<< VESTI | | 26.08.2011 15:59


 

Kim Džong Il na azijskoj turneji

Severnokorejski vođa Kim Džong Il završava turneju po savezničkim azijskim zemljama – Kini i Rusiji.

U Rusiju je došao prvi put posle devet godina i to je bila prilika da ga javnost malo bolje osmotri i konstatuje da je malo ostario, da hramlje na jednu nogu, ali da izgleda prilično dobro.

U Rusiji je Kim razgovarao sa predsednikom Dmitrijem Medvedevim o ekonomskoj pomoći i novoj turi pregovora o okončanju nuklearnog programa Pjongjanga. Naime, ovi pregovori su u više navrata pokretani i prekidani, u zavisnosti od toga u koliko dubokoj krizi je bila Severna Koreja i da li uopšte poštuje dogovor koji pravi sa ostalih pet zainteresovanih pregovarača – Južnom Korejom, Kinom, Japanom, Rusijom i SAD.

Ovih pet zemalja pokušava da ubedi Kima da prekine izgradnju nuklearnih postrojenja kao i nuklearne probe.

USKORO NASTAVAK PREGOVORA: Kim Džong Il u razgovoru sa ruskom delegacijom predvođenom predsednikom Dmitrijem Medvedovim (Foto: Tanjug)

Kremlj je saopštio da se Rusija zalaže za mirno, političko i diplomatsko rešenje ovog problema i obnovu dijaloga i saradnje te da je Kim tokom posete Rusiji izrazio spremnost da se vrati šestočlanim pregovorima koji su prekinuti pre više od dve godine.

Tokom posete Medvedovu, potvrđeno je da će ponovo biti uveden moratorijum na nuklearne probe i da će uslediti nastavak pregovora o atomskom naoružanju.

Kim je od Medvedeva dobio garancije da će Rusija u Pjongjang hitno poslati 50.000 tona žita.

No, Kim Džong Il je i nešto ranije, pokušavajući da izvede zemlju iz sankcija, duboke krize i gladi već namigivao i ostalim pregovaračima, uključujući i Vašington s kojim inače razmenjuje veoma ne-diplomatske poruke – uglavnom pretnje.

Iz Rusije u Kinu na povratku u Pjongjang Kim je doputovao svojim oklopnim vozilom. Za vreme njegovog odsustva, prema pisanju dnevnog lista vladajuće Radničke partije "Rodon Sinmun", narod je broji dane do povratka svog vođe, a "beskrajna tuga ispunjava srca ljudi".

Više o severnokorejskom lideru čitajte u povezanim tekstovima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST