Zakon i njegova primena >

Zdravstvena birokratija

Mandat trajanja overe zdravstvene knjižice zavisi isključivo od poslodavca, odnosno tempa kojim uplaćuje doprinose. Ukoliko obaveze izmiruje redovno i na vreme, knjižice njegovih zaposlenih biće overene na pola godine. U suprotnom, na tri meseca

Nova godina, nova pravila. Zdravstvene knjižice overene na dvanaest meseci su prošlost. Od sada imamo dve opcije: knjižicu overenu na šest meseci i knjižicu overenu na tri meseca.

Iako ova novina važi još od 3. decembra 2011, kada je na snagu stupio Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o ispravi o zdravstvenom osiguranju i posebnoj ispravi za korišćenje zdravstvene zaštite ("Sl. glasnik RS" br. 89/11 i 91/11 -isp.), mnogi su se u knjižicu zagledali tek kada su otišli lekaru i doživeli ne baš prijatno iznenađenje.

Još je neprijatnije bilo poslodavcima, kojima je saopšteno da knjižice zaposlenima mogu da overe samo na tri meseca, a dodatnu zbrku uneli su pojedinci zaposleni u državnim ustanovama kojima u zdravstvenoj ispravi piše "važi do 31. 12. 2012". ("Vreme" je imalo uvid u dva takva dokumenta).

Iako, na prvi pogled, situacija navodi na pomisao da je reč o diskriminaciji i da se državnim preduzećima gleda kroz prste čak i kad ne izmiruju redovno obaveze prema zaposlenima, ispostavilo se da smo pred zakonom, bar u ovom slučaju, ipak, svi jednaki.

O čemu je, dakle, reč?

Mandat trajanja overe zavisi isključivo od poslodavca, odnosno tempa kojim uplaćuje doprinose. Ukoliko obaveze izmiruje redovno i na vreme, knjižice njegovih zaposlenih biće overene na pola godine. U suprotnom, na tri meseca. Kako nam je saopšteno iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), novo pravilo uvedeno je prevashodno radi zaštite prava zaposlenih, odnosno motivisanja poslodavaca da im doprinose uplaćuju na vreme. Drugim rečima, ubuduće ćemo preko zdravstvene knjižice, praktično, imati monitoring nad svojim poslodavcem.

U Fondu su demantovali mogućnost da bilo koje preduzeće – privatno, ili državno – ima privilegiju da zdravstvene knjižice overava na dvanaest meseci.

"Unošenje pogrešnog datuma moglo je da nastane jedino nepažnjom poslodavca koji hologramske markice kupuje u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, onda te markice lepi u knjižice svojih zaposlenih i levo od njih sam upisuje datum", objasnili su u RFZO-u. "O dvanaestomesečnoj overi, nema ni govora. Bez izuzetka."

Inače, overa za zaposlene i članove njihovih porodica markicama zdravstvenog osiguranja, može da traje kraće od šest meseci i u slučaju da je radni odnos zasnovan na vreme kraće od pola godine. U slučaju da poslodavac u toku 2012. podnese zahtev za overu za novozaposlenog radnika, overa zdravstvene knjižice vrši se na period od šest meseci od dana podnošenja zahteva.

Skraćeno trajanje overe zdravstvenih knjižica nije jedini novitet koji se tiče zdravstvene isprave. Do kraja godine oko milion i po osiguranika širom Srbije trebalo bi da dobije elektronsku zdravstvenu knjižicu.

U čipu buduće knjižice, slične bankovnoj kartici, biće zabeleženi matični podaci pacijenata koji se već nalaze na papirnim knjižicama – matični broj, ime i prezime, adresa, šifra osiguranja. Svaka knjižica imaće svoj broj, tako da će biti poznato kome je izdata, a biće prilagođena i osobama sa invaliditetom, odnosno slepima i slabovidima. Kartica će imati najsavremenije elemente zaštite, kako ne bi bila falsifikovana. Na novoj kartici neće biti sadržani medicinski podaci građana. Prve elektronske kartice otići će u ruke 100.000 stanovnika Kolubarskog okruga početkom marta.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST