Novogovor >

Olimpijada

Policija se rve s demonstrantima koji kidišu na olimpijski plamen, simbol tolerancije, ljubavi, mira, razumevanja naroda, napretka i, uopšte, svega najlepšeg.

Demonstranti navaljuju, pendreci sevaju – na kraju, jedva spasenu baklju policijsko obezbeđenje, pod kišom kamenica i psovki – sklanja na sigurno, tajno mesto. Gde se događa? U Parizu, San Francisku, Buenos Airesu ili Londonu, ovih dana? Ne. Zbiva se u Banja Luci 1936: policija Kraljevine Jugoslavije interveniše u spasavanju olimpijske baklje. Prve u istoriji, uostalom.

Beogradska "Politika" objavila je 5. aprila 1936. tekst se kaže da "stotinu najpoznatijih beogradskih sportista protestuju protiv duha iduće Olimpijade... Kod nas je Radnička sportska zajednica, u kojoj je zastupljeno 90 amaterskih sportskih klubova, izjavila spremnost da bojkotuje Olimpijadu, ´jer bi naše učešće u Berlinu značilo pomaganje profanisanja i sporta i Olimpijade´..." I da je "preko stotinu najistaknutijih sportista Beograda ovih dana" potpisalo rezoluciju kojom se traži bojkot Olimpijade u Berlinu zbog nacističkog režima u Nemačkoj.

Među objavljenim imenima potpisnika peticije su Đorđe Lojinčić, Aleksandar Tirnaninć, Jovan Mikić, dr Milutin Ivković, Emilija Jovanović, Franja Valok... I još dvadesetak imena. U tom tekstu nema, međutim, Vladimira Dedijera – autora rezolucije, a nema ni Iva Lole Ribara koji je odobrio njen tekst.

Rezultat: 10. aprila 1936. Jugoslavija potvrđuje učešče na igrama u Berlinu. Većina igrača fudbalske reprezentacije odbija da igra, pa Kraljevina nema predstavnika na fudbalskom turniru.

Ovo je relativno nepoznata epizoda iz stogodišnje istorije olimpizma u Srbiji, ali su nam iz tog veka pretekle najmanje dve reči novogovora. Olimpijski plamen kao neka vrsta globalne štafetne trke, izum je hitlerovske Nemačke kojim se i danas ponosimo. I, drugo novogovorsko pitanje, značenje reči olimpijada. Prigodno, bar jednom u četiri godine, mediji otkrivaju da ta reč ne označava takmičenje, već četvorogodišnji vremenski period između Igara. Pogrešno, jer su, najmanje od trećeg veka stare ere, stari Grci tom rečju označavali i igre i četvorogodišnji ciklus između njih.

Ali nema veze.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST