<< VESTI | | 03.08.2011 21:42

PREGOVORIMA JE KRAJ: Okupljeni na barikadi u mestu Rudare, 5 km severno od Kosovske Mitrovice, slušaju o detaljima dogovora sa Kforom. Foto: Tanjug

 

Postignut sporazum, ostaju barikade

Skupština četiri opštine - bez odluke o barikadama

Dopunjeno 9. avgusta u 16:25

Odbornici skupština četiri opštine sa severa Kosova (Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zvečan odložili su u utorak 9. avgusta odlučivanje o tome da li da uklone barikade. Zaključili su da ne postoje formalno pravni uslovi za održavanje zajedničke sednice, pošto sednici nisu prisustvovali odbornici iz Zubinog Potoka.

Dopunjeno u subotu 6. avgusta u 10:10

Postignut je privremeni sporazum o režimu na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, odnosno dogovor o rešenju krize na severu Kosova.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je izjavio da je dogovor koji je postignut privremenog karaktera, i da ima pune međunarodne garancije. Na snazi je do 15. septembra, objasnio je Stefanović. Sporazum predviđa da na prelazima Brnjak i Jarinje nema albanskih carinika, nema ROSU specijalaca i da nema simbola Kosova. "Na prelazu Brnjak biće policajci kosovske policije iz Zubinog Potoka, 28 Srba i tojica Albanaca", dodao je Stefanović. Vozila do tri i po tone moći će slobodno da prolaze, dok teretna vozila preko tri i po tone za ulazak na Kosovo moraju posedovati odgovarajući sertifikat Crvenog krsta.

NAZAD ZA BEOGRAD: Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović i ministar za KiM Goran Bogdanović na prozoru opštine Zvečan. Foto: Tanjug

Stefanović je pozvao građane da prihvate sporazum, iza kojeg je stala država Srbija i poručio da barikade moraju da sklone.

Međutim, Srbi sa severa Kosova i Metohije i dalje odbijaju da uklone barikade na kojima su proveli 12 dana.

Prema rečima predsednika opštine Kosovska Mitrovica Krstimira Pantića, u Zvečanu će Kfor, ali i ostali učesnici u saobraćaju moći da koriste alternativne putne pravce, dok će barikada u mestu Rudare ostati.

U Zubinom Potoku, Zupču i Leposaviću takođe će ostati barikade, a moći će da se koristi jedna saobraćajna traka.

Inače, saobraćaj na administrativnim prelazima odvija se neometano, uz kontrolu Kfora.

Vestervele i Hejg: diplomatsko rešenje uslov za EU

Nemački Savezni ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele i njegov britanski kolega Vilijam Hejg u izjavi za nemački list Frankfurte algemajne cajtung upozorili su Beograd i Prištinu da moraju da nađu diplomatsko rešenje "koje priznaje granice Kosova, unpređuje život svih i stavlja dve zemlje na put ka članstvu EU», a «ako to ne učine, propustiće istorijsku priliku» - tako deo njihovog saopštenja citira agencija AP, koja ga je u nedelju 7. avgusta prenela pre nego što je objavljeno u nemačkom listu. Dvojica ministara izdali su slično saopštenje 28. jula.

Rukovodstva srpskih opština, naime, smatra da dogovor sa Kforom nije precizan. Na poziv Stefanovića da uklone barikade, oni odgovaraju, prema izvorima lista "Danas", da će protest Srba u selu Rudare nastaviti se sve dok njihovu delegaciju ne primi predsednik Srbije Boris Tadić.

Razgovor s Tadićem o implementaciji sporazuma

Konuzin: Šta zapravo radi misija EU?

«Misija EU za vladavinu zakona, koja je aktivna na teritoriji pokrajine, videći da se dešava bezakonje, prvo se ogradila od bilo kakvog delovanja, a zatim je stala na stranu Prištine. Pri tom, Euleks u svom mandatu ima sadržana ovlašćenja da poništi odluke koje ugrožavaju bezbednost i javni red i mir. Drugim rečima, u toku je još jedna velika antisrpska kampanja,» izjavio je ruski ambasador Aleksandar Konuzin za Novosti, 3. avgusta

Dopunjeno u nedelju 7. avgusta u 23.05 Posle sastanka predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika opština sa severa Kosova, koji je počeo u 18:20 u nedelju uveče i trajao tri sata Pres služba predsednika Republike je izdala saopštenje u kome se kaže da je predsednik Srbije Boris Tadić poručio da su u pokrajini najneophodniji mir i jedinstvo; da je naglašena važnost podrške građana sa severa Kosova svojoj državi i podrška Srbije svojim građanima; a da su se učesnici sastanka složili da međunarodne institucije na Kosovu Kfor i Euleks moraju ostati statusno neutralne. Sastanku su pored Srba sa severa Kosova prisustvovali i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović. "Cilj sastanaka nije bio da se da direktiva rukovodstvu opština, već je imao svrhu da upozna predsednika Tadića sa novonastalom situacijom, kao i da se razgovara o implementaciji priveremenog sporazuma sa Kforom, izjavio je posle sastanka Goran je Bogdanović. Na pitanje da li je bilo reči o tome da li će predstavnici Srba na severu Kosova nastaviti sa blokadama, ministar je kazao da će sednica skupštine opština biti održana u utorak i da je na "njima kakvu će odluku da donesu", a da «veruje razumnost ljudi koji su do sada pokazali svu odgovornost».

DVANAEST DANA BLOKADA: Severni deo Kosova prethodnih dana. Foto: Tanjug

Svakako, čekaju se konsultacije lokalnih vlasti koje će odlučiti kada se barikade uklanjaju.

Dopunjeno u petak 5. avgusta u 10:10

Izgleda da su pozitivne rezultate dali razgovori predstavnika Vlade Srbije, Borka Stefanovića i Gorana Bogdanovića i komandanta Kfora Erharda Bilera. Pregovori su započeli u sredu 3. avgusta u bazi kod Leposavića. To su srpski pregovarači nasmejana lica saopštili u sredu 3. avgusta oko 20:30 Srbima na barikadi u Leposaviću, gde su došli posle dvočasovnog sastanka sa komandantom Kfora. Detalji nisu precizirani, samo je Stefanović rekao kako očekuje da u nastavku u četvrtak dogovor bude postignut. U četvrtak kasno uveče Bogdanović i Stefanović su pet sati razgovarali s generalom Bilerom o detaljima sporazuma. Detalje nisu saopštili javnosti. U petak pre podne pojedini mediji su preneli predsednik opštine Zvečane Dragiše Milovića ljudima na barikadi u Rudaru - da je odlazeći komandant KFOR-a nepouzdan sagovornik, dakupuje vreme pred odlazak i da je u pregovorima u četvrtak došlo do zastoja zato što je Biler promenio stav i insistirao da preko Jarinja i Brnjaka KFOR propušta samo humanitarnu pomoć.

Srbi su dva sata pre početka pregovora u sredu 3. avgusta propustili nekoliko vozila Kfora sa hranom, vodom i gorivom do baze KFOR-a kod Leposavića, što je bio uslov da se komandant Kfora sastane sa delegacijom vlade Srbije. Nakon završenog razgovora Bogdanović i Stefanović su pozvali građane da nastave da propuštaju vozila Kfora. Oni i dalje ostaju na blokadama, ali od srede u 23 sata propuštaju konvoje KFOR-a. U četvrtak u noći oni su po kiši i vetru ostali na barikadama.

Pre toga američki pripadnici Kfora na Jarinju su počeli da propuštaju kamione do 3,5 tone koji iz centralne Srbije ka severu Kosova voze životne namirnice. I na prelazu Brnjak, dozvoljavano je da se prenese onoliko robe koliko može da stane u automobil, ali kamioni nisu propuštani. Na policijskom punktu Končulj iz pravca Bujanovca, i na administrativnom prelazu Bela Zemlja, kosovska policija oduzimala je robu putnicima iz centralne Srbije.

Stefanović i Bogdanović su u četvrtak ujutru u Zvečanu s okvirnim sporazumom upoznali predsednike opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i načelnika Kosovskomitrovačkog okruga. U Zvečanu je u četvrtak popodne održana zajednička sednica 120 odbornika iz četiri opštinske skupštine sa severa Kosova, na kojoj su Stefanović i Bogdanović predstavili plan, a kojoj je prisustvovao i načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković i državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović. Prema izveštajima medija koji su za ovaj politički događaj pokazali veliko interesovanje, odbornici su podržali predloge srpskog pregovaračkog tima.

U saopštenju izdatom posle sastanka odbornika četiri srpske opštine na severu Kosova, upućen je . Od predsednika Srbije Borisa Tadića odbornici traže da u najskorije vreme primi petnaestočlanu delegaciju na razgovor o najvažnijim pitanjima.

Za vreme trajanja ove sednica Srbi su i dalje bili na barikadama na magistralnim putevima i očekivali su da im se posle sednice obrate Bogdanović i Stefanović, ali i predsednici opština. RTS javlja da su meštani Jagnjenice, sela između Zvečana i Zubinog Potoka, rovokopačem iskopali put kako ne bi dozvolili da pripadnici francuskog Kfora da dođu do punkta, postavljenog pre pet dana, na kome su do 14 sati bile njihove kolege iz Ukrajine.

Vlada Hašima Tačija saopštila je u sredu kasno uveče da ne priznaje dogovor KFOR-a i srpskih predstavnika i najavila je da će nastaviti da primenjuje naredbu o zabrani uvoza robe iz Srbije. Ona, je međutim, pozdravila napore Kfora da deblokira puteve i stvori bezbedno okruženje za sve građane Kosova,uz naglasak da je to u skladu s njegovim mandatom. Hašim Tači je pak u četvrtak izjavio da je prethodne noći sa komandantom Kfora, postigao saglasnost o nacrtu sporazuma za rešavanje krize na severu Kosova.

Na aerodrom u Prištini u sredu oko 17:30 sleteo je prvi vojni avion s pojačanjem, nakon što je na zahtev komandanta Kfora Erharda Bilera NATO odlučio da na Kosovo pošalje bataljon od oko 700 vojnika koji su stacionirani u Nemačkoj.

Prištinski list Koha ditore piše da posrednik EU u dijalogu Prištine i Beograda Robert Kuper nije uspeo da ubedi vlasti u Prištini da započnu novu rundu razgovora sa Beogradom i da uspostave stanje na terenu kakvo je bilo pre 25. jula, kada je počela kriza na severu Kosova.

Kriza je inače eskalirala nakon što su odloženi pregovori Beograda i Prištine u Briselu, a vlada Hašima Tačija zabranila uvoz robe i Srbije, a potom poslala specijalce ROSU na carinske prelaze Brnjak i Jarinje. Na to su Srbi sa severa Kosova odgovorili blokadom puteva, a jedna grupa je zapalila prelaz u Jarinju.

O detaljima čitajte u povezanim tekstovima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Generala Bilera na čelu KFOR-a zamenjuje nemački general Erhard Drevs

Generala Bilera na čelu KFOR-a zamenjuje nemački general Erhard Drevs

NOVI KOMANDANT KFOR: Erhard Drevs

Komandanta Kfora generala Erharda Bilera će 9. septembra zameniti general (takođe nemački) Erhard Drevs, komandant vazduhoplovno-transportne divizije u Fajtshehajmu, u Nemačkoj. Drevs je od decembra 2001. do maja 202. služio u okviru misije SFOR u Bosni i Hercegovini, kao načelnik štaba Multinacionalne divizije Jugoistok u Mostaru

Avganistanac Farid Zarif na čelu UNMIK-a

Novi vršilac dužnosti specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN na Kosovu biće Avganistanac Farid Zarif, saopšteno je iz sedišta misije UN (UNMIK) u Prištini. Farid Zarif je bio koordinator misije UN u Bagdadu 90-ih godina, načelnik štaba UN misije za pomoć u Iraku, a bio je angažovan i u misiji UN u Sudanu. U Avganistanu je bio i na funkciji zamenika ministra spoljnih poslova. Od 20. avgusta 2010, bio je direktor odseka za Evropu i Latinsku Ameriku u Odeljenju za mirovne operacije UN. UNMIK inače ima 418 službenika i u proteklom događajima nije se pokazivao kao značajniji akter. U poslednje vreme kancelarija UNMIK-a na severu Kosova angažovana je u medijaciji između etničkih zajednica, a ta institucija je služila kao most između severnog Kosova i vlasti u Prištini. Do juna ove godine šef UNMIK-a je bio Lamberto Zanijer koji je tu dužnost napustio kada je izabran za generalnog sekretara Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Zamenio ga je Robert Sorenson koji je pre toga obavljao dužnosti zamenika šefa Kancelaracije SAD u Prištini 2003. i 2004. godine