<< VESTI | | 04.08.2011 14:37


 

FOTOGALERIJA: Let iznad Niša

Pripadnici Vazuhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (ViPVO) Vojske Srbije upriličili su za Svetog Iliju koji se tradicionalno obeležava kao slava avijatičara i Dan roda avijacije VS Nišlijama i gostima event koji se u vojnoj terminologiji zove proslava i letački program, a popularnoj - aeromiting.

Na radost najmlađih, i onih malo starijih, ukupno oko 4.000 posetilaca, sveti Ilija nije opravdao epitet "gromovnik" ali zato su grmeli "migovi" 29 101. lovačke eskadrile "Vitezovi" sa Batajnice, "orlovi" iz 241. eskadrile i "Tigrovi" sa Lađevaca. Posle duže pauze ponovo je na nebu viđen "Orao" ukrašen posebno za prikazivanje stilizovanim znakom Vojske Srbije na repu i crtežom orla na prednjem delu.

Niš je aerodrom na kome baziraju prvenstveno helikopteri, tako da nije iznenađenje što je pred gledaocima nastupilo – za srpske uslove veoma respektabilnih – deset letelica ove vrste. Najviše pažnje je izazvao skaldan performans – neko bi rekao balet na nebu, neko prikaz manevarskih sposobnosti – četiri "gazele" 714. eskadrile "Senke" iz Kraljeva, kao i pojava dva višenamenska helikoptera Mi-17 koji su nedavno uvedeni u upotrebu. Letački deo programa počeo je i završio se skokovima padobranaca. Pokušano je obaranje rekorda u skoku u formaciji ženske ekipe (osam padobranki, 2500 metara visine, 5 sekundi formacija) ali je zboh vremenskih prilika, odnosno niske baze oblaka, ipak odloženo za neku bolju priliku što nije sprečilo gledaoce, ali i kolege iz čuvene niške "šezdesettreće" (danas 63. bataljon) da aplauzom pozdrave verovatno najlepšu formaciju pri doskoku.

Iako je prvobitno planirano da se centralna proslava Dana roda avijacije poklopi sa puštanjem u rad civilnog terminala na aerodromu Lađevci kod Kraljeva (od uskoro kombinovanom civilno-vojnom) događaj je prebačen u najjužniju vazduhoplovnu srpsku vojnu bazu, navodno jer civilni deo kraljevačkog aerodroma nije završen do kraja.

Domaćin proslave bila je 98. vazduhopovna brigada, kojoj pripadaju aerodromi u Kraljevu i Nišu, a u letačkom i izložbenom delu programa učešće su uzele i 204. vazduhoplovna brigada sa Batajnice, kao i Specijalna brigada i Tehničko-opitni centar čiji se piloti namenski uvežbavaju za ovakve prikaze. U Kraljevini Jugoslaviji, sv. Ilija se slavio od 1924. godine kada je ukazom broj 8155 od 29. februara 1924. godine određeno je da se 2. avgust u Jugoslovenskoj vojsci slavi kao vazduhoplovna slava.

Kako je izgledao ovaj događaj pogledajte u fotogaleriji (desno).


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA