<< VESTI | | 24.10.2012 22:17


 

NBS rešava pitanje Pejpala

Narodna banka Srbije ranije je negirala da postoje zakonski problemi za ulazak "Pejpala" na tržište Srbije

Izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, čija je izrada u toku, biće otklonjene sve dileme u vezi s korišćenjem usluga „Pejpala" u Srbiji, najavila je Narodna banka Srbije. Kako je saopšteno, novim zakonom će biti nedvosmisleno propisano da rezidenti mogu da vrše plaćanje i naplatu preko tog servisa radi elektronske kupovine i prodaje roba i usluga u inostranstvu.

Iako propisima koji uređuju devizno poslovanje nije u potpunosti liberalizovano držanje deviza na računima kod banke u inostranstvu, to ne predstavlja ograničenje da rezidenti koriste usluge „Pejpala", objasnili su u NBS.

Naime, u slučaju kupovine i prodaje robe preko ovog elektronskog servisa, plaćanja i naplate se vrše preko namenskih računa „Pejpala", a ne preko računa rezidenata kod banke, što znači da u regulativi neće postojati prepreka za dolazak elektronskog servisa i da će on zavisiti od objektivne zainteresovanosti „Pejpala" za srpsko tržište.

Podsetimo, Narodna banka Srbije ranije je negirala da postoje zakonski problemi za ulazak "Pejpala" na tržište Srbije.

Prošle godine, dolazak Pejpala u Srbiju postala je jedna od važnijih tema o kojoj se diskutuje u javnosti. Usluge ove kompanije koja posluje u 190 zemalja bi mogle da omoguće bezbednu i jednostavnu online kupovinu. Stručnjaci i ljudi iz IT biznisa apelovali su da se stvar što pre i po svaku cenu reši navodeći da bi od "Pejpala" Srbija mogla da ima veliku ekonomsku korist. S druge strane, nadležne institucije upirale su prstima jedne u druge pravdajući se i okrivljujući ostale za problem.

O tome kakve su nam promene u bankarskom sistemu potrebne za uvođenje servia za plaćanje, pročitajte u prošlonedeljnom tekstu Slobodana Markovića, savetnik adržavnog sekretara za telekomunikacije i informaciono društvo u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija. Tekst je objavljen u rubrici "Lični stav" - Ko je zaustavio internet.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST