<< VESTI | | 30.05.2012 12:01


 

Asanža isporučuju Švedskoj

Sledeći Asanžov korak mogao bi biti žalba Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ali Asanžovi advokati ne veruju da to može pomoći

Vrhovni sud Velike Britanije doneo je odluku da osnivač organizacije Vikiliks Džulijan Asanž može biti izručen Švedskoj. U ovoj zemlji Asanž je optužen za silovanje i seksualne napade na dve žene. O izručenju je odluku donosilo osam sudija, ali je samo troje bilo na Asanžovoj strani - protiv izručenja.

Sledeći Asanžov korak mogao bi biti žalba Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ali Asanžovi advokati ne veruju da to može pomoći.

O izručenju je prošle godine već odlučivao Okružni sud u Londonu, posle čije se odluke Asanž žalio pa je njegov predmet prešao na Viši sud, ali ni tamo nije imao više sreće. Vrhovni sud bio je poslednja instanca u Velikoj Britaniji.

Džulijan Asanž uhapšen je 7. decembra 2010, zbog optužbe koja se protiv njega vodi u Švedskoj, u kojoj stoji da je seksualno napao dve žene.

Asanž to negira, tvrdi da je to način da na njega izvrše pritisak i zaustave posao kojim se bavi: objavljivanje državnih i državničkih tajni. Vililiks je novembra 2010. godine počeo da objavljuje stotine hiljada diplomatskih depeša - prepiske američkih ambasadora širom sveta sa Stejt Departmentom. Osim toga, Vikiliks je i ranije objavljivao poverljive izveštaje američke vojske o ratovima u Iraku i Avganistanu, a nastavio je svoj posao čak i kad je Asanž uhapšen i držan u kućnom pritvoru u blizini Londona.

Kako navode agencije, Asanžove pristalice tvrde da je švedsko tužilaštvo pod uticajem SAD iz političkih razloga pokrenulo taj slučaj i da će Asanž momentalno po izručenju u Švedsku biti poslat u SAD gde mu preti doživotna robija.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST