Automobilska industrija – Fiat Auto Poland >

Primer uspešne privatizacije

Iz Fiatove fabrike u Poljskoj izašlo je skoro deset miliona automobila, od čega je više od polovine izvezeno u 68 zemalja širom sveta. Novi principi poslovanja doprineli su razvoju konkurentnosti i kvaliteta ukupne industrijske proizvodnje u zemlji

Za "Vreme" iz Tikija, Poljska

Fabrika automobila Fiat Auto Poland nalazi se u poljskom gradu Tiki, najveća je Fiatova fabrika u Evropi i jedna od najsavremenijih u Fiat grupaciji. Fabrika postoji od 1972. godine (tada FSM) kada je proizvodila 150.000 automobila godišnje, a privatizovana je 1992. ugovorom između kompanije Fiat S.p.A. i poljske vlade. Kompanija koja je 1991. imala dugove od oko 900 miliona dolara, zahvaljujući stručnoj restrukturaciji danas je najveći proizvođač automobila i vodeći izvoznik u Poljskoj. Do danas je proizvela skoro deset miliona automobila, od čega je više od polovine izvezeno u 68 zemalja širom sveta. Prošle godine proizvela je više od pola miliona vozila, koliko je plan da se proizvede i ove godine. Kompanija Fiat Auto Poland zapošljava oko 11.000 ljudi, od čega je 5000 zaposlenih u samoj fabrici (15 odsto žene) i još 6000 kod više od 460 kooperanata. Prosečna bruto zarada radnika u pogonima je oko 1000 evra, a jedan proizvede 91 automobil godišnje. U Poljskoj ovlašćenu mrežu prodaje Fiata čini 76 dilera. Fiatova fabrika u Poljskoj trenutno proizvodi četiri modela, "Panda", "Fiat 500", "Ford Ka" i "Lancia Ypsilon".

KLJUČ JE EFIKASNOST: Iako je proizvodnja maksimalno robotizovana (vrednost jednog robota je oko 250.000 evra), najvećom investicijom u ovoj kompaniji smatraju ulaganje u zaposlene, a njihove patente cene i nagrađuju. Takođe, praksa u Fiat grupaciji je da se inženjeri iz tek privatizovanih fabrika uče poslu u onim najsavremenijim, kako bi znanje kasnije preneli u svoje pogone. Upravo je dolazak dva mlada inženjera iz kompanije Fiat Automobili Srbija u poljsku fabriku bio povod i za posetu srpskih novinara. Naime, mladi mašinski inženjeri Nenad Lučić i Igor Zoranović nakon pet meseci rada u Kragujevcu poslati su u Tiki na dve godine gde će proći obuku kroz sve procese proizvodnje. Po rečima Zdislava Arleta, direktora fabrike Fiat Automobili Poland (koji je i sam prošao sve etape proizvodnje u fabrici u Torinu), za uspeh je najvažnija organizacija posla koja mora da bude efikasna. Zato savetuje menadžerima u Kragujevcu da budu strpljivi, prate direkcije i ne gube entuzijazam, jer su u procesu restrukturacije koja će trajati godinama. On je ukazao na važnost usavršavanja zaposlenih i podsetio da su inovacije inženjera njihove fabrike tom preduzeću prošle godine donele deset miliona evra.

Dolazak italijanskog giganta u Poljsku pre dve decenije, znatno je doprineo i razvoju industrijske kulture i tržišnih principa u ovoj zemlji. U to vreme, Fiat je tamo bio najveći strani investitor (sa ulaganjima od oko 800 miliona dolara), a njihov dolazak unapredio je ne samo proizvodnju fabrike u Tikiju već i propratnu automobilsku industriju. Tako je 1993. oko 55 odsto komponenata i podsklopova nabavljano od domaćih dobavljača, a već nakon pet godina taj procenat se popeo na 75 odsto. Veliki broj dobavljača automobilske industrije započeo je proizvodnju u toj regiji, kao i kompanije koje se bave proizvodnjom industrijskih motora, kombajna i poljoprivrednih mašina.

Takođe, novi principi poslovanja (za razliku od ranijih ugovora FSM-a, koji su dobavljačima garantovali da su jedinstveni snabdevači fabrike u Tikiju) doprineli su razvoju konkurentnosti i kvaliteta ukupne industrijske proizvodnje u zemlji. Dobavljači su morali da se takmiče na tržištu, kvalitetom i cenom, što je poboljšalo i njihove proizvode, ali i ukupno tržišno poslovanje.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Priznanja za kvalitet

Uspeh na tržištima širom sveta prate i mnogobrojne nagrade u automobilskoj industriji. Fiat Auto Poland se 2007. godine pridružio grupi kompanija sa najvišim standardima u proizvodnji – World Class Manufacturing (WCM).

WCM predstavlja svеоbuhvаtan prоgrаm uprаvlјаnja prоizvоdnjоm kako bi se u što većoj meri еliminisаli gubici i оtpаd u svаkоm оbliku. Dve godine kasnije fabrika je osvojila srebrnu medalju za poštovanje WCM standarda. Pre mesec dana utvrđeno je da još samo sedam poena deli fabriku od zlatne medalje.

Fabrika u mestu Tiki osvojila je i druge nagrade u Poljskoj i Evropi. Dva automobila iz ove fabrike osvojila su prestižnu nagradu "Automobil godine": Fiat Panda za 2004. godinu i Fiat 500 za 2008. godinu. U ovoj fabrici u julu ove godine proizveden je jubilarni dvomilioniti primerak modela Fiat Panda.