foto: hervé boulben

Evropski centri nauke >

Pariski grad čuda

Pariski La Cité des sciences et de l’industrie jedan je od najzanimljivijih centara za popularizaciju nauke u svetu i ujedno najveći naučni muzej u Evropi. Deo je velikog kompleksa, kulturnog centra i centra za nauku, tehnologiju i industriju. Njegov cilj je vrlo jednostavan – promocija naučnog i tehničkog znanja pre svega među decom i mladima, i promocija interesovanja za ove oblasti.

Zato je na ovom mestu za posetioce napravljeno nekoliko atrakcija: planetarijum, podmornica (Argonaute S636) i veliki bioskop (La Géode). Najviše zahvaljujući njima, poslednjih godina Grad nauke svake godine poseti blizu pet miliona ljudi, među kojima su uglavnom deca i tinejdžeri.

No, ovo nije ni blizu celokupna ponuda: u okviru La Cité je i velika "medijateka" (biblioteka sa delima o nauci i industriji), grad dece, grad zdravlja, sastajalište, akvarijum, deo za piknik, restoran, staklenik, radnje... Postoje prostori za zabavu i opuštanje, predavanja, radionice, kulturne događaje i druge raznolike aktivnosti.

Programski, rukovodstvo Grada nauke od samih početaka insistiralo je da se u njemu nauka povezuje sa društvenim problemima kao što su na primer geo-ekonomska, ekološka i etička pitanja, koja se u vreme brzog tehnološkog progresa i inovacije često pokreću.

Zgrada Grada nauke sagrađena je na severoistoku Pariza u nekadašnjem poljoprivrednom selu, oko čeličnih rešetaka koje su bile deo klanice, čija je gradnja zaustavljena 1973. godine. Sedam godina kasnije počela je transformacija zgrade i na 55 hektara zemljišta izgrađen je La Cité koji je otvoren 1986. godine. Osnovni zahtevi bili su da Grad nauke bude okružen vodom, da se u njemu nalazi velika staklena bašta i da svetlost prodire unutar zgrade kroz dve kule prečnika 17 metara. Povod za svečano otvaranje La Cité bilo je posmatranje Halejeve komete koja se približila Zemlji te 1986. godine. Narednih godina postepeno su otvarani i promovisani novi delovi kompleksa, da bi 2006. Grad nauke proslavio punih 20 godina postojanja. Tokom te prve dve decenije posetilo ga je ukupno 64 miliona ljudi, ili prosečno više od tri miliona godišnje.

Izgradnja i menjanje Grada nauke nisu završeni – otvaraju se novi delovi za decu i nove stalne postavke kao što su "Priča o univerzumu" i "Posmatranje Zemlje: Revolucija satelita". Prema podacima La Cité, do sada ga je posetilo više od 70 miliona ljudi i u jakoj konkurenciji francuskih muzeja (Luvr, Versaj, Orsej...) on je peti po posećenosti. Dnevno u njega uđe čak 16.700 ljudi! Šta oni tamo rade? Najveći broj njih obiđe stalne i privremene postavke i većina ode u biblioteku ili obiđe neki od tematskih centara i pogleda film u La Géode. Manji broj njih je tu da bi slušao predavanja i prisustvovao događajima u konferencijskom centru. Statistika kaže i da je većina posetilaca mlađa od 20 godina i da su u Gradu nauke proveli više od četiri sata. A svi su uživali!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA