Nauka svakodnevice >

Za i protiv

Vesti iz nauke se često svode na objavljivanje rezultata istraživanja raznih svetskih naučnih ustanova i ne idu dalje od opovrgavanja i ponovnog dokazivanja stvari o kojima mislimo da sve znamo i da su jasne. Na primer: ispijanje do tri šoljice kafe dnevno korisno je za čovekovo zdravlje. Ovakva vest, modifikovana podacima sveže pristiglim iz neke laboratorije, može da glasi i "ispijanje do tri šoljice kafe dnevno može uzrokovati anemiju" ili "ispijanje do tri šoljice kafe dnevno sprečava karijes" i slično.

Ponekad su ove "vesti" potpuno banalizovane i bez utemeljenih korelacija (recimo "Trudnice koje unose više kofeina rađaju decu sklonu umetnosti"), ali se najčešće događa da su informacije istrgnute iz konteksta i da je vest tako sastavljena da nam daje samo jednostran crni ili beli pogled.

Očigledno je da ni nauka nema jednostrane odgovore na sva pitanja. To ne znači da se uvek mora birati između crnog i belog. Ali, saslušajte argumente obe strane na jednom mestu, za promenu. Šta se krije iza naših malih svakodnevnih aktivnosti? Da li treba uzimati vitaminske suplemente, da li je čovek predator ili vegetarijanac, štedeti struju ili ne...? Šta kažu nauka i naučnici o stvarima koje čine naš dan?

Pratiti tekstove do "intervala"


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST