<< VESTI | | 30.07.2011 16:20

UTAKMICA ODLUČENA U PRODUŽECIMA: Vaterpolista Nikola Rađen; Foto: Tanjug

 

Drugi najbolji na svetu

Porazom od Italije u finalnojh utakmici svetskog prvenstva Srbija ispustila vaterpolo tron osvojen pre dve godine

Vaterpolo selekcija Italije je posle produžetaka pobedila izabrani tim Srbije 8:7 i tako po treći put u istoriji postala prvak sveta. Za pobedu Italijana najzaslužiji je bio golman Tempesti koji je odbranio dva peterca, dok je na strani Srbije najraspoloženiji bio najbolji strelac Filip Filipović sa tri gola.

Kao što je bilo najavljivano pre finalne utakmice, Italijani su bili bolji jer su tokom šampionata u Šangaju igrali najbolje. Branioci titule, reprezentacija Srbije, igrala je dobro ali nedovoljno da bi nadmašila u finalu bolje pripremljenog protivnika.

TREĆA TITULA: Vaterpolisti Italije posle 17 godina osvojili zlato; Foto: Tanjug

S druge strane, verovatno po prvi put u poslednjih nekoliko godina, sa tribina je izostala pomoć državnog vrha Republike Srbije. Zarobljeni visokom politikom i rešavanjem statusnih pitanja predsednik Boris Tadić i članovi vlade nisu bili u mogućnosti da otputuju u Kinu i na licu mesta podrže „plave delfine".

Prepušteni sami sebi i čini se bez dovoljno podrške iz same Srbije koja je ili na odmoru ili je prikovana uz TV ekrane čekajući da vidi da li će biti novog rata za Kosovo, vaterpolo selekcija je dala sve što je mogla u ovom trenutku i sa medaljom se vraća u otadžbinu u kojoj joj neće biti priređen doček. Što je dobro.

Tim koji predvode dva Udovičića, sa klupe i iz bazena, jeste najuspešniji proizvod srpskog sporta i ako uspe da na sledećim olimpijsklim igrama osvoji zlato, to će biti kruna ove nedadmašne generacije koja je tiša od prethodnih ali i uspešnija. U tom kontekstu treba posmatrati rezultat u Kini, kao deo priprema za OI u Londonu 2012, naročito kada znamo da je prethodnih puta olimpijada upravo bila najveća enigma za možda najbolju vaterpolo naciju u svetu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST