Priručnik za srpske preduzetnike >

Trasiranje sopstvenog puta

Brankica Ljamić Ivanović: Koliko si spreman da platiš?
Sinhronia: Beograd, 2011.

Za društva u tranziciji karakteristično je odsustvo preduzetničkog duha i vere u mogućnost realizacije sopstvenih ideja. Stav da se ništa neće promeniti, dok sami nešto ne pokrenemo, u apatičnom društvu malo ko ima hrabrosti da usvoji. Zato se najčešće vrtimo ukrug i kukamo nad sopstvenom sudbinom, dok nam život i vreme neumitno prolaze. Društvo postaje kapitalističko, pa će u budućnosti od malih i srednjih preduzeća zavisiti egzistencija 80 odsto stanovništva. Zato je jasno da ćemo morati naučiti da budemo preduzetni, ne da bismo bili gazde, već da bismo preživeli.

U zapadnoj literaturi, biznis, fenomenološki, HR i popularni self-help priručnici odavno nude različite metode koji podstiču motivaciju i hrabrost kod ljudi koji imaju potencijal da razviju sopstvenu firmu i tako spoje business & pleasure.

Nedavno je iz štampe izašao i prvi srpski motivacioni roman s podnaslovom "Romansirani priručnik za život i posao". Autorka Brankica Ljamić Ivanović jednostavnim i slikovitim jezikom spojila je metode savremene psihologije, strateškog menadžmenta i life-coachinga. Knjiga Koliko si spreman da platiš? nije klasičan biznis priručnik, već roman, a glavni junak je Marko Popović, srpski preduzetnik zatrpan brigama, porezima i nenaplaćenim fakturama. Tačka preokreta u pristupu problemima je njegova bolest i boravak u bolnici. Tamo ga posećuje bratanica Bojana, koja uspeva da ga nauči kako da razmišljanja o naizgled nerešivim problemima zameni pozitivnim, optimističnim i kreativnim mislima. Tako je princip "Loše kao uvod u dobro" prvo poglavlje knjige u kojoj svi likovi svojim iskustvom utiču na glavnog junaka, koji na kraju usvaja svoj Manifest A ON počinje stavom: "Nema onog što ne mogu da ostvarim, kada to stvarno želim."

Namera autorke je da ohrabri, pokrene na akciju i ponudi sliku realnosti kakva može da bude ukoliko smo spremni da za nju platimo – trudom, radom, vremenom, posvećenošću i doslednošću. Jer, uostalom, smatra autorka, biznis je uvek lov na dobru priliku. Samo je treba prepoznati u pravom trenutku i biti spreman za promenu.

Cena je visoka, ali rezultat su uspeh i zadovoljstvo. Bar je takav slučaj sa Popovićima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

Motivacioni poster kao vizuelna potpora priručniku