<< VESTI | | 12.12.2012 09:31


dopunjeno 14.12.2012 u 8h39m >

Priveden Miroslav Mišković

Tužilac Miljko Radisavljević predložio je u četvrtak 13. decembra sudiji za prethodni postupak da odredi pritvor od 30 dana Miroslavu Miškoviću i osumnjičenima koji su sa njim privedeni.

Tužilac Miljko Radisavljević doneo je naredbu o sprovođenju istrage za svih 10 osumnjičenih i predložilo sudiji za prethodni postupak da odredi pritvor do 30 dana Miroslavu Miškoviću, Milu Đuraškoviću, Marku Miškoviću, Risti Ristiću, Zoranu Mihailoviću, Dejanu Jevtiću, Rašo Zdravku i Predragu Filipoviću. Pritvor nije predložen za bivšeg direktora Preduzeća za puteve "Niš" Milutina Gaševića i akcionara tog preduzeća Zorana Kaitovića za koje je predložena mera zabrane napuštanja boravišta i oduzimanje pasoša. Sudija za prethodni postupak odredio pritvor do trideset dana Miroslavu i Marku Miškoviću, Milu Đuraškoviću, Zoranu Mihajloviću, Dejanu Jevtiću, Risti Ristiću i Rašo Zdravku

Radna grupa Uprave kriminalističke policije privela je u sredu 12. decembra ujutru Miroslava Miškovića, vlasnika «Delte», njegovog sina Marka Miškovića, vlasnika firme "Mera investment fund", Mila Đuraškovića, vlasnika Nibens grupe, "Šer korporacije" i Preduzeća za puteve (PZP) Niš, Milutina Gaševića i Zorana Mihailovića, bivše direktore PZP Niš, Ristu Ristića, direktora „Šer korporacije", Dejana Jevtića, predsednika Skupštine akcionara PZP Niš, Zorana Kaitovića, akcionara PZP Niš, Predraga Filipovića, direktora "Delta brokera" i Rašo Zdravka, procenitelja "Konzita".

Pročitajte tekst iz arhive "Vremena"

Portret savremenika - Miroslav Mišković: Deltina alfa i omega

Objavljeno 13. aprila 2006. u "Vremenu" broj 797.

Kako RTS saznaje, oni se sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja izvlačili finansijska sredstva i imovinu u iznosu od oko 30 miliona evra iz privatizovanih putarskih preduzeća čime su nezakonito pribavili imovinsku korist za Miroslava i Marka Miškovića i Mila Đuraškovića.

Marko Mišković

Jedna od transakcija koje su pod sumnjom, vezana je za Preduzeće za puteve Niš za čiju je privatizaciju Preduzeće za puteve Beograd 2005. godine uzelo 23 miliona evra kredita od Miškovićeve firme „Hemslejd trejding limitid" sa Kipra, sa godišnjom kamatom od tri odsto. Međutim, umesto 25 miliona evra kredita sa kamatom, isplaćeno mu je 26,5 miliona evra. Sumnja se odnosi i na neke druge transakcije.

Kako navodi B92, Nibens grupa" se sastoji se od šest velikih putarskih preduzeća, sa više od pet hiljada radnika. Nastala je najpre privatizacijom Preduzeća za puteve Niš, nakon čega je vlasnik "Nibensa", Milo Đurašković, preko tendera, u martu 2005. postao vlasnik PZP Vranje, mesec dana kasnije PZP Kragujevac, pa PZP Beograd, pa "Bačka put" iz Novog Sada.

Njegov partner u ovoj kupovini, u tada formiranom konzorcijumu, bila je kompanija "Delta", koja se 2006. povukla iz otvorenog vlasništva u kompanijama. Od tada, vlasnici su "SHER" korporacija, koja je u vlasništvu Đuraškovića i "Mera investment" sa Britanskih Devičanskih ostrva, iza koje je tada stajao Marko Mišković. Danas, ova firma, prema podacima Agencije za privredne registre, nema udeo u vlasništvu "Nibensa".

Da li je Mišković pretio Vučiću

Direktor policije Milorad Veljović potvrdio je informaciju koja je ubrzo nakon hapšenja stigla u medije po kojoj je Miroslav Mišković pretio potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću.

U policiji navode da je bezbednost Vučića zbog toga podignuta na najviši nivo.

B92 navodi informaciju da je vlasnik Delta holdinga prilikom privođenja rekao da "Vučić neće dočekati večerašnje gostovanje na RTS-u", kao i da "neće dugo ostati u pritvoru".

Policija je odmah o pretnjama obavestila Vučića.

Tu informaciju je potvrdio i direktor policije Milorad Veljović.

S druge strane, "Deltina" advokatska kancelarija Janković, Popović i Mirić saopštila je da Mišković prilikom privođenja nije pružao otpor niti je pretio policijskim i drugim državnim organima i funkcionerima. U saopštenju koje je potpisao advokat Nenad Popović, navodi se da je Mišković prinudno odveden u policiju, bez uručivanja prethodnog poziva.

"Mišković je, kao i prethodni­h dana, u potpunosti sarađivao s nadležnim državnim organima, što će činiti i ubuduće", ističe se u saopštenju i dodaje da su mediji potpuno netačno preneli navodnu pretnju Miiroslava Miškovića na račun Aleksandra Vučića, što predstavlja, piše u saopštenju, "jednu u nizu medijskih manipulacija koje su se mogle čuti proteklih dana".

"Istina je da je Miroslav rekao da 'Aleksandar (Vučić) ne može večeras da izađe na RTS, ako me prethodno ne uhapsi'", naveo je advokat Delte.

Privedenima je policija uručila rešenje o zadržavanju do 48 sati, nakon čega će biti dovedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal, saznaje RTS.

Vučić: Srbiju niko ne može da pobedi

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da Srbiju ne može niko da pobedi, pa ni vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković.

"Srbiju nije, niti će moći niko da pobedi, pa neće ni Miroslav Mišković", objavio je Vučić na svom tviter i Fejsbuk nalogu.

Vučić je potvrdio da mu je iz policije preneta informacija o pretnji koju mu je tokom privođenje uputio Mišković. Dodao je da ne razmišlja o povećanju bezbednosti.

"Iz policije su mi preneli šta je gospodin Mišković jutros valjda u besu govorio", rekao je Vučić. "O tome ne razmišljam. Teško trpim i ovo obezbedjenje, tako da me to previše ne zanima. Mnogo mi je važnije da u Srbiji ne postoje zaštićeni i nedodirljivi i da je država jača od svakog ponaosob", rekao je Vučić. On je na pitanje novinara potvrdio je da Miškovića sumnjiče i u slučaju "Nibens grupa", zbog malverazcija u privatiaciji putarskih preduzeća. "Tužioci će reći svoje, ja za sada mogu samo da kažem da je taj predmet jedan od onih 24 koje je radila radna grupa. Nema tu nikakvih tajni, u nekoliko tih predmeta se govorilo i o slučajevima u koje je upleten Miroslav Mišković. Koliko znam trenutno je aktuelna 'Nibens grupa', ali se rade i ostali predmeti poput Delreala i Ce merketa", izjavio je Vučić.

Miroslav i Marko Mišković, kao i Milo Đurašković su prethodno bili pozivani na informativni razgovor. Mišković je saslušan 3. decembra i ponovo 10. decembra, a njegov sin Marko 7. decembra. Njemu je dva dana kasnije oduzet pasoš na surčinskom erodromu u trenutku kada je nameravao da otputuje u London.


 

Šta je Mišković rekao policiji dva dana pre hapšenja

 Prema saznanju lista Blic, Miroslav Mišković i Milo Đurašković su na saslušanju u policiji dva dana pre hapšenja tvrdili da tender za kupovinu PZP Beograd nije bio namešten, da su se udružili upravo zbog jakih uslova na tenderu i da je njihovo poslovanje bilo u skladu sa zakonom.

-Agencija za privatizaciju odredila je uslove tendera, a sa Miškovićem sam udružio preduzeća, oformili smo konzorcijum i ušli u posao. Ne vidim šta bi tu moglo da bude nezakonito - objašnjavao je Đurašković.  

- Kako ste i zašto sa Đuraškovićem oformili konzorcijum za kupovinu PZP "Beograd"? - bilo je prvo pitanje koje su inspektori antikorupcijskog tima MUP-a Srbije postavili Miškoviću.  

- Đuraškovića poznajem odranije. Konzorcijum je bio neophodan jer ni njegova, a ni moja firma nisu samostalno mogle da konkurišu za kupovinu PZP "Beograd" - odgovorio je Mišković i dodao da su u posao ušle njegova firma "Delta M", Đuraškovićeva "Emisio broker" i PZP "Niš", koji je ranije privatizovao.

-Nama je interes bio i tih jedan odsto, dodao je.

- Zašto je "Delta" sklopila aneks ugovora po kojem je u kupovini PZP "Beograd" imala samo jedan odsto? - pitali su policajci. 

- Zato što su ideja za kupovinu i biznis plan bili Đuraškovićevi. Izgradnja saobraćajnica je bila njegov posao, a moja firma mu je samo pomogla. Nama je interes bio i taj jedan odsto, jer nismo planirali da ulažemo novac, odgovorio je Mišković  

- Ali, vaša firma je Đuraškoviću odobrila kredit kako bi preko PZP "Niš" kupio PZP "Beograd"?  

- Tačno. Kredit je odobrila moj firma "Hemslejd". On nije platio prvu ratu, zbog čega je u vlasničku strukturu ušla firma moga sina Marka, ali je izašao iz posla kada je Đurašković isplatio ceo kredit - objasnio je Mišković


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Tužilac o krivičnoj prijavi

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević pročitao je novinarima navode iz krivične prijave Uprave kriminalističke policije protiv Miroslava Miškovića.

Prema tom dokumentu, Miroslav i Marko Mišković i Milo Đurašković u perodu od 2005. do kraja 2010. godine, kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve "Niš", a preko njega i suvlasnici više drugih preduzeća za puteve, neosnovano su iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu vrednu od oko 30 miliona evra.

Osumnjičeni su od tog zajedničkog posla zaradili oko 30 milioina evra, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona evra, Milu Đuraškoviću 10 miliona evra, a preduzeću "Hemslejd" 1,2 miliona evra.

Radisavljević je dodao da se u krivičnoj prijavi navodi i da su Mišković i Đurašković zajednički posao započeli 2005. godine kupovinom PZP "Beograd" za 23 miliona evra koje je platila kompanija "Hemslejd" Miroslava Miškovića.

Tokom 2006. godine u vlasništvo PZP Niš ušla je i ofšor kompanija "Mera invest" sa Holandskih Antila, u vlasništvu Marka Miškovića, koja je uložila u dokapitalizaciju PZP Niš devet miliona evra i time stekla oko 48 odsto akcija tog preduzeća.

Novac koji je uplatila ova ofšor kompanija iskorišćen je za vraćanje kredita "Hemslejdu", pa je novac, naveo je Radisavljević, ostao u kompanijama pod kontrolom porodice Mišković.

Prilikom izlaska Miškovića iz posla sa putarskim preduzećima 2008. godine, pre ugovorenog roka vraćen je kredit "Hemslejdu" pozajmicama i to od preduzeća koja su bila u postupku privatizacije i iz kredita.

Potom je "Mera invest" prodala akcije PZP Niš Nibens korporaciji, čiji je jedini vlasnik Milo Đurašković, a prethodno je gotovo tri puta uvećana njihova vrednost, rekao je tužilac, a prenosi B92. To je učinjeno unapred dogovorenom prodajom na berzi samo 37 akcija PZP "Niš" vrednih 325.000 dinara.

Akcije je prodao Milo Đurašković, a kupio Zoran Kaitović, što je poslužilo da se na osnovu zanemarljive trgovine po broju akcija i njihovoj vrednosti na zahtev "Delta brokera" izvrši procena pojedinačne vrednosti akcija na 110 evra, rekao je tužilac.

Prodajom akcija PZP "NIš" po ovako neosnovano uvećanoj vrednosti,"Mera invest" je ostvaraila prihod od 25 miliona evra i stekla poslovnu zgradu u Takovskoj broj 6, korisne površine veće od 3500 kvadratnih metara, rekao je Radisavljević. Ukupna zarada firme "Mera invest" i Marka Miškovića iz tog posla iznosi 1.545.000.000 dinara.

Tužilac je dodao da je Nibens korporacije za kupovinu akcija sredstva obezbedila kreditom od 25 miliona evra za čiju su otplatu solidarno jemčila putarska preduzeća koja se sada nalaze u stečaju ili za koje su raskinuti ugovori o privatizaciji.

Radisavljević je napomenuo da je ova akcija hapšenja nastavak postupka koji je započeo pre više od godinu i po dana istragom o privatizaciji kruševačke fabrike FAM koja je u vlasništvu Nibens grupe.

Podrška Evropske komisije

Evropska komisija je ohrabrena potezima Vlade Srbije u borbi protiv korupcije, naveo je portparol komesara za proširenje Štefana Filea Peter Stano. On je rekao da EK poziva vlasti da odlučno nastave u tom pravcu: "Ne ulazeći u detalje konkretnog slučaja, naš stav je da je borba protiv korupcije jedan od glavnih izazova sa kojima se Srbija suočava", rekao je Stano Tanjugu.

On je dodao i da Evropska komisija pažljivo prati poteze Beograda u vezi sa tim i da je u suzbijanju korupcije važno imati dosledan, sveobuhvatan i neselektivni pristup.

"Ohrabreni smo pristupom srpske vlade i očekujemo da najavljeni Akcioni plan i Strategija što pre stupe na snagu u skladu sa najboljom praksom u regionu", rekao je Fileov portparol.

"S obzirom na važnost rešavanja ovog problema za evropske integracije Srbije, neophodna je odlučna posvećenost borbi protiv korupcije na najvišem nivou", zaključio je Stano.