Dan raznolikosti >

Naslednici ptice Dodo

Upravo uoči Međunarodnog dana biodiverziteta, koji se obeležava 22. maja, beogradski mediji su preneli vest o tome da je u mestu Bač u južnoj Bačkoj otrovano šest orlova belorepana. Ova retka vrsta ptica koja nastanjuje samo delove Vojvodine, posebno oblast Jugozapadne Bačke strogo je zaštićena zakonom, a odšteta za njihova ubistvo iznosi čak 400.000 dinara po jedinci. Uprkos tome, samo nekoliko parova belorepana gnezdi se u ritskim šumama u ovom kraju, a nakon ovog trovanja koje je očigledno izazvao čovek, broj im se praktično prepolovio.

Ovaj slučaj je najsvežiji primer viševekovnog suočavanja sa problemom vrsta koje izumiru.

To pitanje uglavnom baštine male ekološke organizacije, aktivisti, zaljubljenici u prirodu i uopšte osetljivi duhovi koje brinu i o tako dalekim temama kao što je neslavna sudbina izumrle ptice Dodo. Budući da njihov entuzijazam malo ko deli u Srbiji, budući da stalno (ne) živimo u opsesiji kako smo u prevelikim problemima druge vrste, briga o vrstama koje izumiru vrlo retko dobija ikakav veći medijski odjek.

Upravo sa idejom da se javnost podseti na ugroženost raznolikosti živog sveta na planeti i značaj njenog očuvanja, Ujedinjene nacije su ustanovile jedan dan u godini koji podseća na značaj biološke raznovrsnosti. Zato se svake godine 22. maja obeležava Međunarodni dan biodiverziteta, povodom kog je i u Srbiji je 2012. organizovano nekoliko manifestacija. Između ostalih i projekat "patronatira" koji je utorak predstavljen u Medija centru kao jedan od onih koji se staraju o podunavskim staništima.

Inače, Dan biodiverziteta se obeležava kao podsećanje na 22. maj 1992, kada je u Najrobiju usvojena Konvencija o biodiverzitetu, međunarodni dokument kojim su se države širom planete obavezale da štite raznolikost živog sveta.

Sam pojam biodiverzitet najelegantnije se na srpski jezik prevodi kao biološka raznovrsnost i odnosi se na rasprostranjenost živih vrsta, ali i gena i ekosistema u nekom području ili na celoj planeti. Biodiverzitet je mera zdravlja jednog ekosistema – što je raznolikost vrsta veća, životna sredina je manje ugrožena.

Međutim, prema podacima Ujedinjenih nacija, opstanak na Zemlji je ugrožen za više od 34.000 vrsta živog sveta, a blizu 16.000 vrsta je direktno pred izumiranjem. Ovim se narušavaju životna staništa i, na kraju krajeva, utiče se i na opstanak čoveka. Kao i mnogo čemu na našoj javnoj sceni, već sada je prekasno za bilo kakvo izvinjenje ptici Dodo.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST