Mediji >

Do gole kože

Nije retkost da pretražujući snimke jutarnjeg programa bilo koje televizije na Jutjubu izlaze tagovi poput "seksi", "u miniću", "bez gaćica" itd. Voditeljkama jutarnjih programa često se prebacuje o izgledu i načinu na koji "bude" gledaoce – u dekoltiranim mini haljinama ukrašenim šljokicama, jakom šminkom i scenskim frizurama.

Pravilnici o oblačenju i ponašanju u vladinim institucijama postoje, ali se često ne poštuju. Pevačice na sudska ročišta dolaze u šortsevima ili dekoltiranim blejzerima, a i predsednica Parlamenta Slavica Đukić-Dejanović se ogrešila o Pravilnik o osnovnim principima rada, ponašanja i odevanja zaposlenih u službi Narodne skupštine Republike Srbije kada se pojavila u sandalama sa otvorenim prstima.

Televizija, kao populistički medij, obrazovnog je karaktera čak i u smislu kulture oblačenja, stoga pravila prikladnog odevanja pri javnom pojavljivanju treba da budu posebno poštovana. Modni stručnjaci smatraju da nije dobra ideja prepuštati stajling ukusu voditeljke ukoliko on dolazi do granice pristojnog. Zato prema Kodeksu o ponašanju emitera televizijske stanice imaju obavezu da se staraju da voditelji, spikeri i novinari budu obučeni u skladu sa zahtevima programa u kojima se pojavljuju, bilo informativnih, dečjih, obrazovnih ili naučnih emisija, ali to se često ne poštuje. Takođe, televizijske stanice su dužne da vode računa i izbegavaju nepristojno oblačenje, pod kojim se podrazumeva pojavljivanje voditelja i drugih učesnika u programu u odeći ili obući sa pretežno obnaženim delovima tela ili odeći koja ima erotsku konotaciju.

Stručnjaci koji rade sa decom saglasni su da o odevanju javnih ličnosti treba voditi mnogo računa. Smatraju da one, kao uzor mnogim devojkama, šalju pogrešnu sliku kada se pojave u jutarnjem programu obučene kao za večernji izlazak ili kada se tokom zimskog perioda pojavljuju u majicama na bretele. Mladi gledaju na medijske ličnosti kao na idealne modele za svoj razvoj, najčešće nedostižne prosečnom tinejdžeru. Nemogućnost identifikacije i uklapanja u stereotip lepote dovodi do depresije i osećaja nezadovoljstva kod tinejdžera.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA