<< VESTI | | 06.08.2011 10:55

 

Hirošima, posle

"Japanskom narodu! Amerika poseduje najrazorniji eksploziv koji je čovek ikada napravio. Ako ipak imate ikakvih sumnji u to, raspitajte se šta se dogodilo kada je samo jedna atomska bomba pala na grad Hirošimu. Treba odmah da preduzmete korake da sprečite dalji vojni otpor", pisalo je u američkim letcima koji su, krajem leta 1945. godine kao kiša padali nad Japanom.

POSLE BLJESKA: Pečurka nad Hirošimom dosegla je 12 kilometra iznad tla

U Hirošimi je pre 66. godina, na dan 6. avgusta 1945, eksplodirala atomska bomba, prva koja je upotrebljena u ratnim okolnostima. Bomba "Mali dečak" je ispuštena iz bombardera "Enola Gej" kojim je komandovao pukovnik Pol Tibets, a eksplodirala je na visini od 580 metara iznad grada, dalje od predviđene mete i tačno iznad lokalne bolnice. Eksplozija je dogodila u 8.15 ujutru po lokalnom vremenu, u šesnaestoj sekundi ovog minuta. Do njegovog isteka, odigrala se kataklizma, a grad star 500 godina iščezao je u čudovišnom belom oblaku zajedno sa sedamdeset hiljada ljudi. Ljudi koji su se nalazili u blizini udara samo su videli jak bljesak, posle kog su bili trenutno sprženi u ognju od nekoliko miliona stepeni Celzijusa. Vatrena kugla prečnika nekoliko kilometara spalila je zgrade, parkove i mostove Hirošime, a potom je struja vazduha usisala prašinu i drugi materijal sa tla, stvarajući karakteristični oblak u obliku pečurke koji se podigao do visine od 12 kilometara.

BEZ NAJAVE: "Mali dečak" na Hirošimu je bačen u ponedeljak ujutru u 8:15 časova

Ova fisiona bomba je kao gorivo koristila izotp uranijuma U235, a proizvela je efekat ekvivalentan eksploziji 15.000 tona eksploziva TNT (15 kilotona). Atomski udar je tokom jednog minuta usmrtio 66.000 i ranio 69.000 civila. Dve trećine građevina u Hirošimi potpuno je srušeno, a grad je pretvoren u zgarište. Tri dana kasnije B29 bombarder "Bokskar" je bacio na grad Nagasaki plutonijumsku bombu "Debeljko" od 20 kilotona TNT i u trenu usmrtio čak 80.000 ljudi.

Mnogi od stanovnika grada koji su preživeli eksploziju, a koje u Japanu nazivaju hibakuša, "žrtve atomske bombe", bili su ozračeni i umirali su od trovanja radijacijom. Njihova smrt dolazila je sporo, uz jezive, nepodnošljive bolove. Do kraja 1945. broj žrtava narastao je na 140.000, a prema podacima grada Hirošime iz 2004, ukupan broj žrtava atomske bombe je 237.062 ljudi.

Nakon 66 godina od Hirošime, Japan obeležava još jednu godišnjicu nuklearnog holokausta u senci atomske tragedije u Fukušimi. Kao i svake godine, oglasiće se zvono mira u Memorijalnom mirovnom centru Hirošima. Njegov opominjući ton će ove godine podsetiti na heroje koji su, nakon ovogodišnjeg razornog zemljotresa, žrtvovali sopstveno zdravlje kako bi zaustavili curenje reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST