foto: a. anđić

Privreda i ekonomija >

PDV i najava bojkota

Od 2008. do kraja 2010. više od 13.000 preduzeća je zatvoreno zbog plaćanja PDV-a unapred, pa je bez posla ostalo više od 106.600 osoba u privatnom sektoru.

Unija poslodavaca Srbije (UPS), zajedno sa Pokretom privrednika, pozvaće vlasnike preduzeća na bojkot uplate poreza na dodatu vrednost (PDV), saopštio je početkom nedelje UPS. Privrednici neće plaćati PDV, od kojeg se očekuje gotovo polovina od 707 milijardi dinara prihoda ovogodišnjeg budžeta, ako država i dalje bude izbegavala da donese zakon u kome će biti propisane i kazne za one koji ne izmiruju obaveze u ugovorenom roku. Vlasnici firmi poručuju državi da na PDV može da računa samo ako im omogući da ovaj porez plaćaju tek kada oni naplate isporučenu robu ili uslugu i kad država isplati svoja dugovanja prema privatnim kompanijama.

Cedi se suva drenovina, umesto da se Vlada Srbije ugleda bar na vlade Hrvatske i Crne Gore, ako su joj daleko države Evropske unije. Zahvaljujući preduzetim merama, u ovim kriznim godinama u Hrvatskoj nije propalo toliko firmi kao u Srbiji. Vlada se potpisivanjem sporazuma obavezala da će ispuniti zahteve poslodavaca, ali evo, već četiri meseca kako ništa nije urađeno. Najavljuje se uredba kojom bi se rok plaćanja za korisnike budžetskih sredstava ograničio na 60 dana, ali bez kazni za one koji prekorače taj rok. Uredba bez sankcija nema nikakvog smisla.

U anketi UPS-a 1146 preduzeća iz avgusta i septembra ove godine, 34,5 odsto nekadašnjih vlasnika i direktori zatvorenih firmi, kao glavni razlog zatvaranja naveli su obavezu plaćanja PDV-a unapred, u trenutku izdavanja računa – fakturisanja za robu isporučenu kupcu ili uslugu izvršenu za naručioca posla.

U mnogim zemljama – među kojima su Češka, Slovačka, Rumunija, Španija, Portugalija, Litvanija, Estonija – ovo je automatski rešeno tako što banke kojima se dostavi profaktura sa obračunatim iznosom PDV-a u trenutku kada novac od dužnika legne na račun date firme skida iznos za PDV i prebacuje ga na račun poreske uprave, kažu u UPS-u. Firme koje plaćaju porez unapred, a ne mogu da naplate potraživanja od svojih dužnika, prinuđene su da ulaze u dozvoljeni ili nedozvoljeni minus kod banaka. One dižu kratkoročne pozajmice i tako pokušavaju da "premoste" periode nelikvidnosti.

Vlada nekako stidljivo obećava da će ovaj predlog razmotriti i obećava još da će državni dug prema privredi od 4, 5 milijardi dinara biti isplaćen u roku od 60 dana.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST