<< VESTI | | 23.08.2011 08:18

Angelu Merkel na beogradskom aerodromu u ponedeljak uveče dočekao je premijer Srbije Mirko Cvetković

 

Angela Merkel u Beogradu

Prve izjave

Nakon prvih razgovora u Beogradu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Nemačka zaista želi da Srbija postane deo Evropske unije.

Govoreći o problemima na Kosovu, Merkelova je dodala da Nemačka ne podržava unilateralne poteze i želi rezultate dijaloga. "Nemačka upućuje najviše vojnika u Kfor i želimo da svi građani Kosova žive i miru. Želimo rezultate. Ne treba okolišati. Mi smo priznali Kosovo, Srbija nije i tu se razlikujemo". Ukoliko Srbija želi status kandidata, za članstvo u EU, mora da obnovi dijalog i ostvari rezultate. Ona je dodala i da treba dozvoliti Euleksu da radi, ali i onemogućiti postojanje paralelnih institucija.

Predsednik Srbije Boris Tadić na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora se Angelom Merkel rekao je da se Srbija suočava sa vrlo komplikovanim pitanjima, od kojih je jedno Kosovo i Metohija. On je rekao da Srbija nema iluziju da može da unese konflikt u EU, kao i da Srbija želi da reši konfklikte na prostoru zapadnog Balkana. "Srbija ima svoje principe u rešavanju konflikata i mi zelimo da s nemačkim prijateljima pronađemo vrlo praktičan put kojim čuvamo dignitet svih naroda u regionu".

Tadić je dodao da Srbija ne traži veštački put ka članstvu u Uniji već jednake standarde kao i za druge zemlje.

Nemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u ponedeljak uveče u Beograd. Prethodnog dana boravila je u Zagrebu gde se sastala sa hrvatskim državnim vrhom. U Beograd je došla da bi razgovarala o integravijama Srbije u Evropsku uniju, odnosima u regionu, o ekonomskoj saradnji i posebno na Kosovu.

U centru Beograda uz zastavu Srbije viori se i nemačka zastava

Pred dolazak u Beograd ona je izjavila da sve zemlje zapadnog Balkana mogu da postanu članice Evropske unije ako ispune preduslove, a kao uslov za Srbiju navela je normalizaciju odnosa sa Kosovom. "Važno je, na primer, da Srbija sarađuje sa Kosovom. Bosni i Hercegovini je potrebna vlada. Makedonija treba da reši spor sa Grčkom oko imena", rekla je nemačka kancelarka, dodajući da se problemi dužničke krize u pojedinim zemljama Evropske unije neće odraziti na evropsku perspektivu država Zapadnog Balkana.

Prvo susret sa Ružicom Đinđić

Pre razgovora sa državnim vrhom Srbije Angela Merkel se u hotelu Hajat srela sa Ružicom Đinđić, udovicom premijera Zorana Đinđića. Nemačka kancelarka ujedno se srela i sa stipendistima Fonda Dr Zoran Đinđić i ambasadorom Nemačke u Beogradu Volframom Masom.

Prema ranije najavljenoj agendi, Merkelova se u utorak (23. avgusta) u Beogradu sastaje sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, kao i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, potpredsednikom vlade Božidarom Đelićem, ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem, ministrom odbrane Draganom Šutanovcem i ekonomije i regionalnog razvoja Nebojšom Ćirićem.

Dogovoren je i sastanak sa Ružicom Đinđić, udovicom premijera Zorana Đinđića, kao i sa stipendistima Fonda "Dr Zoran Đidnđić" koji je počeo u utorak ujutro u 9 časova.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Lagani letnji ručak

Za nemačku kancelarku Angelu Merkel pripremljena je mediteranska zakuska - lagani letnji ručak koji je priredio Tadić. Tokom ručka je kao glavno jelo poslužen file od tune sa kremom od crvenog luka i vina.

Kao predjelo služene su rolnice od tikvica, rikote i pinjola, i fileti crvene paprike sa sirom i pršutom. Ponuđen je i sos od avokada i čeri sa rukolom i pinjolama.

Za dezert je napravljen mus od malina sa prelivom od bele čokolade, a uz ručak su služena vina podruma "Kovačević" - šardone i aurelis.