Pravosuđe >

Politička upotreba klimoglavaca

Sva obećanja da će se obaviti "reforma reforme" pravosuđa tek su – više od pola godine od rada novih vlasti – još jedno lažno obećanje. Osim što su temeljem odluka Ustavnog suda u sistem vraćeni i nereizabrane sudije i tužioci i osim smjene ("prestanka dužnosti") Nate Mesarović s kormila Vrhovnog kasacionog suda i samim time Visokog savjeta sudstva, ništa se nije dogodilo.

Nata Mesarović smijenjena je jednakom bahatošću i izvrdavanjem propisa, kao što ju je bahato postavila Skupština Srbije u tadašnjem sazivu i tadašnje Ministarstvo pravde; teško da nas može tješiti to što se neustavnost jedne tada prelazne odredbe ispravlja novom političkom nezakonitošću. Jedino što je time postalo bjelodano je činjenica da su, jednako kao što su klimali glavama ranije, članovi (većina) VSS-a nastavili klimati i naprednjacima, novom ministru pravde Nikoli Selakoviću i novom predsjedniku parlamentarnog Odbora za pravosuđe Petru Petroviću.

Iz tog istog VSS-a, koji i dalje radi u nepotpunom sastavu, izašla su dvojica sudija: jedan je suspendiran do kraja postupka zbog navodnog davnog krivičnog djela, drugi je dao ostavku, teško optuživši ostatak VSS-a koji pristaje raditi nezakonito i pod političkim pritiscima. Nikome ništa, društvo klimoglavaca se o tome uopće nije izjašnjavalo.

Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca Srbije tražili su da se, zbog teških grešaka aktualnog VSS-a i Državnog vijeća tužilaca, kao i zato što trećina "odstranjenih" sudija i tužilaca nije moglo sudjelovati u glasanju za članove tih tijela, provedu novi izbori za nova najviša tužilačka i sudska tijela. Nadležnima to ne pada na pamet: ministar Selaković, kao i njegova prethodnica Snežana Malović, zasjeo je u (razne) fotelje, nastavljajući s "posadom" koja se već obrukala i urušila ionako nisko povjerenje u pravosuđe i pravnu sigurnost građana Srbije.

Umjesto da se, među prvim zadacima, nađe i odstranjivanje onih koji su se doista ogriješili o sudsku ili tužilačku funkciju (protiv kojih su vođeni postupci, ili su sudjelovali u izbornoj krađi, pa makar bili i reizabrani u prvoj rundi), za v.d. najvišeg suda u zemlji i v.d. predsjednika VSS-a postavljen je sudija Dragomir Milojević, nedavno i sam vraćen u pravosuđe, kojem mediji stavljaju u grijeh neke zastare u postupcima protiv pedofila, ali i bliskost sa Vladimirom Cvijanom, naprednjakom i advokatom, predsjednikom parlamentarnog Odbora za ustavna pitanja u nekim konkretnim krivičnim predmetima.

Valja se podsjetiti da je isti taj Cvijan, kad se tek obreo u naprednjačkim redovima, izjavio da se 600 nereizabranih sudija upisalo u tu stranku. Usprkos nedostatku dokaza, danas su tu retoriku preuzeli demokrati u Skupštini, tvrdnjama o naprednjačkoj metamorfozi 300 sudija.

Jasno je, i dalje je pravosuđe u vlasti politike i sve ono što su do jučer kritizirali u reformi i u VSS-u iscrpljeno je smjenom Nate Mesarović. Gdje su ona, Malovićeva i Boško Ristić stali, tu će Selaković sa svojima produžiti. S istim klimoglavcima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST