Evropski centri nauke >

U Kardifu, na vodi

Najstariji naučni centar u Velikoj Britaniji, Tehnikvest, kao i mnoge druge ustanove ovog tipa, nalazi se na obali, uz vodu. Smešten u zalivu Kardif u Velsu, ovaj centar nauke se nekoliko puta selio i menjao izgled da bi konačno, deset godina od osnivanja, 1995, dobio sopstvenu zgradu "po meri". Ovu poslednju zgradu, dugu i staklenu – oličenje futurizma iz devedesetih godina – projektovao je Pol Koralek iz ABK arhitekts, jedne od vodećih britanskih arhitektonskih firmi.

Tehnikvest je jedinstven po tome što se u njemu prave gotovo svi eksponati. Malo-pomalo, to je ovu ustanovu dovelo u zavidan položaj vodeće institucije za "pravljenje" izložbi u Velikoj Britaniji – imaju više od 200 ugovora sa ustanovama iz tridesetak zemalja. Osim toga, poznati su i po saradnji sa brojnim obrazovnim organizacijama, kako školama tako i onima koje se bave dodatnim, neformalnim obrazovanjem. Njima Tehnikvest pomaže da sprovedu najrazličitije programe, ne samo izrađujući eksponate već i organizujući radionice i različite događaje.

Tehnikvest je jedinstven i po tome što se u njemu održava dodatna nastava za učenike. Na taj način škole su lišene potrebe da nabavljaju skupu laboratorijsku i drugu opremu koja bi inače bila nužna.

No, Tehnikvest kao i svi članovi porodice evropskih naučnih centara kojima pripada i beogradski centar za promociju nauke, ima za cilj da animira ljude i zainteresuje ih za nauku i tehnologiju – da ih motiviše da požele da nauče više, kroz učešće, interaktivnost i diskusiju. Jedan deo zaposlenih u Tehnikvestu specijalizovao se za naučnu komunikaciju – među njima su i neki vodeći stručnjaci koji su stekli veštine obraćanja "običnim građanima" tako da ovi materiju shvate, a ono što su čuli i zapamte i požele da saznaju još više.

Tehnikvest je mesto sa stalnim izložbama, šou-programima, predavanjima, radionicama i drugim događajima koji se obraćaju stanovnicima Velsa i utiču na kvalitet javne rasprave o nauci i tehnologiji. Centar u Kardifu se trudi da građane privuče i nekim vrlo uzbudljivim sadržajima: u njegovom sastavu su, na primer, planetarijum i naučni teatar. Takođe, ova ustanova često svoje izložbe iznosi napolje, tamo gde je publika – od šoping centara do raznih sajmova.

Kao sasvim nezavisna organizacija, Tehnikvest se finansira sa više strana, dok jedna trećina stiže od vlasti Velsa kako bi osigurali sredstva za školske programe.

Mada je najstariji britanski naučni centar, Tehnikvest i te kako gleda daleko u budućnost. Njegov cilj trenutno je da pronađe način da se predstavi što većem broju ljudi. Jer, centar je uveliko poznat u Velsu, ali postoje prepreke da se njegov uticaj proširi. Jedno od rešenja uprava Tehnikvesta vidi u digitalnim medijima, pogotovo u obraćanju mladima uzrasta od 14 do 19 godina, kao i u proširenju lepeze usluga koje nudi formalnom sistemu obrazovanja – školama u Velsu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

foto: pauline eccle / geograph.org.uk