Lik i delo >

Muamer Zukorlić

Muftija, kandidat za predsednika

Zvanično: Rođen je 15. februara 1970. u selu Orlje, opština Tutin. Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, a Medresu "Gazi Husrev-beg" u Sarajevu. Islamski fakultet, odsek za šerijatsko pravo, završio je 1993. godine u Konstantini (Alžir), nakon čega je postao profesor Medrese u Novom Pazaru. Za postdiplomske studije odabrao je Liban. Čim je osnovan Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, 1993. godine, izabran je za njenog predsednika – zahvaljujući Sulejmanu Ugljaninu, tvrde upućeni, ali to se ne navodi u zvaničnoj biografiji. Za predsednika i glavnog muftiju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji izabran je 27. marta 2007.

foto: samir delić

Beogradski režim: Optužuje za "nasilje, torturu, licemerstvo i tiraniju nad Bošnjacima" i u tom smislu očekuje obeštećenje od 100 miliona evra od "Blica", od Srbije autonomiju za Sandžak, od Ketrin Ešton međunarodne posmatrače, a od Bošnjaka u matici i dijaspori – po jedan procenat ličnih prihoda za "finansiranje projekata od nacionalnog značaja".

Prostor za delovanje: Oslobodili su mu ga i otvorili Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin, nekadašnji sandžački protivnici, sada u kohabitaciji pod plaštom vladajuće koalicije, ali i međunarodni zvaničnici koji godinama nisu propuštali priliku da se sretnu s njim i dodatno mu pothrane ambicije.

Igranje s vatrom: "Igranje Sandžakom znači poigravanje sa ovim delom Srbije... Ukoliko većinski stanari odluče da zapale jedan stan, rizikuju da se upali cela zgrada." Ne kaže kakav je rizik ako manjinski stanari zapale zgradu.

Plan i program: Drugo poluvreme "borbe za opstanak Bošnjaka" održaće se na izborima 6. maja. Cilj je autonomija Sandžaka pri čemu se, po objašnjenjima, "misli na celovitu teritoriju u njenim istorijskim granicama, što podrazumeva deo teritorije koji se nalazi u Crnoj Gori".

Najmlađe dete: Muftija Zukorlić Sarajevo smatra duhovnim centrom muslimana na Balkanu, a reis-ul-ulemu Mustafu Cerića vrhovnim poglavarom. Osim toga: "Mi Tursku doživljavamo kao svoju majku koja je pre sto godina, zato što je morala, ostavila svoju decu. Sada dolazi da ih vidi, Bosnu kao najstarije dete, ovo albansko što je ojačalo i nas u Sandžaku, kao najmanje i najmlađe dete, koje se najviše voli. Kad imate takvu braću i ojačale roditelje, to je predivan osećaj."

Neće u politiku (1): "Ne ulazim u politiku, želim uticati na svoj život i Islamsku zajednicu."

Neće u politiku (2): "Ovo što ja radim je mnogo skuplje od politike, jer predstavlja vođenje celokupnog pokreta i sa ove pozicije mi je lakše da se bavim politikom, ali i naukom i kulturom, sportom..." Ulazak u politiku značio bi za Zukorlića "pasti s konja na magarca".

Hoće na magarca: Prošle nedelje saopšteno je da su potpisi za predsedničku kandidaturu Muamera Zukorlića spremni i da će u Republičku izbornu komisiju stići do kraja nedelje. Lider Islamske zajednice u Srbiji tako će postati prvi verski poglavar koji "izlazi na crtu političarima" i bio bi jedini u svetu da nije Irana i tamošnje vladavine ajatolaha. Formalno Zukorlićevo pravo da se kao muftija kandiduje nije sporno, ali je iskorak iz dosadašnje prakse muslimana da se pri ulasku na politički teren odreknu verskih funkcija.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST