foto: slobodan miljević

Poljoprivreda >

Mleko (ni)je za piće

U utorak, 19. februara uveče, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević ispio je čašu mleka pred novinarima, kako bi uverio javnost da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu. Šest dana ranije, na konferenciji za novinare isto su učinili i predstavnici Kneževićevog ministarstva, tada sa željom da pokažu kako u Srbiju nije uvoženo hrvatsko mleko proizvođača "Dukat", za koje je utvrđeno da sadrži povećanu dozu kancerogene supstance aflatoksin M1.

Između ove dve konzumacije, ipak, zbio se čitav niz događaja zbog kojih će građani Srbije sa zebnjom činiti ono što i ministar i njegovi službenici – prinositi čašu mleka ustima ili davati ga svojoj deci; sva je prilika da ga neće ni kupovati. Dan nakon što su predstavnici Ministarstva poljoprivrede "testirali" na sebi mleko "Dukat", iz istog ministarstva je stiglo saopštenje da je od 300 testiranih uzoraka 272 "potpuno bezbedno", a da je u preostalih 28 slučajeva vrednost aflatoksina "na granici". Potom je Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) objavila da je u svojoj režiji analizirala sastav mleka i da je, uprkos rezultatima koji su "na gornjoj granici" (a to je 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu), mleko bezbedno za ishranu. Ipak, pravu je buru napravio pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić kada je u ponedeljak, 18. februara, obelodanio listu koja pokazuje da od 35 uzoraka mleka koje se trenutno prodaje u Srbiji, čak 29 ima povišene vrednosti pomenute kancerogene supstance – neki od uzoraka i dvostruko veću od dozvoljenih 0,05μg/kg. Ješić je na konferenciji za medije rekao da se "za ovo zna od septembra", kao i da on ne preporučuje kupovanje mleka. Napokon, istog dana kada je ministar pio mleko pred novinarima, iz njegovog ministarstva je saopšteno da je veterinarska inspekcija, "nakon sumnje u prisustvo aflatoksina", naložila povlačenje iz prometa mleka "čiji uzorci pokazuju mogućnost nedozvoljene količine aflatoksina M1".

Po svemu sudeći, do ove "mogućnosti" je došlo zbog – kukuruza. Jesenas je iz Italije vraćen kontingent srpskog kukuruza jer je deo bio zaražen istom ovom supstancom koja je sada prisutna u mleku – postoje mišljenja da je taj kukuruz bio upotrebljen u ishrani stoke, a da prethodno nije bio odvojen od zdravog, niti naknadno tretiran, pre nego što je završio kao stočna hrana. Iako u Ministarstvu kažu da je do "sumnje u mogućnost" došlo nakon vanredne kontrole s početka februara, indikativno je da se mleko povlači iz prodaje tek pošto je Ješić objavio svoj spisak. Inače, u najvećem broju slučajeva na ovoj listi proizvođači imaju i ispravno i neispravno mleko, tako da je logično pitanje: da li je slučajni uzorak samo "slučajno uzorkovao" ono mleko koje u tom trenutku nije bilo kontaminirano?


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST