foto: a. anđić

Studentski protesti >

Borba za znanje

Više od pola decenije od usvajanja Bolonjske deklaracije, na Beogradskom univerzitetu ne postoji jedinstven stav niti kriterijum za određivanje visine školarina i naplatu bodova ispita koje studenti prenose u narednu godinu. Krajem juna prošle godine Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kojima je utvrđeno da student može naredne godine ostati na budžetu ako u školskoj 2009/2010, odnosno 2010/2011. ostvari najmanje 48 bodova. Kako prenosi Beta, ovim izmenama je propisana i obaveza da visokoškolske ustanove visinu školarine mogu da utvrde tek po pribavljenom mišljenju Ministarstva prosvete. Prema pisanjima pojedinih medija, izgleda da se ovaj propis ne poštuje, te iako je preporuka Senata Univerziteta u Beogradu i Ministarstva prosvete da se školarine ne menjaju, pojedini fakulteti su ih povećali.

Revoltirani odsustvom jasnih kriterijuma i čestim ad hoc promenama (koje predstavljaju kršenje člana 86 Zakona o visokom obrazovanju) kada su u pitanju troškovi studija, studenti Beogradskog univerziteta i Univerziteta umetnosti protestovali su u četvrtak 6. oktobra zahtevajući da se školarine smanje na vrednost tri minimalne plate (oko 48.000 dinara), zatim da se vrate apsolventski rokovi i status apsolventa, ukine rangiranje po proseku, vrati uslov od 48 bodova za budžet i ukine naplata bodova za predmete koji se polažu u apsolventskom stažu.

Nekoliko stotina studenata sa Filološkog (čiji je plenum inicirao akciju) i Filozofskog fakulteta, Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta političkih nauka krenuli su sa Studentskog trga u podne u protestnu šetnju do zgrade Ministarstva prosvete i nauke gde su u 14 sati predali svoje zahteve. Tokom dvočasovne šetnje centralnim ulicama Beograda, saobraćaj se otežano odvijao, a koloni studenata su se pridruživale kolege sa Pravnog i Elektrotehničkog fakulteta. Uzvikujući parole "Hoćemo budžet", "Izlazite napolje", "Dole školarine", i noseći transparente na kojima je pisalo "Znanje nije roba", "Dobar = loš student, hvala Bolonji" budući akademski građani su krećući se iz ulice Vase Čarapića skrenuli u Makedonsku, gde su, kako navode pojedini mediji, ispred zgrade "Politika" izrazili nezadovoljstvo pisanjem ovih novina o njima.

Na kraju duge rute kroz centar grada oni su se preko Slavije spustili u Nemanjinu. Tamo su ispred resornog ministarstva uzvikivali "Lopovi!" i predali svoje zahteve. U Ministarstvu je agenciji Beta rečeno da su primili zahteve studenata i da je njihovu delegaciji bio spreman da primi pomoćnik ministra Slobodan Jauković, ali da studenti nisu došli na razgovor. Predstavnica plenuma Filološkog fakulteta objasnila je za "Vreme" da su ovom prilikom samo želeli da predaju zahteve. Oni su na kraju, stigavši ispred zgrade Vlade, posedali na drum, zbog čega je saobraćaj bio na pola sata u potpunoj blokadi, a potom su se studenti mirno razišli.

Iako je na fakultetima upis nove školske godine u toku, beogradski studenti ne odustaju od svojih zahteva, već spremaju veliki protest za petak 14. oktobar i najavljuju da će ovoga puta biti koordinisani sa kolegama iz Novog Sada. Ostaje nam da vidimo koliko će Ministarstvo prosvete imati sluha za zahteve studenata i da li se obrazovanje i dalje tretira kao trošak, a ne kao investicija.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST