bi institucije organizovale intervjue sa potencijalnim kandidatima i donele konačnu odluku o njihovom angažovanju. Na kraju prakse studentu se izdaju potvrda o završenoj praksi i eventualna preporuka za dalje zaposlenje.

KAKO JE BITI ZAPOSLEN: Milica Ševarlić, PR Doma omladine i mentor u ovoj ustanovi, kaže da praktikanti pokazuju veliko interesovanje i želju da nauče kako je biti deo radnog kolektiva i koje su radne obaveze koje nosi jedno radno mesto. "Studentkinje koje su bile kod mene i ja trudile smo se da imamo neformalan odnos u komunikaciji , davale smo jedna drugoj sugestije i dopunjavale se kako bismo što bolje obavile zajednički zadatak. Najvažnije mi je bilo da im ukažem na neke finese koje se ne uče u teoriji i da uz tu pomoć mogu lakše da primene znanje koje su stekle na fakultetu."

Njena prošlogodišnja praktikantkinja Snežana Đurić smatra da je jedna od najbitnijih stvari to što je naučila mnogo o poslovnom bontonu, sa kojim se po prvi put susrela. "Po prvi put sam imala osećaj kako je biti zaposlen", kaže Đurićeva.

Još jedna od zadovoljnih učesnica je i Milica Gavrilov, koja se čak dve godine zaredom oprobala u Praksi. Kao student završne godine srpskog jezika i književnosti, Gavrilova je 2011. godine prvi put svoje znanje konkretno primenila na poziciji organizatora kulturnih programa u Sava centru. "Zbog izuzetnog iskustva koje sam tamo stekla, odlučila sam da se za praksu prijavim i sledeće, 2012. godine, ovoga puta na poziciji urednika književnog programa u Ustanovi kulture Parobrod, koja je takođe ispunila sva moja očekivanja."

Tokom prakse, dva puta se vrši evaluacija praktikanata i mentora. Mentori koji su bili zaduženi i prethodnih godina, tim dvostrukim evaluacijama nadograđuju svoja znanja i prilagođavaju se inovacijama. Studentkinje, koje su svoje iskustvo podelile sa "Vremenom", za svoje mentore su rekle da su najbolji izbor za taj posao, jer su ih uveli u struku na profesionalan način.

"Na početku me je brinulo da li će moje tadašnje neiskustvo uticati na rezultate koje ću postići na praksi. Ipak, kolege iz Sava centra su me lepo prihvatile i pomagale mi kad god je to bilo potrebno, a sa nekoliko njih sam čak razvila izuzetan odnos i oni su mi svakodnevno i vrlo nesebično prenosili svoja znanja i iskustva iz svih oblasti organizacije kulturnih događaja", objašnjava Milica Gavrilov. Takođe, pozvala je sve studente da se prijave za obavljanje prakse i da, kao i ona, praktično upotrebe dosadašnja znanja, steknu radne navike i upoznaju rad u poslovnom okruženju.

NAJVIŠE MESTA U "VODOVODU" I ZA GRAĐEVINSKI FAKULTET: U prošlogodišnjem programu BG prakse učestvovalo je 21 gradsko preduzeće, 14 sekretarijata i službi Gradske uprave, sedam ustanova kulture i tri opštine. Bićaninova ističe da su se ove godine odazvali gotovi svi kojima je upućen poziv. Opštine postaju primamljiva javna mesta, tako da ih je ove godine više, a sve zavisi od toga da li opština ima u finansijskom planu trošak kojim bi pokrila potreban topli obrok i plaćenu markicu za prevoz studenta.

Prošle godine najviše mesta za praksu ponudilo je JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", a najviše profila je bilo za studente Građevinskog, Mašinskog i Pravnog fakulteta. Najviše prijava je stizalo sa Pravnog, Ekonomskog i Saobraćajnog. Najatraktivnija pozicija BG prakse 2012. godine bila je u Gradskoj upravi Grada – praktikant na studijsko analitičkim poslovima u službi za komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima – u Beokom Servisu.

VERA STUDENATA U SISTEM I INSTITUCIJE: Za naredne Prakse očekuje se i uključivanje privatnog sektora, ali za sada ostaje samo da se vidi ko će se prvi uključiti u akciju, kako bi za njim krenuli i ostali iz ovog sektora.

"I javni i privatni sektor moraju da vide interes u akciji kako bi se uključili", objašnjava članica Gradskog veća i dodaje da do sada privatnom sektoru nisu upućivali poziv jer bi ceo plan aktivnosti morao biti drugačiji.

"Za ove četiri godine smo morali prvo da potvrdimo da ovaj projekat dobro funkcioniše, pa da se od sledeće godine upustimo u koncept sa privatnim preduzećima jer bi bilo potrebno više vremena za organizaciju. Pretpostavljam da bi nam i Privredna komora Beograda i druga udruženja privrednika, putem svojih sajtova, pomogli u informisanju onih koji su korisnici njihovih usluga."

Ona napominje da je važno ohrabriti studente da sistem pravičnosti, poštovanja, kompetencija, stručnosti i odgovornosti funkcioniše, upoznati ih sa institucijama Grada i omogućiti im da steknu poverenje u njih.

"Ovo je šansa za najbolje, koji su najviše uložili u sebe, a zadatak društva i države je da svima da istu polaznu mogućnost. Od studenata zavisi kako će tu mogućnost iskoristiti. To je društvo istih šansi u kojem vlada borba ljudi za kvalitet jer je to jedini prosperitet u društvu."

Iz Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata navodi se da će po objavljivanju konkursa na više od 10.000 individualnih mejlova studenata biti poslat poziv za prijavljivanje. Mediji će biti obavešteni saopštenjem za javnost od strane Beokom servisa, a baner – tablica BGPRAKSA2013 biće postavljen na sajt Univerziteta u Beogradu – www.bg.ac.rs, i na sajt Grada Beograda – www.bg.gov.rs odakle će zainteresovani moći da pristupe konkursu i prijavnim formularima. Takođe, svim fakultetima za čije studente će biti ponuđene pozicije, Univerzitetski centar za razvoj karijere dostaviće poster sa javnim pozivom koji će biti istaknut na vidnom mestu kao i na fakultetskom veb-sajtu. Poster će biti dostupan i na oglasnim tablama studentskih domova, Univerzitetske biblioteke, Rektorata i Kancelarije za mlade Grada Beograda. Facebook, Twitter i blog Univerzitetskog centra za razvoj karijere takođe će informisati o ovom konkursu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

BG praksa u Domu omladine: M. Ševarlić i S. Đurić

Ocene bitne, veštine odlučujuće

Ocene bitne, veštine odlučujuće

Ševarlićeva ističe da su pored ocena, koje su prva preporuka, bitne i karakteristike budućeg praktikanta, koje se procenjuju tokom intervjua. S tim je saglasna i Bićaninova, koja kaže da je bogat CV jedan od glavnih uslova za dobijanje mesta u BG Praksi, ali i brojne veštine kojima bi budući praktikant bio zanimljiv budućem poslodavcu. "Danas je upisivanje na fakultet postalo formalna, civilizacijska potreba jer je to samo prva kvalifikacija da uopšte možemo da pokucamo na neka vrata u nadi za poslom. Bitno je još od osnovne škole početi sa građenjem CV-ja kako biste bolje upoznali sebe i svoje sposobnosti", smatra članica Gradskog veća.

Šta je studente motivisalo

"... Konkurs je došao u pravo vreme, četvrta sam godina i imam pozamašno teorijsko znanje i ogromnu želju da mi neko pruži šansu da to znanje što pre stavim u praktičnu upotrebu i dam mu novu dimenziju. Jako sam motivisana činjenicom da je ovo prilika da učim radeći sa iskusnim ljudima i steknem nova, korisna saznanja koja će mi i te kako značiti u budućnosti i povećati šanse za posao. Verujem da bi me ova praksa dodatno motivisala da budem još bolja i pomogla mi da shvatim kojom granom prava bih volela da se bavim kada završim fakultet..."

"...Mogućnost rada u profesiji za koju se školujem, mogućnost rada na ozbiljnim i odgovornim zadacima, mogućnost rada sa ljudima iz struke koji poseduju znanje i iskustvo, što sve ukupno pruža mogućnost za usavršavanje i sticanje iskustva."

Utisci studenata

"Praksa je ispunila sva moja očekivanja. Provela sam jedno radno, zanimljivo i interesantno leto. Naučila sam mnogo iz oblasti kojom želim da se bavim ali i van toga, unapredila sam svoje veštine timskog rada, upoznala divne ljude koji su uvek bili tu da odgovore na sva moja pitanja, pomognu mi i nauče me mnogo čemu."

"Zadovoljan sam praksom jer sam obišao veliki broj gradilišta i ispratio sve faze radova! Upoznao sam veliki broj ljudi, od radnika do direktora! Radio sam u pozitivnoj atmosferi u svim vremenskim uslovima! I nijedan dan na gradilištu nije bio monoton! Mislim da sam dosta toga naučio o radu u operativi i to znanje će mi kasnije značiti kao dobra podloga u samom radu na terenu kada se zaposlim!"

"Praksom sam veoma zadovoljan jer sam tokom prakse mnogo toga novog video i naučio, a naročito sam zadovoljan svojim mentorom jer su se on i tim ljudi oko njega zaista trudili da mi na što bolji način prikažu način poslovanja svoga sektora."

Utisci mentora

"Praktikant je brzo i efikasno reagovao na nepredviđene situacije i negativne komentare i kritike. Jedan od uspešno obavljenih zadataka bio je istraživanje regiona u oblasti parkiranja, komparativne analize s tim u vezi i predlozi za dalji rad." – Mentor iz preduzeća Parking Servis.

"Sve vreme trajanja prakse i obavljanja poslova u Istorijskom arhivu Beograda, praktikantkinja je pokazala visok stepen zanimanja za učenje, usavršavanje, ali i za veoma disciplinovan, odgovoran pristup svakodnevnom boravku u Istorijskom arhivu Beograda. Izražavamo najiskreniju želju i preporuku da će ona, kada završi osnovne studije na Katedri za srpsku književnost, nastaviti dalje usavršavanje i poslovni angažman, u skladu sa svojim mogućnostima i željama." – Mentor iz Istorijskog arhiva Beograda.

"Praksa studenata u Državnoj upravi je veoma korisna kako za studenta, za kojeg se već nakon kraćeg vremena može utvrditi da li poseduje dovoljan nivo koncentracije i analitičnosti koje su neophodne za rad u državnoj administraciji, tako i za zaposlene, jer značajno podižu radnu atmosferu i predstavljaju veliku pomoć u obavljanju poslova."– Mentor iz Sekretarijata za privredu Uprave Grada Beograda.

(izvor: Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata BU)

»Vreme Beograda«

Dodatak priredila: BILJANA VASIĆ;

Fotografije: ALEKSANDAR ANĐIĆ, IVAN ŠEPIĆ, BEOINFO

Ceo dodatak »Vreme Beograda« u PDF-u

Ovo je jedan tekst iz dodatka.