Treća Srbija

"Poligon za vežbanje nasilja"; Vreme 1154

U broju 1154 vašeg časopisa objavljen je tekst Dimitrija Boarova "Poligon za vežbanje nasilja" u kojem je politička organizacija Treća Srbija pogrešno okarakterisana kao "prateća stranka" dr Čedomira Antića. Konkretno, sporan deo je sledeći:

"Zatim je Novi Sad izlepljen plakatima i zasut bilbordima Naprednog kluba Čedomira Antića i njegove ´prateće´ političke stranke ´u nastajanju´ Treća Srbija, u kojima se, takođe, traži ukidanje vojvođanske autonomije, ali se zauzvrat ´nudi´ da Novi Sad postane glavni grad Srbije."

Politička organizacija Treća Srbija jeste stranka u nastajanju, ali njen lider nije dr Čedomir Antić, niti je gospodin među pokretačima inicijative za osnivanje Treće Srbije.

Ličnosti koje su pokrenule proces osnivanja naše političke organizacije su predstavljene u beogradskom Medija centru, na konferenciji za medije 14. novembra 2012, o kojoj je i "Vreme" pisalo u broju 1142.

Dr Čedomir Antić nije među njima, iako njegov rad i njega kao ličnost veoma cenimo. Gospodin Antić je predsednik nevladine organizacije "Napredni klub" čiji smo rad, kao i rad drugih uspešnih NVO, pažljivo pratili i razmatrali ideje koje iznose jer je naše opredeljenje da uvažavamo i podržavamo konstruktivan nevladin sektor.

Naš politički program o nacionalno i društveno odgovornoj decentralizaciji sadrži fragmente predloga za uređenje Republike Srbije koji je predstavio Napredni klub i to je jedina spona između dr Čedomira Antića i Treće Srbije.

U društvima sa razvijenom političkom kulturom dobra je praksa osluškivati i uvažavati glas nevladinog sektora pri stvaranju političkih programa. Takvom praksom se mi vodimo u svom delovanju, težeći da u rešenja koja nudimo građanima na političkom planu, ugradimo sve ono što, sa stanovišta svojih principa i vrednosti, smatramo konstruktivnim i vrednim podrške.

Pošto nevladine organizacije ne izlaze na izbore sa svojim idejama, jedini način da one zaista zažive je da stranke ugrade određene aspekte tih ideja, ili njih kao celinu u svoje programe.

Građani neka uporede koncept državnog uređenja koji mogu naći na našem sajtu www.trecasrbija.rs sa konceptom koji je izneo Napredni klub, pa neka zaključe da li i koliko ima sličnosti. Tada će im takođe biti sasvim jasno da dr Čedomir Antić i Treća Srbija deluju na veoma različite načine i da ne nastupamo zajedno.

Dosadašnje autorske tekstove u nedeljniku "Vreme" koji se bave našom organizacijom nećemo komentarisati, jer svako ima pravo na svoj doživljaj neke pojave u političkom životu. Nije sporno pravo autora da nas kritikuju i činjenice tumače u skladu sa svojim ideološkim, političkim i drugim opredeljenjem, ali na iznošenje netačnih činjenica moramo reagovati, zbog svog integriteta i prava građana na potpunu i istinitu informaciju.

autor je portparol političke organizacije Treća Srbija


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST