<< VESTI | | 19.08.2011 17:35

 

Ministarstvo ne ukida osnovno pravo pacijentima

Ispostavilo se da je vest od srede – ostaćemo bez zdravstvenog osiguranja ako u roku od šest meseci ne izaberemo svog lekara opšte prakse/ginekologa/stomatologa – netačna.

Ideja da se puna zdravstvena zaštita uskrati svakome ko nije odabrao svog lekara, opravdano je izazvala revolt većine građana Srbije. Poteglo se pitanje kršenja osnovnih ljudskih prava, zatim šta se događa sa novcem koji poslodavac uplaćuje i onim „nesavesnima" koji još nisu odabrali, dalje, šta se podrazumeva pod „hitnim slučajevima", kao i to zašto u izbor ne mogu da uđu i privatni lekari i, na kraju, po kom sistemu se biraju doktori kad se nađemo pred šalterom u domu zdravlja.

I dok su iz Ministarstva zdravlja poručivali da cilj ove odluke nije sankcija, već efikasnija preventiva, Ilija Radulović, advokat i bivši sudija je ocenio da ovakvo uslovljavanje države nije moguće ni u jednom pravnom i uređenom društvu i da se na ovaj način satiru ljudska prava i građanske slobode. „Sloboda znači mogućnost izbora, a ovde toga nema. Ovakva odluka je uperena protiv efikasnog i humanog lečenja", zaključio je Radulović u sredu.

Ko zna dokle bi nas rasprava odvela da se 19. avgusta po ovom pitanju nije oglasio ministar zdravlja, Zoran Stanković, objasnivši da je vest od srede, zapravo, pogrešno interpretirana i da niko ko nema izabranog lekara, ustvari - neće ostati bez zdravstvene zaštite.

Drudim rečima, novac koji uplaćuju poslodavci neće biti zaplenjen zbog „građanske neposlušnosti" i oni koji nisu izabrali svog lekara neće biti izopšteni iz državnog zdravstvenog sistema. Ipak, kako je objasnio ministar, neće moći da dobiju recept niti će biti pozivani na kontrolne preglede. Tako je, uostalom, i sada.

"Tražili smo da se svi zdravstveni osiguranici opredele za određenog lekara zato što i sada ne mogu da dobiju recept jer im recepte prepisuje odabrani lekar, i ne mogu da budu pozivani na kontrolne preglede", precizirao je ministar zdravlja. To se, kako je dalje objasnio, odnosi i na one koji će se pozivati na preventivne stomatološke preglede - ako se evidentira da nisu bili na stomotaloškom pregledu, kasnije neće imati prava da o trošku fonda leče popravke zuba.

Prema njegovim rečima, cilj opredeljenja za lekara je uvođenje reda u zdravstveni sistem ali i da svaki građanin oseti odgovornost prema svom zdravstvenom stanju. Izlaganje je završio apelom građanima da se sto pre opredele za lekara u svom Domu zdravlja i za pet minuta završe posao.

Neposredno nakon ministrovog obraćanja javnosti, „Vreme" je u jednom od beogradskih domova zdravlja proverilo kako će se ova odluka primenjivati u praksi.

Odgovor je bio da oni još nisu dobili dopis da postupaju po toj odluci, ali da se i nakon toga stvari, praktično, neće promeniti. Drugim rečima, oni koji su svog lekara izabrali pre godinu ili dve dana, nemaju razloga za brigu. Oni koji menjaju zdravstvenu ustanovu, zbog selidbe, ili uzrasta (studenti, na primer), mogu doći u svoj novi dom zdravlja i završiti stvar – za pet minuta. I niko ko ima overenu zdravstvenu knjižicu i zdravstveni karton u toj ustanovi, neće biti vraćen kući, ukoliko mu je lekarska intervencija potrebna.

A što se tiče preventivnih pregleda, odziv je zbilja poražavajuć. To najbolje ilustruje činjenica da su se od 1200 pozvanih na kontrolni pregled u jedan dom zdravlja, kod lekara pojavile samo dve osobe...

Opširnije o ovoj temi u sledećem broju „Vremena".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST