Popularna astronomija >

Čekajući kometu

Nakon niza nebeskih predstava: izuzetno sjajnog meteora u Centralnoj Rusiji i niskog preletanja asteroida 2012 DA14, tokom ove nedelje događa se još jedan spektakularni astronomski događaj. Naime, 10. marta će kometa C/2011 L4 proći kroz najbližu tačku Suncu na svojoj putanji, a ovaj poseban događaj je vidljiv golim okom i to iznad naše regije.

Već od 7. marta, stanovnici severne hemisfere ovu kometu mogu da uoče i golim okom. Naravno, pod uslovom da vam vidik ne zaklanja neki nametljivi oblak, visoko drveće ili brdo. Najbolje mesto za posmatranje komete je mračni kutak, daleko od svetlosnog zagađenja gradske rasvete, a preporučuje se i pomoć dvogleda. Kometa je svake večeri vidljiva na zapadnom horizontu, tačno iznad njega i to po zalasku sunca, a moći će da se posmatra sve do kraja vikenda.

Popularan naziv ovog nebeskog tela je PANSTARRS, što je ime teleskopa kojim ga je grupa astronoma sa Univerziteta Havaji na ostrvu Maui u Havajskom arhipelagu otkrila juna 2011. Kako astronomi objašnjavaju, prilikom prolaska kraj Sunca kometa izbacuje velike količine leda i prašine i na taj način uzrokuje pojavu sjajnog repa. Iako se tako dobro vidi, PANSTARRS je trenutno bliža Suncu od Venere.

Ako vas zanima zašto i otkud toliko astronomskih pojava u poslednje vreme i koliku opasnost one predstavljaju, Centar za promociju nauke je organizovao zanimljivu tribinu. O ovom i sličnim astronomskim događajima pred beogradskom publikom, 7. marta u 19 časova, u Velikoj dvorani Studentskog kulturnog centra, na Tribini četvrtkom Centra za promociju nauke pod nazivom "Čekajući kometu" govoriće najpoznatiji srpski promoteri nauke.

Inače, kataklizmični udari asteroida o Zemlju česti su motivi naučnofantastičnih priča i filmova. Međutim, kako savremena praćenja nebeskih tela pokazuju, u doglednoj budućnosti, Zemlji ne preti nikakav katastrofičan sudar. Astronomi ističu da je verovatnoća da nastradate od posledice udara nebeskog tela znatno manja nego da neslavno okončate život okliznuvši se u sopstvenom kupatilu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST